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OPINION NO. 69-131 

Syllabus: 

A judge of a county court may not be a referee in the 
probate division nor a referee in a division of domestic relations 
of a court of common pleas. 

To: Lee C. Falke, Montgomery County Pros. Atty,, Dayton, Ohio 
By: Paul W, Brown, Attorney General, October 2, 1969 

I have before me your request for my opinion on the 
compatibility of a judge of the county court also holding the 
position of a referee in either the probate division or in the 
division of domestic relations of the.court of common pleas. 

Section 6, Article IV of the Ohio Constitution, became 
effective May 7, 1968. Euclid v. Heaton, 15 Ohio St, 2d 
65 (1968). It provides in pertinent part as follows: 

"***Judges shall receive no 
fees or perquisites, nor hold any other 
office of profit or trust, under the 
authority of this state, or of the 
united States. * * *" 

A similar prohibition was contained in former Section 14, 
Article IV of the Ohio Constitution, It reads in pertinent part 
as follows: 

"The judges of the supreme court, 
and of the court of common pleas, shall, 
at stated times, receive, for their 
services, such compensation as may be 
provided by law, which shall not be 
diminished, or increased, during their 
term of office: but they shall receive 
no fees or perquisites, nor hold any 
other office of profit or trust, under 
the authority of this state, or the 
United States.***" 
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The present prohibition is much broader. The 
provisions of former Section 14, Article IV, supra, are limited 
to judges of the supreme court and of the court of c.:onunon pleas. 
See Opinion No. 269, Opinions of the Attorney General for 1928. 
The prohibition in the present Section 6, Article IV, supra, 
covers all judges without limitation. Under the provisions of 
the new amendment no judge may hold another office of profit 
or trust under the authority of the State of Ohio or of the 
United States. A judge of the county court is therefore 
prohibited from holding such an office. 

Webster's Third International Dictionary defines "office" 
as "a special duty, charge or position conferred by an exercise 
of governmental authority and for a public purpose." 

The Supreme Court of Ohio in State, ex rel., v. Brennan, 
49 Ohio St. 34 (1892) has defined an office as follows: 

"* * * * * * * * * 

"It is not important to define with 
exactness all the characteristics of a 
public office, but it is safely within 
bounds to say that where, by virtue of law, 
a person is clothed, not as an incidental or 
transient authority, but for such time as 
denotes duration and continuance, with 
independent power to control the property 
of the public, or with public functions to 
be exercised in the supposed interest of 
the people, and the service to be conpensated 
by a stated yearly salary, and the occupant having 
a designation or title, the position so created 
is a public office. * * *" 

The functions of a referee are set forth by statute. Section 
2315.26, Revised Code, provides that any issue in an action may 
be referred to a referee by the court upon the written consent 
of the parties. Section 2315.27, Revised Code, provides for 
referral of cases to referees where the parties do not consent. 
This section provides as follows: 

"When the parties do not 
consent to the reference mentioned in 
section 2315.26 of the Revised Code, 
the court, or a judge thereof in vacation, 
upon the application of a party, or on its 
own motion, may direct a reference in any 
case in which the parties are not entitled 
by the constitution to a trial by jury, 
including any of the issues in an action 
for divorce, alimony, or annulment of 
marriage, other than a trial upon the merits 
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of such action, notwithstanding any provjs:i.on 
of Chapter 3105. of the Revised Code. 

"The court may appoint such number of 
referees as it deems necessary. Such 
referees shall be attorneys at law, 
admitted to practice in this state, and 
shall not engage in the practice of law 
in the division of the court in which they 
are employed." 

A referee has broad powers. When a case is referred to him, he 
conducts the trial as if it were tried by the court. He may 
summon witnesses and compel their attendance. He makes findings 
of facts and conclusions of law. Judgment may be entered upon 
the decision of the referee as if the court had tried the action. 
See Sections 2315.28 through 2315.36, Revised Code. The probate 
division has the same authority to refer matters to referees 
and the probate referees have the same authority as other 
referees 2315.37, Revised Code. 

A referee, in either the division of domestic relations 
or the probate division of the court of common pleas, holds a 
position involving broad powers and serious responsibilities. 
A referee holds a position conferred by an exercise of governmental 
authority for a public purpose. He also has a title and exercises 
public functions. He, therefore, holds an "office" both in the 
popula.r sr-mse of the term and within the definition of the 
Supreme Court. A person holding the position of a referee in 
either the probate division or the division of domestic relations 
of the court of common pleas holds an "office" within the meaning 
of Section 6, Article IV of the Ohio constitution. A judge of 
the county court would, therefore, be prohibited from holding 
either position. 

It is, therefore, my opinion and you are hereby advised 
that a judge of a county court may not be a referee in the 
probate division nor a referee in a division of domestic relations 
of a court of common pleas. 
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