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ATTORNEY GENERAL 

r. HEALTH DISTRICT COKSOLIDATED WITH GENERAL 
HEALTH. DISTRICT-MAYOR OF CITY WHERE AFFAIRS 
OF COMBINED DISTRICT ARE ADMINISTERED BY 
BOARD OF HEALTH OF ORIGINAL CITY DISTRICT, MAY 
APPOINT PERSONS NOT RESIDENTS OF CITY AS ME1I­
BERS OF COMBINED HEALTH DISTRICT. 

2. APPOINTMENT OF MEMBERS OF BOARD OF HEALTH 
OF CO:.\IBINED GENERAL HEALTH DISTRICT-WHERE 
AFFAIRS AD:.\1INISTERED BY BOARD OF HEALTH OF 
CITY HEALTH DISTRICT-SUCH APPOINTMENT :MUST 
BE CONFIRMED BY COUNCIL OF CITY, PART 3 OF CO:.\I­
BINED HEALTH DISTRICT-SECTION 4404 G. C. 

SYLLABUS: 

1. The mayor of a city, the health district of which has, been consolidated 
with a general health district, the a £fairs of which combined district are being 
administered tby the board of health of the original city district, may appoint as 
members of such combined district persons who are not residents of the city. 

2. Under the provisions of Section 4404, General Code, the ap.pointment 
of members, of a board of health of a combined general health district, the affairs 
of which are being administered by the board of health of a city health district, 
must be confirmed by the council of the city which forms a part of such com­
bined health district. 



OPINIONS 

Columbus, Ohio, April 29, 1946 

Roger E. Herring, M.D., 

Columbus, Ohio 

Dear Sir: 

Your recent request for my opinion reads as follows: 

"Under authority of Section 1261-20, of the Ohio General 
Code, the Athens City Health District and the Athens County 
General Health District, in 1939, effected a combination of the 
two health districts. The procedures prescribed by the above 
mentioned section were fully complied with. The contract 
entered into by the mayor of the City of Athens and the chair­
man of the District Advisory Council provided that the adminis­
tration of public health affairs in the district should be taken 
over by the board of health of the Athens City Health District. 
This contract has been renewed from year to year and will be 
in effect until December 31, 1946. 

Due to a misunderstanding, or other cause, the mayor of the 
City of Athens, in filling vacancies in the board of health of the 
city health district, has appointed two persons who are not resi­
dents of the City of Athens. It is also stated that these two ap­
pointments were never confirmed by the city council, as required 
by Section 4494 of the General Code. We shall be glad to have 
your opinion on the following questions: 

1. In the appointment of members of the board of health 
of a city health district, has the mayor the authority to appoint, 
as such members, non-residents of the city health district? 

2. What is the legal effect of failure of the mayor to 
submit the names of appointees of a city health district to the 
council for confirmation?" 

Section 1261-16, General Code, provides: 

"For the purposes of local health administration the state 
shall be divided into health districts. Each city shall consti­
tute a health district and for the purposes of this act shall be 
known as and hereinafter referred to as a city health district. 
The townships and villages in each county shall be combined into 
a health district and for the purposes of this act shall be known 
as and hereinafter referred to as a general lzealth district. As 
hereinafter provided for, there may be a union of two general 
health districts or a union of a general health district and a city 
health district located within such district." ( Emphasis added.) 
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Section 1261-20, General Code, in so far as relevant to the questions 

you present, provides as follows : 

"When it is proposed that a city health district unite with a 
general health district in the formation of a single district, the 
district advisory council of the general health district shall meet 
and vote on the question of union and it shall require a majority 
vote of the total number of townships and villages entitled to 
representation voting affirmatively to carry the question. The 
council or body performing the duties of council of the city shall 
likewise vote on the question and a majority voting affirmatively 
shall be required for approval. When the majority of the district 
advisory council and the council of the city have voted affirma­
tively, the chairman of the district advisory council and the mayor 
or chief executive of the city shall enter into a contract for the 
administration of health affairs in the combined district. Such 
contract shall state the proportion of the expenses of the board of 
health or health department of the combined district to be paid 
by the city and by that part of the district lying outside of the 
city ; the contract may provide that the administration of the com­
bined health district shall be taken over by either the board of 
health or health department of the city or by the board of health 
of the general health district and shall prescribe the date on 
which such change of administration shall be made. A copy of 
such contract shall be filed with the state director of health. 

The combined health district hereinbef ore provided for shall 
constitute a general health district, and the board of health or 
health department of the city or the board of health of the orig­
inal health district as may be agreed in the contract, shall have 
within the combined district all the powers hereinafter granted 
to, and perfarm all the duties herein or hereafter required of 
the board of health of a general district. 

