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FOUNDATION ·PROGRAM-SCHOOL DISTRICTS-COMPU'I& 

TION CONTEMPLATED BY SECTION 4848-6° G. C.-ANY 

SCHOOL DISTRICT WHERE SUM, SEVENTY-FIVE .PER CENT 

IS TO BE APPLIED IS TOTAL AMOUNT OF DISTRICT'S 

FOUNDATION PROGRAM-SECTION 4848-4 G.C.-COMPUTA­

TION IS E~CLUSIVE OF ANY ALLOWANCE FOR TUITION 

OR TRANSPORTATIOl'f COSTS-:-PARAGRAPHS e, f OF SEC­

TION 4848-4 G.C. 

SYLLABUS 

In making the computation contemplated by Section 4848-6, General Code, as 
to any school district, the sum to which seventy-five per cent is to be applied is the 
total amount of such district's foundation program, as set forth in Section 4848-4, 
General Code, exclusive of any allowance for transportation as provided in paragraph 
(e) thereof, and exclusive of any allowance for tuition costs as provide& in paragraph 
( f) thereof. 
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Columbus, Ohio, June 4, 1952 

Hon. J. L. MacDonald, Prosecuting Attorney 

Columbiana County, Lisbon, Ohio 

Dear Sir: 

I have before me your request for my opinion, which reads as fol­

lows: 

"Your opm1on is respectfully requested on the following 
question, in which nine school districts in Columbiana County, 
which do not have high schools, are vitally concerned. 

"Sections 4848-r, 4848-3, 4848-4 and 4848-9 of the Ohio 
General Code provide for various amounts to be paid by the State 
of Ohio to the school districts, under what is known as the 
'foundation program.' Section 4848-4, paragraph ( f), as amended 
June 29, 1951, provides in part, as follows: 

'For districts with pupils in approved attendance in the 
schools of other districts, an amount equal to the total of 
the approved budget of tuition cost, less an amount equivalent 
to a computed yield of one and one-half mills on the general 
tax duplicate of the districts, provided, however, the amount 
so deducted shall not exceed fifty per cent of the total ap-
proved budget of tuition cost ........................ " 

( Emphasis added.) 

"Section 4848-6 provides in effect that no school district 
wherein the -total of the salaries paid the teachers of the dis­
trict, for any school year, is less than seventy-five per cent of the 
total amount of the foundation program of such district, ex­
clusive of transportation and tuition costs, shall be entitled to 
p_articipate in the distribution of funds authorized by Sections 
4848-1, 4848-3 and 4848-9 of the General Code. 

"The question presented is, how to treat the 1½mills de­
ducted from the general tax duplicate of the school district, as 
provided in Section 4848-4( f), in figuring the amount to be used 
to _determine what must be paid in teachers' salaries, in order to 
make a school district eiigible to participate in the foundation 
_P[0gram. It is submitted that the philosophy behind the law pro­
. viding for the r½ mill deduction is to make school districts, with­
-9ut high schools, bear the tuition costs of sending their high school 
pupils to other districts, with which there is no quarrel. 
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"The State Department of Education has ruled that the 
amount represented by the 1½ mills is not a tuition cost, which 
precludes subtracting this amount from the amount the district 
receives under the foundation program, before figuring the 75% 
that ·must be paid in teachers' salaries, in order to be eligible to 
participate in the foundation program. Section 4848-6, providing 
for the exclusion of transportation and tuition costs was effective 
in 1947 and was unchanged by the last session of the legislature, 
but seems to have been changed by the ruling of the Department 
of Education. 

"It is submitted that the school districts having high schools 
collect the various allowances, under the foundation program, for 
these high school pupils coming into their districts, and conse­
quently must pay in teachers' salaries 75% of the amount re­
ceived. To refuse to permit school districts to subtract the 
amount withheld from the~ to pay tuition for their high school 
pupils has the practical effect of forcing these districts to pay 
75% of the 1½ mills in teachers' salaries, without receiving the 
1½ mills. 

