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OPINION NO. 68-113 

Syllabus: 

When the president of a county board of education resigns, 
the vice-president automatically becomes president for the re­
mainder of the term of such office, the board appoints a new 
member to the board and the board elects one of its members vice­
president for the remainder of the term of such office. 

To: John L. Beckley, Vinton County Pros. Atty., McArthur, Ohio 
By: William 8. Saxbe, Attorney General, July 16, 1968 

I have before me your request for my opinion on the follow­
ing questions: 

"When the Vice President of the County Board 
of Education assumes the duties of the President 
does the board elect another member of the board 
Vice President or, 

"Since the President of the board of educa­
tion is an officer within the meaning of the 
statutes which provide for his election, and he 
continues in office until his successor is elected 
and qualified does the person:Elected to fill the 
vacancy of a resigned board president assume the 
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office of President when he qualifies as a new mem­
ber of the board for the unexpired term pursuant to 
3313.li O.R.C. 11 

The requirement that a county board elect a president and 
vice-president is contained in Section 3313.14, Revised Code, 
which provides: 

"The board of each county school district 
shall hold its first meeting in January of each 
year, and shall organize by electing one of its 
members president and another vice-president, 
both of whom shall serve for one year." 

As stated by one of my predecessors in Opinion No. 314, 
Opinions of the Attorney General for 1933, Syllabus 2: 

"Upon the resignation of the president of 
a board of education, the duly elected vice­
president becomes president." 

Therefore, at that time there were two distinct vacancies, 
one vacancy being on the board of education and one vacancy being 
in the office of vice-president. 

A vacancy on a board of education is filled pursuant to 
Section 3313.11, Revised Code, which states: 

"A vacancy in any board of education may 
be caused by death, nonresidence, resignation, 
removal from office, failure of a person elected 
or appointed to qualify .within ten days after 
the organization of the board or of his appoint­
ment, removal from the district, or absence from 
meetings of the board for a period of ninety days, 
if such absence is caused by reasons declared in­
sufficient by a two-thirds vote of the remaining 
members of the board, which vote must be taken and 
entered upon the records of the board not less than 
thirty days after such absence. Any suchvacancy 
shall be filled by the board at its next regular or 
special meeting, not earlier than 10 days after such 
vacancy occurs. A majority vote of all the remain­
ing members of the board may fill any such vacancy 
for unexpired term." 

I note that the members of a board of education are elected 
by the people and then the members elect a president and vice­
president. In the instant case the vice-president was elected 
by the people as a member o.f the board and not as vice-president. 
Consequently, the same rationale should apply to appointments 
to fill a vacancy. The person appointed is appointed to fill a 
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vacancy on the board and not a vacancy in the office of vice­
president. 

Since the office of vice-president is created by statute, 
a vacancy during term should be filled by electing a new vice­
president. 

Therefore, it is my opinion and you are hereby advised 
that when the president of a county board of education resigns, 
the vice-president automatically becomes president for the re­
mainder of the term of such office, the board appoints a new 
member to the board and the board elects one of its members vice­
president for the remainder of the term of such office. 




