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OPINION NO. 83-082 

Syllabus: 

1. 	 The property of a school distrfot which was dissolved pursuant to 
former R.C. 331129 (1967-1968 Ohio Laws 1032 (Am. Sub. S.B. 
350, eff. Dec. 1, 1967)) was divided among the school districts 
which received its territory at the time of the dissolution. 

2. 	 Pursuant to R.C. 3313.4l(C), a board of education which decides 
to dispose of real property that exceeds two thousand dollars in 
value may sell such real property to a township upon such terms 
as are agreed between the parties, but may not make a gift of 
such property to a township. 

To: William L. Thomas, Belmont County Prosecuting Attorney, St. Clairsville, Ohio 
By: Anthony J. Celebrene, Jr., Attorney General, December 2, 1983 

I have before me your request for an opinion concerning an elementary school 
building located in Wheeling Township which was owned by the former Wheeling 
Local School District before such district was consolidated with neighboring school 
districts in 1968. The building is no longer used as a school. You have indicated 
that the Wheeling Township Trustees wish to use the building for township purposes. 
Thus, you have asked to what entity the ownership of the building passed at the 
time of the school district's consolidation. 

December 1983 
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It is my understanding that the consolidation occurred pursuant to former 
R.C. 33ll.29 (1967-1968 Ohio Laws 1032 (Am. Sub. S.B. 350, eff. Dec. 1, 1967)) which 
provided !:IS follows: 

No school district shall be created and after July 11 19681 no 
school district shall exist which does not maintain within such district 
public schools consisting of grades one throu~h twelve, inclusive, and 
any such existing school district not maintaining such schools after 
such date shall be dissolved and its territory joined with another 
school district or districts by order of the state board of education if 
no agreement is made among the surrounding districts voluntarily, 
which order shall provide an equitable division of the funds1 property, 
and indebtedness of the dissolved school district among the districts 
receiving its territory. The state board of education may authorize 
exceptions · to school districts where topography, sparsity of 
population, and other factors make compliance impracticable. 

The superintendent of public instruction is without authority to 
distribute funds under sections 3317.02 and 3317.06 of the Revised 
Code to any school district which after July 1, 1968, does not maintain 
schools with grades one through twelve, inclusive, and to which no 
exception has been granted by the state board of education. 
(Emphasis added.) 

I have been informed that the territory of the former Wheeling Local School 
District was joined, in part, with that of the St. Clairsville-Richland City School 
District, and, in part, with the territory of the Union Local School District. In 
accordance with R.C. 3311.29, the Wheeling Local School District was dissolved, and 
its property was divided among the districts which received its territory. The 
ownership of the school building in question was, accordingly, transferred to the St. 
Clairsville-Richland City School District. 

You have also asked whether the St. Clairsville-Richland City School District, 
as owners of this unused building, may give or sell the building to Wheeling 
TownshiQ,,- R~ 3313.17 grants corporate powers to_ school district boards of 
education in t.ne following terms: 

The board of education of each school district shall be a body 
politic and corporate, and, as such, capable of suing and being sued, 
contracting and being contracted with, acquiring, holding, possessing, 
and disposing of real and personal property, and taking and holding in 
trust for the use and benefit of such district, any grant or devise of 
land and any donation or bequest of money or other personal property. 

Thus, a board of education of a school district is authorized to dispose of real 
property. 

R.C. 3313.41 sets forth the methods by which a board of education may 
dispose of real property which it owns in its corporate capacity, by providing, in 
pertinent part: 

(A) Except as provided in divisions (C) and (D) of this section, 
when a board of education decides to dispose of real or personal 
property that it owns in its corporate capacity, and that exceeds in 
value two thousand dollars, it shall sell the property at public auction, 
after giving at least thirty days' notice of the auction by publication 
in a newspaper of general circulation or by posting notices in five of 
the most public places in the school district in which the property, if 
it is real property, is situated, or, if it is personal property, in the 
school district of the board of education that owns the property. 