"As a result of this ruling, our nine school districts, af­
fected in this county will ·be forced to pay a bonus this year to 
their tea'chers. cif several hundred dollars each, amounting to sev­
eral thousands of dollars per district. All school districts in the 
county are . already meeting the minimum salary schedule for 
teachers, provided for by Section 4848-4 (a), but they simply do 
not ha_ve the money to meet the 75% requirement, -as interpreted 
by the Department of Education. 

"This qu.estion is at state wide importance to school districts, 
and your opinion at your earliest convenience is respectfully 
solicited." 

The answer to your question turns upon the construction of Sections 

4848-4 and 4848-6, General Code. · Thes~ sections· form a part of what is 

known as the public school 'foundation program act, c~mprising Sections 

4848 to 4848-10, inclusive. The purpose of this act, as expressed in Sec­

tion 4848 is for the "support and maintenance of the public: school system, 

and for the equalization of educational ad_vantages throughout the state." 

The effe~i of the a;ct_.in general, is to provide for the payment qut of the 

state tr~asury of certa1q su'ms to the severa,1 school districts of the State. 

Sect:Ibn 4848-4, General Code, in so far as pertinent, reads as follows: 

"The"total' amount of a district's foundation program shall 
include lhe· foll'owing amounts : 

https://a;ct_.in


OPINIONS 

" (a) An amount equal to one hundred twenty-five dollars 
for each pupil in average daily membership in grades one to eight 
inclusive. 

"(b) An amount equal to sixty-two dollars and fifty cents 
for each pupil five years of age or over in average daily member­
ship in kindergarten classes. 

" (c) An amount equal to one hundred fifty dollars for each 
pupil in average daily membership grades nine to twelve in­
clusive. 

"(d) For each elementary school an(d) each high school 
having an average daily membership of less than one hundred 
eighty pupils, such amount as will be sufficient to meet the in­
creased cost per pupil due to small classes, to be determined as 
follows·: 

* * * 
" (e) For districts in which transportation of pupils is 

necessary, an amount approved by the superintendent of public 
instruction for this purpose. 

* * * 
"(£) For districts with pupils in approved attendance in 

the schools of other districts, an amount equal to the total of the 
approved budget of tuition cost, less an amount equivalent to a 
computed yield of one and one-half mills on the general tax 
duplicate of the district, provided, however, the amount so de­
ducted shall not exceed fifty per cent of the total approved budget 
of tuition cost, which shall be in addition to the amounts specified 
in the preceding paragraphs of this section, * * *" 

· ( Emphasis added.) 

This section was amended by the 99th General Assembly in Amended 

Substitute House Bill No. 48. The only change effected by the amend­

ments, which has any possible bearing on your question, was the insertion 

in paragraph (f) of the words which I have emphasized. 

Turning to Section 4848-6, General Code, I quote the following, which 
is directly pertinent to your question: 

"A school district, the board of education of which has not 
conformed with all the requirements of law and the rules· and 
regulations pursuant thereto, shall not participate in the di~tribu­
tion of funds authorized by the provisions of sections 4848-1, 
4848-3 and 4848-9 of the General Code, except for good and suf­
ficient reason established to the satisfaction of the superintendent 
of public instruction and the state controlling board; provided 
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further, that no school district wherein the total of the salaries 
paid the teachers of the district for any school year is -less than 
seventy-five per cent of the total amount of the foundation pro­
gram of such district, exclusive of transportation and tuition costs, 
for the two half fiscal years which compose such school year, shall 
be entitled to participate in the distribution of funds authorized 
by sections 4848-1, 4848-3 and 4848-9 of the General Code. * * *" 

(Empha~is added.) 

The reference in the section just quoted, to Sections -4848-1, 4848-3 

and 4848-9, General ·Code, necessitates a brief discussion -of those sections. 

Section 4848-1, General Code, prnvides for a flat payment to each 

school district in each calendar year, of a certain amount for each pupil 

in average daily membership. Section 4848-3, General Code, grants to 

school districts which have a tax levy for current school operation of at 

least six mills for the calendar years 1951 and 1952, and eight mills for 

1953 and thereafter, certain additional aid. Section 4848-9, General Code, 

refers to re-calculation by the superintendent of public instruction of the 

amount due any school district, when it appears. that the average daily 

membership has changed to such an extent as to render .the original cal­

culation either excessive or inadequate. 

