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OPINIONS 

RETIRE}IENT ACT, PUBLIC EMPLOYES'-\VHERE PERSON 

IS "EMPLOYE" OF TWO GOVERNMENTAL UNITS, OBLIGA­

TION TO CONTRIBUTE TO EMPLOYER'S ACCUMCLATION 
FUND RESTS UPON BOTH EMPLOYERS-PROPORTION­

AMOUNTS PAID BY EACH EMPLOYER TO SUCH EMPLOYE 

-SECTION 486-68 G. C. 

SYLLABUS: 

Where a person is an "employee" within the definitions contained in the 
Public Employes' Retirement Act, of two governmental units, the obligation to 
contr.ibute to the employer's accumulation fund, as provided in Section 486-68, 
General Code, rests upon both employers in proportion to the amounts paid by 
them respectively to such employe. 

Columbus, Ohio, April 3, 1946 

Mr. Fred L. Schneider, Secretary 

Public Employes' Retirement System 

Columbus, Ohio 

Dear Sir: 

Your request for my opinion reads as follows: 

"The Retirement Board has instructed its Secretary to 
request your opinion as to the manner in which the Board is 
to issue the Employer Billings covering members of the Judiciary 
and various other public employes who are paid by more than 
one Governmental unit. 
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The Statutes provide that the salaries of the Judges of the 
~Iunicipal, Common Pleas, Appellate and perhaps other Courts 
are to be paid in part by certain Governmental units, and in part 
by one or more other Governmental units. The same condition 
exists with respect to the Clerk of the Municipal Court, the Police 
Prosecutor, Judges of the •Court of Domestic Relations and the 
Juvenile Court, and various other appointees of Counties, Munic­
ipalities and perhaps other Governmental units. This situation 
presents a problem in issuing the Employer Billings provided 
for in Section 486-68a, General Code. For this reason the Public 
Employes Retirement Board wishes your opinion as to how and 
to whom these Employer Billings are to be issued." 

In Section 486-32, General Code, we find a series of definitions of 

words and phrases used in the Public Employees' Retirement Act, which 

is comprised in Sections 486-32 to 486-75 of the General Code. Para­

graph 4 of Section 486-32 reads, in part, as follows : 

" 'State employe' shall mean any person holding a state 
office, not elective, under the state of Ohio, or employed and paid 
in whole or in part by the state of Ohio in any capacity whatso­
ever." (Emphasis added.) 

Section 486-33c reads, in part, as follows: 

"For the purposes of this act, 'county or municipal em­
ployees' shall mean any person lzolding a county or municipal 
office, not elective, in the state of Ohio, or paid in full or in part 
by any county or municipality in any capacity whatsoever." 

(Emphasis added.) 

It will be observed that in these definitions a person is a state 

employe or a county or municipal employe under two named circum­

stances: ( 1) by holding a state, county or municipal office, not elective, 

or (2) by being paid in full or in part by the state or by any county or 

municipality. In other words, although he may not be holding a state 

office, he may fall within the classification of state employe if he is paid 

in full or in part by the state. By like reasoning, one may for the purpose 

of the Act be classed as a municipal employe although he may not be 

holding a municipal office, provided his compensation is paid in part 

or in full by the municipality. While it may seem to involve a contra­

diction of terms to hold that one should be called a municipal employe 

who is not employed by the municipality, still it must be borne in mind 

that the definitions contained in an act are designed by the legislature 
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for the interpretation of that particular act and are, in a sense, arbitrary, 

and may not necessarily follow the ordinary definition of words or 

phrases. The general assembly apparently had a distinct purpose in 

broadening the definition of "state employe" or "county and municipal 

employe" for the purpose of the act in the manner and to the extent 

which I have indicated. 

The words "not elective" may be disregarded in view of the com• 

paratively recent enactment of Section 486-48, General Code, permitting 

elective officials, at their own option, to become members of the system. 

In Section 486-68, General Code, we find provisions relative to the 

contribution to be made by a member of the system to the employes 

savings fund, as a basis for his annuity upon retirement. That section 

reads, · in part, as follows : 

"Beginning October r, 1945, each state employe who is a 
member of the state employes retirement system shall contribute 
five per centum of his earnable salary or compensation, not ex­
ceeding three thousand dollars per annum, to the employes sav­
ings fund. The head of the department shall deduct froni the 
compensation of each contributor on each and every payroll of 
such contributor for each and every pay-roll period subsequent 
to the date upon which such contributor became a member, an 
amount equal to five per centum of such contributor's earnable 
salary or compensation, provided that the amount of a contrib­
utor's earnable salary or compensation in excess of three thou­
sand dollars per annum shall not be considered." 

(Emphasis added.) 

·while the above quoted section ts limited in its terms to "state 

employe" it must be borne in mind that by the provisions of Section 486-

33a, et seq., General Code, all of the provisions of the original' state em­

ployes' retirement act were broadened to include the employes of the 

various subdivisions, including counties and municipalities. It appears, 

therefore, that it is made the duty of the head of each department to 

deduct from the compensation of each contributor on each and every 

payroll the percentage specified in the statute. It will be noted that 

the amount of the contributor's earnable salary or compensation in excess 

of three thousand dollars per annum shall not be considered. 

