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ATTORNEY GENERAL 

SYLLABUS: 

1. The articles of incorporation of a community improvement corporation, 
organized pursuant to Section 1724.01, Revised Code, must specify the territory 
which is to be served by the corporation. 

2. More than one community improvement corporation can operate within 
the same territory although only one can be designated as the agency of a 
political subdivision. 

3. The territorial jurisdiction of community improvement corporations 
may overlap in whole or in part. 

4. The formation of a community improvement corporation to serve a 
county does not preclude the formation of a community improvement corpora­
tion at a later date for a limited area within the same county. 

5. The formation of a community improvement corporation to serve a 
limited area within a county does not preclude the formation at a later date 
of a community improvement corporation. 

6. A community improvement corporation can be formed to serve more 
than one county provided it is not designated as the agent of the counties. 

Columbus, Ohio, October 31, 1963 

Hon. George E. Wilson, Director 
Department of Development 
155 North High Street 
Columbus 15, Ohio 

Dear Sir: 

I have received your letter requesting my opinion which re­
quest reads as follows: 

"Several questions have arisen regarding the terri­
torial jurisdictional limits of community improvement 
corporations which I feel need an official ruling. 

"Inasmuch as the statute requires that the articles of 
incorporation of community improvement corporations 
formed under Chapter 1724 of the Ohio Revised Code 
must be submitted to the Attorney General for his ap­
proval before they can be accepted by the Secretary of 
State for filing, we would like to secure a formal opinion 
from your office based upon Chapter 1724 as it will exist 
on and after October 10, 1963, which will reflect the 
amendments made by House Bill 270 and Senate Bill 360 
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of the recent General Assembly, regarding the following 
questions: 

"l. Must the articles of incorporation of a com­
munity improvement corporation specify the territory 
within which it proposes to operate? 

"2. Can more than one community improvement cor­
poration operate within the same territory? 

"3. Can the territorial jurisdiction of community 
improvement corporations overlap in whole or in part? 

"4. Does the formation of a community improvement 
corporation to serve the territory of a county preclude the 
formation of a community improvement corporation at a 
later date for a limited area within the same county; and 
does the formation of a community improvement corpora­
tion to serve a limited area within a county preclude the 
formation at a later date of a community improvement 
corporation to serve the entire county? 

"5. Can a community improvement corporation be 
formed to serve more than one county?" 

There are two pertinent statutes which answer your first 
question, requiring that the articles of incorporation of a com­
munity improvement corporation specify the territory within 
which it proposes to operate. Section 1724.01, Revised Code, spe­
cifies the sole purpose of a community improvement corporation, 
stating as follows: 

"A corporation not for profit may be organized in the 
manner provided in section 1702.04 of the Revised Code, 
and as provided in sections 1724.01 to 1724.09, inclusive, 
of the Revised Code, for the sole purpose of advancing, 
encouraging and promoting the industrial, economic, com­
mercial, and civic development of a community or area." 

(Emphasis added) 

Section 1702.04, Revised Code, to which reference is made 
in Section 1724.01, supra, provides in material part: 

"(A) Three or more natural persons, a majority of 
whom are citizens of the United States, may form a cor­
poration by subscribing and thereafter filing in the office 
of the secretary of state articles of incorporation which 
shall set forth: 

"* * * * * * * * * 
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"(3) The purpose or purposes for which the cor­
poration is formed; 

* * *"* •• * * *" 
(Emphasis added) 

When a community improvement corporation proposes to operate 
within a certain territory as required by Section 1724.01, supra, 
Section 1702.04, Revised Code, subsection (A) (3), as set out above 
makes it mandatory that this purpose be set out in the articles of 
incorporation. Thus, you are accordingly advised that the articles 
of incorporation of a community improvement corporation must 
specify the territory within which it proposes to operate. 

