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1. COURT OF APPEALS-MAY APPOINT SAME PERSON TO 
ACT AS OFFICIAL SHORTHAND RBPORTER AND COURT 
CONSTABLE-MAY FIX COMPENSATION FOR SERVICE 
IN EACH POSITION. 

2. POSITION, SHORTHAND REPORTER OF COMMON 
PLEAS COURT NOT INCOMPATIBLE WITH POSITIONS 
SHORTHAND REPORTER OR COURT CONSTABLE, 
COURT OF APPEALS-COMPENSATION. 



OPINIONS 

SYLLABUS: 

1. A court of appeals may appoint the same person to act as its official short­
hand reporter and court constable and may fix the compensation to be paid such 
appointee for service in each of such positions. 

2. The position of shorthand reporter of the common pleas court is not legally 
incompatible with either of the positions of shorthand reporter or court constable of 
the court of appeals, and -in case of the disability of the shorthand reporter of a court· 
of appeals, such court may designate the shorthand reporter of the court of common 
pleas of the county where such court of appeals is then sitting, to act as its short­
hand reporter and court constable, and he may so act so long as he is physically able 
to perform the duties of those several positions, and the court of appeals may fix his 
compensation for such additional service. 

Columbus, Ohio, July 17, 1947 

Bureau of Inspection and Supervision of Public Offices 

Columbus, Ohio 

Gentlemen: 

I have before me your communication, m which you request my 

opinion, such request reading as follows: 

"Section 1692, General Code, permits each court of appeals 
to appoint court constables whose compensation as fixed by the 
court is paid from the county treasury under the provisions of 
Section 1693, General Code. 

May we respectfully request your opinion upon the follow­
ing questions: 

May the court of appeals appoint as court constable the 
official stenographer, appointed under authority of Section 
1520, General Code, and fix a salary to be paid by the county 
in addition to his compensation as official stenographer? 

In case of disability of the official stenographer, may 
the court of appeals appoint the common pleas court stenog­
rapher or any other person as court constable, and assign to 
such appointee the official duties of the official stenographer 
of the court, and fix the compensation of such court constable 
to be paid from the county treasury?" 

Section I 520, General Code, provides in part, as follows : 

"Each court of appeals may appoint one or more official 
shorthand reporters. They shall take an oath of office, serve at 
the pleasure of the court, perform such duties as the court directs, 
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and have such powers as are vested in official shorthand reporters 
of the common pleas court." 

Section 1521, General Code, provides that the compensation of such 

shorthand reporter shall be fixed by the court and be payable from the 

state treasury. As to the powers of the shorthand reporters of the court 

of common pleas to which reference is made in the above quoted statute, 

1 find by reference to Section 1_546 et seq., General Code, and particu­

larly Section 1554, that such shorthand reporters, in addition to their 

ordinary duties of taking testimony in court proceedings and making 

transcripts thereof, are authorized by Section r554 to act as referees when 

appointed by the court to take and report evidence in pending cases and 

to administer oaths to witnesses. I do not find that they are endowed 

with any other special powers. 

Section 16<)2, General Code, relative to the appointment of court 

constables, provides as follows: 

"When, in the opinion of the court, the business thereof so 
required, each court of common pleas, court of appeals, superior 
court, insolvency court, in each county of the state, and, in 
counties having at the last or any future federal census more than 
seventy thousand inhabitants, the probate court may appoint one 
or more constables to preserve order, attend the assignment of 
cases in counties where more than two common pleas judges 
regularly hold court at the same time, and discharge such other 
duties as the court requires. When so directed by the court, 
each constable shall have the same powers as sheriffs to call and 
impanel jurors, except in capital cases." 

Section 1693, General Code, provides that a court constable shall 

receive such compensation as the appointing court shall determine. 

Your inquiry appears to raise the question as to the compatibility of 

the positions mentioned and the right of a court constable appointed by 

the court of appeals to hold at the same time, the position either of the 

official stenographer of that court or an official stenographer appointed 

by the court of com·mon pleas. 

There is no statutory inhibition against the holding by the same 

person of any two of the positions in question. Questions of incompat­

ibility, both as to officers and public employes, in the absence of any 
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statute, have to be determined on principles of the common law. The rule 

laid down in Dillon on Municipal Corporations, page 166, is as follows: 

"Incompatibility in office exists where the nature and duties 
of the two offices are such as to render it improper from consid­
erations of public policy for one incumbent to· retain both." 

In the case of State ex rel. v. Kinney, 20 0. C. C., 325, it was said: 

"In the absence of express provisions, disqualification to hold 
two or more offices is limited to offices the duties of which are 
necessarily incompatible." 

