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OPINION INVOLVING THE TRANSPORTATION OF MATER­
IALS USED BY A CONTRACTOR PERFORMING PUBLIC 
ROAD WORK. §§4923.01, R.C. 4923.02, 4923.17, RC. 

SYLLABUS: 

1. Under the exemption provisions of division (A) (7) of Section 4923.02, 
Revised Code, persons oper:iting motor vehicles for contractors on public road work 
are not "private motor carriers" or "contract motor carriers by motor vehicle" under 
Sections 4923.01 through 4923.17, Revised Code; and such is true even though said 
motor vehicles are not operated exclusively on the area where the road work 1s 
being performed, so long as the operation is for the purpose of the road work. 

2. Where an operator of a motor vehicle transports road materials to a stock­
pile, said materials to be used by a contractor on public road work, and such trans­
porting is done for the contractor, the exemption provision of division (A) (7) 
of Section 4923.02, Revised Code, applies to the operation of the motor vehicle. 

3. If the exemption provision of division (A) ( 7) of Section 4923.02, Revised 
Code, is to apply, the person transporting the materials must be doing so under 
agreement with the contractor performing the public road work; and where the 
transporter is operating under agreement with some party other than the contractor, 
the operation of the motor vehicle is not "for the contractor" within the exemption 
provision. 

4. For the exemption to apply, there is no necessity that the contractor pay 
the transporter for the delivery or removal of any road materials or other matter 
associated with the road work; and the exemption will apply even if the transporter 
does his work for no pay, or even pays the contractor to remove materials or matter, 
so long as said transporter is working under an agreement with the contractor. 

5. As used in division (A) (7) of Section 4923.02, Revised Code, the word 
"contractor" does not include a governmental agency which performs public road 
work with its own forces. 
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Columbus, Ohio, NovemLer 7, 1961 

Hon. Edward J. Kenealy, Chairman 

Public Utilities Commission, Columbus, Ohio 

Dear Sir: 

Your request for my opinion reads as follows : 

"Section 4923.02 of the Ohio Revised Code reads in part 
as follows: 

"'As used in sections 4923.01 to 4923.17, inclusive, 
of the Revised Code : 

" ' (A) 'Private motor carrier' or 'contract carrier by 
motor vehicle' includes every corporation, company, associa­
tion, joint-stock association, person, firm, or copartnership, 
their lessees, legal or personal representatives, trustees, or 
receivers or trustees appointed by any court, not included in 
the definition under section 4921.02 of the Revised Code, 
when engaged in the business of private carriage of persons 
or property, or both, or of providing or furnishing such 
transportation service, for hire, in or by motor-propelled 
vehicles of any kind, including trailers, over any public 
highway in this state, but does not include any corporation, 
company, association, joint-stock association, person, firm, or 
copartnership, their lessees, legal or personal representatives, 
trustees, or receivers or trustees appointee\ by any court: 

* * * * * * 
"' (7) Engaged in the operation of motor vehicles for 

contractors on public road work: 

* * * 
"'vVe request your opinion as to whether or not this exemp­

tion is limited to the operation of motor vehicles for contractors 
on the area where public road work is being performed. 

"In the event that your answer to the previous question is 
in the negative, we ask your opinion as to the applicability of 
the exemption contained in Section 4923.02 (A) (7) of the Ohio 
Revised Code to the following situations: 

"l. The operation of motor vehicles in transporting gravel, 
sand, salt, aggregates and other materials of whatever nature 
used on public road work to a stock pile for later use on public 
road work? 

" (a) is the fact that any portion of the materials are 
or may be diverted to another use than public road work 
pertinent? 
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"2. The operation of motor vehicles transporting gravel, 
sand, salt, aggregates and other materials of whatever nature 
used on public road work, to township, city, county or state high­
way garages for later use by such governmental agency on 
public road work. 

" (a) Does the fact that the transportation charges 
are paid for by either the shipper or the governmental 
agency pertinent? 

"3. The operation of motor vehicles in transporting mate­
rials for road work on roads running through parks, cemeteries, 
or other grounds, if such roads are open for public use even 
though restricted otherwise. 

"4. The operation of motor vehicles transporting mate­
rials for road work when the transportation charges are paid 
for by an agency of the federal government. 

"5. The operation of n1otor vehicles to ren1ove gravel, sand, 
dirt or other materials from the site of public road work. 

