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COUNTY COMMISSIONER MAY INVEST IN ACTIVE COU~TY 
FUNDS IN BONDS OR OTHER OBLIGATIONS OF THE 
UNITED STATES, , 135.12, 135.141, 18990AG 
1958, PARAGRAPH 3 OF T

WHEN-§§321.44
HE SYLLABUS, 860 OAG 1959, PARA­

GRAPH 4 OVERRULED. 

SYLLABUS: 

1. Section 321.44, Revised Code, is a special statute dealing with the authority of 
a board of county commissioners to invest inactive county funds in bonds or other 
obligations of the United States and, as such, constitutes an exception to the provisions 
of Sections 135.12 and 135J41, Revised Code, so far as such sections apply to the 
investment of inactive county funds in direct obligations of the United States by a 
board of county commissioners. 

2. Pursuant to Section 321.44, Revised Code, a board of county commissioners 
may invest inactive county funds in bonds or other obligations of the United States and 
such a board is not required to follow either the provisions of Section 135.12, Revised 
Code, nor the provisions of Section 135.41, Revised Code, in making such deposits. 
(Paragraph 3 of the syllabus of Opinion No. 1899, Opinions of the Attorney General 
for 1958, page 188, and that part of paragraph 4 of Opinion No. 860, Opinions of the 
Attorney General for 1959, issued on October 9, 1959, relating to investments in direct 
obligations of the United States, overruled.) 

Columbus, Ohio, March 18, 1960 

Hon. James W. Freeman, Prosecuting Attorney 
Coshocton County, Coshocton, Ohio 

Dear Sir: 

Your request for my opinion reads as follows: 

https://WHEN-��321.44
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"On October 9, 1959 I received your formal opinion No. 860 
relative to designations of public depositories and the investment 
of inactive funds. 

"Since receiving your opinion I have had several telephone 
calls from other prosecutors throughout the state and they have 
called to my attention Section 321.44 RC. and the recently 
amended Section 135.141 RC. \i\Tas the writer of Opinion No. 
860 mindful of these two sections at the time the opinion was 
written? I am certain that a number of prosecuting attorneys, 
county treasurers and county commissioners would appreciate a 
re-examination of this opinion in the light of the afore-mentioned 
sections." 

In short, your question asks whether the provisions of Section 135.12, 

Revised Code, as regarding the investing of excess public moneys by the 

county treasurer in direct obligations of the United States, are superseded 

by the provisions of Section 135.141, Revised Code, or by the provisions 

of Section 321.44, Revised Code, or by the provisions of both such sections. 

Section 135.12, Revised Code, reads in pertinent part as follows: 

"If, after compliance with sections 135.01 to 135.23, inclu­
sive, of the Revised Code, requiring the deposit of public moneys 
in public depositories, the amount of public moneys of the state or 
of a subdivision is in excess of the aggregate amount of such de­
posits, and the board finds that such excess cannot be deposited in 
public depositories because of the limitations of such sections, 
such board may order the treasurer to invest any part of such ex­
cess in bonds, notes, certificates of indebtedness, treasury bills, 
or other securities, issued by and constituting direct obligations 
of the United States, or obligations of the state of Ohio issued 
pursuant to the authority of Section 2e, Article VIII, Ohio Con­
stitution, provided that only such obligations as will mature or are 
redeemable at the option of the holder within two years from the 
date of purchase shall be eligible securities for such investments. 
Any order of the board directing the treasurer to invest public 
moneys shall specifically state the amount of public moneys to be 
invested and shall specifically describe the securities to be ac­
quired. 

"* * *" 

"Board" as used in Section 135.12, supra, means a "governing board" 

as defined in Section 135.01, Revised Code, and includes a board of 

county commissioners along with the state board of deposit, board of edu­

cation, municipal corporation, legislative authority, etc. Thus, under said 

Section 135.12 supra, the county treasurer could invest excess public 
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moneys m obligations of the United States only when after compliance 

with Sections 135.01 to 135.23, inclusive, Revised Code, the amount of 

public moneys belonging to the county exceeds the maximum limitations 

of its eligible public depositories. 

Section 135.141, Revised Code, referred to in your letter, reads as 

follows: 

"Following the receipt of bids from eligible institutions as 
provided in section 135.08 of the Revised Code and not withstand­
ing the provisions of section 135.09 of the Revised Code, if the 
proper governing board in its discretion finds that any part of 
public moneys that could become inactive deposits should be in­
vested otherwise, such board may order the treasurer to invest 
any part of such excess in bonds, notes, certificates of indebted­
ness, treasury bills, or other securities issued by and constituting 
direct obligations of the United States, but only such obligations 
as will mature or are redeemable at the option of the holder within 
two years from the date of purchase shall be eligible securities for 
such investments. Any order of the board directing the treasurer 
to invest public moneys shall specifically state the amount of pub­
lic moneys to be invested and shall specifically describe the securi­
ties to be acquired. 

