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ATTORNEY GENERAL 

1. LIEN-CERTIFICATE OR CERTIFIED COPY-PRESENT­
MENT TO COUNTY RECORDER FOR ENDORSEMENT, IN­
DEXING, RECORDING-WHEN OPERATIONS COM­
PLETED, INSTRUMENT MAY BE RETURNED TO DIVI­
SION OF AID FOR THE AGED-SECTION 13'59-4 G. C. 

2. FEE FOR FILING AND RECORDING IS TWENTY-FIVE 
CENTS. 

3. CERTIFICATE OF LIEN-MUST BE INDEXED AND RE­
CORDED IN SET OF RECORDS DESIGNATED REAL ES­
TATE MORTGAGE RECORDS. 

4. COUNTY RECORDER-PERFORMANCE OF DUTIES 
UNDER SECTION 1359-4, G. C.-NO LIABILITY UNDER 
SECTION 1359-24a, G. C. FOR PERFORMANCE OF DUTIES. 

SYLLABUS: 

1. Section 1359-4, General Code, requires the .presentment of the certificate of 
lien or a certified copy thereof to the recorder for endorsement, indexing and recording 
by that office and having completed these operations the recorder is free to return 
the certificate to the division of aid for the aged. 

2. The fee which the recorder can charge for filing and recording each certificate 
of lien or certified copy thereof is twenty-five cents. 

3. The certificate of lien or certified copy thereof provided for ,by Section 1359-4, 
General Code, must be indexed and recorded in the set of records designated real 
estate mortgage records. 

4. A county recorder performing the duties required of him under the provisions 
of Section 1359-4, General Code, incurs no liability under the provisions of Section 
1359-24a, General Code, for the performance of those duties. 

Columbus, Ohio, November 15, 1951 

Hon. John Rossetti, Prosecuting Attorney 
Stark County, Canton, Ohio 

Dear Sir: 

I have your request for my opinion which reads in part as follows: 

"vVith reference to newly enacted Section 1359-4, General 
Code, would you please render your opinion as to whether 
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"r. The certificate of lien, or certified copy thereof, provided 
for in the above mentioned section, should be recorded and then 
returned to the Division of Aid for the Aged, or whether it should 
be preserved in the office of the Recorder, and if the certificate 
of lien or certified copy thereof is to be recorded, what is the fee 
which the Recorder should charge for recording this lien in view 
of the provisions of Section 2778, General Code. 

"2. The certificate of lien or certified copy thereof above re­
ferred to, must be recorded and indexed in the Real Estate Mort­
gage Record presently existing or whether a new and separate 
book or books may be used. 

"3. The recording and indexing of the certificate of lien or 
certified copy thereof above referred to under the provisions of 
Section 1359-4, General Code, places any liability upon the County 
Recorder under the provisions of Section 1359-24a, General 
Code." 

r. The first part of your request raises two questions which I shall 

treat separately. The first is whether or not the certificate of lien provided 

for .by Section 1359-4, General Code, shall be recorded, and the second 

involves the fee to be charged for that recording. 

(a) I take it that the first portion of your request goes to the ques­

tion of whether this certificate of lien is to be treated by the recorder like 

a chattel mortgage or like a mortgage on real estate. A chattel mortgage, 

once filed with the recorder, is indexed and the instrument is then pre­

served in the recorder's office for inspection by the public. This procedure 

is provided for by the language of Section 8562, General Code, as follows: 

"He also shall file the instrument in his office to be there kept 
for the inspection of all persons interested, unless deposited for 
recording under Section 8563, General Code." 

( Emphasis added.) 

The underlined portion of this language is important for it makes clear 

that the preservation of the filed instrument is required only in the event 

that the instrument is not recorded. Likewise, in the case of mortgages on 

real property, under the recording provisions of Section 8542, General 

Code, it is accepted administrative practice in this state to return the 

filed instrument to the person presenting the same once the instrument has 

been recorded. The apparent validity of this practice, in both instances, 

rests upon the reasoning that once the instrument is preserved by record­

ing there is little, if any, reason for burdening the public records with 

duplicating original documents. 
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The precise language of Section 1359-4, General Code, supra, which 

governs the answer to the question which you have raised, is as follows : 

"The division shall cause such certificate, or a certified copy 
thereof, to be filed, recorded and indexed in the real estate mort­
gage records in the office of the county recorder. * * *" 

