
 
 

 

 
 
 
 

 
 

 
 

        

 

 

June 14, 2019 

Laura Kohler, President 
State Board of Education 
25 South Front Street 
Columbus, Ohio 43215 

SYLLABUS: 2019-019 

Pursuant to Article II, Section 20 of the Ohio Constitution, if the State Board of 
Education amends its policies and procedures manual, as has been proposed, so as 
to increase the activities and number of hours for which voting members of the 
Board may be compensated, a board member may not take advantage of the 
increase unless the amended version of the manual was in effect at the start of the 
voting member’s current term of office. 



 
 

 

 

 
 

 
 

 

 

 
 

 

 
 

 
  

 
 

 
 

 
 
 

 
 

DAVE YOST 
Omo AITORNEY GENERAL 

Opinions Section 
Office 614-752-6417 
Fax 614-466-0013 

30 East Broad Street, 15th Floor 
Columbus, Ohio 43215 
www.OhioAttorneyGeneral.gov 

June 14, 2019 

OPINION NO. 2019-019 

Laura Kohler, President 
State Board of Education 
25 South Front Street 
Columbus, Ohio 43215 

Dear President Kohler: 

By your letter of April 24, 2019, you have requested of us an opinion which relates to the 
compensation of voting members of the State Board of Education (the Board).  You indicate that 
the Board “was established by an amendment to the Ohio Constitution in November 1953,” and 
that “Ohio Revised Code Section 3301.03 establishes the qualifications and salary of voting 
members of the State Board, which include both elected and appointed members.”   

You advise us that the Board has “adopted (and has amended from time to time) a 
Policies and Procedures Manual, which specifies the time and activities (e.g., attendance at 
Board/Committee meetings, time spent on education-related panels or professional development) 
for which members are paid.”  You write that the Board currently “is considering modifying the 
Policies and Procedures Manual to expand the type of activities undertaken by members in their 
official capacities for which time spent by members in performing those activities would be 
compensated.”  Under the contemplated expansion, Board members would continue to “be 
compensated at the current hourly rate established for members of the board.” 

It is in this context that you pose the following question: 

If the State Board of Education increases the activities and number of 
hours for which voting members of the board can be compensated, must the 
increase be effective only upon the expiration of a voting member’s current term? 

R.C. 3301.01(A) creates the state board of education.  The board consists of nineteen 
voting members, eleven of whom are elected from specified districts, and eight of whom are 
appointed by the governor with the advice and consent of the senate.  Each of these members 
serves a finite term of four years.  R.C. 3301.02(A). 
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Laura Kohler, President 	 - 2 -

R.C. 3301.03(C) requires that “[b]efore entering on the duties of office, each elected and 
appointed voting member shall subscribe to the official oath of office.” This section provides 
further that 

[e]ach voting member of the state of board of education shall be paid a salary 
fixed pursuant to division [R.C. 124.15(J)] together with the member’s actual and 
necessary expenses incurred while engaged in the performance of the member’s 
official duties or in the conduct of authorized board business, and while en route 
to and from the member’s home for such purposes.   

R.C. 3301.03(C). R.C. 124.15(J) provides that, unless the compensation of a member of a board 
or commission is otherwise set by statute, “the director of administrative services shall establish 
the rate and method of payment for members of boards and commissions pursuant to the pay 
schedules listed in [R.C. 124.152].”  It is our understanding that the director of administrative 
services has established the currently applicable hourly rate of pay for members of the Board, 
and that your inquiry does not involve any proposed modification of that rate, but only an 
increase in the hours for which a member may be compensated at that hourly rate.    

Your office has provided us with a copy of that portion of the Policies and Procedures 
which previously were adopted by the Board and are in current effect.  At Paragraph G on Page 7 
of the Policies and Procedures Manual it is provided that: 

G. 	State Board Member Compensation and Expenses 

COMPENSATION FOR TIME 


Actual Attendance at Board/Committee Meetings:  Members shall be paid the 
amount provided by law for each hour, or part thereof, in actual attendance at any 
meeting of the State Board and at official State Board committee meetings. 

Time Spent on Education Panel: Members may be compensated for time spent 
as members of education-related commissions, panels, councils and task forces in 
Ohio, which are separate entities from the State Board of Education and its 
committees provided the State Board has directed the member to represent the 
State Board on the commission, panel, council or task force. 

