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1. HOSPITAL, ,COUNTY - FUNDS - AMENDMENT, HB 355, 
rno GA, SECTION 339.06 RC, 3137 GC-DOES NOT AFFECT 
PROCEDURE FOR PREPARATION OF BUDGET-SECTION 

5705.28 ET SEQ., R!C, 5625-20 GC. 

2. COUNTY COMMISSIONERS-NO DUTY TO APPROPRI­
ATE FUNDS TO SUPPORT COUNTY HOSPITAL-MAY 
PROVIDE FOR PROPER MAINTENANCE AND OPERA­
TION-APPROPRIATION FROM GENERAL FUND, SUF­
FICIENT AMOUNT TO SUPPLEMENT OTHER INCOME 
OF HOSPITAL. 

3. STATUTORY AUTHORITY-TRUSTEES, COUNTY HOS­
PITAL, ENTITLED TO IMMEDIATE PAYMENT OF FUNDS 
REMAINING IN COUNTY TREASURY-APPROPRIATION 

-OPERATION OF HOSPITAL, 1953. 

SYLLABUS: 

1. The amendment by House Bill No. 355, effective October ·13, 1953, of Section 
339.06, Revised ,Code, 3137, G.C., relating to the fund<; of county hospitals, does not 
in any way affect the procedure for the ,preparation of the budget required by Section 
5705.28 et seq., Revised ,Code, 5625-20, G. C. 

2. The county commissioners have no duty as ,to appropriation, of funds to the 
support of a ,county hospital, except to appropriate from the general fund a sufficient 
amount of supplement the other income of the hospital, so as to provide for its proper 
maintenance and operation. 

3. Under the terms of Section 339.06, !Revised ,Code, 3137, G. C., as amended 
by the 100th General Assembly in House Bill No. 355, the trustees of a county hospital 
are entitled to the immediate payment of any balance remaining in the county treasury, 
of the a,ppropriation made by the county commissioners for the operation of such hos­
pital for the year 1953. 

Columbus, Ohio, November 9, 1953 

Hon. John S. Bath, Prosecuting Attorney 
Fayette County, \i\Tashington C. H., Ohio 

Dear Sir: 

I have before me your communication, requesting my opinion and 
reading as follows : 



OPINIONS 

"I have received a letter elated October r4th from the 
County Commissioners, requesting me to write to you for your 
opinion on the questions presented therein. Their letter is as 
follows: 

'\,Viii you please secure an opinion for us from the 
Attorney General in regard to House Bill #355, which 
becomes operative October 13, 1953. 

'First, wiH the Trustees Hospital Budget be submitted 
and handled as all other subdivisions of the county? 

'Second, can the Commissioners appropriate money to 
the Board of Hospital Trustees, when that money does not 
come into the hands of the Commissioners, the Auditor, or 
the Treasurer of the county? 

'Third, how can the existing years operation he ter­
minated, when appropriations are made for the full year of 
1953? Shall the propor.tional amount of the appropriation 
be granted to the hospital, or the actual months of operation 
from January I to October I 4; or shall the full appropriation 
be deemed an obligation of the county to the hospital:-' " 

House Bill No. 355, to which you refer, amended Section 339.06, 

Revised Code, Section 3137, G.C. This section, both before and after 

its amendment, provided that the board of county hospital trustees which 

had been appointed pursuant to Section 339.02, Revised Code, to erect 

a county hospital, should "have the entire management and control of 

the hospital" after its construction. The board is authorized to employ 

an administrator and other necessary employees, and to fix the compensa­

tion to be paid by patients for services and treatment. The section, prior 

to its amendment, contained the following language: 

"The board has control of the property of the hospital, and 
shall deposit all money with the county treasurer to the credit 
of the hospital operating fund, and money shall be paid out only 
for the maintenance and operation of such hospital on the war­
rant of the county auditor issued pursuant to the orders of the 
board." 