"Nothing in this section contained shall limit the powers of 
any county or municipal corporation to invest funds pursuant to 
sections 321.44, 731.56, 731.57 and 731.58 of the Revised Code." 

This section was enacted by Amended Substitute House Bill No. 88 

of the 103rd General Assembly, effective July 28, 1959, and appears to 

allow a proper governing board, which would include a board of county 

commissioners, to invest money that could become inactive deposits in 

direct obligations of the United States, and to ignore the procedure of 

Section 135.12 supra, for depositing inactive funds in public depositories. 

Section 135.141, Revised Code, is however rather confusing in that 

the first sentence refers to an order to the treasurer to invest any part of 

"such excess." \i\That these words mean is not clear since they have no 

antecedent in the section. While it is possible that "such excess" refers 

to the excess over the aggregate amount of deposits made in public de­

positories as provided in the third paragraph of Section 135.12, supra, 
such an interpretation would have the effect of invalidating Section 

135.141, supra, as deposits in direct obligations of the United States would 

then have to follow the procedure of said Section 135.12. 

To answer the particular question at hand, however, I do not deem 

it necessary to resolve the question posed by the wording of Section 
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135.141, supra, as the provisions of Section 321.44, Revised Code, appear 

to govern the authority of a board of county commissioners to invest in 

direct obligations of the United States. Said Section 321.44 reads in part 

as follows: 

"The board of county commissioners in each county may, by 
resolution adopted and recorded, invest so much of the funds re­
ceived by the county as are not required to meet current ex­
penses, in bonds or other interest bearing obligations of the 
United States or those for the payment of principal and interest 
of which the faith of the United States is pledged, provided the 
maturity of the bonds is not later than three years after the date 
of the investment. 

"No such investment shall be made at a price in excess of the 
current market value of such bonds or other interest bearing 
obligations. 

"* * *" 

It will be noted that Section 321.44, Revised Code, deals specifically 

with the authority of a board of county commissioners to invest in obli­

gations of the United States. It will further be noted that both Section 

135.12, supra, and Section 135.141, supra, are general provisions of law 

so far as they relate to investments in obligations of the United States, 

and both sections do include such investments on order of a board of county 

comm1ss1oners. 

The rule is clear in Ohio that a special statutory provision which 

applies to a specific subject matter constitutes an exception to a general 

statutory provision covering other subjects as well as the specific subject 

matter which might otherwise be included under the general provision. 

In this regard it is stated by Stewart, J. in case of Fisher Bros. v. Bowers, 
166 Ohio St., 191, at page 196: 

"We have held so many times that it has become axiomatic 
that a special statutory provision which applies to a specific sub­
ject matter constitutes an exception to a general statutory provi­
sion covering other subject matter as well as the specific subject 
matter. State, ex rel. Steller et al., Trustees, v. Zangerle, Aud., 
100 Ohio St., 414, 126 N.E., 413; State, ex rel. Elliott Co., v. 
Connar, Supt., 123 Ohio St., 310, 175 N.E., 200; Acme Engi­
neering Co. v. Jones, Admr., 150 Ohio St., 423, 83 N.E. (2d), 
202; Johnson 1.1. United Enterprises, Inc., ante, 149." 

Accordingly, under Section 321.44, Revised Code, a board of county 

commissioners may invest inactive county funds in bonds or other direct 
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obligations of the United States and is not required to follow either the 

provisions of Section 135.12, Revised Code, nor the provisions of Sec­

tion 135.141, Revised Code, in making such deposits. 

I am aware that this conclusion is in conflict with that of the third 

paragraph of the syllabus of Opinion No. 1899, Opinions of the Attorney 

General for 1958, page 188, and with that part of the fourth paragraph 

of Opinion No. 860, Opinions of the Attorney General for 1959, issued on 

October 9, 1959, relating to investments in direct obligations of the United 

States. Neither of these opinions, however, considered the effect of the 

provisions of Section 321.44, supra, and are, to the extent noted, 

overruled. 

In answer to your request, therefore, it 1s my opinion and you are 

advised: 

1. Section 321.44, Revised Code, is a special statute dealing with 

the authority of a board of county commissioners to invest inactive county 

funds in bonds or other obligations of the United States and, as such, con­

stitutes an exception to the provisions of Sections 135.12 and 135.141, 

Revised Code, so far as such sections apply to the investment of inactive 

county funds in direct obligations of the United States by a board of 

county commissioners. 

2. Pursuant to Section 321.44, Revised Code, a board of county 

commissioners may invest inactive county funds in bonds or other obliga­

tions of the United States and such a board is not required to follow either 

the provisions of Section 135.12, Revised Code, nor the provisions of 

Section 135.141, Revised Code, in making such deposits. (Paragraph 3 

of the syllabus of Opinion No. 1899, Opinions of the Attorney General 

for 1958, page 188, and that part of paragraph 4 of Opinion No. 860, 

Opinions of the Attorney General for 1959, issued on October 9, 1959, 

relating to investments in direct obligations of the United States, over­

ruled.) 

Respectfully, 

MARK MCELROY 

Attorney General 




