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OPINION 65-74 

Syllabus: 

Pursuant to Section 143.10, Revised Code, the automatic 
salary adjustment provided for therein may be paid only to 
an employee who has completed ninety days of service by the 
first day of July in the position, office or employment in 
which he is serving on that date. Opinion No. 4230, Opinions
of the Attorney General for 1954, page 468, approved and 
followed. 

To: Wayne Ward, Director of State Personnel, Columbus, Ohio 
By: William B. Saxbe, Attorney General, April 29, 1965 

Your request for my opinion reads: 

"Your opinion is respectfully requested 
on the interpretation of 143.10 (I) of the 
Revised Code, referring to the salary in­
creases to be given employees on July 1 of 
each year. The relevant portion of this 
section reads as follows: 'Beginning July
1 following his employment, each employee
who has completed at least ninety days of 
service in any position, office or employ­
ment and who is below the maximum salary 
step in the pay range to which his position, 
office or employment is assigned, shall re­
ceive an automatic salary adjustment equiva­
lent to the next higher step within the pay 
range for his class or grade. On July 1 of 
each year thereafter, until the highest step
in the pay range is reached, each employee
shall receive an automatic salary adjustment
equivalent to the next higher step within the 
pay range for his class or grade. 



2-151 OPINIONS 1965 Opln. 65-74 

11To implement this section I, as Director 
of State Personnel, issued Personnel Procedure 
Memo No. 7, a copy of which is enclosed. 

"The general point of view taken in my 
interpretation of the law may be summarized 
as follows: A new employee in the State 
Service must work for at least 90 days in 
a particular •position, office, or employ­
ment• before he is eligible for his first 
step increase. Further step increases 
would occur automatically on each succeed­
ing July 1, so long as the employee's ser­
vice •is continuous, regardless of any change
in the classification of his position or any 
change in rate of pay by means of promotion.
In other words, I am taking the position that, 
except for the first step increase, increases 
based on promotion are independent of the 
automatic step increases provided in this 
section and neither one has any relationship 
to the other. 

"Because of the large number of employees
t'lho are affected by ·step increases on July 1, 
an early opinion would be very much appreciated." 

The Personne). Procedure Memo No. 1, as revised February
15, 1965, reads in part: 

112. An employee is entitled to his ini­
tial automatic salary adjustment or step increase 
on the first July 1st on which he has completed
ninety or more days of State Service in active 
pay status in a particular position, office, or 
employment. For purposes of automatic salary
adjustment, the phrase 'position, office, or 
employment,' means any specific employment or 
job calling forttie performance of certain 
duties, and for the exercise of certain respon­
sibilities by an individual. An employee uill 
be considered to be in the same 'position, of­
fice or e~ployment, 1 so long as: 

"(a) His position has not been subject to 
a change in official classification title (es­
tablished by Section 143.09A) resulting in an 
increase of salary for the employee, or, 

"(b) His service has been under the same 
classification title, even though serving in a 
different position or t'lOrk assignment. 

"3. After the initial automatic salary
adjustment has been made and so long as the 
course of employment is continuous the em­
ployee is entitled on each succeeding July
1st to an additional step increase until the 
maximum step established for his classifica­
tion has been reached. There is no require­
ment of minimum service in active pay status 
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for salary ad·ji.Jstments after the first salary
adjustment, nor is eligibility for the adjust­
ment affected by any change in classification, 
promotion, or demotion. 11 

Section 486-7b, General Code, the ~redecessor to Section 
143.10, Revised Code, was amended in 124 Ohio Laws, 712, 741 
to read in part as follows: 

119. ***Beginning July 1, 1951, each 
employee 1·,ho has completed one year, or a 
major part thereof, in a particular position,
office or employment and uho is belo11 step 5 
in the pay range to which his position, office 
or employment is assigned, shall receive an 
automatic salary adjustment equivalent to the 
next higher step within the pay range for his 
class or grade. Each year thereafter, until 
the highest step in the pay range is reached, 
each employee shall receive an automatic 
salary adjustment equivalent to the next 
higher step within the pay range for his class 
or grade. The first such adjustment shall be­
come effective as of July 1, fol101·1ing com­
pletion of the first year's service, or major 
part thereof, and as of July 1 or each year
thereafter until the maximum salary or wage
in the pay range is reached.* * *" 

Section 143.10, Revised Code, 1·1as amended by the General 
Assembly in the next regular session; see 125 Ohio Laws, 546, 
574. This amendment, t·1hich became effective October 23, 1953, 
provided in part: 

11* * *Beginning July 1 following his em­
ployment, each employee who has completed at 
least ninety days of service in any position,
office or employment and who is below the 
maximum salary step in the pay range to which 
his position, office or employment is assigned,
shall receive an automatic salary adjustment
equivalent to the next higher step within the 
pay range for his class or grade. On July 1 
of each year therafter, until the highest 
step in the pay range is reached, each employee
shall receive an automatic salary adjustment
equivalent to the next higher step within the 
pay range for his class or grade.* * *" 

After this amendment became effective, the chairman 
of the Civil Service Commission requested an opinion on a 
question substantially similar to the one you have asked. 
In Opinion No. 4230, Opinions of the Attorney General for 
1954, page 468, my predecessor expressed this conclusion, as 
shown by the syllabus: 

"Under the provisions of Section 143.10 (I),
Revised Code, as amended by House Bill No. 484 
of the 100th General Assembly, 125 o. L. 546, 574, 
employees who have been reassigned, promoted or 
demoted within ninety davs prior to July 1 are 
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ineiigible for the automatic salary increase pro­
vided by said section." 

I am in agreement with that interpretation of the 1953 
amendment to Section 143.10, Revised Code, and with the 
following reasoning which appears on page 469: 

"It is my opinion that this change which 
eliminated the use of the word 'particular'
did not change the law from its meaning prior 
to its amendment. While it is true that the 
word 'particular' has a significant meaning,
the words which give real emphasis to the pro­
vision in question are 'ninety days of service 
in** *position, office or employment.'
Those words, in my opinion, spell out the 
legislative intent that the automatic increase 
shall be awarded to employees who have been 
performing the same Job for a certain 
period of time without promotion or reclassi­
fication; and the substitution of •any' for 
1 a particular' cannot change their effect." 

Section 143.10, supra, has been amended since the date 
of that opinion, but I find no change in the language con­
sidered here. It is my conclusion that this section requires
that an employee must have served the ninety-day period in 
one definite, assigned position, office or employment in order 
that he may receive the statutory automatic increase on the 
first day of July of a~y year. I find nothing which I could 
interpret as providing for a salary increase for every employee
who has been employed by the state for ninety days and who 
has not attained the highest step in his current pay range,
regardless of promotions· or reassignments. 

It is, therefore my opinion and you are advised that 
pursuant to Section 143.10, Revised Code, the automatic salary
adjustment provided for therein may be paid only to an employee
who has completed ninety days of service by the first day of 
July in the position, office or employment in which he is 
serving on that date. Opinion No. 4230,0pinions of the 
Attorney General for 1954, page 468, approved and followed. 




