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OPINION NO. 82·054 

Syll1bu1: 
1, 	 A probate court judge may not invest prepaid and unearned costs 

in United States Treasury Bills; rather, such costs must be held 
by the court or deposited as provided in R.C. 2335.25. Where 
such funds are de()osited or invested any interest earned thereon 
should be paid into the county treasury to the credit of the 
general fund. (1965 Op. Att'y Gen. No. 65-190 and 1961 Op. Att'y 
Gen. No. 2720, p. 748, overruled in part.) 

Interest earned on the deposit or investment of prepaid and 
unearned costs by a probate court is "public money" as defined in 
R.C. ll7.10 for purposes of examination by the Bureau of 
Inspection and Supervision of Public Offices. 

To: Thom11 E. Fergu,on, Auditor of St1te, Columbu1, Ohio 
By: Wllll1m J. Brown, Attorney Gener,I, July 30, 1982 

I have before me your request for my opinion concerning the disposition of 
interest earned on prepaid and unearned costs which have been deposited with a 
probate court and thereafter invested by the court. You have asked the following 
questions: 

1. Where prepaid and unearned costs deposited in a probate 
court are invested by the court is the interest earned thereon ''public 
money," as defined in R,C, ll7.10? 

2. Should such interest be credited to the general fund of the 
county wherein the court sits or distributed pro-rata to the persons 
who are entitled to the costs? 

You have indicated that the interest has been earned by investment in United 
States Treasury Bills. I must, therefore, initially consider whether such investment 
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by a probate court is r;,roper. The investment was made by a r;,robate court judge 
acting in his car;,acity as clerk of the court r;,ursuant to R.C. 2101.11 which states: 

Each probate court judge shall have the care and custody of the 
files, papers, books, .and rP.cords belonging to the probate office. He 
is authorized to perfor_m the duties of clerk of his own court. He may 
appoint deput:, clerks, stenographers, a bailiff, and any other 

I necessary employees, each of whom shall take an oath of office 
before entering upon the duties of his appointment, and when so 
qualified, may perform the duties appertaining to the office of clerk 
of the court. Each appointee may administer oaths in all cases when 
necessary, in the discharge of his duties. (Emphasis added.) 

Neither R.C. 2101.11 nor any other section in R.C. Chapter 2101 describes the duties 
of the clerk of a probate court, but R.C. 2303 . .31 states that "[t] he duties 
prescribed by law for the clerk of the court of common pleas shall, so far as they 
are applicable, apply to the clerks of other courts of record." Since a probate court 
is a court of record, the duties of the clerk of that court are the same as those of 
the clerk of a common pleas court so far as they are applicable to the probate 
court." 

R.C. 2335.25 makes provision for money payable to courts of record and 
states: 

Each clerk of a court of record, the sheriff, and the prosecuting 
attorney shall enter in a journal or cashbook, provided at the expense 
of the county, an acl!urate account of all moneys collected or 
received in his official capacity, on the days of the receii;;t, and in the 
order of time so received, with a minute of the date and suit, or other 
matter, on account of which the money was received. The cashbook 
shall be a public record of the office, and shall, on the expiration of 
the term of each such officer, be delivered to his successor in office. 
The clerk shall be the receiver of all moneys payable in to his office, 
whether collected by public officers of court or tendered by other 
persons, and, on request, shall pay the moneys to the persons entitled 
to receive then·:. 

The clerk of the court of common pleas or of the county court 
may deposit monevs payable into his office in a bank or a building and 
loan association, as defined in section ll51.0l of the Revised Code, 
-subject to section 131.ll of the Revised Code. Any interest r~ceived 
uoon the de osits shall be oaid into the treasur of the count for 
which the clerk performs his duties. Emphasis added. 

This section permits the clerk of a common pleas court and, by virtue of R.C. 
2303.31, a probate court clerk to deposit moneys payable to each of their offices in 
a bank or building and loan association as defined in R.C. ll51.0l subject to R.C. 
131.11. There i1no authority for a probate court clerk to invest such moneys in U.S. 
Treasury Bills. · 

I recognize the fact that the disposition of funds in accordance with 
prevailing custom in the business community has been sanctioned by the Ohio 
Supreme Court. The Court has stated, however, that such action is not permitted 
where the legislature has made express provision for the disposition of the funds. 
See Busher v. Fulton, 128 Ohio St. 485, 191 N.E. 752 (1934); see also 1961 Op. Att'y 
Gen. No. 2720, p. 748; 1961 Op. Att'y Gen. No. 2ilC, p. 175. According to the rule of 
expressio unius est exclusio alterius the express provision for the deposit of funds in 

1r note that an investment in U.S. Treasury Bills is permitted by R.C. 135.14. 
That section, however, applies only to investments or deposits made by a 
treasurer or governing board. The definitions of treasurer and governing 
board as set forth in R.C. 135.01 do not include the clerk of a probate court. 
Therefore, R.C. 135.14 is not applicable to this situation. 
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a bank or building and loan association implies that they may not be dealt with in· 
any other manner. See Kroger v. Bowers, 3 Ohio St. 2d /6, 209 N.E.2d 209 (1965); 
State ex rel. Boda v. Brown, 157 Ohio St. 368, 105 N.E.2d 643 (1952); 1979 Op. Att'y 
Gen. No. 79-0<!8. Therefore, a probate judge acting as clerk of the probate court 
has no authority to invest prepaid and unearned costs in U.S. Treasury Bills; rather, 
such moneys must be held by the court .pr deposited in a bank or building and loan 
_association as provided in R.C. 2335.25.-: 

