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COMPATIBLE-INCOMPATIBLE-SAME PERSON PROHIB­

ITED FROM CONCURRENTLY HOLDING OFFICES OF TOWN­

SHIP TRUSTEE AND PRISON GUARD, OHIO PENITENTIARY 

-SECTION 486-23, G. C. 

SYLLABUS: 

Section 486-23, General Code, has the effect of prohibiting the same person from 

holding concurrently the offices of township trustee and prison guard at the Ohio 

Penitentiary. 

Columbus, Ohio, December 20, 1951 

Hon. Guy G. Cline, Prosecuting Attorney 

Pickaway County, Circleville, Ohio 

Dear Sir: 

I am in receipt of your letter of recent date, which reads as follows : 

"Mr. F. K. of Scioto Township, Pickaway County, Ohio, 
has requested me to obtain an opinion on the following question: 
Can Mr. K. hold the office of Scioto Township Trustee and also 
that of a guard at the Ohio Penitentiary, Columbus, Ohio? The 
question appears to be one of whether the two offices are incom­
patible or whether it is physically possible to perform the duties 
of both offices in the proper manner. 

"Mr. K. informs me that his duties as a guard in the Ohio 
Penitentiary provides for his employment between the hours of 
7 :oo A. M. and 4 :oo P. M. of each day except Sunday and 
Monday. He has the entire day of Monday available to per­
form the duties of Township Trustee and those hours after 4 :oo 
P. M. of each week day. According to G. C. Section 3294, a 
Trustee cannot draw compensation from more than 100 days 
per diem. I am unable to find any requirement for the number 
of days that a Trustee is required to work nor have I been able 
to find any requirement as to the number of hours a day. In so far 
as I am informed it appears that the duties of Township Trustee 
of Scioto Township have been carried out. 

I would appreciate your opinion as to whether the two offices 
are incompatible or whether it is possible to perform and hold 
both offices." 
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A guard at the Ohio Penitentiary is placed in the classified civil service 

of the state under the terms of Section 486-8, General Code, being a person 

in the employ of the state and the position of guard not being listed in the 

unclassified service. The question then arises as to whether there is 

any prohibition, by statute or the common law, against a person in the 

classified civil service holding at the same time the elective office of town­

ship trustee. 

There is no section in the code expressly declaring that a person shall 

not hold the two offices in question but Section 486-23, General Code, 

does not affect the question and its impact must be considered. That 

section provides : 

"No officer, employc, or subordinate in the classified service 
of the state, the several counties, cities and city school districts 
thereof, shall directly or indirectly, orally or by letter, solicit or 
receive, or be in any manner concerned in soliciting or receiving 
any assessment, subscription or contribution for any political 
party or for any candidate for public office; nor shall any person 
solicit directly or indirectly, orally or by letter, or be in any 
manner concerned in soliciting any such assessment, contribution 
or payment from any officer, employe, or subordinate in the classi­
fied service of the state, the several counties, cities or city school 
districts thereof; nor shall any officer or employe in the classified 
service of the state, the several counties, cities and city school 
districts thereof be an officer in any political organization or take 
part in politics other than to vote as he pleases and to express 
freely his political opinions." ( Emphasis added.) 

It will be seen that by these provisions, a person in the classified civil 

service of the state is forbidden to engage in any political activity other 

than to vote or to freely express his political opinions. The next question 

which presents itself is whether holding the elective office of a township 

trustee is to take part in politics within the meaning of Section 486-23. 

In a number of opinions written by my predecessors it has been held 

in analogous cases that holding an elective office was engaging in politics 

within the prohibition of Section 486-23, Supra, and that such elective 

offices could not be held concurrently with a position in the classified 

civil service. See Opinion No. 1074, Opinions of the Attorney General for 

1929, p. 1619; Opinion No. 1285, Opinions of the Attorney General for 

1929, p. 1904; Opinion No. 3398, Opinions of the Attorney General for 

r931, p. 922. 
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In Opinion No. 862, Opinions of the Attorney General for 1951, I 

had occasion to consider a similar problem and held : 

"1. A person who is appointed dog warden of a county is 
by virtue of Section 486-8, General Code, in the classified service, 
and under the provisions of Section 486-23, General Code, is for­
bidden to take part in politics, except to vote as he pleases and to 
express his political opinions. 

"2. Holding an appointment as deputy sheriff amounts to 
taking part in politics within the contemplation of Section 486-23, 
General Code, and a deputy sheriff, accordingly is ineligible to 
hold the position of county dog warden." 

Following the reasoning I expressed therein, I can but conclude that 

holding an elective office is engaging in political activity within the mean­

ing of Section 486-23, supra, and that such an office cannot be held at the 

same time that a position is held in the classified civil service. 

In specific answer to your question, therefore, it is my opinion that 

Section 486-23, General Code, has the effect-of prohibiting the same person 

from holding concurrently the offices of township trustee and prison guard 

at the Ohio Penitentiary. 

Respectfully, 

c. WILLIAM O'NEILL 

Attorney General 