If the contract shall provide that the administration of the 
combined health district shall be taken over by the board of 
health of the original general health district, upon the occur­
rence of the first vacancy in such board, whether by expiration 
of the term of a member or otherwise, the vacancy shall be filled 
by the election of a resident of the city health district. Such 
election shall be made by the district advisory council of the 
combined general health district, which shall consist of the mem­
bers of the district advisory council of the original general health 
district and the mayor of the city constituting the city health dis­
trict, each member having one vote; or the vacancy may be 
filled by the board of the original general health district, until 
an election shall be made by the district advisory council as 
hereinbefore provided. * * *" (Emphasis aclclecl.) 
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It is thus seen that under the authority of the above quoted sections 

the combination of a city :health district and a general health district 

results in one single general health district, and the board of health of 

such district, which, under the agreement, is to administer the affairs of 

such combined district, shall have all the powers and perform all the 

duties of a general health district. 

In the instant case, the contract entered into by the Mayor of 

Athens and the Chairman of the District Advisory Council provides that 

the administration of the combined district should be taken over by the 

Board of Health of the Athens City Health District. 

Section 4404, General Code, in so far as it is pertinent to your 

question, provides : 

" * * * the council of each city constituting a city health 
distrcit, shall establish a board of health, composed of five 
members to be appointed by the mayor and confirmed by the 
the council * * *." 

The health of the inhabitants of a city and the sanitary condition 

existing in any one city of the state are of vast importance to all the 

people of the state. In dividing the state into health districts, the General 

Assembly authorized municipalities to establish and appoint boards of 

health as part of their local governments. This evidences a legislative 

intent to create in each city a health district which is ta be a separate 

political subdivision of the state independent of the city with which it is 

coterminous. As such, the city health district becomes an agency of the 

state and is governed by the laws of the state. See State, ex rel., v. 

Underwood, 137 0. S., I; 20 0. Jur., 540. 

The Hughes Act, as amended by the Griswold Act (108 Ohio Laws,) 

became effective on January 2, 1920. These acts are now Section 4404, 

et seq., General Code, as to city health districts and Section 1261-16, 

et seq., General Code, as to general health districts. An examination of 

these sections discloses that provision is made for the establishment of 

both general and city boards of health by the local authorities, and, in case 

of failure of the local authorities to do so, the State Health Director, with 

the consent of the State Public Health Council, may appoint a health 

commissioner in lieu of such health boards. These statutes are of a 

general nature and apply throughout the state. The grant to a munici-
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pality of certain powers to be exercised for its public health is not a 

relinquishment of the state's health control and authority within the 

municipality's territorial limits. 

It will be noted that nowhere 111 the law is there any prov1s1on re­

stricting the appointment of members of city boards of health to residents 

of the particular city involved. This being so, it must be concluded that, 

since the city board of health is a distinct agency of the state government, 

separate from the municipality, and not subject to its jurisdiction as to 

matters provided for by state laws, your first question must be answered 

in the affirmative, i. e., a member of a city board of health need not be a 

resident of the city in which he serves as such member. 

Nor wo-uld the fact that the district in question is one resulting from 

a combination of a city health district and a general health district alter 

such conclusion, since the sole effect of the consolidation under the 

agreement entered into is to cast additional powers and duties upon the 

city board o-f health, leaving it with all the statutory rights and duties it 

previously had. 

In ansewer to your second question, I find that substantially this 

same question has been passed upon by one of my predecessors in office, 

with which opinion I am in complete accord. I refer to an a-pinion found 

in the Opinions of the Attorney General for 1924, Vol. I, page 333, the 

syllabus of which provides: 

"Officers nominated by the mayor, whose names have never 
been submitted to the council for confirmation which are subse­
quently voted upon by the council and rejected, have no definite 
term of office, and it is not necessary to remove them by quo 
warranto before the mayor may nominate other officers." 

While it is not so indicated in the above quoted syllabus, this opinion 

deals with the appointment of members of a board of health. 

Very frequently either constitutional or statutory provisions require 

appointments to public office or to certain designated offices to be ap­

proved or confirmed by some body other than the appointing authority. 

In 32 0. Jur., 914, it is stated: 

"\\There the appointing power can be exercised only by, 
and with the consent and approval of, the senate or other similar 
body, its exercise has no effect unless such consent or approval is 
given." 
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To the same effect is a statement in 46 C. J., 953: 

"Where the appointment is made as the result of a nomina­
tion by one authority and confirmation by another, the appoint­
ment is not complete until the action of all bodies concerned has 
been had; * * *." 

Therefore, in specific answer to your second question, it is my opinion 

that under the provisions of Section 4404, General Code, the appointment 

of members of a board of health of a combined general health district, 

the affairs of which are being administered by the board of health of a 

city health district, must be confirmed by the council of the city which 

forms a part of such combined health district. 

Respectfully, 

HUGH 5. JENKINS, 

Attorney General 