The words "head of the department" are defined in paragraph 6 

of said Section 486-32, General Code, as follows : 
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" 'Head of the department,' as applied to state employes, 
shall mean the elective or appointive head, as the case may be, 
of the several executive, judicial and administrative departments, 
state institutions, boards and commissions of the state govern­
ment as the same are created and defined by the General Code." 

A like interpretation is by the terms of Section 486-33c, General 

Code, to be given to the "head of the department" as applied to the 

various political subdivisions which have been brought within the scope 

of the law. It will be noted that this obligation to make a deduction 

from the employe's compensation is not limited to the head of the depart­

ment to which the employe primarily belongs but extends to every head 

of department whose duty it may be to make out a payroll including the 

name of the person in question. Manifestly, an employe of a municipality 

upon whom the law casts some duty by way of service to the county 

or state for which the county or state is to pay a salary or compensation 

direct to the employe, will have his name on the payroll not only of the 

municipality but also on the payroll of the county or state, and the duty 

to make this deduction falls equally upon both the municipality of which 

he is primarily an employe and upon the county or state which has the 

obligation to pay him a certain compensation. The fact that a certain 

officer chosen by the electors of a city may be denominated, for the pur­

poses of general law, an officer of that city and not an officer of the state, 

does not prevent him, in the light of the statutes which I have quoted, 

from being, for the purpose of the retirement act, an employe both of 

the municipality and of the state. Thus, while it has been held that a 

municipal judge is a municipal officer, so far as his nomination and elec­

tion is concerned ( State ex rel v Bernon, 127 0. S. 204), yet since the 

statute creating a municipal court usually gives it jurisdiction coextensive 

with the county, over certain matters of criminal character, we find in the 

several municipal court acts provisions requiring the payment to the 

judge of a salary both by the city and the county. Typical of this is 

the provision of Section 1558-48, General Code, relating to the municipal 

court of Columbus, which provides, in part, as follows: 

"Judges of the municipal court shall receive such compensa­
tion payable out of the treasury of Franklin County, not less 
than one thousand dollars per annum in monthly installments, as 
the county commissioners may prescribe, and such further com­
pensation not less than two thousand five hundred dollars per 
annum, payable in monthly installments out of the treasury of the 
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city of Columbus, as the council may prescribe. The presiding 
judge shall receive such compensation, not less than three thou­
sand dollars, payable in monthly installments out of the treas­
ury, as the council may prescribe and such further compensation 
payable out of the treasury of Franklin County, not less than 
one thousand dollars per annum in monthly installments, as the 
county commissioners may prescribe." 

It appears too clear to require discussion, that the municipality, in 

the case of such municipal judge, could only deduct from his municipal 

S'.llary the prescribed percentage of the compensation shown on its own 

payroll. If, therefore, we take a case where the employe thus serving two 

employers is only receiving $2,000.00 from the one and $1,000.00 from 

the other, then his total deduction and total contribution would be limited 

to five percent of $2,000.00, or $100.00, if his employment by the city alone 

is to be considered, whereas it is the plain intent of the law that he is 

allowed and required to contribute up to a maximum of five percent of 

$3,000.00, if he earns that much. 

In addition to the employe's contribution on which his annuity is 

based, the employer is required to make certain contributions to the fund, 

for the purpose, first, of matching his annuity and, second, to provide the 

prior service pension to which he may be entitled. Section 486-66a pro­

vides, in part : 

"Beginning January 1, 1939, each county, municipality, park 
district, conservancy district, health district and public library as 
employers, and beginning January I, 1945, the state of Ohio, as 
employer, and beginning October 1, 1943, each township as em­
ployer, shall pay to the employer's accumulation fund a certain 
per centum of the compensation of each employe member, to be 
known as the 'normal contribution' and a further per centum of 
the earnable compensation of each such member to be known as 
the 'deficiency contribution,' * * *. In computing the contributions 
of each county, municipality, park district, conservancy district, 
health district, township and public library, as herein provided, 
the amount of a contributor's earnable salary or compensation 
in excess of two thousand dollars per annum shall not be con­
sidered. Beginning January I, 1938, and until January I, 1945, 
the state shall pay to the retirement board into such funds as the 
board may designate, the amount necessary to pay the state's share 
of the retirement allowance of such state employee who may be 
retired during that period, and any unexpended balance in such 
appropriation existing on December 31, 1944, shall lapse into the 
fund from which such moneys are appropriated." 
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Plainly, the interpretation which we have applied to "employe" ap­

plies equally to "employer." The employe, on retirement, cannot receive 

the full benefit to which the law entitles him, unless each of his employers 

ma-kes its proper share of the contribution required. 

It will be noted that in this section dealing with the employer's con­

tribution, the ceiling is fixed at $2,000.00 on the employe's salary. This 

variation from the $3,000.00 limitation on the salary for the purpose of 

fixing the employe's contribution has no effect in arriving at the allocation 

as between two employers. 

In determining the amount to be deducted by each in remitting the 

employe's contribution, it should be allocated to each in proportion to the 

amount of the employe's salary paid by each. The excess over $3,000.00 

should be deducted from his total compensation before making the alloca­

tion. 

As to your billing to the employers for their contributions, it should 

follow the same formula as above indicated in respect to the deduction 

from the employe's salary. I see no other possible procedure that would 

be fair to the two employers whose payments are intended to contribute 

to the maintenance of the retirement fund in proportion to the amount of 

compensation which they pay to their employes. 

Respectfully, 

HUGHS. JENKINS, 

Attorney General 
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