
Note from the Attorney General's Office: 

1950 Op. Att'y Gen. No. 50-1532 was overruled by 1991 Op. Att'y Gen. No. 
1991-008.
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1. SOLDIERS' RELIEF COMMISSION-AMOUNT OF MON­

EYS APPROPRIATED BY BOARDS OF COUNTY COM­

MISSIONERS IN ANY FISCAL YEAR-RESTRICTED TO 

FIVE-TENTHS OF MILL PER DOLLAR ON ASSESSED 
VALUE OF PROPERTY OF COUNTY-SECTIONS 2936, 

5625-32 G. C. 

2. NO AUTHORITY FOR BOARD OF COUNTY COMMIS­

SIONERS TO APPROPRIATE ANY AMOUNT IN ADDI­

TION TO FIVE-TENTHS OF MILL PER DOLLAR FROM 

OTHER UNAPPROPRIATED MONEYS IN HANDS OF 
BOARD. 

SYLLABUS: 

1. Sections 2936 and 5625-32, General Code, restrict the amount of moneys 
which may be appropriated by boards of county commissioners to the Soldiers' 
Relief Commission in any fiscal year to five-tenths of a mill per dollar on the assessed 
value of the property of the county. 

2. No authority is given to the board of county commissioners to appropriate 
to the Soldiers Relief Commission any amount in addition to that stated in syllabus 
one from other unappropriated moneys in the hands of said hoard. 

Columbus, Ohio, March 7, 1950 

Hon. Ray Bradford, Prosecuting Attorney 

Clermont County, Batavia, Ohio 

Dear Sir: 

Your request for my opinion is as follows: 

"The Board of County Commissioners of Clermont County 
have appropriated for the Soldiers' Relief Commission of Cler­
mont County one-half mill to be used by said Soldiers' Relief 
Commission. Due to the unusual amount of necessary aid given 
by the Soldiers' Relief Commission, this one-half mill heretofore 
appropriated will be used up. 

''I would like to know whether or not the Board of County 
Commissioners of Clermont County would be permitted to appro­
priate additional funds for the use of the said Soldiers' Relief 
Commission of Clermont County out of the moneys now in the 
hands of the Board of County Commissioners of Clermont 
County, which have not otherwise been appropriated." 
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Section 2930, General Code, provides for a soldiers' relief commission 

m each county of Ohio. Section 2936, General Code, requires the Com­

mission to determine the probable amount necessary for aid and relief to 

indigent soldiers, and after determining such amount, to certify it to the 

county commissioners, who shall make the levy necessary to raise the 

required amount. Section 2936, General Code, reads as follows : 

"On such last Monday in May the commission shall meet and 
determine from such lists the probable amount necessary for the 
aid and relief of such indigent persons for the ensuing year, 
together with an amount sufficient in the judgment of the com­
mission, to furnish relief to any such indigent persons not named 
on such lists, whose rights to relief shall be established to the 
satisfaction of the commission. After determining the probable 
amount necessary for such purpose, the commission shall certify 
it to the county commissioners, who, at their June session shall 
make the levy necessary to raise the required relief, not to exceed 
five-tenths of a mill per dollar on the assessed value of the prop­
erty of the county hereinafter authorized." (Emphasis added.) 

There have been numerous opinions rendered by my predecessor on 

the question of soldiers' relief, but I am unable to find an opinion on the 

specific question you raise. 

Thus, in 1930 Opinions of the Attorney General, Volume II, page 

1149, the then attorney general was of the opinion that a board of county 

commissioners is required under the provisions of Section 5625-5, General 

Code, to include in the general levy the amount which the soldiers' relief 

commission has certified to it. The syllabus of that opinion is as follows: 

"r. The board of county commissioners is required, under 
the provisions of Section 5625-5, General Code, to include in 
the general levy, the amount which the soldiers' relief commission 
has, under Section 2936, General Code, certified to it as necessary 
for soldiers' relief, providing such amount does not require a levy 
m excess of one-half mill. 

"2. The budget commission may not reduce the amount 
certified to be necessary for soldiers' relief unless such amount 
should require a levy in excess of the one-half mill limitation set 
forth in Section 2936, General Code. 

"3. It is the mandatory duty of the county comm1ss1oners 
to appropriate the amount appearing in the budget for soldiers' 
relief." 
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In Opinions of the Attorney General for 1935, Volume I, page 382, 

the then attorney general in the syllabus of that opinion stated: 

"I. In the event of the failure of a county soldiers' relief 
commission to certify to the county commissioners any amount 
necessary for the uses of such commission for the ensuing year 
as required by Section 2936, General Code, with the result that 
no tax levy is made for such purpose and no provision made for 
such a levy in the annual tax budget, the county commissioners 
may appropriate from the general fund to the soldiers' relief com­
mission any available moneys therein in such amount as in the 
discretion of the board of county commissioners shall be necessary 
for the purposes of soldiers' relief, providing the aggregate 
amount so appropriated in any year does not exceed an amount 
equal to the proceeds of a levy of five-tenths of a mill. 

"2. Subject to the statutory limitation of five-tenths of a 
mill set forth in Section 2936, General Code, the board of county 
commissioners has discretionary power to appropriate to the sol­
diers' relief commission an amount in excess of that certified as 
necessary for the needs of that commission as provided by Section 
2936, General Code." 