The effect of Section 4848-6, General Code, is a declaration that any 

district which fails to measure up to the stated standard in the payment 

of its teachers, loses its right to participate in the benefits of the founda­

tion program act. It therefore· becomes necessary .to: determine what is 

the basis on which the seventy-five per cent. is ·to be 'figured: . 

Section 4848-4, General Coqe, undertakes to ·deteririihe the "total 

amount of a district's found~tiori program:" .. T~is 'tcita:1. amcnirit is com­

prised in paragraphs (a) t~ ( f) indusive. If will b{ noted that para­

graphs (a), (b), (c) and (d) form 'Yhat may be sty_l~.d th~ b'asic total 

of the district's foundation progra~. Paragraph (e) 'p;bvides in addition 

for an allowance for transportation where necessary; and p~ragraph (f) 

provides for an additional allowance for tuition costs tor a district which 

has pupils in approved attendance in the schools. of other districts,. and 

prescribes the method for determining that amount. 

Section 4848-0, General Code, makes it very clear that only the items 

covered in paragraphs (a),· (b), ( c) and (d) in Section 4848-4, supra, 

are to be considered in determining the total amount upon which the 75% 
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is to be calculated; and that the amounts that may ,be allowed under para­

graph (e) relative to transportation, and under paragraph ( f), relative 

to tuition costs·, are to be excluded, and rherefore do not enter into the 

problem in any respect. If, for example, the total amount of the founda­

tion program of the district, granted under paragraphs (a), (b), (c) and 

(d) should be $6o,ooo, that would be the sum upon which the 75% is 

to be calculated, regardless of the amount of additional allowances that 

may be made under paragraphs (e) and ( f), and it would make no dif­

ference, therefore, in the computation, whether the tuition allowance 

under paragraph (£) was $5,000 or $25,000 or that there was no tuition 

allowance. 

It should be noted that the provisions of Section 4848-6, supra, 

remain as they were when that section was enacted, in 1947. However, 

Section 4848-4, supra, was amended effective June 29, 1951. The effect of 

this amendment has nothing to do with the calculation required by Section 

4848-6, General Code. All that it did accomplish was to shift the burden 

of tuition costs, to a certain extent, from the shoulders of the State to 

the local district. Nothing in paragraph ( f) of Section 4848-4, General 

Code, either before or after the amendment, has any possible bearing on 

the basis of the 75% computation for the obvious reason that all the 

matters involved in paragraph ( f) as well as paragraph (e) are ex­

pressly excluded . from the computation. 

It appears to me that your entire letter and question are based on 

a misconception of the pro_visions of Section 4848-6, General. Code. Your 

letter suggests that from the total amount of a district's foundation pro­

gram exclusive of the amount allowable for tuition there shall be sub­

tracted an amount equal to that part of the total budget of tuition cost 

that the district must bear as a result of the 1951 amendment to para­

graph ( f). Plainly, the statute does not contemplate any such process 

of subtraction. Rather, it is plain that in making the 75% calculation, 

we are to apply i_t to a sum arrived at by excluding all tuition costs. 

Accordingly,- I do riot see any purpose in giving consideration to the 

question which you suggest, as to wherher or not the 1½mills referred to 

in paragraph ( f) is or is not a tuition cost. The formula for calculating 

the tot3:l budget of tuition cost is found in Section 4848-5, General Code. 

The formula. for determining the portion of that tuition cost which the 
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state will contribute as a part of the total foundation program of the dis­

trict, is clearly set forth in Section 4848-4, General Code, paragraph (f), 

supra, and it has no relation to the problem which you present. 

Accordingly, it is my opinion and you are advised that in making the 

computation contemplated by Section 4848-6, General Code, as to any 

school district, the sum to which seventy-five per cent is to be applied 

is the total amount of such district's foundation program, as set forth in 

Section 4848-4, General Code, exclusive of any allowance for transporta­

tion as provided in paragraph (e) thereof, and exclusive of any allowance 

for tuition costs as provided in paragraph ( f) thereof. 

Respectfully, 

C. WILLIAM O'NEILL 

Attorney General 