This language makes abundantly clear that the certificate of lien, or 

a certified copy thereof, must be recorded, but does the word "file" indicate 

that the certificate or certified copy must be retained by the recorder after 

the act of recording is complete? An examination of the statutes and case 

authorities in this state has failed to disclose any precise definition of the 

term "filed." In fact, depending upon the context in which it is used, the 

term seems to take on many different meanings. I have already pointed out 

that in the case of instruments most analogous to this certificate of lien, 

the chattel mortgage and the mortgage on real property, the practice is to 

dispense ·with preservation of the instrument after recording thereof. It 

is significant to note too that the legislature attached to this new lien as 

many of the attributes of a mortgage on real property as possible and I 

think it eminently logical to reason that the recording practice now in use 

for the one was intended to be used for the other. Certainly, no valid 

reason can be suggested for requiring the recording of an instrument by 

an officer who in the same office is to preserve the original instrument. I 

might add that the sequence of the terms used also compels the conclusion 

which I have indicated. The instrument is to be filed and then recorded, 

not recorded and then filed. For these reasons, it is my opinion that Section 

1359-4, General Code, supra, requires the presentment of the certificate 

of lien or a certified copy thereof to the recorder for endorsement, index­

ing and recording by that office and that having completed these operations 

the recorder is free to return the certificate to the division of aid for the 

aged. 

(b) Section 1359-4, supra, provides for the fee which the county 

recorder may charge for the filing and recording of each certificate of lien 

or certified copy thereof as follows: 

"The fee for filing and recording each such certificate shall 
be twenty-five cents, which amount shall be payable by the re­
cipient." 

Section 2778, General Code, which was effective October II, 1945, 

to which you referred in your request, provides as follows : 



792 OPINIONS 

"For the services hereinafter specified, the recorder shall 
charge and collect the fees provided in this and the next following 
section. For recording manually or through the use of a type­
writer a mortgage, deed of conveyance, power of attorney or other 
instrument of writing, twenty-five cents for each hundred words 
actually written, typewritten or printed on the records and for 
indexing it, ten cents for each grantor and each grantee therein; 
for certifying copy from the record, twenty-five cents for each 
hundred words. 

"For recording and indexing any of the above when the 
photostat or any similar process is employed the charge shall be 
sixty cents for each page, size 8¾ x 14 or fraction thereof, of said 
instrument; for certifying copy from the photostat record the fee 
shall be the same as was charged for recording. 

"For certifying copy by making a photostat of any written or 
typewritten record previously recorded the charge shall be sixty 
cents per page, size 8¾ x 14 or fraction thereof. The fees in this 
section provided shall be paid upon the presentation of the respec­
tive instruments for record or upon the application for any 
certified copy of the record." 

As your request implies, the provisions of Section 2778, General Code, 

supra, are in apparent conflict with the fee provision of Section 1359-4, 

General Code. The ordinary and well accepted rules of statutory inter­

pretation, however, provide a ready answer to these apparently conflicting 

provisions. It is my opinion that the fee provision of Section 1359-4, 

General Code, supra, clearly prevails over the general provisions of Section 

2778, General Code, supra, in this instance, if for no other reason than 

that a later enactment dealing with a particular subject supersedes an 

earlier act legislating generally upon the same and other subjects. State, 

ex rel. Crabbe, Attorney General v. City of Cleveland, II5 Ohio St., 484. 

Likewise, a special statutory provision which applies to a specific subject 

matter constitutes a controlling exception to a general statutory provision. 

The Acme Engineering Company v. Jones, Admr., Bureau of Unemploy­

ment Compensation, 150 Ohio St., 423. 

It is clear in the present instance that the provisions of Section 2778, 

supra, are general provisions intended by the legislature to establish a rule 

which would apply .broadly to all recordings. However, by the quoted 

provisions of Section 1359-4, General Code, supra, the legislature has 

created a specific exception to this general rule and it is my opinion, there­

fore, that the fee which the recorder can charge for filing and recording 

each certificate of lien or certified copy thereof is twenty-five cents. 
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2. The second portion of your request raises the question as to 

whether the certificate of lien or certified copy thereof provided for by 

Section 1359-4, General Code, supra, must be indexed and recorded in 

presently existing sets of records or whether a new set can be utilized 

for this particular lien. The sets of records which the recorder is author­

ized to keep are provided for by Section 2757, General Code. This section 

provides for five sets of records : 

I. A record of deeds. 

2. A record of mortgages. 

3. A record of powers of attorney. 

4. A record of plats. 

5. A record of leases. 

Although other miscellaneous records are provided for, these represent 

the five major systems or sets of records which are maintained. Undoubt­

edly, with this provision in mind, the legislature spelled out with certainty 

the place where the certificate of lien should be indexed and recorded. 