In the amendment the sentence quoted was stricken out, and there 

was substituted for it the following: 

"The board of county hospital trustees has control of the 
property of the hospital, and aU funds used in its operation. The 
board of county hospital trustees shall deposit all moneys received· 
from the operation of the hospital or appropriated for its opera­
tion by the board of county commissioners, or resulting from 
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special levies submitted by the board of county commissiohers as 
provided for in section 5705.22 of the Revised Code, to its 
credit in banks or trust companies designated by it, which fund 
shall -be known as the hospital operating fund. Such banks or 
trust companies shall give the board of county hospital trustees 
a bond in an amount equal to the funds so deposited. The board 
of trustees shall not expend such funds until its budget for that 
calendar year is submitted to and approved by the board of 
county commissioners. Thereafter such funds may be disbursed 
by the board of county hospital trustees for the uses and purposes 
of such hospital, on a voucher signed by the administrator, 
provided for in this section, regularly approved by the board of 
county hospital trustees and signed by two members of the board 
of county hospital trustees. All moneys appropriated by the 
board of county commissioners or from special levies by the 
board of county commissioners for the operation of the hospital, 
when collected shall be paid to the board of county hospital 
trustees on a warrant of the county auditor and approved by 
the board of county commissioners." 

In other respects, the section was not substantially changed. This 

amendment became effective on October 13, 1953. 

This amendment was under consideration 111 Opinion No. 3151, 

which was released on the 22d day of October, 1953. In the course of 

that opinion it was said: 

"The purpose of this amendment is to take the control of 
funds of the hospital from the county treasurer, and place it 
with the board of trustees of the county hospital.'" 

In my opinion, the change above noted was the only change that 

was intended or accomplished ,by the amendment. It will be observed 

that in its original form all moneys belonging to the hospital board were 

to ,be deposited with the county treasurer to the credit of the hospital 

operating fund, and were to be paid out only upon the warrant of the 

county auditor, pursuant to the order of the board. 

In the opinion to which I have referred, it was held that all funds 

belonging to the hospital, are now to 1be deposited in accordance with the 

provisions of the Uniform Depositary Law, Section 135.or et seq., R. C. 

I. Treating your questions in their order, I note the first inquiry 

'which is, whether the trustees' hospital budget is to be submitted and 

handled as is required of all other subdivisions of the county. 
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Section 5705.28, Revised Code, Section 5625-20, G.C., requires 

the taxing authority of each subdivision or other taxing unit, on or before 

the 15th day of July, in each year, to adopt a tax budget for the next 

succeeding fiscal year. This section then contains the following provision : 

"* * * To assist in its preparation, the head of each depart­
ment, board, commission, and district authority entitled to par­
ticipate in any appropriation or revenue of a subdivision shall file 
with the taxing authority, or in the case of a municipal corpora­
tion, with its chief executive officer, before the first day of June 
in each year, an estimate of contemplated revenue and expendi­
tures for the ensuing fiscal year, in such form as is prescribed by 
the taxing authority of the subdivision or by the bureau of 
supervision and inspection of public offices. * * *" 

I do not consider it necessary to elaborate the succeeding steps 

leading up to the final determination of the allowances to the several 

subdivisions and their various agencies by the county budget commis­

sion. The amendment to which you have called attention, does not in 

any way change or abridge those proceedings. Accordingly, it is clear 

that the budget procedure provided for "each department, board, com­

mission and district authority," in reference to the <budget, must be 

followed by the hospital trustees. 

2. Your second question is, as to the scope of the power and duty 

of the county commissioners in appropriating money to the board of 

hospital trustees. In my opinion the county commissioners have no power 

or duty in the making of appropriations for a couunty hospital excepting 

as to the amount that they find it necessary to appropriate from the 

general fund to supplement the other revenues of the hospital board so as 

to enable it to meet the cost of maintaining and improving it for the 

ensuing year. The last paragraph of Section 339.06, Revised Code both 

before and after its amendment, reads as follows : 

"The board of county hospital trustees shall annually on the 
rfirst day of March, file with the board of county commissioners 
a statement of its receipts and expenditures for the preceding 
year and shall submit to such board of county commissioners 
an estimate of the financial requirements of such hospital for the 
ensuing year." 