In Opinions of the Attorney General for 1933, Volume I, page 239, 

the then attorney general was asked whether after the commissioners have 

passed the budget resolution they may reconsider the budget and change 

the amount of any appropriation therein. In the syllabus of that opinion 

the then attorney general answered the question as follows : 

"County commissioners may change the amount of any ap­
propriation subject to two limitations: 

"I. That the change violated no laws which govern the 
taxing authority in making an original appropriation. 

"2. That it does not reduce the appropriation below an 
amount sufficient to cover all unliquidated contracts or obliga­
tions certified from or against said appropriation." 

The reason for such opinion was because of the provisions of Sections 

5625-29 and 5625-32 of the General Code, which are parts of the so-called 

Budget Law. 

Section 5625-29 reads as follows: 

"On or about the first clay of each year, the taxing authority 
of each subdivision or other taxing unit shall pass an annual 
appropriation measure and thereafter during the year may pass 
such supplemental appropriation measures as it finds necessary, 
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based on the revised tax budget and the official certificate of 
estimated resources or amendments thereof. If it desires to 
postpone the passage of the annual appropriation measure until 
an amended certificate is received based on the actual balances, it 
may pass a temporary appropriation measure for meeting the 
ordinary expenses of the taxing unit not later than April first of 
the current year, and the appropriations made therein shall be 
chargeable to the appropriations in the annual appropriation 
measure for the fiscal year when passed. Appropriation measures 
shall be so classified as separately to set forth the amounts appro­
priated for each office, department, and division and within each 
the amount appropriated for personal services; provided that in 
the case of a municipal university the board of directors of which 
have assumed, in the manner provided by law, custody and con­
trol of the funds of the university, such funds shall be appropri­
ated as a lump sum for the use of the university." 

However, as the attorney general in 1933 said, this is not final and 

~eference is necessary to Section 5625-32, General Code, which reads as 

:allows: 

"Any appropriation ordinance or other appropnat1on meas­
ure may be amended or supplemented from time to time, provided 
that such amendment or supplement shall comply with all pro­
visions of law governing the taxing authority in making an 
original appropriation and provided further, that no appropriation 
for any purpose shall be reduced below an amount sufficient to 
cover all unliquidated and outstanding contracts or obligations 
certified from or against the appropriation for such purpose. 
Transfers may be made by resolution or ordinance from one 
appropriation item to another. At the close of each fiscal year, 
the unencumbered balance of each appropriation shall revert to 
the respective fund from which it was appropriated and shall be 
subject to future appropriations; provided, however, that funds 
unexpended at the encl of such fiscal year and which had there­
tofore been appropriated for the payment or performance of obli­
gations unliquidated and outstanding, shall not be required to be 
re-appropriated, but such unexpended funds shall not be included 
by any budget making body or board or any county budget com­
mission in estimating the balance or balances available for the 
purposes of the next or any succeeding fiscal year. 

"The annual appropriation measure or an amendment or 
supplement thereto, may contain an appropriation for contingen­
cies not to exceed three per cent of the total appropriation for 
current expenses. By a two-thirds vote of all member,, of the 
taxing authority of a subdivision or taxing unit, expenditures 
may be authorized in pursuance of such contingency appropria­
tion for any lawful purpose for which public funds may be ex-
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pended, if such purpose could not have reasonably been foreseen 
at the time of the adoption of the appropriation measure." 

Continuing at page 241, the 1933 opinion stated: 

"It is obvious from the latter section ( 5625-32) that the 
taxing authority may either supplement or amend any appropri­
ation ordinance or measure only within the limitations set out in 
section 5625-32, supra, in the following language: 

'* * * provided that such amendment or supplement shall 
comply with all the provisions of law governing the taxing 
authority in making an original appropriation and provided 
further, that no appropriation for any purpose shall be re­
duced below an amount sufficient to cover all unliquidated 
and outstanding contracts or obligations certified from or 
against the appropriation for such purpose.' 

''In answering your question I have assumed that you are 
referring to the power of the taxing authority to amend an ap­
propriation after the same has been made and do not have in 
mind any question relative to changing or amending the budget." 

( Parenthesis mine.) 
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In your request you state that the one-half (five-tenths) mill levy has 

been appropriated. This complies with the "provisions of law governing 

the taxing authority in making the original appropriation" since the 

original levy could not exceed five-tenths ( one-half) of a mill under 

Section 2936, General Code, supra. Therefore, because of the provisions 

of Section 5625-32, General Code, the county commissioners may not 

appropriate additional funds to the Commission. 

Summarizing and in conclusion, it is my opinion that: 

r. Sections 2936 and 5625-32, General Code, restrict the amount of 

moneys which may be appropriated by boards of county commissioners to 

the Soldiers' Relief Commission in any fiscal year to five-tenths of a mill 

per dollar on the assessed value of the property of the county. 

2. No authority is given to the board of county commissioners to 

appropriate to the Soldiers' Relief Commission any amount in addition to 

that stated in syllabus one from other unappropriated moneys in the hands 

of said board. 

Respectfully, 

HERBERT s. DUFFY, 

Attorney General. 




