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PROBATE JUDGE-CUYAHOGA COUNTY-SALARY-MAY 
RECEIVE NINE THOUSAND DOLLARS FROM COUNTY 

FUNDS-MAY RECEIVE SUCH AMOUNTS FROM INHERIT­
ANCE TAX FUNDS TO WHICH HE MAY BE ENTITLED-UP 

TO AMOUNT WHERE CO:VfBINED COMPENSATION WILL 

NOT EXCEED TWELVE THOUSAND DOLLARS-SECTION 

2996 G. C. 

SYLLABUS: 

The Probate Judge of Cuyahoga County may receive the sum of nine thousand 
dollars as salary, under Section 2996 of the General Code, from county funds. 
and such amounts to which he may be entitled from inheritance tax funds up to an 
amount where the combined compensation will not exceed twelve thousand dollars. 
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Columbus, Ohio, January S, 1951 

Hon. Frank T. Cullitan, Prosecuting Attorney 

Cuyahoga County, Cleveland, Ohio 

Dear Sir: 

Your inquiry regarding payment of salary and fees to the Probate 

Judge of Cuyahoga County reads as follows : 

.. A question has arisen here as to the compensation of the 
Probate Judge of Cuyahoga County involving Section 2996 and 
Section 5348- ma of the General Code. 

"The annual salary of the Probate Judge under Section 2996 
of the General Code, payable from county funds and based on 
population, is fixed at $9,000.00. 

"Section 5348-rna, as amended, (substitute Senate Bill 223 
-97th c;eneral Assembly) and effective in this county on Feb­
ruary 9, 1949, being an enactment subsequent to Section 29c6 
G. C., provides for the compensation each Probate Judge shall 
receive for services performed by him in inheritance tax cases. 
which shall not exceed $4,000.00 in any calendar year. The last 
sentence of that section raises the question involved and is as 
follo\\'s: 

" 'And m no case shall the total compensation exceed 
$12,000.00 per annum.' 

"Ther~ seems to be a conflict between the two sections­
Section 2996 fixing a maximum annual salary for Probate Judges 
under its provisions of $9,000.00, and Section 5348-Ioa fixing 
a maximum of $4,000.00 for services performed by Probate 
Judges in inheritance tax cases, and then reciting what would 
seem to be an irrelevant provision fixing a maximum of $12,000.00 
per annum. 

"The County Auditor poses these questions: 

"1 . ::\fay the Probate Judge receive the sum of $9,000.00 
under Sec. 29¢, G. C., from county funds, and the sum of 
$4,000.00 under Sec. 5348-rna, G. C., from inheritance tax 
funds? 

"2. If not, does the Probate Judge have authority to receive 
from inheritance tax monies the sum of $4,000.00 per annum, 
and receive only $8,000.00 from county funds, under Section 
2996, G. C., or $9,000.00 from the county and $3,000.00 from in­
heritance taxes? 
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"I am a.ttachnig a meorandum submitted by Probate Judge 
Nelson Brewer in this connection." 

A review of the statutes covering this subject reveals the following 

Code sections affecting the questions in issue: 

Section 2996, General Code, which fixes the compensation of the 

Probate Judge, reads as follows : 

''Such salaries and compensation shall be instead of all 
fees, costs, penalties, percentages, allowances and all other per­
quisites of whatever kind which any of such officials may collect 
and receive, provided that in no case shall the annual salary and 
compensation paid to any such officer exceed six thousand dollars, 
except in the case of the probate judge whose annual salary shall 
not exceed nine thousand dollars." 

Section 5348-10a, as amended, provides for fees to the Probate Judge 

from funds derived from inheritance tax receipts. This section reads as 

follows: 

"In lieu of fees for services performed by him in inheritance 
tax cases, each probate judge shall recei,·e annually six cents per 
capita for each full one thousand of the first ten thousand popula­
tion of the county and I¼ cents per capita for each full one thou­
sand over ten thousand population of the county_. as shown by the 
last federal census next preceding his election \Yhich shall be paid 
to such probate judge in equal monthly installments from the 
state's share of the undivided inheritance tax in the county treas­
ury on the warrant of the county auditor. Provided, however, that 
the a.mount paid to any probate judge for services rendered in 
inheritance tax cases shall not exceed three thousand dollars in 
any calendar year. Provided. further. that from and after the 
expiration of the term of office of any probate judge holding 
office on the effective elate of this act in counties having a popula­
tion of two hundred thousand and over according to the last pre­
ceding federal census. the amount paid shall not exceed four 
thousands dollars in any calendar year, paid any probate judge. 
and in no case shall the total compensation exceed twelve 
thousand dollars per annum." 