" (a) In particular when the carrier pays the con­
tractor for the material to be removed and in turn sells it for 
a profit; or where the carrier receives the material to be 
removed free and in turn sells it for his own benefit. 

"6. The operation of motor vehicles transporting materials 
for public road work when the prime contractor sublets a con­
tract for the transportation of materials. 

" (a) If the sub-contractor hires motor vehicles other 
than those which he owns and operates, does the exemption 
in Section 4923.02 (A) (7) of the Ohio Revised Code 
apply? 

''7. :Must the transportation charges for operations on pub­
lic road work always be paid for by the contractor in order to 
fall under the exemption in Section 4923.02 (A) (7) of the 
Ohio Revised Code? 

"8. Does the word 'contractor' in Section 4923.02 (A) (7) 
of the Ohio Revised Code include a governmental agency ( city, 
county, township or state) if such governmental agency is doing 
the public road work and hiring motor vehicles?'' 

Under division (A) (7) of Section 4923.02, Revised Code, cited 

m your request, a corporation, company, association, joint-stock associa­

tion, person, firm, or copartnership, their lessees, legal or personal repre­

sentatives, trustees, or receivers or trustees appointed by any court, 

which is engaged in the operation of motor vehicles for contractors on 

public road work, is not a "private motor carrier" or "contract motor 
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carrier by motor vehicle" under Sections 4923.01 through 4923.17, Re­

vised Code. You ask whether or not this exemption is limited to the 

operation of motor vehicles for contractors "ON" the area where public 

road work is being performed. 

As to this first question, from the language used it would appear that 

the exemption applies so long as the corporation, etc., is operating motor 

vehicles for a contractor as a part of the public road work in which the 

contractor is involved. That is, I interpret the words "on public road 

work" to mean that the operation of the motor vehicles is for the pur­

pose of the road work, not that the motor vehicles are operated strictly 

on the area where public road work is being performed. To adopt this 

latter interpretation it would be necessary to infer language that is not 

there. And in this regard, the language reads "on public road work," not 

"on the area where public road work is being performed." I, therefore, 

answer your initial question in the negative. 

In addition to the question above considered you have posed other 

questions to be considered if said initial question is answered in the 

negative. Coming to the question designated "1.," if the operation of the 

motor vehicles in transporting gravel, etc., is for a contractor on public 

road work, then I am of the opinion that such operation comes within 

the exemption of division (A) (7) of Section 4923.02, supra, even though 

said gravel, etc., is stock-piled for later use rather than being used imme­

diately on the road work. In this regard, I see no reason to differentiate 

the case where the material is brought directly to the sites from the case 

where there is a "break" in the delivery; the deciding factor being whether 

the transfer of material is part of the road work. I deem it essential, 

however, that the public road work be in progress, and that there is no 

doubt that the gravel, etc., is to be used on such work. 

Referring to question "l. (a)," there is not question but what the 

materials hauled must be for public road work for the exemption to 

apply. Thus, it appears obvious that if any part of the materials are 

to be used for another purpose, the motor vehicles in question are oper­

ating in a manner not within the purview of the exemption provision. 

In considering your other questions, it will be necessary to ascertain 

the scope of the words "for contractors" as used in the exemption pro­

vision here under consideration. 
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The word "for" ts defined in Vfebster's New Collegiate Dictionary, 

page 323, as: 

"* * ,:, 3. Instead of; in place of; as, an eye for an eye. 4. 

In behalf of; in support of; as, to campaign for a cause. * * *" 

Accordingly, it would appear that, as used in the exemption provision, 

"for" is the equivalent of "in behalf of." 

The word "contractor" is defined in Ballentine's Law Dictionary, 

Second Edition, page 281, as: 

"In its broadest sense, the word applies to every person who 
enters into a contract or takes upon himself contract obligations 
of any kind, but as the word is ordinarily used it is applied to 
any person who, in the pursuit of an independent business, under­
takes to do a specific piece of work for other persons, using his 
own means and methods, without submitting himself to their 
control in respect to its details. The true test of a contractor 
would seem to be that he renders service in the course of an inde­
pendent occupation, representing the will of his employer only 
as to the result of his work, and not as to the means by which 
it is accomplished. See Storm v. Thompson, 185 Iowa, 309, 20 
A.L.R 658, 660, 170 N .W. Rep. 403. 

"* * * * * * * * *" 

A contractor on public road work is, therefore, a person ( or com­

pany, etc.) who has contracted to perform public road work, such road 

work being clone as an independent occupation. 

