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OPINION NO. 69-066 

Syllabus: 

1. A village may enter into a contract with a non-profit 
water corporation whereby the corporation will supply bulk water 
to the village, to be used and distributed as the village sees 
fit, without ratification by a vote of the electors under Section 
743.24, Revised Code. 

2. A village may not enter into a contract with a non-profit
corporation whereby the village is to supply water to the corpora­
tion, if the village waterworks does not possess a surplus of 
water. 

To: Angus 8. Wilson, Brown County Pros. Atty., Georgetown, Ohio 
By: Paul W. Brown, Attorney General, June 23, 1969 

I have before me your request for my opinion which in perti­
nent part reads as follows: 

"May a village legislative authority, in lieu 
of Section 743,24 Revised Code of Ohio, enter into 
a binding agreement with a private non-profit cor­
poration providing that said corporation will fur­
nish a certain amount of water to the village, for 
its own use and the use of citizens thereof, with­
out ratification by a vote of the electors of said 
village? 

"The company will furnish treated water and 
will supply the same by hooking on to the Villages'
existing mains. The village and not the citizens 
will be metered by the company. The village will 
be required, if necessary, to furnish the company 
with the same amount of water during any given
month, that the village purchases from said com­
pany. The contract is for a period of 40 years 
and the rates charged to the village may be ad­
justed at five year intervals. The villages' 
water system is subject to a first and second 
mortgage which contain no provisions prohibiting
the purchase of water elsewhere." 
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Section 743.24, Revised Code, provides as follows: 

"A municipal corporation may contract with 

any individual or an incorporated company for 

supplying water for fire purposes, or for cis­

terns, reservoirs, streets, squares, and other 

public places within its limits, or for the 

purpose of supplying the citizens of such munici­

pal corporation with water for such time, and 

upon such terms as is agreed upon. Such contract 

shall not be executed or binding upon the munici­

pal corporation until it has been ratified by a 

vote of the electors thereof, at a special or 

general election. The municipal corporation

shall have the same power to protect such water 

scipply and prevent the pollution thereof as 

though the water works were owned by such munici­

pal corporation." 


My predecessors have had occasion to consider the proper
application of the original version of Section 743.24, Revised 
Code, (Section 3981, General Code), which is not materially dif­
ferent as it pertains to the question before me. In Opinion No. 
484, Opinions of the Attorney General for 1915, page 987, my
predecessor concluded that "a contract between a municipal cor­
poration and a private corporation, whereby the latter is to fur­
nish a supply of water to the former, which is to filter and dis­
tribute the same is not governed by Section 3981, General Code, 
and need not be submitted to a vote of the people." In essence, 
this conclusion draws a distinction between the water supplier
who supplies bulk "raw water" to a village and the water supplier
who supplies treated water directly to the village citizens. It 
is the former supplier the Opinion holds who is not subject to 
the provisions of Section 3981, General Code. 

In Opinion No. 2475, Opinions of the Attorney General for 
1934, page 424, my predecessor concluded in branch one of the 
syllabus: 

"Wher~ the council of a city enacts an 

ordinance authorizing and directing the di­

rector of public service of said city to 

enter into a contract with a private water 

company for the furnishing of water and ser­

vice to the city from and at various fire 

hydrants located on the mains of said com­

pany, for the use of the fire department of 

said city and for other municipal purposes, 

it is not necessary, that the same be rati ­

fied by a vote of the electors of the city

unless such ratification is made necessary 

by reason of charter provision." 


The basis for this conclusion was that a contract entered 
into between a muni:i.pality and a private individual or a pri ­
vate water company is controlled by other and later legislation.
In this connection, the Opinion cites Section 9324, General Code, 
now Section 4933.04, Revised Code, as authority to make such a 
contract without ratification of the voters. 

Section 4933.0h, Revised Code, provides as follows: 

"The proper officers of any municipal 
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corporation or the board of township trustees 

of any township in which a gas, sewage disposal 

system company, or water company is organized 

may contract with such company for lighting, 

disposal of sewage, or supplying with water the 

streets, lands, lanes, squares, and rublic places

in such municipal corporation or t~rrl"Ship, 11 


Opinion No. 272, Opinions of the Attorney General for 1945 
is the most recent Opinion considering a similar matter. In this 
case, my predecessor considered whether a village could buy land 
for the impoundment of water, the water to be used for recrea­
tional purposes and as a source of water for the village. Branch 
one of the syllabus reads as follows: 

"Under the powers granted by Section 4 

of Article XVIII of the Constitution a munici­

pality may acquire any pubHc utility, includ­

ing a water system by condemnation or otherwise, 

and may contract with others for the product or 

service of any such utility." 