This statute was subsequently amended, most recently by Am. Sub. S,B, 
170, lllth Gen. A. (1975) (eff. Aug. 29, 1975). 
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(B) When the board of education has twice offered real or 
personal property for sale at public auction pursuant to division (A) of 
this section, and the property has not been sold, the board may sell it 
at a private sale. At a private sale, the board shall, as it considers 
best, sell real property as an entire tract or in parcels, and personal 
property in a single lot or in ~everal lots. 

(C) If a board of education decides to dispose of real or 
personal property that it owns in its corporate capacity and that 
exceeds in value two thousand dollarst it may sell the property to an~ 
mumc1pal corporation, county, township, township park district, boar 
of park commissioners established under Chapter 755, of the Revised 
Code, or park district established under Chapter 1545. of the Revised 
Code; to a wholly or partially tax-supported university, university 
branch, or college; to any board of education; or to the board of 
trustees of a school district library, upon such terms as are agreed 
upon. The sale of real or r,ersonal property to the board of trustees 
of a school district library is limited, in the case of real property, to 
a school cistrict library within whose boundaries the real property is 
situated, or, in the case of personal property, to a school district 
library whose boundaries lie in whole or in part within the school 
district of the selling board of education. 

(E) The president and the treasurer of the board of education 
shall execute and deliver deeds or other necessary instruments of 
conveyance to complete any sale or trade under this section. 
(Emphasis added.) 

Thus, a board of educatiqp that decides to dispose of real property exceeding two 
thousand dollars in value must sell such property in the manner described under 
R.C. 3313.4l(A) and (B), unless the board sells such property to one of the entities 
enumerated under R.C. 3313,4l(C). 

In order to determine whether this provision authorizes the board of 
education to make a gift of real property to Wheeling Township, one must examine 
the statutory language. Carter v. City of Youngstown, 146 Ohio St. 203, 65 N,E,2d 
63 (1946) (syllabus, paragraph I) ("[AJ II of the terms used should be given their usual 
and ordinary meaning and signification"). R.C. 3313.41 authorizes a board of 
education that decides to dispose of real property which exceeds two thousand 
dollars in value to sell such pruperty. The verb "sell" means "to dispose of by sale." 
Black's Law Dictionary 1220 (5th ed. 1979). "Sale" is defined as follows: 

A contract between two parties, called, respectively, the "seller" 
(or vendor) and the "buyer" (or purchaser), by which the former, in 
consideration of the payment or promise of payment of a certain 
price in money, transfers to the latter the title and the possession of 
property. Transfer of property for consideration either in money or 
its equivalent. 

Id. at 1200. The explanation of the term further states that "(s] ale differs from 
lgift' in that the latter transaction involves no return or recompense for the thing 
transferred. Id. The term "gift" means "[al voluntary transfer of property to 
another made -gratuitously and without consideration." !g. at 619. While R.C. 
3313.4l(C) permits a sale "upon such terms as are agreed" between the parties, the 
statutory language contemplates some form of consideration in exchange for the 
transfer of real property. Accordingly, I conclude that a board of education is not 
authorized to make a gift of real property valued in excess of two thousand dollars. 

Based upon the foregoing, it is my opinion, and you are advised, that: 

2 You have indicated that the value of the property in question exceeds 
two thousand dollars. 

OAG December 1983 
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1. 	 The property of a school district which was dissolved pursuant to 
former R.C. 33ll.29 (1967-1968 Ohio Laws 1032 (Am. Sub. S.B. 
350, eff. Dec. 1, 1967)) was divided among the school districts 
which received its territory at the time of the dissolution. 

2, 	 Pursuant to R.C. 3313.4l(C), a board of education which decides 
to dispose of real property that exceeds two thousand dollars in 
value may sell such real property to a township upon such terms 
as are agreed between the parties, but may not make a gift of 
such property to a township. 