The generally accepted rule on the subject is thus stated m State v. 

Gebert, 12 0. C. C. (N. S.), 275: 

"Offices are considered incompatible when one is subordinate 
to, or in any way a check upon, the other, or when it is physically 
impossible for one person to discharge the duties of both." 

In an opinion found in 1920 Opinions of the Attorney General, page 

205, it was held: 

"A court stenographer may legally serve as a prosecuting at­
torney's stenographer, providing that it is physically possible to 
properly perform the duties of both positions, and such stenogra­
pher under such circumstances is entitled to receive additional 
compensation from funds allowed to the prosecuting attorney for 
the payment of a stenographer." 

In the course of the opinion, it was said : 

"It is the opinion of the attorney general that there is nothing 
in the law making either of the positions you mention subordinate 
to or a check upon the other, and if it is physically possible for a 
court stenographer to properly perform and discharge the duties 
of both positions, the same may be clone and such court stenog­
rapher under such circumstances would be entitled to receive 
aclclitional compensation from the funds allowed to the prosecuting 
attorney for the payment of a stenographer." 

In 1924 Opinions of the Attorney General,_ page 60, it was held: 

"An assignment commissioner regularly appointed under 
Section 3007-r, General Code may also be appointed court con­
stable under the authority in Sections 1692 and 1693, General 
Code, in a one judge county and 111ay draw the salary for each 
position where the appointing power is satisfied on the question of 
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the efficiency of the services rendered and to be rendered by the 
appointee." 

In 1922 Opinions of the Attorney General, page 947, it was held that 

a court constable could not also hold the position of county attendance 

officer. This opinion turned on the fact that the county attendance officer 

is a full-time salaried officer, and that the nature of his duties was such 

that he was subject to call at all times. I do not consider that opinion as 

having any controlling bearing on the questions you submit. 

Referring, therefore, to your first question, I am unable to see from 

the statutes relating to the duties of a court constable appointed by the 

court of appeals and an official stenographer of the same court, anything 

which would render those positions incompatible. In the case you present, 

the court would have abundant opportunity to see to it that the duties of 

one position did not infringe upon the duties of the other. 

Your second question presents a somewhat more complex situation. 

The shorthand reporter appointed by a court of common pleas is appointed 

for a term ''not exceeding three years", his salary being fixed by that 

court. To a limited extent he is subject to the order of the court, in that 

the court may under Section 1548, General Code, order him to take the 

testimony and proceedings in any trial, and under Section I 557, General 

Code, may require him to make transcripts. 

ln 1935 Opinions of the Attorney General, page 17, it was held: 

"I. The official shorthand reporter of the common pleas 
court of a county may not legally be employed by the clerk of the 
common pleas court of such county as deputy during such time as 
the said shorthand reporter is not engaged in performing the 
duties of shorthand reporter and receive pay therefor from the 
county. 

2. The prosecuting attorney of a county may legally employ 
the official shorthand reporter of the common pleas court in his 
office providing that it is physically possible for the shorthand 
reporter to properly perform the duties of both positions." 

The holding as to the position of deputy clerk was based on the 
ground that the clerk ancl his deputies are supposed to be found in their 

c,ffice at all times, and on the further ground that under Section I 552, 

l;eneral Code, the clerk is required to certify to the correctness of the 
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amount of compensation due the shorthand reporter for making transcripts 

when paid from the county fund. 

As to the official shorthand reporter being also employed as stenog­

rapher by the prosecuting attorney, the Attorney General cited with ap­

proval the former opinion found in 1920 Opinions of the Attorney General, 

page 205, from which I have already quoted. 

vVhen we consider, however, that the court of appeals is required by 

the Constitution, Article IV, Section 6, to hold at least one term in each 

of the counties constituting its district, it bcomes evident that the short­

hand reporter of the common pleas court, of a given county could not be 

subject to call in the court by which he is regularly appointed and at the 

!;ame time be traveling with the court of appeals as its official shorthand 

reporter and court constable. However, there is nothing essentially in­

compatible between these positions, and since neither the constable nor the 

shorthand reporter of the court of appeals is appointed for a term but 

holds at the pleasure of the court, it is my opinion that under the condi­
tions mentioned in your letter, to wit, during the disability of the shorthand 

reporter of the court of appeals, the shorthand reporter of the common 
pleas court in a county where the court of appeals is then sitting, could 

legally be appointed to serve the court of appeals as its shorthand reporter 
and constable, provided he is physically able to perform the duties of each 

of those se.veral positions. 

Respectfully, 

HUGH S. JENKINS, 

Attorney General. 