The certificate must be recorded and indexed in "the Real Estate Mort­

gage Records" as distinguished from any of the other four major sets of 

records or any of the miscellaneous sets otherwise provided for. The 

language of Section 1359-4, supra, without doubt precludes a separate and 
distinct set of records such as might be entitled "certificates of lien, aid 

for the aged." However, I think it wise to point out that within any 

authorized set of records, administrative practice may establish certain 

convenient divisions or classifications. This practice of providing for sub­

divisions to an authorized set of records is not specifically provided for 

by law but neither am I able to find any statutory prohibition of such a 

practice. Sections 2757, 2759, 2764 and 2766, General Code, contain 
provisions for the keeping and indexing of records by the county recorder. 

But these sections are silent as to the administrative detail involved in the 

recorder's duties. I am forced to conclude, therefore, that whether or 

not divisions or clasifications may be made in an authorized set of records 

is a matter of administrative detail to be determined by the proper officer 

and is not a question of law which is the concern of this office. Of course 

any administrative procedure should be established with the policy and 

object of the recording act clearly in -mind. This policy is pointed out in 

35 0. Jur., Records, §44, as follows: 



794 OPINIONS 

"* * * The object is to furnish the best and most easily 
accessible evidence of titles to real estate, so that subsequent pur­
chasers or those acquiring liens thereon may be informed and 
have notice of any prior deeds or encumbrances. * * *" 

It is, therefore, my opinion that the certificate of lien or certified 

copy thereof provided for by Section 1359-4, General Code, must be 

indexed and recorded in the set of records designated real estate mortgage 

records. 

3. The third portion of your request raises a question as to the 

liability, under the provisions of Section r359-24a, General Code, which 

may ·be incurred by a county recorder in the performance of the duties 

required of him by Section 1359-4, supra. Section r359-24a, supra, reads 

as follows: 

"That it shall be unlawful, except for purposes directly con­
nected with the administration of aid for the aged or other forms 
of public assistance, in accordance with the rules and regulations 
and interpretations of the division, for any person or persons to 
solicit, disclose, receive, make use of, or authorize or knowingly 
permit, participate in, or acquiesce in the use of, any list of names 
of, or any information concerning persons applying for or receiv­
ing aid for the aged, directly or indirectly obtained from the rec­
ords, papers, files, or communications of the division or its sub­
divisions, or acquired in the course of the performance of official 
duties. 

"Whoever violates the provisions of this section shall be 
guilty of a misdemeanor and upon conviction thereof shall be 
fined not more than $500.00 or imprisoned not more than six 
months, or both." 

At first glance, it may seem that when the Recorder places the cer­

tificate of lien provided for by Section 1359-4, supra, on record, thereby 

making the information contained on such certificate a matter of public 

notice, he brings himself, innocently, within the provisions of Section 

1359-2¥, supra. It goes without saying, however, that such an absurd 

result was not intended by the legislature. It is wise to point out in the 

first instance that Section 1359-2¥, General Code, does not apply when 

the action taken is for purposes directly connected with the administration 

of aid for the aged, and in as much as the new procedure provided for 

by Section 1359-4, General Code, is an integral part of that administration, 

performance of his duties by the recorder would constitute actions specifi­

cally exempted from the provisions of Section r359-24a, General Code. 
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But even if this exception is not so apparent as I think it to be, the mle 
of statutory construction discussed in 2 supra applies equally to this 

situation. 

Section r359-24a, General Code, is a general statute establishing a 

broad rule for the administration of aid for the aged. Section 1359-4, Gen­

eral Code, spells out a specific instance where the action otherwise pro­

hibited by Section r359-24a, is required. And the latter being a special 

statute covering a particular subject matter, it must be read as an exception 

to a statute covering the same and other subjects in general terms. Western 

& Southern Indemnity Company v. Chicago Title & Trust Company, et 

al., 128 Ohio St., 422. 

The rule is best presented 111 Sutherland, Statutory Construction, 

Sec. 2012: 

"When a subsequent enactment covering a field of operation 
coterminous with a prior statute cannot by any reasonable con­
struction be given effect while the prior law remains in operative 
existence because of irreconcilable conflict between the two acts, 
the latest legislative expression prevails, and the prior law yields 
to the extent of the conflict." 

It is my opinion, therefore, that a county recorder performing the 

duties required of him under the provisions of Section 1359-4, General 

Code, incurs no liability under the provisions of Section· r 359-24a, Gen­

eral Code, for the performance of those duties. 

Respectfully, 

C. WILLIAM O'NEILL 

Attorney General 


