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where the agreement is a contract of purchase rather than a contract of lease, the 
law requires competitive bidding when the amount involved is in excess of five hundred 
dollars. 

754. 

Respectfully, 
GILBERT BETTMAN, 

Attorney General. 

APPROVAL, FINAL RESOLUTIONS ON ROAD I.YIPROVE:\<IENTS IN 
HURON COUNTY. 

CoLUMBGS, OHIO, August 16, 1929. 

HoN. RoBERT N. VVAID, Director of Highways, Columbus, Ohio. 

755. 

JUVENILE COURT-JURISDICTION OVER DEPENDENT CHILDREN 
FOUND IN COUNTY-RESIDENCE OF SUCH CHILDREN OR THEIR 
PARENTS IMMATERIAL. 

SYLLABUS: 
A juvenile court has jurisdiction to declare any child to be a depcndent which is 

found within the county under facts a11d circumstances which constitute dependency. 
The legal residence of the child or its parents or those standing in loco parentis do not 
determine the jurisdiction of the cortrt. 

CoLUMBUS, OHIO, August 17, 1929. 

HoN. H. H. GRISWOLD, Director of Public Welfare, Columbus. Ohio. 
DEAR SIR :-In your recent communication you request my opinion on the fol­

lowing: 

"1. An inmate of the Institution for Feeble-~·1inded was granted trial 
visit from the institution to a home in a county other thqn the county from 
which she was committed. During this trial visit she gave birth to an il­
legitimate child conceived during the period of trial visit, the father of the 
child presumably being a resident of the county in which the mother was 
living and in which the child was born. The parentage of the child, however, 
can not be definitely established. The mother is of age and had been absent 
from the institution for about three years although not discharged. The 
child is a dependent child, the mother being unable to support it. It is under­
stood that although the mother is a ward of the State, this department has 

11-A. G.-Vol. II. 



1152 OPINIONS 

no authority to accept the child for placement in a foster home or institution 
except upon the commitment of the child by a court of competent jurisdiction. 

Which county has jurisdiction to make a commitment in this case and 
thereby accept responsibility for maintenance-the county from which the 
mother was committed to the Institution for Feeble-Minded or the county 
in which the child was born? 

2. An inmate of the Institution for Feeble-Minded gave birth to an il­
legitimate child conceived at the institution. The father of the child is un­
known. 

What is the status of the child as a dependent child? 
Does the court of the county from which the mother was committed to 

the institution have authority to make disposition of the child either by com­
mitment to the Institution for Feeble-Minded, if feeble-minded, or to a 
child-caring agency such as the Division of Charities of this Department 
for placement, if a normal child?" 

In an opinion of one of my predecessors, found in Opinions of the Attorney 
General for the year 1921, page 808, the then Attorney General had under consideration 
the question as to whether or not a child born under the circumstances described in 
your communication was to be regarded as an institutional child. The conclusion 
of the Attorney General in that case as disclosed by the syllabus, was : 

"1. A person does not become a ward of the state unless a statute exists 
which provides for that status. 

2. No statute exists which says that a child born to a woman who is an 
inmate of a state institution thereby takes the status of the mother. 

3. The obligation of the county, under Section 1352-4, G. C. (109 0. L. 
362), extends only to children committed to the state's care. Children received 
by state institutions informally and not by virtue of a statutory proceeding are 
not included in said section." 

It is believed that the conclusion of the Attorney General is sound and it would 
make no material difference whether the mother of such a child was in the institution 
at the time of the child's birth, or whether she had been permitted to go upon a 
trial visit to another county without being finally discharged as an inmate of the 
Feeble-Minded Institution. That is, it would make no difference in so far as such 
child's status is concerned with reference to being under the custody and control of 
the institution. 

You state that both of said children are dependent and inquire in effect as to what 
court has jurisdiction to commit such children to the proper custody. 

Sections 1639 to 1683-1, inclusive of the General Code, provide the powers and 
jurisdiction of juvenile courts. As provided in Section 1642, such courts, 

"* * * shall have jurisdiction over and with respect to delinquent, 
neglected and dependent minors, under the age of eighteen years not inmates 
of a state institutioll;l or any institution incorporated under the laws of the 
state for the care and direction of delinquent, neglected and dependent chil­
dren," etc. 

In other of the sections above mentioned, provision is made for the punishment 
of those who contribute to the delinquency or dependency of a child. Section 1648, 
General Code, provides : 

