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IO OPINIONS 

RETIREMENT SYSTEM, PUBLIC EMPLOYES-MEMBER WHO 

ATTAINS SEVENTIETH BIRTHDAY PRIOR TO JUNE 30, 1948 

-FILED APPLICATION FOR CONTINUANCE IN SERVICE 

PAST COMPULSORY RETIREMENT AGE-WHEN APPROVED 

BY APPOINT.lNG AUTHORITY MEMBER AUTHORIZED TO 

TRANSFER TO AND CONTINUE IN EMPLOY OF ANOTHER 

APPOINTING AUTHORITY--SECTION 486-59, PARAGRAPH 2, 

G.C. 

SYLLABUS: 

A member of the public employes retirement system who attains his seventieth 
birthday prior to June 30, l!.1·18, and who had filed an application for continuation in 
active service past the compulsory retirement age, approved by the appointing authority 
as provided in paragraph 2, Section 48G-59, General Code as amended, is authorized 

to transfer to and continue in the emoloy of another appointing authority. 

Columbus, Ohio, March 2, 1949 

Mr. Fred L Schneider, Secretary. Public Employes Retirement System 

Columbus, Ohio 

Dear Sir: 

Your request for an opinion dated January 14, 1949, and corroborated 

by a telephone conversation of January 20, 1949, is as follows : 

"The Retirement Board has instructed me to request your 
opinion upon the following question: 

"Is a member of the retirement system who had attained 
his seventieth birthday prior to June 30, 1948 and who had 
filed an application for continuation in active service past the 
compttlsory retirement age, approved by the appointing au­
thority, as provided for in paragraph two of Section 486-59, 
General Code, authorized to transfer to and continue in em­
ploy of another appointing authority? 

"Perhaps it should be added that the application to continue 
in service provided a termination date, June 30, 1949, although 
the term of office of the appointing authority who approved the 
application terminated January IO, 1949." 
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The opinion of the Attorney General dated February 18, 1938, No. 

1951, states that where a member of the State Employes Retirement 

System has reached the age of seventy years and before the end of the 

year has filed with the State Employes Retirement Board his "Application 
for Continuance in Active Service Past Compulsory Retirement Age" 

approved ,by the head of his department or institution, the head of the 

department or institution cannot request t'he State Employes Retirement 

Board to permit him to withdraw such approved application after 

January 1. 

The reasons set out in the above mentioned opinion and which are 

equally applicable to the present situation are as follows : 

I. The compulsory language of the statute, Section 486-59 and 

Section 486-68 of the General Code (as it existed at that time,) required 

that the Retirement Board must retire "at the end of the year" all mem­

bers who have attained the age of seventy years in that year and all 

members who were seventy years of age previous to 1937, except state 

employes in the classified service holding positions of exceptional qualifi­

cations as specified or, those who having reached the age of seventy years 

have been approved by the head of the department or institution for con­

tinuance in "service for a period of one year." 

The language used negatives any action whatsoever on the part of 

the State Employes Retirement Board if "Application for Continuation 

in Active Service Past Compulsory Retirement Age" has been filed with 

the board, in fact, it is notice to the board that it must not take any 

action to retire that member (and that the status of a member who has 

been approved for continuation in service for a year is the same in the 

State Employes Retirement System as the status of any other member 

who has not attained the age of seventy years). (Emphasis mine.) 

2. Also it is important to note that the State Employes Retirement 

Board is not authorized to retire on a superannuation allowance at any 

other time than "at the encl of the year" and that payment of the super­

annuation allowance must begin at the beginning of the year following 

the "encl of the year" in which the board has retired the member. 

3. Thus a member of the State Employes Retirement System who 

was, or who, in the year preceding such January 1, reached the age of 

seventy years, is entitled to one of two privileges, either, ( 1) to have his 
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superannuation allowance commence to run on January I and receive his 

monthly allowance for such month of January on the date that the board 

has determined such January allowance will be payable, or (2) he is 

e!1titled to commence his employment on January I for a period of a year 

by reason of having had approved an application for continuation of 

service. 

4. It is to be noted that by the provision of Section 486-59, General 

Code ( as it then existed,) it is entirely within the discretion of the head 

of the department or institution to determine whether or not to approve 

an "Application for Continuation in Active Service Past the Compulsory 

Retirement Age." In approving such application the head of the depart­

ment is left to his own judgment and discretion. It therefore can be 

said that in approving such application the head of the department is 

performing a judicial act. Judicial acts are defined as those acts that 

"involve the investigation and determination of a state of fact, an act of 

choice or discretion of judgment as to the propriety of actions to be 

taken in reference to the facts thus ascertained." 32 0. J ur. 952, citing 

IO 0. N. P. (ns) 505, The Board of Education of Washington Twp. v. 

The Board of County Commissioners, et al. 

