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OPINION NO. 67-051 

Syllabus: 

The special school district, Toledo City School Board 
of Education, can require tuition payments from the resident 
school district, Ottawa Hills Board of Education, even in 
the absence of a prior agreement between the boards of educa­
tion and without a directive from the state board of educa­
tion to the Ottawa Hills Board of Education to pay. (Opinion 
No. 3421, Opinions of the Attorney General for 1931 is hereby
overruled). 

To: Harry Friberg, Lucas County Pros. Atty., Toledo, Ohio 
By: William B. Saxbe, Attorney General, June 2, 1967 
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I have before me your request for my opinion to the 
following question: 

"We have had a request from the Board 
of Education of Ottawa Hills regarding the 
cost of tuition for a child 3 years 8 months 
old, a resident of Ottawa Hills, who is a 
student in a 9chool for deaf children, oper­
ated by the Board of Education of the City 
of Toledo. The mother of this child applied 
to the Superintendent of Ottawa Hills for 
schooling for the child and was advised that 
there were no provisions for children under 
6 years old. She then enrolled the child 
in the City of Toledo schools, which are 
operated for that purpose for such children, 
under authority of Section 3323.01 of the 
Revised Code. No arrangement was made by the 
respective Boards of Education for the payment 
of tuition. The Board of Education of the 
City of Toledo, presented its bill to the 
Board of Education of Ottawa Hills which ques­
tioned the payment under the authority of the 
aforesaid Attorney General's Opinion 3421, 
written on July 11, 1931. At that time the 
Attorney General interpreted Section 7755-2 
of the General Code and held that because 
no prior agreement had been entered into 
between the two Boards of Education, the 
Board of Education of the district in which 
the child resides may not be compelled to 
pay the child's tuition or any part thereof, 
unless such payment is directed by the 
Director of Education. 

"I am writing to you to inquire if 
changes in the wording of these statutes 
would affect your opinion so that without 
a prior agreement between the Boards of 
Education, and with the approval of the 
Director of Education, the Board of Educa­
tion of Luca& County can require the pay­
ment of the Board of Education of Ottawa 
Hills for the tuition of this child." 

The syllabus of Opinion No. 3421, Opinions of the 
Attorney General for 1931 states: 

"When a child who is a resident of one 
school district attends in another district 
a class for the blind, deaf or crippled, or 
a class in which some special instruction 
needed by the child because of his handicap, 
is provided, the board of education of the 
district in which he resides may not be com­
pelled to pay his tuitlon or any part thereof, 
unless such payment is directed by the Director 
of Education or unless an agreement has been 
entered into between the two boards of educa­
tion whereby the board of education of the 



2-94 Opin. 67-051 ATTORNEY GENERAL 

district of the child's residence had agreed 
to pay tuition for the child." 

The applicable sections of the General Code upon which 
Opinion No. 3421, supra, was based stated: 

"'Sec. 7755-2, If a child resident of 
one school district attends in another dis­
trict a dass for the blind, deaf, or crip­
pled, or a class in which some special in­
struction needed by the child because of 
his handicap is provided, the board of educa­
tion of the district in which he resides may 
pay his tuition in a sum equal to the tuition 
in the district in which such class is lo­
cated for a child of normal needs of the 
same school grade. The board of education 
of the district in which such child resides 
may pay for his transportation to the class 
in the other district; and the board of educa­
tion of the district in which the class he 
attends is located may provide his transpor­
tation to the class, Upon direction of the 
director of education the board of education 
of the district in which such child resides 
shall pay for his transportation and tuition, 111 

General Code Section 7755-2, supra, has been recodified 
and amended and now appears as Section 3323,10, Revised Code, 
and reads as follows: 

"If a child who is a school resident of 
one school district attends in another dis­
trict, a class in which some special instruc­
tion needed by the child because of his handi­
cap is provided, the board of education of the 
district in wnich such class is located may 
require the payment by the board of education 
of the district in which he is a school resi­
dent of a sum not to exceed the tuition in the 
district in which such class is located for 
a child of normal needs of the same school 
grade and the determination of the amount of 
such tuition shall be in the manner provided 
for by sections 3317.05 and 3317,06 of the 
Revised Code, The board of the district in 
which such child is a school resident may 
contract with the board of another district 
for the transportation of such child into 
any school in such other district, on 
terms agreed upon by such boards. Upon 
direction of the state board of education 
the board of the district in which such 
child resides shall pay for his transpor­
tation and the tuition." 

My first observation is that the Toledo City School 
District was under no mandatory obligation to admlt this 
child to the special school, since this child was a non­
resident of the Toledo School District. Although Section 
3323.10, supra, permits a handicapped child to attend a 
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special school outside of his district of residence, his ad­
mittance is left to the discretion of the special school dis­
trict. 

Section 7755-2, General Code, as construed by Opinion 
No. 3421, supra, permitted the resident school district to 
pay tuition for a resident handicapped student attending a 
special school in another district. This opinion held that 
in the absence of a contractual obligation between the two 
school districts, the district maintaining the special school 
could not demand payment of tuition from the resident district. 

Under the provisions of Section 3323.10, supra, three 
distinct payment plans are established. First, the special 
school district "may require" tuition. Secondly, the two 
districts "may contract" for transportation, and thirdly, 
upon direction of the state board of education, the resident 
district "shall pay" for both tuition and transportation. 

The cardinal rule of statutory interpretation is to as­
certain the intention of the legislature. This intention is 
to be gathered from the provisions enacted. Thus, the inten­
tion of the legislature in enacting a statute must be deter­
mined primarily from the language of the statute itself, 
1\1so, i:n the absence of any definition of the intended meaning 
of words or terms used in a legislative enactment, they will 
be given their common, ordinary and accepted meaning in the 
connection in which they are used. 

In Section 3323.10, supra, the legislature specifically 
provided that the two districts "may contract" for the trans­
portation of students on terms agreed upon by such boards. 
In the preceding sentence the legislature provided that the 
special school district "may require" the payment of tuition 
by the resident district, This indicates a legislative intent 
of not requiring a contract between the districts for tuition, 
but grants the special school district the power to demand 
tuition payment from the resident district in an amount to be 
determined as provided therein. 

Therefore it is my opinion and you are hereby advised 
that the special school district, Toledo City School Board 
of Education, can require tuition payments from the resident 
school district, Ottawa Hills Board of' Education, even in 
the absence of a prior agreement between the boards of educa­
tion and without a directive from the state board of educa­
tion to the Ottawa Hills Board of Education to pay, (Opinion 
No, 3421, Opinions of the Attorney General for 1931 is hereby 
overruled) 




