
       

 

 

 

 

   

 
 
 
 
 
 

  
 
 
 
 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 

 
    
   

 

    

  

Note from the Attorney General’s Office: 

1991 Op. Att’y Gen. No. 91-062 was approved 
and followed by 2014 Op. Att’y Gen. No. 2014-044. 
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Syllabus: 
. 1. 

2. 

3. 

OPINION NO. 91-062 

Pursuant to R.C. 759.08, when a cemetery to which a township 
holds title under R.C. 517.10 becomes located in a village by 
annexation, title to the cemetery and the concomitant duty of 
care and maintenance vests in the village, regardless of whether 
a deed to the cemetery is given to the village by the board of 
township trustees. (1963 Op. Att'y Gen. No. 26, p. 116, approved 
and followed.) 

Pursuant to R.C. 759.19, a village may transfer to a township a 
semetery to which the village holds title under R.C. 759.08, and 
the terms of such transfer may include an agreement that the 
village will assist with maintenance costs. 

Pursuant to R.C. 759.27 and R.C. 759.31, an existing cemetery to 
which a village holds title under R.C. 759.08 may be established 
as a union cemetery subject to the joint management and control 
of a township and village. (1962 Op. Att'y Gen. No. 3170, p. 601, 
syllabus, paragraph 3, approved and followed.) 
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To: Anthony G. Pizza, Lucas County Prosecuting Attorney, Toledo, Ohio 
By: Lee Fisher, Attorney General, December 31, 1991 

I have before me your request for an opinion regarding township cemeteries. 
You relate that a township maintains three cemeteries that are now located, through 
various annexations, within a village. A member of your staff has indicated that 
there are no existing agreement~ between the township and village with respect to 
these cemeteries. Because the fees associated with the cemeteries do not cover the 
cost of maintenance, "the township would like to either negotiate a fee contract 
with the village for township maintenance of the c~meteries or give the cemeteries 
to the village along with the incumbent maiutenance responsibilities." You ask 
whether either option is available under Ohio law. 

R.C. 759.08 states: 

The title to and right of possession of public cemeteries and 
burial grounds located within a municipal corporationl and set apart 
and dedicated as public cemeteries or burial grounds, and grounds used 
as such by the public b11t not dedicated, except those owned or under 
the care of a religious or benevolent society, or an incorporated 
company or association, are hereby vested in the m•micipal corporation 
in which such cemetery or burial ground is located. (Footnote added.) 

Interpreting this language in conjunction with the similar provisions of R.C. 517.10, 
which vest title to public cemeteries located outside any municipal corporation in 
the board of township trustees, one of my predecessors held: 

Under Section 759.08, Revised Code, when through incorporations 
or annexations a township-owned cemetery becomes located in a 
village, title to and right to possession of such cemetery vests in the 
village, regardless of whether a deed to said cemetery is given to the 
village by the board of township trustees. Opinion No. 3170, Opinions 
of the Attorney General for 1962, [p. 601), and Opinion No. 1339, 
Opinions of the Attorney General for 1929, [vol. III,] page 2010, 
approved all'I followed. 

1963 Op. Att'y Gen. No. 26, p. 116 (syllabus). Thus, by operation of law, title to the 
cemeteries you have described is now vested in the village. The transfer of title is 
not dependent on either the formal execution of a deed or the willingness of the 
village to accept the property. 1963 Op. No. 26 at p. 118; 1929 Op. Att'y Gen. No. 
1339, vol. III, p. 2010. Accordingly, upon annexation, responsibility for the 
maintenance of the cemeteries described in your request shifted to the legislative 
authority of the village or to the village board of cemetery trustees, pursuant to the 
provisions of R. C. 759.19-.26, and there is no necessity for the board of township 
trustees to "give" the cemeteries to the village. The trustees have authority, 
however, to take cognizance of the statutory change of title by formal transfer of a 
deed, see, e.g., Ki11g v. City of Shelby, 40 Ohio App. 195, 197, 178 N.E. 22, 23 
(Richland County 1931). 

If the board of township trustees is willing to remain involved in the 
maintenance and care of these cemeteries, I am aware of only two statutory 
mechanisms by which this can be accomplished. First, under the circumstances 
described in R. C. 759.19, a village may transfer the cemetery property back to the 
board of township trustees. R.C. 759.19 states: 

In all cases in which the legislative authority of a village which 
has title to a cemetery fails to take proper care thereof, and the 
township in which the village is located desires to control such 
cemetery, the village may, by ordinance, transfer any real property 
acquired for cemetery purpose to the board of township trustees, upon 
such terms as are agreed to between the village and the board. 
(Emphasis added.) 

1 Villages are a type of municipal corporation. See Ohio Const. art. 
XVIII, §I. 
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The statute further authorizes the board of township trustees to receive such 
property "and enter into any contract relating thereto." I see no reason that the 
terms of the transfer cannot include an agreement that the village will share in the 
cost of maintenance.2 

An alternative would be to establish the cemeteries aJ union cemeteries 
pursuant to R.C. 759.27-.43. It is possible to convert a preexisting cemetery to a 
union cemetery under these provisions. See 1962 Op. Att'y Gen. No. 3170, p. 601 
(syllabus, paragraph 3); 1951 Op. Att'y Gen. l\o. 817, p. 606. Pursuant to R.C. 
759.31, such cemeteries are ther managed jointly by the township and the municipal 
corporation. 

It is, therefore, my opinion, and you a.re hereby advised that: 

1. Pursuant to R.C. 759.08, when a cemetery to which a township 
holds title under R.C. 517.10 becomes located in a village by 
annexation, title to the cemetery and the concomitant duty of 
care and maintenance vests in the village, regardless of whether 
a deed to the cemetery i~ given to the village by the board of 
township trustees. (1963 Op. Att'y Gen. No. 26, p. li6, approved 
and followed.) 

2. Pursuant to R.C. 759.19, a village may transfer to a township a 
cemetery to which the village holds title under R.C. 759.08, and 
the terms of such transfer may indude an agreement that the 
village will assist with maintenance costs. 

3. Pursuant to R.C. 759.27 and R.C. 759.31, an existing cemetery to 
which a village holds title under R.C. 759.08 may be established 
as a union cemetery subject to the joint management and control 
of a township and village. (1962 Op. Att'y Gen. No. 3170, p. 601, 
syllabus, paragraph 3, approved and followed.) 

2 Failure of the village to take proper care of the cemeteries logically 
must be construed to include voluntary abdication of control over the 
cemetery to the township. To interpret this language otherwise would 
require that the village first allow the cemetery to fall into actual neglect in 
order to effect a transfer to a willing township, thus encouraging the very 
condition the statute seeks to avoid. See generally Henry v. Ce11tral 
National Bank, 16 Ohio St. 2d 16,242 N.E.2d 342 (1968) (purpose of statutory 
construction is to give effect to legislative intent); Chesapeake & Ohio 
Railway Co. v. W.G. Ward Lumber Co., 1 Ohio App. 164, 172 (Lawrence 
County 1913) (court may look to mischief to be prevented in interpretation 
of statute); R.C. l.49(A) and (E). 
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