5. The approval of the application being a judicial act, such officer 

may not subsequently reverse his opinion or determination thereto. The 

opinion is binding upon him. See 147 U. S. 165, and more especially 3 
0. App. 426, State ex rel. ·weiss v. Keefer, et al., Civil Service Commis­

sioners. 

No distinction exists between a case where a member, by reason of 

having his application for continued service approved, is permitted by the 

head of the department to work after January I, and the head of the 

department on January 6 requests a withdrawal of the approved applica­

tion, and where a member worked after January I by reason of his ap­

proved application for continued service and at a later date, for instance 

June 6, 1948, the head of the department withdraws such approved appli­

cation. It is evident in the latter case such approved application could not 

be withdrawn. The same reasoning applies to the former. 

Other reasons assigned by the opinion need not be considered in the 

determination of this question, since they are not applicable by reason of 

the amendments set out below. 
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Section 486-59, General Code, as amended now reads : 

"On and after January 1, 1939, any member, except a new 
member with less than five years of service, who has attained 
sixty years of age, may retire by filing with the retirement board 
an application for retirement. The filing of such application shall 
retire such member as of the end of the quarter of the calendar 
year then current. 

"On June 30 following the date upon which he becomes a 
member the retirement board shall retire any employe who was 
over seventy years of age at the time he became a member and 
shall retire all other members, except elective officers, on the 
June 30 following the date upon which the age of seventy is at­
tained. Proviclecl, that until September 1, 1948, any member 
having reached the age of seventy years may, upon written appli­
cation approved by the head of his department or institution, be 
continued in service for a period of one year, or any part thereof, 
such applications to expire on the June 30 following the elate 
upon which they were filed unless renewed on or before the ex­
piration elate. On and after September 1, 1948, no such applica­
tions for continuation in service shall be approved, and any mem­
ber who accepts an allowance under sections 486-59, 486-6o or 
486-61 of the General Code, or who is compelled to retire at the 
age of seventy years and who withdraws his accumulated contri­
butions in lieu of accepting a retirement allowance shall be in­
eligible for regular reemployment in any capacity which comes 
within the provisions of the public employes retirement act. 

"Any former member who is receiving a monthly retirement 
allowance as provided in section 486-60, General Code, and pro­
viding such former member was seventy or more years of age at 
the time of retirement, shall have his retirement allowance ad­
justed to become effective as of the end of the quarter of the 
calendar year next following the elate the public service of such 
member was terminated. 

"In the event any retired pensioner, after such retirement, 
is elected to a full-time salaried office by the electors of the state 
or any political subdivision thereof at any election, such pen­
sioner, by the acceptance of any such office shall forfeit his 
pension during the period such pensioner so holds such office and 
receives the salary therefor." 

Section 486-68, General Code, as amended now reads : 

"Beginning October r, 1945, each public employe who is a 
member of the public employes' retirement system shall contribute 
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five per centum of his earnable salary or compensation, not ex­
ceeding three thousand dollars per annum, to the employes' sav­
ings fund. The head of the department shall deduct from the 
compensation of each member on each and every pay roll of such 
member for each and every pay roll period subsequent to the date 
upon which such employe became a member, an amount equal to 
five per centum of such member's earnable salary or compensa­
tion, provided that the amount of a member's earnable salary or 
compensation in excess of three thousand dollars per annum 
shall not be considered. Provided further, if the member is con­
tributing to one or more other state retirement systems during a 
given calendar year while also contributing to this system, he shall 
not be allowed to contribute to this system during the same 
calendar year an amount greater than the ratio that the salary 
on which the contributions to this system bears to the total salary 
received on which his contributions to all state retirement systems 
is based. The retirement board may accept contributions provided 
for in this act on any salary or salaries earned during any pay 
roll period or periods without regard to the maximum salary 
provisions, provided deductions cease entirely for the remainder 
of the calendar year if and when the total contributions deducted 
from the member's salary for the employes' savings fund for 
such calendar year equal five per centum of the actual salary re­
ceived but in no case shall the salary on which such contributions 
are made exceed three thousand dollars. In determining the 
amount of salary earned by a member in a pay roll period, the 
retirement board and the head of the department may consider 
the rate of compensation payable to such member on the first 
clay of the pay roll period, and deductions may be omitted from 
such compensation for any period less than a full pay roll period, 
if an employe was not a member on the first day of the pay roll 
period." 

The question presented is whether the two sections as amended are 

in pari materia with the two sections as they existed at the time the above 

mentioned opinion was written. 