This provision 1s very similar to the provision of Section 339,ro, 

Revised Code, which reads as follows : 
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"On the first Monday in April, each year, the board of 
county hospital trustees shall file with the board of county com­
missioners a report of its proceedings with reference to the 
hospital, and a statement of the receipts and expenditures of the 
board of county hospital trustees during the year. At such time 
the board of county hospital trustees shall certify the amount 
necessary to maintain and improve the hospital for the ensuing 
year." 

.·\s to the proceeds of a special tax levied under the provisions of 

Section 5705.22, Revised Code, Section 5625-15c, G.C., referred to 111 

the amendment in question, it appears that .that section, which is a part 

of the Uniform Tax Law, authorizes the county commissioners, "after 

providing the normal and customary percentages of the total general fund 

appropriated for the support of county hospitals," to submit to the 

electors a proposal for an extra tax levy for that purpose, not to exceed 

sixty-five hundredths of a mill. 

\Vhile all taxes levied for the support of the hospital would· be col­

lected by the treasurer and the money would therefore come into his 

hand, such proceeds would not be subject to any disposition by the county 

commissioners, but under the ·provision of Section 5705. IO, Revised Code, 

Section 5625-rn, G.C., are to be "credited to a special fund for the pur­

pose for which the levy was made." Accordingly, in the light of the 

amendment to Section 339.06 supra, all of these funds coming into the 

hands of the treasurer would belong immediately to the hospital trustees, 

and they would have the right to have them paid over into their custody. 

This would not require any action by the county commissioners by way 

of appropriation, but would be done as provided in Section 321. 15, Revised 

Code, Section 2674, G.C., upon the warrant of the county auditor. 

Accordingly, the answer to your second• question is that the county 

commissioners have no duty in making appropriations to the board of 

hospital trustees, except such appropriations from the general fund as 

may be required to supplement the other revenues of the hospital board 

as revealed ·by .their annual report to the county commissioners. 

3. I understand your third question to deal with the payment to 

the trustees of the proportional amount of the annual appropriation that 

may have 1been made by the county commissioners to the hospital trustees 

for the year 1953. I may assume that up to October 13, 1953, the 

effective elate of House Bill No. 355, the hospital trustees have drawn 
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on the funds theretofore appropriated, and in the custody of the county 

treasurer to their credit, in the payment of operating expenses, and 

there remains an unexpended balance of such appropriation. 

In view of the plain provisions of Section 339.06 supra, that the 

trustees are to have control of all funds used for the operation of the 

hospital, and are required to deposit them in a depositary, and are 

authorized to disburse them upon vouchers signed by the administrator 

and approved by the trustees, I am of the opinion that all funds remain­

ing in the custody of the county treasurer when this amendment took 

effect, including any balances of appropriations made for the current 

year, should be paid over to the hospital trustees forthwith. I do not 

consider that it was the intention of the legislature that they should 

continue, even for the balance of the current year, to maintain two 

depositaries of the funds which they have a right to have in their custody, 

and to disburse in the operation of the hospital. For the purposes of 

the transfer of the funds to the custody of the trustees, no action by the 

commissioners is required, and such funds should be paid over on the 

warrant of the county auditor. 

In specific answer to the questions submitted, it is my opinion: 

I. The amendment by House Bill No. 355, effective October 13, 

1953, of Section 339.06, Revised ;Code, Section 3137, G. C., relating to 

the funds of county hospitals, does not in any way affect the procedure 

for the preparation of the budget required iby Section 5705.28 et seq., 

Revised Code, Section 5625-20, G.C. 

2. The county commissioners have no duty as to appropriations of 

funds to the support of a county hospital, except to appropriate from the 

general fund a sufficient amount to supplement the other income of the 

hospital, so as to provide for its proper maintenance and operation. 

3. Under the terms of Section 339.06, Revised Code, Section 3137, 

G.C., as amended by the 100th General Assembly in House Bill No. 

355, the trustees of a county hospital are entitled• to the immediate pay­

ment of any ,balance remaining in the county treasury, of the appropria­

tion made -by the county commissioners for the operation of such hospital 

for the year 1953. 
Respectfully, 

C. WILLIAM O'NEILL 

Attorney General 


