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OPINION NO. 66-181 

Syllabus: 

A Captain in the Municipal Police Department may not hold 
the position of Safety Service Director, while he is on leave 
of absence from the Police Department. 

To: Robert G. Rawson, Washington County Pros. Atty., Marietta, Ohio 
By: William B. Saxbe, Attorney General, December 21, 1966 

Your request for my opinion reads in pertinent part as 
follows: 

11 1. May a captain in the Municipal 
Police Department, who is on leave from 
that department, accept appointment to 
the position of Safety-Service Director 
for said City for the period of time he 
is on leave? 

11 2. If the answer to the first question 
is YES, may such individual continue to 
contribute to the Police Pension Fund on 
the basis of the salary he would draw as Po­
lice Captain? 

"3. Also, if' the answer to the second 
question is in the affirmative, does such 
individual receive retirement credits as 
a member of the Municipal Police Department 
while on leave and while paying into the 
Police Pension Fund? 

"4. If the answer to the second 
question is NO, what retirement fund 



2-393 OPINIONS 1966 Opin. 66-181 

may such person join? May he join the 
Public Employees Retirement System?" 

I believe that your questions may be resolved by refer­
ence to the doctrine of compatibility of public offices as 
set forth in the celebrated case of The State of Ohio ex rel. 
Attorney General vs. Frank Gebert, 12 c.c. (N.S.) 274, wherein 
it was stated at page 275 as follows: 

"Offices are considered incompati­
ble when one is subordinate to, or in 
any way a check upon the other; or when 
it is physically impossible for one to 
discharge the duty of both." 

Section 737.02, Revised Code, states the duties of the 
director of Public Safety in part as follows: 

"Under the direction or the mayor, 
the director of public safety shall be 
the executive head of the police and 
fire departments and the chief adminis­
trative authority of the charity, cor­
rection, and building departments. He 
shall have all powers and duties con­
nected with and incident to the appoint­
ment, regulation, and government of such 
departments except as otherwise provided 
by law. He shall keep a record of his 
proceedings, a copy of which, certified 
by him, shall be competent evidence in 
all courts." (Emphasis added) 

Applying the rule stated in the Gebert case, supra, it 
is obvious it ~ould be inappropriate for one person to hold 
the offices of Captain in the Municipal Police Department and 
Director of Safety Service concurrently for the reason that 
the former office is subordinate to the latter. 

Thus, the question becomes whether the fact that the 
Captain is on leave from the Municipal Police Department while 
holding the position of Director of Safety Service makes the 
rule stated in the Gebert case, supra, inapplicable or in­
operative. 

The following is quoted from the Opinion of the Court in 
State, ex rel. Neffner vs. Hummel, 142 Ohio St. 324 at page
331, and is pertinent to our inquiry: 

"A leave of absence properly granted 
to one in the classified service does not 
have the effect of taking the person to 
whom such leave is granted out of the em­
ploy of the state or out of the classified 
service. By such leave the employee for­
feits none of his rights under the civil 
service law and therefore it would be a 
strange doctrine which would·· protect all 
the rights conferred upon the employee 
during such leave and yet would relieve 
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such employee from all obligations and 
restrictions embodied in the same law 
which protects his rights.** * 11 

In view of the above quotation, it should not make a 
dif'f'erence in applying the rule of compatibility of' public 
off'ice that a leave has been granted the Captain f'or the term 
of his appo1.ntment as Safety Service Director. It is con­
ceivable that he could administer his duties as Saf'ety Service 
Director in such a manner as to affect the responsibilities of 
a Captain in the Municipal Police Department, an of'fice which 
he may reacquire at will. 

Accordingly, it is my opinion and you are advised that a 
Captain in the Municipal Police Department may not hold the 
position of Safety Service Director, while he is on leave of' 
absence from the Police Department. Since questions number 
two through f'our contained in your request letter depend upon 
an affirmative answer to question number one, I have not herein 
undertaken to answer these questions. 




