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43. 

PUBLIC LIBRARY-TOWNSHIP PARK OR BOARD OF EDUCATION 
MAY NOT APPROPRIATE FUNDS FOR SUCH LIBRARY-EXCEP­
TION AS TO LIBRARY SERVICE FOR SCHOOL DISTRICT. 

SYLLABUS: 
1. A board of to~vnship park commzsswners may not lawfully appropriate 

funds which it holds for park purposes to, and for the 111se of a board of tmstees 
of a free public library 

2. A board of education of a school district wherein there exists a school 
district public library free to all the inhabitants of said school district, may not 
lawfully appropriate funds in its po.~session which are held for school purposes, 
for the 1tse of the trustees of the said public library in the maintenance of said 
library except as such appropriation may be made in pursuance of a contract made 
with said library trustees for library service in the school buildings of IS aid school 
district for the use of the pupils and teachers in said buildings. 

CoLUMBUS, OHIO, January 20, 1933. 

HoN. HoWARD M. NAZOR, Prosewting Attorney, Jefferson, Ohio. 
DEAR Sm :-This will acknowledge receipt of your request for my opinion 

which reads as follows: 

"The Geneva Public Library is organized under the statutes as a 
school district library and administered under the laws governing school 
libraries. 

It seems that funds in the hands of the library board are exhausted, 
and it will be necessary to discontinue library service unless some way 
can be found to secure funds. 

The Geneva Township Park Board has a surplus of funds, as has 
also the Geneva Board of Education. I wish to inquire whether or not 
in your opinion. either one of these subdivisions could appropriate money 
for the use of the library board." 

I gather from your inquiry, that the "Geneva Public Library" is a library 
located in the Geneva Rural School District, and, regardless of when it was estab­
lished, it is now maintained by authority of Section 7633, of the General Code 
of Ohio. This section reads as follows : 

"The board of education of any city, village or rural school district, 
by resolution, may provide for the establishment, control and maintenance 
in such district, of a public library, free to all the inhabitants thereof. It 
shall provide for the management and control of such library by a board 
of trustees to be elected by it· as herein provided. 

\Nithin ninety days after the taking effect of this act, boards of edu­
cation administering public libraries directly, shall appoint such boards of 
library trustees, and tr;msfer to them all public library property, real and 
personal." 
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Prior to the enactment of Section 7635, General Code, in its present form in 
1923, school district libraries free to all the inhabitants of the district might have • 
been established and maintained by a board of education by authority of the then 
existing Section 7631, General Code. Such libraries were managed and controlled, at 
that time, directly by the boards of education which had established them. At the 
time Section 7635, General Code, was amended to provide as it now does, Sectio:1 
7631, General Code, was also amended. This latter section has not since been 
amended, and now reads : 

"The board of education of any school district may provide for the 
establishment, control and maintenance of a school library or libraries 
ior the purpose of providing school library service to the pupils under 
its jurisdiction, or may contract with any public library board, association, 
or other organization operating a public library in a community, to furnish 
such school library service, the board of education paying all or part 
of the expense thereof, including the salarirs of school librarians, as and 
for compensation for the service rendered." 

In an opinion rendered by my predecessor, which opm10n is reported in the 
published Opinions of the Attorney General for 1931, at page 319, it was held: 

"A board of trustees of a school district library established by author­
Ity of Section 7635, General Code, is a distinct, independent unit of govern­
ment created for the purpose of providing free library service to all the 
inhabitants of the school district in which it functions." 

_'\ board of township park commissioners may also be said to be a distinct 
independent unit of government. Such boards exist by virtue of Sections 3415, ct 
seq. of the General Code. They arc charged by law with the duty of locating, 
establishing, improving and maintaining free public parks within or without their 
respective townships. Provision is made by law for tax levies for the use of these 
boards for the purposes mentioned. Such provisions are entirely separate and 
Jistinct from corresponding provisions of law relating to tax levies for school 
district libraries or other school district purposes. These boards function in most 
respects, at least, as independent units of government and entirely distinct and 
separate from boards of education and boards of school district library trustees. 

Clearly, the funds, whether the proceeds of taxation or not, in possession of 
boards of education or boards of township park commissioners, which funds came 
into their possession for use in carrying out their respective duties as such boards, 
cannot be diverted by them or appropriated by them for the use of another 
governmental unit for purposes entirely foreign to the original purpose for 
which they were intended, unless clear statutory authority exists for such action. 
No such statutory authority exists so far as a township park board is concerned. 

A board of education may, by authority of Section 7631, General Code, con­
tract with any public library board to furnish school library service. See Section 
7631, supra. 

In the 1931 opinion, referred to above, the Attorney General, in discussing 
the various changes made in the statutes relating to school district libraries, in 
1923, said: 

"From these several changes in the statutes, made in 1923, as noted 
above, it appears that authority was extended to a board of education, 
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if it desired to have library service in the school buildings for the use 
of the pupils and the teachers in the several school buildings, to contract 
with any public library in the district, which means that it might contract 
with a public library free to all the inhabitants of the district established 
by authority of Section 7635, General Code, as well as any other public 
library which might be located in the district. Apparently, the legislature 
foresaw the possibility that the library board established by Section 7635, 
General Code, might not in its discretion establish branch libraries for 
the use of the teachers and pupils in the several school buildings of the 
school district, and possibly that it might not be practical for it to do 
so, and for that reason extended authority to the board of education to 
contract for that service if it so desired to have the service." 

If the Geneva Public Library does not now furnish library service for the 
use of the pupils and the teachers in the several school buildings of the Geneva 
Rural School District, the Geneva Rural Board of Education may contract with 
the trustees of the library for that service, and for that purpose may appropriate 
funds so that the service may be paid for. Except as the service mentioned may 
be contracted for no authority exists for the board of education to appropriate 
funds from its treasury for the use of the trustees of the Geneva Public Library 
in the maintenance of the library. 

I might suggest in this connection that authority exists for a board of county 
commissioners to contract with any library association within the county or with 
any board of trustees having the management or control of a library free to the 
whole or a part of the county for the use of said library by the people of such 
county. The commissioners arc limited, however, in making such a contract to 
making it with the one public library only. Sec Opinion 4860 rendered under 
date of January 6, 1933. 

In specific answer to your question I am of the opinion that the Geneva 
Township Board of Park Commissioners may not lawfully appropriate any 
funds in its possession which are held for park purposes to, and for the use 
of th.e board of trustees of the Geneva Public Library; neither may the boa;d 
of education of the Geneva I~ural School District lawfully make such an appro­
priation, except as it may be done in pursuance of a contract entered into between 
the board of education and the said library board for the furnishing by said 
board of school library service in the school buildings of the Geneva Rural 
School District for the use of the pupils and teachers in said buildings. 

44. 

Respectfully, 
JoHN W. BRICKER, 

Attorney General. 

APPROVAL, BONDS OF WELLSTON CITY SCHOOL DIST., JACKSON 
COUNTY, OHI0-$6,500.00. 

CoLUMBUS, OHIO, January 20, 1933. 

Retirement Board. State Teachers' Retirement System, Columbus, Ohio. 