Where the correct procedure for the deposit of prepaid and unearned costs is 
implemented by a probate court, R.C. 2335.25 directs that the interest earned on 
such deposit be paid into the county treasury. That provision was added to R.C. 
2335.25 by 1975-76 Ohio Laws 1452 (Am. Sub. H.B. 49, eff. Sept. 1, 1975). Prior to 
that time one of my predecessors had concluded that interest earned on the deposit 
of fees and trust funds by a common pleas court clerk accrue and should be paid to 
the party entitled to the principal. 1965 Op. Att'y Gen. No. 65-190. That opinion 
was based on the express provision for such distribution contained in R.C. 2919.02. 
That section was repealed, however, by 1971-72 Ohio Laws 1866 (Am. Sub. H.B. No. 
SU, eff. March 23, 1973). Similarly, another predecessor concluded that the interest 
earned on such funds when deposited by the clerk of a municipal court should be 
distributed along with the principal. 1961 Op. No. 2720. That conclusion was also 
based on R.C. 2919.02 which, as noted, was repealed in 1973. The same bill which 
amended R.C. 2335.25 for common pleas courts also amended R.C. 1901.31 to 
provich that any interest earned on the geposits made by a municipal court clerk 
should be paid into the city treasury. Am. Sub. H.B. 49. Based on the 
amendments to R.C. 2335.25 and R.C. 1901.31 and the repeal of R.C. 2919.02, I do 
not feel bound by the conclusions of my predecessors and overrule them to the 
extent that they are inconsistent with the views expressed herein. Therefore, I 
condude that interest earned on deposits made pursuant to R.C. 2335.25 must be 
paid into the county treasury. Since the county treasury would have been entitled 
to the interest earned on the proper deposit of such funds by the probate court, it is 
similarly entitled to any interest earned on the unauthorized investment thereof. 
~ 1957 Op. Att'y Gen. No. 1439, p. 758. 

Once money is paid into the county treasury R.C. 5705.10 directs the fund to 
which it should be credited and states: "All revenue ...from sources other than 
the general property tax, unless its use for a particular purpose is prescribed by 
law, shall be paid into the general fund." Since no provision has been made for the 
use of interest derived from the deposit or investment of prepaid and unearned 
costs by a probate court, such interest should be credited to the general fund of the 
county. 

In your first question you have asked whether the interest earned on the 
investment of prepaid and unearned costs is ''public money" for purposes of 
examinations made by the Bureau of Inspection and Supervision of Public Offices. 
R.C.117.10 states that public money "includes all money received or collected under 
color of office, whether in accordance with or under authority of any law, 
ordinance, order, or otherwise, and all public officials are liable therefor." In 1975 
Op. Att'y Gen. No. 75-079 I opined that the intent of the legislature in enacting 
R.C. 117.10 was to subject all funds in the hands of public officials to audit by the 
Bureau. That conclusion was based in part upon the decision of the Ohio Supreme 
Court in State ex rel. Robusky v. Chieko, 17 Ohio St. 2d 1, 244 N.E.2d 478 (1969). In 

2Prepaid and unearned costs may be retained by the court until they are paid 
to the persons entitled to receive them pursuant to R.C. 2335.25, or turned in 
to the county treasury pu.rsuant to either R.C. 325.31 as "fees, costs, 
penalties, percentages, allowances, and perquisites collected. . .for official 
services,'' or R.C. 2335.35 as uncla:med costs. 
3R.C. 1901.31 was further amended and currently provides that interest earned 
on deposits by the Hamilton county municipal court should be paid into the 
treasury of Hamilton County. 1977-78 Ohio Laws 2874 (Am. Sub. H.B. 517, 
eff. Jan. 16, 1978). 
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that case the Court concluded that even though there was no authority for the 
sheriff to sell accident reports money derived from the sale thereof was subject to 
examination by the Bureau because such reports were available to him solely by 
reason of his office. Therefore, while a probate court judge has no authority to 
invest prepaid and unearned costs in U.S. Treasury Bills, because those costs come 
into his possession by reason of his position as judge, the irterest earned on those 
investments is "public money" as defined in R.C. 117 .10 for purposes of examination 
by the Bureau of Inspection and Supervision of Public Offices. See 1937 Op. Att'y 
Gen. No. 496, vol. I, p. 797 (witness fees and deposits for costs are"public moneys" 
for purposes of G.C. 286 (now R.C. 117.10)); 1935 Op. Att'y Gen. No. 4645, vol. II, p. 
1184 (moneys held by a clerk of a municipal court which will subsequently be 
dispersed to private individuals may be considered "public moneys" such that a 
national bank may secure the deposit thereof). 

Based on the foregoing, it is my Ob)inion, and you are advised, that: 

1. 	 A probate court judge may not invest prepaid and unearned costs 
in United States Treasury Bills; rather, such costs must be held 
by the court or deposited as provided in R.C. 2335.25. Where 
such funds are deposited or invested any interest earned thereon 
shou.ld be paid in to the county treasury to the credit of the 
general fund. (1965 Op. Att'y Gen. No. 65-190 and 1961 Op. Att'y 
Gen. No. 2720, p. 748, overruled in part.) 

2. 	 Interest earned on the deposit or investment of prepaid and 
unearned costs by a probate court is "public money" as defined in 
R.C. 117.J.O for purposes of examination by the Bureau of 
Inspection and Supervision of Public Offices. 