Time Spent on Professional Board Development:  Members may be paid up to 
40 hours per year for time spent on professional State Board development 
consistent with terms outlined in Section F above. 

Time Spent in School/School Facilities: Members may be paid up to 100 hours 
per year for time spent in schools or school facilities (visiting or touring), not to 
include travel time.  Members shall be compensated at the set hourly rate for 
spending such time in schools. 
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Time Spent on Actively Informing or Engaging the Public on State Board 
Business: Members acting in an official capacity may be compensated for all 
time spent actively informing or engaging the public on State Board business. 
Examples are:  meeting with constituents or stakeholders, speaking before a civic 
organization or empaneling a town hall meeting.  The compensation for time 
spent with such entities shall not count toward the maximum 100 hours per year 
in schools or school facilities, even if those entities meet in schools or school 
facilities.  There is no established maximum for time actively engaged with such 
entities. 

Ohio State Board of Education, Policies and Procedures Manual (rev. ed. May 9, 2017), 
available at http://education.ohio.gov/getattachment/State-Board/State-Board-Reports-and-
Policies/Policies-Procedures-Manual.pdf.aspx?lang=en-US (last visited June 5, 2019). The 
section provides further that members of the Board are to be “reimbursed if a personal 
automobile is used for travel at the current state rate per mile from the member’s residence to the 
place of the meeting or other business and return.” Id. 

We also have been provided with a copy of a document entitled “Executive Committee 
Report Out” for a meeting held on April 8, 2019.  It is our understanding that this report contains 
a summary of the proposed changes in the Board’s Policies and Procedures Manual, which you 
describe in your letter. The report makes reference to a memorandum which it is indicated was 
distributed to board members prior to the March meeting of the board, and which provides for 
“additional time” to be  counted for the official duties of Board members.  It is indicated that the 
recommendations for additional compensation hours include up to 144 hours for meeting 
preparation time and constituent services per year.  Moreover, under the recommendations, 
certain Board members could count additional hours for compensation purposes.  For example, 
the State Board Vice-President could count up to an additional 252 hours in compensable time 
per year and the State Board President could count up to an additional 280 hours in compensable 
time per year.  The document indicates that “the report passed with a voice vote” and was 
contemplated as going to the full board in May.  See Ohio Dep’t of Educ., Minutes of the April 
2019 Meeting of the State Board of Education, at 17-18, available at http://education.ohio.gov/ 
getattachment/State-Board/State-Board-Meetings/State-Board-Meetings-for-2019/Apr-2019-
MEETING-Minutes-Final.pdf.aspx?lang=en-US (last visited June 5, 2019). 

As you note in your letter, your question implicates Article II, Section 20 of the Ohio 
Constitution, which provides that “[t]he general assembly … shall fix the term of office and 
compensation of all officers, and no change shall affect the salary of any officer during his 
existing term, unless the office be abolished.” Ohio Const. art. II, § 20.  A previous Attorney 
General opinion has outlined the elements of public office, stating that 

[t]he requisite elements of public office are: (1) the incumbent must exercise certain 
independent public duties, a part of the sovereignty of the state; (2) such exercise 
by the incumbent must be by virtue of his election or appointment to the office; (3) 

http:http://education.ohio.gov
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in the exercise of the duties so imposed, he can not be subject to the direction and 
control of a superior officer. 

1963 Op. Att’y Gen. No. 3548, p. 58, at 61. The indicia of public office are further set forth in 
State ex rel. Landis v. Bd. of Comm’rs., 95 Ohio St. 157, 159, 115 N.E. 919 (1917), as follows: 

The usual criteria in determining whether a position is a public office are 
durability of tenure, oath, bond, emoluments, the independency of the functions 
exercised by the appointee, and the character of the duties imposed upon him ….  
The chief and most-decisive characteristic of a public office is determined by the 
quality of the duties with which the appointee is invested, and by the fact that 
such duties are conferred upon the appointee by law.  If official duties are 
prescribed by statute, and their performance involves the exercise of continuing, 
independent, political or governmental functions, then the position is a public 
office. 