It will be noted that the first paragraph of Section 486-59, General 

Code, as amended, says "as of the end of the quarter of the calendar 

year then current." (Emphasis mine.) This is a departure from the 

original section. Also the first sentence of the second paragraph of said 

section states "On June 30 following the date upon which he becomes a 

member * * *." (Emphasis mine.) There then follows a proviso about 

electing members and it continues that "On and after September 1, 1948, 
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no such applications for continuation in service shall be approved, * * * " 
Section 486-68, General Code, has been changed in several unimportant 

provisions. The date has been changed to read October r, 1945; the per­

centage of contributions has been changed to five per centum; and the 

maximum amount upon which contribution is based has been changed 

from $2000 to $3000. Other such changes in the section are not important. 

However, Section 486-59, General Code, has been changed materially. 

It will be noted that instead of reading "at the end of the year," the 

amended section reads that the board shall retire "at the end of the 

quarter of the calendar year then current." This at first blush would 

seem to change the reasoning of the above opinion. As it will be noted 

the opinion stresses the words "at the end of the year"; it must also be 

noted that upon written application the member may be continued in 

service "for a period of one year" the same as in the previous section, 

but with the addition "or any part thereof." From this language it will 

be noted that the head of the department may at his discr<Uion approve 

an application for a year or any part thereof. This is the same as in the 

former statute with the exception of the language "or any part thereof." 

But it must also be called to attention that while the first part of the 

paragraph of reason No. r does not apply, still the second paragraph 

contains good statutory construction that may be applied to both the 

original and the amended section. The language used still negatives any 

action on the part of the board. The approved application is still notice 

to the board that it must not take any action to retire such member, and 

that the status of a member who has been approved for continuation in 

service for a year ("or any part thereof" under the amended statute) is 

the same, and that a member of the Public Employes Retirement System 

has the status of any member who has not yet attained the age of seventy. 

Reason No. 2 in the opinion clearly does not apply to the amended 

section unless the words "at the encl of the year" are deleted and the 

words "at the encl of the quarter of the calendar year then current" are 

substituted. Thus applying the same reasoning by substituting the above 

words we note that the logic of the reasoning used follows in the same 

order except that the time when the member may retire has been changed. 

Reason No. 3 assigned in the original opinion presents two alter­

natives. The first alternative still applies and the second applies if the 
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words "or any part thereof" are inserted after the words "for a period 

of a year." 

Therefore all the reasons assigned in the original opinion apply to 

the present section of the statute if the above mentioned words are in­

serted in their proper place. Thus if we were to stop here and not 

examine the other -reasons it would appear that on March 31, 1949 the 

member in the instant case would be eligible to retire unless his applica­

tion approved by the head of his department was for a year or any part 

thereof. It will be noted that by the terms of the section as amended 

he must retire on June 30, 1949, as the statute provides that the applica­

tions above mentioned are suspended as of September 30, 1948, such 

date having passed. However, it will be noted that where the applica­

tion was filed within the proper time as required by the statute and said 

application was approved for a period of one year, what then is the effect 

of such approval? 

In my opinion it is at this point that the two statutes can be con­
sidered in pari materia and that the reasoning of the above opinion is 

equally applicable to the present situation. I take such a position because 

of reason No. 4 in the opinion above, which describes the head of the 

department approving such applications as an officer acting in a judicial 

capacity, and as stated in reason No. 5, such department head acting 

in a judicial capacity may not subsequently reverse his own opinion or 

the opinion of his predecessor. Since acting in a judicial capacity the 

department head who approves the member's application for a period of 

a year, which by the terms of both the old and the new section he is 

permitted to do, neither he, nor his successor, may revoke such approval 

during or before such yearly period. 

Since the approval of said application was a judicial act it is not 

reversible unless such judicial action is clearly beyond such officer's 

jurisdiction. There is no doctrine better established in law that the acts 

of an officer, within the scope of his power and authority, are presumed 

to be rightfully and legally performed; that is, the action of a public 

officer or board, within the jurisdiction conferred by law, is presumed 

t0 be not only valid but also in good faith and in the exercise of sound 

judgment. Before a court will take cognizance of a claim that the action 

of such officer or board is unlawful, arbitrary, unreasonable or of such 

a character as to constitute an abuse of discretion, facts must be set forth 
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which warrant such conclusions. 32 0. Jur. 953, citing numerous cases 

therein. 

Here the action performed was clearly within the jurisdiction of 

such officer or head of the department, since such jurisdiction is clearly 

established by the statute. The statute clearly says that the head of the 

department may approve an application for a year or any part thereof. 

Therefore, in specific answer to your question, I am of the opinion 

that a member of the public employes retirement system who attains 

his seventieth birthday prior to June 30, 1948 and who had filed an ap­

plication for continuation in active service past the compulsory retire­

ment age, approved by the appointing authority as provided in paragraph 2, 

Section 486-59, General Code as amended, is authorized to transfer to 

and continue in the employ of another appointing authority. 

Respectfully, 

HERBERT s. DUFFY, 

Attorney General. 




