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1. TEACHERS IN PUBLIC SCHOOLS - MEMBERS, STATE 
TEACHERS RETIREMENT SYSTEM, WHERE REGULARLY 
EMPLOYED ON PER ANNUM BASIS-REQUIRED BY LAW 
TO CONTRIBUTE 4% TO SAVINGS FUND OF ALL 
COMPENSATION PAID FOR TEACHING - EFFECTS 
TEACHERS IN DAY SCHOOLS, NIGHT SCHOOLS, OR 

SUMMER SCHOOLS - AMOUNT SUBJECT TO LIMITA­
TIONS FIXED BY LAW. 

2. MEMBERSHIP - STATUS, TEACHERS IN NIGHT 
SCHOOLS, SUMMER SCHOOLS, TEMPORARY OR AN­
NUAL EMPLOYMENT - COMPENSATION, ONLY IN 

PART BY STATE - RESOLUTION, DENIAL OF RIGHT TO 
MEMBERSHIP. 

SYLLABUS: 

1. Teachers in the public schools, who are regularly employed on a 

per annum basis, are members of the State Teachers Retirement System and 

as such are required by law to contdbute to the teachers savings fund of the 

said system four per cent of all compensation received by them as a teacher, 

whether received as a teacher in the regular day schools or in night schools or 

summer schools subject to the limitations as to amount which are fixed by 

law. 

2. Teachers in night schools or summer schools established by a board 

of education in accordance with law are by reason thereof, members of the 

State Teachers Retirement System unless they are employed on a temporary 

basis and not an annual basis or they are compensated in part only by the 

state, and the Teachers Retirement Board has by resolution denied them the 

right to become members. 

Columbus, Ohio, November 19, 1940. 

l\1r. George M. Pogue, Acting Secretary, 
Ohio State Teachers Retirement System, 
Columbus, Ohio. 

Dear Mr. Pogue: 

I am in receipt of your request for my opinion with respect to the 

following: 
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"A teacher's salary in the regular day schools is $1,800.00 an­
nually. In addition, he works in the night schools and summer 
schools. Can he have the 4% deduction made on his earnings 
in these three positions not to exceed the maximum deposit of 
$80.00 ?" 

The Ohio State Teachers Retirement System established by act of the 

General Assembly of Ohio for the teachers of the public schools of the State 

of Ohio, was, by its terms, made to include the several funds created by the 

terms of the said act and placed thereby under the management of a "Re­

tirement Board" for the purpose of providing for retirement allowances and 

other benefits to the members of the system in accordance with the terms of 

the said act and amendments thereto. Section 7896-1 et seq., General Code. 

Included within the membership of the retirement system as provided 

by the act of the General Assembly mentioned above, are teachers in the pub­

lic schools. It is provided in Section 7896-1, General Code, that the term 

"teacher" as used in the law relating to the retirement system, shall mean 

"any teacher or other person regularly employed in the public school~ of the 

State of Ohio who is required by law to have a teacher's certificate." 

Among the funds created by the terms of the retirement law for the. 

purpose of providing a reservoir from which to pay retirement allowances 

and other benefits is the "teachers' savings fund." It is to this fund that a 

member of the retirement system is required to contribute four per cent of 

his compensation not exceeding $2,000.00 per annum. The law provides in 

Section 7896-43, General Code, that each employer of a teacher member of 

the retirement system shall upon direction of the retirement board deduct 

from the compensation of such member an amount equal to four per cent of 

his compensation not exceeding $2,000.00 per annum, and remit the same 

direct to the teachers retirement board. It is to the possibility under the law 

of making these deductions within the limits prescribed for any one year, 

from compensation earned for services in night schools and summer schools 

in addition to earnings of the member as a teacher in the regular day schools, 

that your inquiry is directed. 

The maintenance of night schools by a board of education is authorized 

by Section 7679, General Code, where it is expressly provided that when 

night schools are established in accordance with the provisions of the statute 

the board of education shall "employ a competent person who holds a regu­

larly issued teacher's certificate, to teach it." A similar express provision is 
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not made m the statute which authorizes a board of education to establish 

summer schools. This statute, Section 7647, General Code, reads as follows: 

"The board of education in any city school district may es­
tablish and maintain a normal school within its district, and also 
establish and maintain such summer or vacation schools, school 
gardening and play grounds as to it seems desirable." 