"Upon filing of the complaint, a citation shall issue, requiring such minor 
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to appear, and the parents or guardian or other person, if any, having custody 
or control of the child or with whom it may be, to appear with the minor at a 
time and place to be stated in the citation; or the judge may in the first in­
stance, issue a warrant for the arrest of such minor or for any person named 
in the complaint and charged therein with having abused or abandoned, or 
charged therein with neglect of or being responsible for or having encouraged, 
aided or abetted the delinquency or dependency of such child, or having acted 
in a way tending to cause delinquency in such child. A parent, step-parent, 
guardian or other person not cited may be subpoenaed to appear and testify 
at the hearing. Any one cited or subpoenaed to appear who fails to do so, 
may be punished as in other cases in the Common Pleas Court for contempt 
of court. Whenever it shall appear from affidavit that a parent or guardian 
or other person having the custody of such child resides or has gone out of the 
state or that his or her place of residence is unknown so that such citation 
cannot be served on him or her, the clerk shall cause sucl~ citation to be 
published once in a newspaper of general circulation throughout the county, 
and published in the county, if there be one so published. The citation shall 
state the nature of the complaint, and the time and place of the hearing, which 
shall be held at least two weeks later than the date of the publication ; and 
a copy of su~h citation shall be sent by mail to the last known address of 
such parent, guardian or other person having custody of such child, unless 
said affidavit, shows that a reasonable effort has been made without success 
to ascertain such address. The certificate of the clerk that such publication 
has been made or such citation mailed shall be sufficient evidence thereof. 
Until the time for the hearing arrives, the court shall make such temporary 
disposition of such child as it may deem best. When said period of two weeks 
from the time of publication shall have elapsed, said court shall have full 
jurisdiction to deal with such child as provided by this chapter. When a 
person charged with violating a provision of this chapter shall have fled 
from justice in this state, such judge shall have all the powers of a magistrate 
under the laws of this state relating to fugitives from justice." 

Without quoting further from the sections relative to the jurisdiction of the 
Juvenile Court, it may be stated that it is clearly the intention of the law that the 
jurisdiction of such courts extends throughout the county and they have power to 
commit children which are found to be delinquent or dependent therein, to the proper 
custodial care. In Section 1648, supra, provision is made for the service of a citation 
upon the child to appear; also upon the parents or guardians who are known residents 
of the state or county. It is obvious that such a court would have no jurisdiction 
over a child residing outside of the county unless the act of dependency or delinquency 
took place within its jurisdiction. 

In the matter of Veselich, a Minor, decided by the Court of Appeals of Cuya­
hoga County, 22 0. A. R. 528, it was held as disclosed by the second branch of the 
headnotes: 

"Where complaint was filed in Juvenile Court alleging dependency of 
child, and where mother and reputed father were beyond state, and custody 
was in orphan asylum, publication of citation under Sections 1647 and 1648, 
General Code, held sufficient, even though affidavit that citation could not be 
served on them was not filed." 

The purpose of the juvenile law is for the protection of children and to prevent 
them being in the custody of improper persons irrespective of the legal settlement or 
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residence of the child or its parents. It follows therefore, that when a child is found 
tc be dependent within the jurisdiction of the court, such court may properly assume 
jurisdiction for commitment of such child in the manner provided by law either perma­
nently or temporarily. 

In the case of State ex rei vs. Wead, AudZ:tor, 113 0. S. 692, it was held that the 
traveling expenses and board, if any, for the care of a dependent child, the expenses 
of providing suitable clothing, etc., shall be charged by the Board of State Charities 
to the county from which such child was committed. It was further held that the 
same expenses may also be charged to the county from which the child was transferred, 
as provided in Section I352-3 of the Code. 

Based upon the foregoing, it is my opinion that a juvenile court has jurisdiction 
to declare any child to be a dependent, which is found within the county under facts 
and circumstances which constitute dependency. The legal residence of the child or 
its parents or those standing in loco parentis do not determine the jurisdiction of 
the court. 

756. 

It is believed a more specific answer to your inquiry is unnecessary. 
Respectfully, 

GILBERT BETTMAN, 
Attorney Gmeral. 

GENERAL APPROPRIATION BILL-APPROPRIATION OF PORTION OF 
HIGHWAY CONSTRUCTION FUND FOR I930 MAY NOT BE EX­
PENDED FOR OBLIGATIONS ARISING BEFORE JANUARY I, I930. 

SYLLABUS: 
Forty per cent of the eight;>• per cent of the Highway Construction Fund allotted 

to tlze counties 1mder the provisions of Section 5541-8 of the General Code of Ohio, 
and a.pprapriated by the General Assembly under the column designated "1930" may 
not be lega.lly expmded to cover obligations arising prior to January I, I930. 

CoLUMBt:s, OHIO, August I7, 1929. 

HoN. RoBERT N. WAID, Director of Highways, Columbus, Ohio. 
DEAR SIR :-Acknowledgment is made of your recent communication which reads: 

"Your official opinion is respectfully requested in connection with the 
use of 40% State Highway Construction Funds during the present biennium. 

The 87th General Assembly of Ohio, 1927, under Section 554I-8, appor­
tioned and distributed State Highway Construction Funds in part as follows: 

'Forty percent thereof shall be appropriated for use in and shall be used 
in the several counties in the State in proportion to the number of motor 
vehicles registered from each of said counties during the calendar year pre­
ceding tht making of such appropriation.' 

The 88th General Assembly of Ohio, 1929, House Bill No. 510, appor­
tioned for Additions and Betterments Highway Improvement Funds $8,000,000 
in I929 and $8,500,000 in I930, making a total appropriation for the biennium 
of $16,500,000. 'Any revenue in excess of the amounts above appropriated for 
total operation and maintenance of Highway Improvement Funds shall be 


