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OPINION NO. 84-076 

Syllabus: 

I. 	 R.C. 124.386 does not establish personal leave benefits for 
employees of a county department of human services. 

2. 	 The director of a county department of human services, with the 
approval of the board of county commissioners, may grant 
employees of the county department of human services personal 
leave benefits without regard to the sick leave benefits to which 
such employees are entitled. Such personal leave benefits, 
however, must be at least as great as those benefits to which 
department employees may be entitled under any personal leave 
policy adopted by the county pursuant to R.C. 124.39(C). 

To: Anthony G. Pizza, Lucas County Prosecuting Attorney, Toledo, Ohio 
By: Anthony J. Celebrezze, Jr., Attorney General, December 18, 1984 

I have before me your request for my opinion concerning personal leave 
benefits for employees of the county department of human servic:es. I have 
restated your questions as follows: 

I. 	 In that employees of the county d~partment of human services 
are paid directly by warrant of the county auditor, are these 
employees entitled to be credited with twenty-four hours of 
personal leave each year pursuant to R.C. 124.386(A)? 

2. 	 May personal leave benefits qe given to employees of the county· 
department of human services without changing the existing sick 
leave policy for such employees? · 

Before addressing your specific questions, I note that Am. Sub. H.B. 401, ll5th 
Gen. A. (1984) (eff. July 20, 1984) changed the name of the Department of Public 
Welfare to the Department of Human Services, and the name of the county 
department of welfare to the county department of human services; the county 
director of welfare is now called the county director of human services. See R.C. 
329.01; R.C. 5101.01. 

With respect to your first question, I note that R.C. 124.386(A) provides in 
pertinent part as follows: "Eaeh full-time employee, whose salary or wage is paid 
directly by warrarit of th,3 auditor of state, shall be credited with twenty-four hours 
of personal leave each year •••." Since employees of the county department of . 
human services are county employees, fil 1981 Op. Att'y Gen. No. 81-082, and thus 
are paid directly by warrant of the county auditor rather than by warrant of the 
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state auditor, these employees do not fall within the scope of RoC, 124.386(A). 
Thus, these employ•aes are not entitled to be credited with twenty-four hours of 
personal leave each year under the terms of R.C. 124,386(A). 

I turn now to your second question concerning whether personal leave benefits 
may be given to employees of the county department of human services without 
changing the existing sick leave policy for such employees. Pursuant to R.C. 
329.02, the director of the county department of human services, with the approval 
of the board of county commissioners, 

shall appoint all necessary assistants, superintendents of institutions 
under the jurisdiction of the department, and all other employees of 
the department, excepting that the superintendent of each such 
institution shall appoint all employees therein. The assistants and 
other employees of the department shall be in the classified civil 
service, and may not be placed in or removed to the unclassified 
service. 

Thus, R.C. 329.02 empowers the director of the county department of human 
services, with the a~proval of the board of county commissioners, to appoint 
necessary employees. See 1956 Op. Att'y Gen. No. 6316, p. 152 (syllabus) ("[t] he 
power to appoint all necessary assistants and employees of a county department of 
welfare, except employees of institutions within the department, has been granted 
jointly to the director of the department and the board of county commissioners, by 
virtue of the provisions of Section 329.02, Revised Cod~"). Pursuant to his power 
to appoint, subject to the approval of the board of co1mty commissioners, the 
director of the county department of human services has the implied power to fix 
the compensation of the department's employees; the authority to compensate 
includes the power to fix any fringe benefit absent constricting statutory authority. 
Se~ Ebert v.,Stark County Board of Mental Re'tardation, 63 Ohio St. 2d 31, 406 
N.E.2d 1098 (1980). See also Op. No. 81-082; 1981 Op. At~'y Gen. No. 81-052. 
Because the power of the director to appoint employees is subject to the approval 
of the board of county commissioners, the power of the director to fix the 
compensation, including the fringe benefits, of the department's employees is also 
subject to the approval of the board of county commissioners. Op. No, 81-082. 