Section 4., Article XVIII of the Ohio Constitution, reads as 
follows: 

"Any municipality may acquire, construct, 

own, lease and operate within or without its 

corporate limits, any public utility the prod­

uct or service of which is or is to be supplied 

to the municipality or its inhabitants, and may 

contract with others for any such product or 

service. The acquisition of any such public

utility may be by condemnation or otherwise, 

and a municipality may acquire thereby the use 

of, or full title to, the property and franchise 

of any company or person supplying to the munici­

pality or its inhabitants the service or product 

of any such utility." 


In interpreting this Section of the Constitution, my prede­
cessor made the following comment: 

"This language would seem to give a wide 

latitude of discretion to the municipalities to 

make any contract which it finds necessary or 

advisable for securing its water supply so long 

as it is not limited by any law which the legis­

lature is authorized to enact; and the courts 

have declared that a municipality in the exercise 

of the power given by the section above quoted is 

left practically free from any possible interfer­

ence on the part of the legislature." 


The Court of Common Pleas, Paulding County, also considered 
the proper application of Section 743.24, Revised Code, in Cook 
v. Village of Paulding, 33 Ohio Op. 2d, 165 (1965). It stated in 
the second branch of the syllabus: 

"A 'perpetual lease' for the acquisition

of raw water to be processed by the waterworks 

of the lessee village is not such a contract 

as was subject to the ratification of the elec­
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tors under Section 3981, General Code (now Sec­

tion 743,24, Revised Code)." 


At page 169 of the Opinion, the Court made the following 
comment: 

"If it be asked what purpose Sec. 3891, Gen­
eral Code (still retained as Sec. 743.24, Revised 
Code), can then possibly serve, it would seem its 
purpose is to prevent a privately owned waterworks 
from entering into a contract with a municipality, 
binding upon all water users, the obligation of 
which is forever unimpairable, without a vote of 
the electors." 

It is obvious that when Section 3891, General Code, now 
Section 743,24, Revised Code, has been considered in the past, 
it has been strictly construed in order to permit villages to 
contract with water companies, without requiring that the con­
tracts be submitted to a vote of the electors. I am in agree­
ment with the prior interpretations of Section 743. 24, sun:t:.c!· 

The facts as presented to me indicate that the water com­
pany is to supply bulk water to the village and the village will 
be metered and charged for the water supplied. The village, in 
turn, will then utilize the water for whatever purposes it deems 
desirable and the village will continue to meter the water which 
it supplies to the village citizens. Under these facts, it is 
apparent that the proposed contract is not one for supplying 
water for fire purposes; it is not for supplying water for cis­
terns, reservoirs, streets, squares, and other public places 
within the corporate limits; it is not one for supplying water 
for the citizens, since the bulk water is to be supplied to the 
village which will then determine for what purpose the water will 
be used and then distribute it for that purpose. 

Therefore, it appears to me that Section 743,24, supr~, does 
not require the proposed contract to be submitted to a vote of 
the people. 

It is noted that the facts also indicate that the proposed 
contract calls for the village to furnish the water company with 
the same amount of water during any given month that the village
purchases from said company. 

Section 743.18, Revised Code, in pertinent part, reads: 

"A municipal corporation which has water 
works or electric works may contract with any
other municipal corporation to supply it or 
its inhabitants with water or electricity upon 
such terms as are agreed upon by their respective
legislative authorities. A municipal corporation 
which has a water works may dispose of surplus 
water, for manufacturing or other purposes, by lease 
or otherwise, upon such terms as are agreed upon by 
the director of public service of a city or the 
board of trustees of p11blic affairs of a village and 
approved by the legislative authority thereof. Moneys 
received for such surplus water in either case shall 
be applied to the payment of the principal and inter­
est of the bonds issued for the construction of such 
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water works, or for other expenses incident to the 
maintenance thereof, but no lease shall be made for 
a longer term than twenty years." 

While this Section authorizes municipal corporations to 
supply water "for manufacturing or other purposes," the author­
ity granted is based upon the fact that the municipal corpora­
tion has a surplus of water. It is obvious that the village 
in this case does not have a surplus of water. Accordingly, 
the village is without power to make a contract to supply water 
to the water company. 

In conclusion, it is my opinion and you are advised: 

1. A village may enter into a contract with a non-profit 
water corporatj_on whereby the corporation will supply bulk water 
to the village, to be used and distributed as the village sees 
fit, without ratification by a vote of the electors under Section 
743.24, Revised Code. 

2. A village may not enter into a contract with a non-profit
corporation whereby the village is to supply water to the corpora­
tion, if the village waterworks does not possess a surplus of 
water. 