In 1985 Op. Att’y Gen. No. 85-036, then Attorney General Anthony J. Celebrezze made 
reference to 1980 Op. Att’y Gen. No. 80-050, in which it was indicated, on the basis of Landis, 
that “a member of a board of education of an exempted school district is a public officer for 
purposes of Ohio Const. art. II, § 20.” 1985 Op. Att’y Gen. No. 85-036, at 2-127.  Based on the 
foregoing, it is evident that the voting members of the state board of education are “public 
officers” for the purposes of Article II, Section 20 of the Ohio Constitution.  Accord 2018 Op. 
Att’y Gen. No. 2018-035, at 2-333. The prohibitions against in-term modifications of the 
salaries of such officials set forth in the Constitutional provision, therefore, are applicable to 
voting members of the board.     

Article II, Section 20 is to be read broadly so as to prohibit a public officer from 
receiving, during his term, “not only an increase in his fixed salary, but also an increase in the 
amount allowed him for the expenses he incurs in performing his official duties.”  1985 Op. 
Att’y Gen. No. 85-036, at 2-127 to 2-128. The constitutional provision “prohibits an incumbent 
from receiving an increase in the number of dollars payable to the officer during his term.”  Id. at 
2-128 (citing 1979 Op. Att’y Gen. No. 79-102); see State ex rel. Parsons v. Ferguson, 46 Ohio 
St. 2d 389, 348 N.E. 2d 692 (1976); State ex rel. Artmayer v. Bd. of Trustees, 43 Ohio St. 2d 62, 
330 N.E.2d 684 (1975). 

It is our conclusion, therefore, that a member of the state board of education, as a public 
officer to which Article II, Section 20 of the Ohio Constitution is applicable, is prohibited from 
participating in an increase in compensation authorized during his or her current term.  The 
constitutional prohibition applies even if the officer undertakes or is assigned additional duties 
which are “within the scope of the purposes and contemplation of the legislature” in the creation 
of the office. Donahey v. State, 101 Ohio St. 473, 477, 129 N.E. 591 (1920). The Donahey court 
explained that “[i]t is a familiar rule that when a public officer takes office he undertakes to 
perform all of its duties, although some of them may be called into activity for the first time by 
legislation passed after he entered upon his term.” Id. at 476.  If an increase in compensation 
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involves duties or responsibilities which are “germane” and “incident” to the office, their 
assumption cannot serve as justification for an in-term increase in compensation.  Lewis v. State 
ex rel. Harrison, 21 Ohio C.C. 410, at 411-412 (Cir. Ct. Hamilton County 1901).  If the duties 
assigned fall within the scope of the office as enunciated when the incumbent undertakes the 
position, Article II, Section 20 is applicable, and the in-term increase in compensation relative to 
those duties is impermissible.  See State ex rel. Mikus v. Roberts, 15 Ohio St. 2d 253, 257-258, 
239 N.E.2d 660 (1968); 1980 Op. Att’y Gen. No. 80-073, at 2-293.  It is evident that the 
proposed enhancements of the compensation to be allowed voting members of the Board 
emanate, not from legislative enactment modifying the duties and responsibilities of Board 
members, but from the unilateral action of the Board itself. 

We note that the “Executive Committee Report Out” identified above indicates that the 
modifications in compensation at issue involve “additional time [which] should be counted for 
Board members official duties.”  As such, the changes which are proposed involve no legislative 
addition to the duties and responsibilities of each member of the board, but only an increase in 
the number of hours for which each board member may be compensated for performing duties 
and responsibilities assigned and undertaken at the time he or she took office.  On that basis, and 
on the basis of our analysis of the contemplated action, it is our opinion that members of the state 
board of education are public officers within the meaning of the restrictions and limitations set 
forth in Article II, Section 20 of the Ohio Constitution; that the proposed adjustments which are 
contemplated constitute a change in the compensation of the members of the board; and that an 
incumbent member of the board serving at the time of the adoption of any such changes may not 
participate in or benefit from such changes during his or her current term of service.   

It is our opinion, therefore, and you are advised that, pursuant to Article II, Section 20 of 
the Ohio Constitution, if the State Board of Education amends its policies and procedures 
manual, as has been proposed, so as to increase the activities and number of hours for which 
voting members of the Board may be compensated, a board member may not take advantage of 
the increase unless the amended version of the manual was in effect at the start of the voting 
member’s current term of office. 

 Respectfully, 

     DAVE YOST
     Ohio  Attorney  General  


