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WORKMEN'S COMPENSATION ACT - WHERE EMPLOYES, 

STATE HIGHWAY DEPARTMENT, ARE TRANSPORTED IN 

STATE HIGHWAY TRUCKS, FROM HIGHWAY GARAGE AND 

RETURN, TO WORK IN COUNTY, IF INJURED, INJURY IS "IN 

COURSE OF EMPLOYMENT" - IF LEGAL REQUIREMENTS 

MET, SUCH INJURED EMPLOYES WOULD BE ENTITLED TO 

PARTICIPATE IN STATE INSURANCE FUND. 

SYLLABUS: 

Employees of the state highway department who may be injured 

while being transported in state highway trucks from the state highway 

garage to various places in the county to work· on highways or during a 

like return trip to the state highway garage are injured in the course of 

their employment. If the other facts and circumstances meet all other 

requirements of the law the injured employees would be entitled to 

participate in the State Insurance Fund. 

Columbus, Ohio, March 14, 1941. 

Hon. T. B. Williams, Prosecuting Attorney, 

New Lexington, Ohio. 

Dear Sir: 

Your recent request for my opinion reads in part as follows: 

"A great many men are employed by the State Highway 
Department in this county. These employees are hauled in State 
Highway trucks from the State Highway Garage in New Lexing­
ton to the various places in the county to work on the highways, 
and after the day's work is completed they are returned in the 
State Highway trucks to the State Garage from which they 
started, then they separate and go to their several homes. Sup­
pose while going to or from their work in such trucks and an 
accident happens to the State Highway truck and an employee 
is injured, in such case would such employee be entitled to com­
pensation under the Workmen's Compensation Law?" 

In answering this inquiry, I assume that there is either an express 

or an implied understanding with the employees of the highway depart­

ment that they are to report each morning at the state highway garage 

and that transportation will be provided from that point to the place of 
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actual operations for the day and return. I believe this assumption is 

clearly in accord with the facts. 

This question has been before the courts in only a few cases. In the 

case of Conrad, Admx., v. The Y oughiogheny & Ohio Coal Company, 107 

O.S. 387, we find this statement on page 390:-

"If, in connection with the employment, the employer was 
under an obligation to transport his employe, the relationship 
would continue to subsist; in such event the employe might 
still be considered as continuing in the course of employment 
under Section 1465-68, General Code." 

In DeCamp v. The Youngstown Municipal Railway Company, 110 

O.S. 376, the syllabus reads as follows: 

1. "Where an employer contracts to carry an employe to 
and from his work, the employment begins when the employe 
enters the conveyance to go to the place of work. 

2. "An employe of a street railway who was injured at 
the car stop where he left the street car in order to go to his 
employment, having been conveyed to his work on the street car 
as a part of the contract of employment, is injured in the course 
of his employment, and is remitted to the Workmen's Compen­
sation Act for compensation." 

The opinion in this case contains the following language on page 

377:-

"It is the general rule that if an employe is conveyed to and 
from his work in a conveyance furnished by the employer, under 
an express or implied contract made by the employer to furnish 
such conveyance, an injury occurring to an employe while on 
the journey arises within the course of employment. Bradbury's 
Workmen's Compensation (3 Ed.), pp. 480, 481, and 482." 

The opinion also cites a number of authorities from jurisdictions 

other than Ohio in support of the foregoing proposition. 

More recently the question has been passed upon in the case of Fisher 

v. Industrial Commission, 55 Ohio App., 524, (December 28, 1936) 

(M.C.O.), the syllabus of which reads: 

"Where an employer, as a part of the contract of employ­
ment, furnishes an employee with an automobile, paid all 
expenses in connection therewith including garage rent, and while 
driving the automobile from his office to the garage at the close 
of a day's work the employee received personal injury, such 
injury was received while in the course of employment and he is 
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entitled to compensation under the Workmen's Compensation 
Act." 

Wherefore, in specific answer to your inquiry, it is my opinion that 

employees of the state highway department who may be injured while 

being transported in state highway trucks from the state highway garage 

to various places in the county to work on highways or during a like 

return. trip to the state highway garage are injured in the course of their 

emplciyment. If the other facts and circumstances meet all other require­

ments. of the law the injured emplqyes would be entitled to participate 

in the State Insurance Fund. 

Respectfully, 

THOl\{AS J. HERBERT, 

Attorney General. 




