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OPINION NO. 66-178 

Syllabus: 

1. Section 143,34 of the Revised Code does not permit 
the Civil Service Commission to allow sergeants (second lower 
grade) to take the examination for police chier if the two 
captains are eligible and willing to take the examination. 

2. The Civil Service Commission may legally allow, 
by rule within its discretion, the two captains to take 
the examination for chief of police the second time, 

To: James K. Leedy, Wayne County Pros. Atty., Wooster, Ohio 
By: William B. Saxbe, Attorney General, December 14, 1966 

Your letter requesting my opinion reads as follows: 

"The Civil service Commission of the 
City of Wooster, which operates under the 
statutory form of government, recently con­
ducted an examination for police chief, 
Two candidates with the rank of captain 
took the examination and failed to attain 
the grade of 70 as required by the rules of 
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the commission. Therefore, the commission 
was unable to establish an eligible list as 
required by amended section 143.34 in accord­
ance with the terms of section 143.19 of the 
Revised Code. 

"The Commission has no rules applicable 
to the present situation where all applicants 
fail to attain a passing grade and thereby 
fail to become eligible for any list at all. 
The City of Wooster has two captains on active 
duty. 

"Section 143.34, as amended, provides: 

•whenever a municipal civil service 
commission determines that there 
are less than two persons holding 
positions in the rank next lower 
than the position to be filled, 
who are eligible and willing to 
compete, such commission shall 
allow the persons holding posi­
tions in the then next lower 
rank who are eligible to compete 
with the persons holding posi­
tions in the next lower than the 
position to be filled.' 

(Italics supplied) 

"The next lower rank under captain in the 
Wooster Police Department is the rank of 
sergeant. 

"Our questions then are as follows: 

111. Under the present circumstances 
as outlined does amended section 143,34 
permit the commission in its discretion to 
allow those sergeants who are eligible and 
willing to compete to take the second exam­
ination for police chief? 

"2. If the answer to the first ques­
tion is 'yes', does section 143,34 require 
the commission to include the captains in 
the second examination? 

"3. If the answers to the first two 
questions are 1no 1 , then may the commis­
sion, 1n its discretion, allow the two 
police captains to take the examination 
a second time?" 

You ask three questions of a situation which appear 
never to have arisen before, or, at least, never to have 
produced a court decision or an attorney general's rul­
ing upon which we may rely, In Hauschild v, Cleveland,
77 Ohio law Abs, 260, wherein seventeen police officers 
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were suspended and filed suit to be restored to their 
positions, the court held: 

"***the Director of Public Safety 
and the Civil Service Commission are 
not obliged to await the outcome of 
the proceedings through the courts 
before making appointments to bring 
the Police Department up to strength, 
***In fd.ct it was the duty of the 
Director of Safety to fill such va­
cancies under the provisions of Sec. 
143,34 R.C, * * * 

"* * * * * * * * *" 
In this same case the Court of Appeals in a per

curiam opinion, at page 265, said: 

"* * * * * * * * * 

"Generally speaking, the Civil Service 
Commission is the judge of the facts neces­
sary to establish eligibility to take exam­
inations in accordance with its rules, being 
subject to court review only where its juris­
diction is exceeded or its powers are abused, 
It is a fundamental proposition of law that a 
court will not substitute its o~m judgment 
for that of an administrative agency or board 
unless it is clearly shown that the board was 
guilty of an abuse of discretion. 

"* * * * *** * * *" 
Now to answer your first question, it would appe::i.r that 

under Section 143.34, Revised Code, and the opinion of the 
court in the above quoted case, that it is the duty of the 
Civil Service Commission to establish who is eligible to take 
examinations, and that the commission could well, and legally, 
rule that the captains could take the second examination, and 
such authority co~ld not be questioned. It could well bear­
gued that the captains would be eligible to take the second 
examination without the Civil Service Commission having a rule 
to such effect, because the law gives the captains such right, 
and there being no prohibition against persons take the same 
examination more than once. 

Section 143,34, Revised Code, which provides that when 
there are less than two persons (one or none) holding positions 
in the rank next lower than the position to be filled, that 
the commission shall allow persons in the second lower (ser­
geants) rank to take the examination, However, if the two 
captains are eligible and willing to take the examination, 
then it would appear that this section would preclude any from 
the second lower (sergeants) rank from taking the examination, 
as the law provides the commission could not admit the ser­
geants when there are two eligible to take the examination. 

You are, therfore, advised that Section 143,34, Revised 
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Code does not permit the Civil Service Commission to allow 
sergeants (second lower rank) to take the examination for police 
chief if the two captains are eligible and willing to take the 
examination. 

Having answered your first question in the negative, it 
is not necessary to consider your second question. 

To answer your third question, you are advised that the 
commission may legally allow the two captains to take the ex­
amina tio,1 for chief of police the second time. 