Question "2." pertains to the transportation of gravel, etc., for "later 

use by such governmental agency on public road work." In this regard, 

I assume that the materials will be intended for use by the agency 111 

doing road work with its own forces. Under the above definition of 

"contractor," however, I do not believe that a governmental agency can 

be considered a contractor within the purview of the exemption. In per­

forming public road work, the state or a township, city, or county would be 

doing its own work, not working for another nor contracting to do work. 

Some might argue that the word "contractor" should apply to anyone 

doing the road work; however, in using that very word the legislature 

has limited the meaning to those contracting to do public road work­

and a public agency cannot contract with itself. Accordingly, answering 

questions "2." and "8.," I conclude that a governmental agency doing 
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public road work with its own forces is not a" "contractor" within the 

purview of the exemption provision. 

It appears to be clear that where the contractor hires a earner to 

deliver materials to be used on public road work, the motor vehicles used 

for the delivery of the materials would be operating for the contractor, 

and the exemption provision would apply In such a case there would 

be an agreement between the contractor and the carrier. But where a 

contractor hires a party to transport road work materials and such party 

hires a third party to do the transporting, the operation of the motor 

vehicles would not be on behalf of (for) the contractor, there being no 

agreement between the contractor and the said third party ( the carrier) 

for the transporting of the materials. Question "6." is, therefore, answered 

111 the negative. 

Also, if the federal government pays the carrier for transporting the 

materials, the operation of the motor vehicles would be for the federal 

government, not the contractor. Thus, Question "4." is also answered 

111 the negative. 

As to Question "3.," if the roads in question are public roads and 

if the motor vehicles are used for contractors as discussed above, then 

the exemption would clearly apply. 

Coming to the situation where the motor vehicles are used to remove 

gravel, sand, dirt or other materials from the site of the public road work 

(Question "S.") it would appear that such should be considered as much 

a part of the road work as is the delivery of materials. And, in such 

a case, even though the carrier might pay the contractor for the material 

which is removed, or receive it free, I am of the opinion that the removal 

of the material would be for the contractor within the exemption provision. 

\Vhere the carrier obtains the material free, or actually pays for it 

(Question "S. (a)"), it is true that the situation is somewhat different 

from that where the carrier is hired to remove material. The fact remains, 

however, that the material is removed for the contractor, and the con­

tractor must make some agreement to allow the carrier to remove the 

material; and there is no third party intervening such as discussed above. 

In actuality, in such a case, the carrier is given the privilege to remove 

the material for the contractor. 

As to Question "7.," while that question refers to "transportation 

charges" I believe that the answer depends on who engages the carrier, 
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rather than who pays him-or even if he gets paid at all. That is, if the 

carrier is hauling the materials under agreement with, and for, the 

contractor, rather than for a third party, then the exemption will apply. 

In conclusion, therefore, it is my opinion and you are advised: 

1. U ncler the exemption provisions of division (A) ( 7) of Section 

4923.02, Revised Code, persons operating motor vehicles for contractors 

on public road work are not "private motor carriers" or "contract motor 

carriers by motor vehicle" under Sections 4923.01 through 4923.17, Re­

vised Code; and such is true even though said motor vehicles are not 

operated exclusively on the area where the road work is being performed, 

so long as the operation is for the purpose of the road work. 

2. \;\,There an operator of a motor vehicle transports road materials 

to a stockpile, said materials to be used by a contractor on public road 

work, and such transporting is clone for the contractor, the exemption 

provision of division (A) (7) of Section 4923.02, Revised Code, applies 

to the operation of the motor vehicle. 

3. If the exemption provision of division (A) (7) of Section 

4923.02, Revised Code, is to apply, the person transporting the materials 

must be doing so under agreement with the contractor performing the 

public road work; and where the transporter is operating under agree­

ment with some party other than the contractor, the operation of the 

motor vehicle is not "for the contractor" with the exemption provision. 

4. For the exemption to apply, there is no necessity that the con­

tractor pay the transporter for the delivery or removal of any road mate­

rials or other matter associated with the road work; and the exemption 

will apply even if the transporter does his work for no pay, or even pays 

the contractor to remove materials or matter, so long as said transporter is 

working under an agrement with the contractor. 

5. As used in division (A) (7) of Section 4923.02, Revised Code, 

the word "contractor" does not include a governmental agency which 

performs public road work with its own forces. 

Respectfully, 

MARK MCELROY 

Attorney General 




