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COUNTY HOSPITAL-CHARGING FOR CARE OF PATIENTS RESIDING 
OUTSIDE THE COUNTY UNAUTHORIZED IN ABSENCE OF CON­
TRACT WITH FOREIGN COUNTY. 

SYLLABUS: 
Sectiot~ 3484-2, General Code (113 0. L. 272), does not authori::e a county main­

taining a hospital erected under authority of Section 3127, General Code, to charge a 
foreign cout~ty for the hospital care of a patient residing in such foreign county with­
out the existence of a contract. 

CoLUMBus, OHIO, October 5, 1929. 

HoN. J. FRANK PoLLOCK, Prosecuting Attorney, Painewille, Ohio. 
DEAR SIR :-I am in receipt of your communication in which you request my 

opinion, as follows : . 

"A recent enactment of the State Legislature, known as House Bill No. 
13, General Code, Section 3484-2, makes it compulsory for counties in which 
indigent patients are resident to compensate either a municipality or township 
for the services rendered to such resident. Lake county is one of two counties 
which owns its OWQ hospital, which hospital is in practically the same po­
sition" as the hospital sought to be benefited by the enactment. Is it your 
opinion that the county hospital would be governed by the provision of this 
act and can charge foreign counties or townships with the care of patients 
coming from such counties under the provisions of the act?" 

I have also received your subsequent communication, in which you advise that the 
county hospital to which you refer was erected under authority of Section 3127, 
General Code. 

Section 3484-2, General Code, to which you refer in your inquiry, reads as follows: 

"When a person requiring medical services or the services of a hospital, 
in cases other than contagious, has a legal settlement in a county other than 
the one in which such service is rendered, and is unable to pay the expenses 
of such service, and such service is rendered by a municipality or township, 
the municipality or township rendering such service shall notify in writing 
the county commissioners of the county of legal settlement that such service 
is being rendered. Such written notice shall be sent within three days if the 
fact of non-residence is disclosed upon the beginning of such service, or 
admission to such hospital, or within three days after the discovery of such 
fact, if the same be not disclosed as above. Within twenty days after the dis­
charge of such person, or the rendering of the last service, the municipaiity 
or township rendering such service shall send a notice thereof, and a sworn 
statement of its expenses, at the established rate of the municipality or town­
ship therefor, to the county commissioners of the county of legal settlement. 
Thereupon the county of legal settlement shall be liable to the municipality 
or township rendering such service for the expenses of such service, includ­
ing hospital service, at the established rate of the municipality or township 
therefor, and shall pay for the same within thirty days after date of the sworn 
statement of expenses. If the notice of the rendering of such service, required 
to be sent by the municipality or township rendering the same, be not sent 
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within three days after the disclosure by such person, or the discovery of 
such non-residence, the county of legal settlement shall be liable only after 
the receipt of such notice. Nothing herein contained shall prevent the removal 
or assumption of care of such person by the county of legal settlement, at its 
expense, but such removal or assumption shall not relieve such county of 
liability for the expenses theretofore incurred by the municip'l.lity or town­
ship rendering such service. Any such person who does not, dpon discharge 
from such hospital, or upon the rendering of the last service, pay the expenses 
of such service, at the established rate therefor, shall, for the purpose of this 
act, be deemed indigent in so far as the municipality or township rendering 
such service is concerned. The county of legal settlement is hereby subrogated 
to all the rights of the municipality or township rendering such service to 
such person." 

This new enactment is only broad enough to include recovery by a township or 
municipality, while your hospital is a county institution. . 

It accordingly becomes unnecessary to consider what the respective obligations of 
a county, ll)unicipality and township are toward indigent persons requiring medical 
service who have a residence in another county. 

Sufficient to say that a township or municipality which renders "medical services 
or the services of a hospital, in cases other than contagious" to an indigent person 
having legal settlement in another county, is given specific authority to collect the 
expense of such service from the county of legal settlement, while a county is not 
given such specific authority. 

If an indigent non-resident patient were cared for in the Lake County hospital 
on order of a municipality or township, which by law is charged with affording such 
relief, such municipality or township probably could recover the expense of such 
service from the county of the patient's residence, if the statute as to notification had 
been complied with. Lake County could not, however, recover direct froin the county 
of the patient's residence. 

Answering your specific inquiry, I am therefore advising you that Section 3484-2, 
Gene.ral Code (113 0. L., p. Z72), does not authorize Lake County to charge a foreign 
county for hospital care of a patient residing in the latter county without the existence 
of a contract. 

990. 

Respectfully, 
GILBERT BETTMAN, 

Attorn-ey General. 

APPROVAL, CONTRACT BETWEEN STATE OF OHIO AND THE ELEC­
TRIC POWER EQUIPMENT COMPANY, COLUMBUS, OHIO, FOR 
ELECTRICAL EQUIPMENT, CHEMISTRY BUILDING, OHIO STATE 
UNIVERSITY, COLUMBUS, OHIO, AT AN EXPENDITURE OF $12,707.00 
-SURETY BOND EXECUTED BY THE GLOBE INDEMNITY COM­
PANY. 

CoLUMBUS, OHIO, October 5, 1929. 

HoN. RICHARDT. WISDA, Superintendent of Public Works, ColumlJus, Ohio. 
DEAR Sm:-You have submitted for my approval a contract between the State 

of Ohio, acting by the Department of Public Works, for the Board of Trustees of the 