Even though the above statute does not expressly provide that teachers 

m summer schools or vacation schools must possess a regularly issued teach­

er's certificate, it i,s my opinion that inasmuch as such schools are maintained 

if maintained at all, as a part of the public school system of the state and that 

the teachers therein are. compensated if at all from state or federal funds, 

such teachers are required to have a teacher's certificate and that would be 

true as well with respect to teachers in night schools even if the statute 

authorizing their maintenance did not expressly provide as it does, that the 

teachers must hold a teacher's certificate. It is expressly provided in Section 

7805-9, General Code, that all teachers in schools supported wholly or in 

part by the state or by federal funds, must hold a teacher's certificate else 

they may not lawfully be paid for their services. The said statute, Section 

7805-9, General Code, reads as follows: 

"No person shall receive any compensation for the perform­
ance of duties as teacher in any school supported wholly or in part 
by the state or by federal funds who has not obtained a certificate 
of qualifications for the position as provided for by law and which 
certificate shall further certify to the good moral character of the 
holder thereof." 

From the fact that teachers in night schools and summer schools must 

hold teacher's certificates in order to receive comprnsation, it clearly follows, 

in my opinion, that in view of the definition of a teacher as contained in the 

law relating to the teachers retirement system and the fact that that law 

makes all teachers, with certain exceptions not pertinent herein, members of 
the system, teachers in night schools and summer schools are, under the terms 

of the law members of the retirement system, whether they teach in the regu­

lar day schools or not, and therefore they would be required as such mem­

bers to contribute to the teachers savings fund the same as teachers in the 

regular day schools and if teachers in the regular day schools rendered some 

service and received some compensation for services in night schools and 

summer schools they should contribute from this compensation to the same 
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extent they are required by the law to contribute from the compensation re­

ceived for services performed in the day schools. 

In some instances perhaps, special schools are conducted as summer 

schools or night schools where the teachers are employed on a temporary 

basis and not on an annual basis and in some cases where they are not paid 

in full by the state. As to such teachers, the retirement board may by reso­

lution fix their status in relation to the teachers retirement system by au­

thority of Section 7896-24, General Code, which provides as follows: 

"The retirement board, notwithstanding the foregoing provi­
sions, may deny the right to become members to any class of teach­
ers, whose compensation is only partly paid by the state, or who 
are not serving on a per annum basis, or who are on a temporary 
basis, or who are not required to have a teacher's certificate, and 
it may also, in its discretion, make optional with teachers in any 
such class their individual entrance into membership." 

The statute which provides for four per cent contribution of members 

to the teachers' savings fund does not state that that contribution is to come 

exclusively from compensation received as teacher members in the day schools 

of a district but is so worded as to include in my opinion, all compensation 

received as a member of the retirement system. Its provisions in this respect 

read as follows : 

"Sec. 7896-43. Each teacher who is a member of the retire­
ment system shall contribute four per centum of his compensation 
not exceeding two thousand dollars per annum, to the teachers' 
savings fund. Such contributions by direction of the retirement 
board, shall be deducted by the employer in either or both of two 
ways; * * *" 

I am therefore of the opinion that: 

1. Teachers in the public schools, who are regularly employed on a 

per annum basis, are members of the State Teachers Retirement System and 

as such are required by law to contribute to the teachers savings fund of 

the said system four per cent of all compensation received by them as a 

teacher, whether received as a teacher in the regular day schools or in night 

schools or summer schools subject to the limitations as to amount which are 

fixed by law. 

2. Teachers in night schools or summer schools established by a board 

of education in accordance with law are by reason thereof, members of the 

State Teachers Retirement System unless they are employed on a temporary 
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basis and not an annual basis or they are compensated in part only by the 

state, and the Teachers Retirement Board has by resolution denied them the 

right to become members. 

Respectfully, 

THOMAS J. HERBERT, 

Attorney General. 