It is clear to see from the prov1s1ons of Section 2996 that the 

maximum salary for the Probate Judge of Cuyahoga County would be 

$9,000.00. It is also clear from the wording of Section 5348-rna, as 

amended, that the maximum allowable in any calendar year to be paid 

any probate judge is $4,000.00. 
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There seems to be no question but what the Probate Judge of Cuya­

hoga County can receive funds as prescribed by Section 5348-rna in 

addition to his statutory salary, as set out in Section 2996, General Code. 

Your first inquiry poses the question of whether the Probate Judge 

may receive $9,000.00 from the county under Section 2996 and receive 

funds under Section 5348-rna, as amended, from inheritance tax receipts. 

This was first determined by an Attorney General of Ohio in Opinion No. 

2349 of the year 1921. The second paragraph of the syllabus of this 

opinion reads as follows: 

"'Probate judges are tntitled to the fees specified in said sec­
tion on all estates inheritance tax proceedings which are filed 
after September 6, 1921, when the new law takes effect. They are 
not entitled to such fees in inheritance tax proceclings filed before 
that elate. The time when letters of administration have been 
applied for in a given case is entirely immaterial as determining 
whether the new law applies to it or not."' 

The above quoted opinion refers to the original Section 5348-rna 

wherein the amount a probate judge could receive was on a flat fee basis. 

This section of the Code was revised in 1945, changing the amount so re­

ceived to a population basis and providing the total to be so received by 

any probate judge in any one year from this tax to be $3,000.00. 

Again in 1947 this section was again revised, as set out in this opinion, 

raising the total amount a probate judge could receive to $4,000.00 in 

counties over 200,000 in population, and further adding the restriction 

that in no case should the total compensation exceed $12,000.00. 

Therefore, it is clear, through the several amendments to the original 

section. that the probate judges are entitled to receive funds from the in­

heritance tax moneys available. 

Specifically answering your question whether or not the probate judge 

may receive $9,000.00 under Section 2996 of the General Code, and 

$4,000.00 from the inheritance tax funds authorized under Section 5348-

1oa. as amended. I would say that he could not receive those amounts, as 

they total more than $12,000.00, the ceiling limited in Section 5348-IOa 

for total compensation. 

It must be borne in mind that Section 5348-rna, as amended, states 

"amount paid shall not exceed four thousand dollars in any calendar year, 
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paid any probate judge, and in no case shall the compensation exceed 

twelve thousand dollars per annum." These restrictions can only be in­

terpreted to mean that in counties of over 200,000 population the probate 

judge can receive up to $4,000.00 if his total compensation, which includes 

his regular salary, does not exceed $12,000.00. There can be no other 

reasonable interpretation of the two restricted features. 

Your second inquiry regards whether a probate judge who otherwise 

would be entitled to receive $13,000.00 from inheritance tax moneys and 

salary combined, should have the excess thousand dollars deducted from 

his salary or inheritance tax moneys. Since the probate judge is provided 

with a salary for his position, and since the money he receives from the 

inheritance tax work is additional compensation for additional work, it 

would seem logical that he should receive his basic salary in its entirety 

and that portion of the inheritance tax compensation to which he is en­

titled up to the amount where his total compensation does not exceed 

$12,000.00. 

Therefore, 111 answer to your inqumes, it 1s my op1111on that the 

Probate Juclge of Cuyahoga County may receive the sum of $9,000.00 as 

salary under Section 2996 of the General Code, from county funds, and 

such amounts to which he may be entitled from inheritance tax funds up 

to an amount where the combined compensation will not exceed $12,000.00. 

Respectfully, 

HERBERT s. DUFFY, 

Attorney General. 
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