It is my understanding from your letter of request that tliere is an established 
sick leave policy for employees of the county department of hurr.an services. See 
R.C. 124.38; R.C. 124.39(8) and (C), You ask whether personal leave benefits may 
be granted to such employees without changing the existing sick leave program. 
Clearly, personal leave is a fringe benefit, ~ generally Madden v. Bower, 20 Ohio 
St. 2d 135, 254 N .E.2d 357 (1969), and thus may be granted to employees of a county 
department of human services by the director of the department, with the approval 
of the board of county commissioners, in the absence of any constricting statutory 
authority. In Op. No. 81-052, my predecessor stated at 2-202 that: 

the authority [of a public employer] to provide fringe benefits flows 
directly from the authority to set compensation and is circumscribed 
only by apposite statutory authority which either ensures a minimum 
benefit entitlement or otherwise constricts the employer's authority 
vis .!! vis a particular fringe benefit. . . . If an applicable statute 
constitutes a minimum statutory entitlement to a particular benefit, 
the public employer may, pursuant to its power to compensate and in 
the absence of any statute constricting its action in the particular 

R.C. 329.02 also authorizes the superintendent of each institution under 
the jurisdiction of the county department of human services to appoint the 
employees of the institution. Thus, the discussion of the powers of the 
director of the county department of human services, with the approval of 
the board of county commissioners, as an appointing authority, applies with 
equal force to the superintendents of such institutions as the appointing 
authorities of their employees. ~ 1981 Oi;,. Att'y Gen. No. 81-082 at 2-234, 
n. 3. 
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case, chl)ose to provide such benefit in excess of the mm1mum 
statutory entitlement. If an applicable statute limits the general 
authority of the public employer to compensate its employees with 
the particular fringe benefit in question, it must, of course, be viewed 
as a restriction upon the employer's authority to grant the particular 
benefit. 

I am unaware of any provision which limits the power of a public employer to 
provide employees personal leave benefits on the basis of the sick leave benefits 
employees are receiving. In the area of personal leave, there is no statutory 
provision expressly restricting the authority of the director, witb the approval of 
the board of county commissioners, to grant such a benefit. Department employees 
may, however, be entitled to certain minimum personal leave benefits pursuant to 
R.C. 124.39(C), 

The second paragrap~1 of· R.C. 124.39(C) permits political subdivisions to 
"adopt policies similai: to the provisions contained in sections 124.382 to 124.386 of 
the Revised Code." As noted earlier, R.C. 124.386(A) grants personal leave benefits 
to "[el ach full-time employee, whose salary or wage is paid directly by warrant of 
the auditor of state••••" R.C. 124.39(C) does not constrict the authority of a 
county appointing authority, such as the director of the county department of 
human services, with the approval of the board of county commissioners, to adopt 
its own personal leave policy, provided that the policy so established provides 
benefits which are at least as great as any benefit to which such employees may 
otherwise be entitled by action of the board of county commissioners, pursuant to 
R.C. l24.39(C). This conclusion is supported by 1984 Op. Att'y Gen. No. 84-061 and 
1984 Op. Att'y Gen. No. 84-071, wherein I opined that the first paragraph of R.C. 
l24.39(C), which permits political subdivisions to adopt a sick leave policy from the 
enumerated variations, does not limit the authority of a county appointing 
authority to adopt its own sick leave policy, provided that the policy so established 
provides benefits at least as great as any benefits to which such employees may 
otherwise be entitled pursuant to statute or pursuant to a policy adopted by the 
board of county commissioners under the authority of R.C. 124.39(C). 

Thus, the director of the county depai·tment of human services may, with the 
approval of the board of county commissioners, in the exercise of his authority to 
employ and fix the compensation of his employees, adopt a policy providing for 
personal leave, provided that such policy provides benefits which are at least as 
great as any benefit to which employees may be entitled under a policy set by the 
board of county commissioners. Since personal leave and sick leave are two 
separate and distinct benefits, the authority of the director to adopt personal leave 
benefits is in no way dependent upon the sick leave benefits to which department 
employees are entitled. 

In conclusion, it is my opinion, and you are advised, that: 

l. 	 R.C. 124.386 does not establish personal leave benefits for 
employees of a county department of human services. 

2. 	 The· director of a county department of human services, with the 
approval of the board of county commissioners, may grant 
employees of the county department of human services personal 
leave benefits without regard to the sick leave benefits to which 
such employees are entitled. Such personal leave benefits, 
however, must be at least as great as those benefits to which 
department employees may be entitled under any personal leave 
policy adopted by the county pursuant to R.C. 124.39(C). 