Your second question asks whether more than one community 
improvement corporation can operate within the same territory. 
I can find nothing in Chapter 1724, Revised Code, preventing this. 
However, there can be only one community improvement corpora­
tion designated as the agency of a political subdivision. This is 
brought out in Section 1724.03, Revised Code, which states in per­
tinent part that: 

"A community improvement corporation may be des­
ignated by a county, one or more municipal corporations, 
or a county and one or more municipal corporations as the 
agency of each such political subdivision for the indus­
trial * • • 

"* * * * * * * * *" 
(Emphasis added) 

This statute throughout refers in the same manner to the 
community improvement corporation designated as the agency of a 
political subdivision as "the" agency. I believe the use of "the" is 
intended to make the designation of a community improvement cor­
poration as agent exclusive. This section, however, only applies to 
community improvement corporations designated as an agent of a 
political subdivision. So in answer to your second question you are 
hereby advised that more than one community improvement cor­
poration may operate within the same territory although only one 
of these can be designated as an agent by one political subdivision. 

Your third question asks whether the territorial jurisdiction 
of community improvement corporations can overlap in whole or 
in part. There is nothing in Chapter 1724, Revised Code, prevent­
ing territorial overlapping. As to community improvement corpora-
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tions designated as an agency the only territorial overlapping that 
would be allowed to occur is where the county and a municipal cor­
poration within the county have separate community improvement 
corporations designated as their agent. 

Question number four contains two parts, the first of which 
asks whether the formation of a community improvement corpora­
tion to serve the territory of a county precludes the formation at a 
later date for a limited area within the same county. As the answer 
to your second question brought out, there is no limitation on com­
munity improvement corporations not designated as an agent of a 
political subdivision. However, if a county has designated a com­
munity improvement corporation as its agent, according to the 
terms of Section 1724.03, Revised Code, set forth above, it would 
be precluded from designating a community improvement corpora­
tion for a more limited area as its agent. A municipal corporation 
within a county, however, may, under Section 1724.03, supra, desig­
nate a community improvement corporation, other th11n the county 
agency, as its agency. 

The second part of your fourth question is whether the forma­
tion of a community improvement corporation to serve a limited 
area within a county precludes the formation at a later date of a 
community improvement corporation to serve the entire county. 
This query is actually disposed of by my answer to the first part of 
question four. The answer is no. 

Your fifth question asks whether a community improvement 
corporation can be formed to serve more than one county. Section 
1724.03, Revised Code, specifically enumerates what political sub­
divisions or combinations thereof may designate a community im­
provement corporation as its or their agency. This statute does not 
provide for the designation by two counties of a single community 
improvement corporation as their agency. However, this only ap­
plies to community improvement corporations that come under Sec­
tion 1724.03, Revised Code-community improvement corporations 
designated as an agent. Otherwise-since two counties constitute 
an area-I see no reason why a community improvement corpora­
tion could not be formed to serve more than one county by virtue of 
Section 1724.01, Revised Code, which states: 
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"A corporation not for profit may be organized * * * 
for the sole purpose of advancing, encouraging, and pro­
moting the industrial, economic, commercial, and civic 
development of a community or area." 

(Emphasis added) 

Therefore, it is my opinion and you are advised that: 

1. The articles of incorporation of a community improvement 
corporation, organized pursuant to Section 1724.01, Revised Code, 
must specify the territory within which it proposes to operate. 

2. More than one community improvement corporation can 
operate within the same territory although only one can be desig­
nated as the agency of a political subdivision. 

3. The territorial jurisdiction of community improvement 
corporations may overlap in whole or in part. 

4. The formation of a community improvement corporation 
to serve a county does not preclude the formation of a community 
improvement corporation at a later date for a limited area within 
the same county unless both were to be designated as agents of 
the county. 

5. The formation of a community improvement corporation 
to serve a limited area within a county does not preclude the forma­
tion at a later date of a community improvement corporation. 

6. A community improvement corporation can be formed to 
serve more than one county provided it is not designated as the 
agent of the counties. 

Respectfully, 
WILLIAM B. SAXBE 

Attorney General 




