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OPINION NO. 82-056 

Syllebu1: 

1, 	 The provisions set forth in R.C. 5705.38 do not apply to public 
libraries and boards of public library trustees. 

2, 	 A board of public library trustees which derives funds from two 
or more subdivisions, and is, therefore, a district authority, is 
subject to the provisions of R.C. 5705.41. 

3. 	 Funds received by .a board of public library trustees as a result of 
taxes levied pursuant to R.C. 5705.23 or R.C. 5707.04 are not 
funds derived from a subdivision within the meaning of R.C. 
5705.0l(I). 

To: Thoma, E. Fergu1on, Auditor of Stele, Columbu1, Ohio 
8y: Wllllem J. Brown, Attorney General, July 30, 1982 

I have before me your request for an opinion which asks whether the 
provisions of R,C. 5705.38 and 5705.41, which do not specifically refer to public 
libraries or boards of public library trustees, are applicable to such entities. 

R.C. Chapter 5705, which is generally applicable to subdivisions and certain 
other governmental units of the state, mandates a budget and appropriation process 
and imposes certain controls on tax levies and the expenditure of public funds. The 
first statute to which you refer, R.C. 5705.38, mandates annual appropriation 
measures by providing, in part, as follows: 

On or about the first day of each year, the taxing authoritv of 
each subdivision or other trucing unit shall pass an appropriation 
measure, and thereafter during the year it may pass such 
supplemental appropriation measures as it finds necessary, based on 
the revised tax budget and the official certificates of estimated 
resources or amendments thereof. (Emphasis added.) 
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According to its clear language, the statute applies to the ''trucing authority" of a 
"subdivision" or "taxing unit." In order to determine whether public libraries or 
boards of public library trustees fall within the scope of this provision, it is 
necessary to ascertain the intent of the legislature from the language employed in 
the statute. Batchelor v. Newness, 145 Ohio St. ll5, 120, 60 N.E.2d 685, 687 (1945). 

The legislature has defined the pertinent terms in R.C. 5705.01. In R.C. 
5705.0l(A) the legislature has specifically enumerated those geographic areas or 
districts it intends to encompass by the term "subdivision." Public library districts 
are not included in this enumeration. Similarly, in R.C. 5705.0l(C) the legislature 
has defined the term "taxing authority" by enumerating specific governing boards. 
Again, boards of public library trustees are not included. The legislature has 
defined the term "taxing unit" as "any subdivision or other governmental district 
having authority to levy truces on the property in the district or issue bonds that 
constitute a charge against the property of the district." R.C. 5705.0l(H). A board 
of library trustees does not have the authority to levy taxes or issue bonds. See 
R.C. 5705.23. It is not, therefore, a ''taxing unit" for the purposes of R.C. Chapter 
5705. "Where a legislative body incor·porates in an enactment definitions of words 
and phrases used therein, such definitions will be con trolling in making a 
determination of the legislative intent." Benua v. City of Columbus, 170 Ohio St. 
64, 162 N.E.2d -167, 468 (1959) (syllabus, paragTaph l). Rules of statutory 
construction proscribe expansion of the scope of these definitions which are clear 
expressions of legislative intent. See Wachendorf v. Shaver, 149 Ohio St. 231, 232, 
78 N.E.2d 370, 372 (1948) (syllabus~aragraph 5). Thus, I must conclude that the 
legislature did not in tend to subject public libraries or boards of public library 
trustees to the requirements set forth under R.C. 5705.38. 

The second statute to which you refer, R.C. 5705.41, provides that no 
"subdivision" or "taxing unit" shall appropriate or expend money unless it complies 
with restrictions imposed thereunder. The final paragraph of the statute extends 
the restrictions applicable to a subdivision to the transactions of a "district 
authority." As discussed above, public libraries and boards of public library 
trustees are not included within the definition of ''subdivision" or "ta.xing unit." 
R.C. 5705.0l(A), (H). Thus, the restrictions set forth under R.C. 5705.41 are 
applicable to a public library or a board of public library trustees only if such an 
entity is a "district authority." R.C. 5705.0l(I) defines this term by providing as 
follows: 

"District authoritv" means anv board of directors, trustees, 
commissioners, or other officers controlling a district institution or 
activity that derives its income or funds from two or more 
subdivisions, such as the county school board, the trustees of district 
tuberculosis hospitals and district children's homes, the district board 
of health, a joint-county community mental health district's mental 
health board, detention home districts, a joint recreation district 
board of trustees, districts organized under section 2151.65 of the 
Revised Code, combined districts organized under sections 2151.34 and 
2151.65 of the Revised Code, and other such boards, (Emphasis 
added.) 

This language does not clearly express the extent of involvement which is necessary 
for a subdivision to be considered the source of funds received by a board of public 
li~rary trustees. Each of the boards enumerated in this statute may derive funds 
from two or more subdivisions, yet all of these boards need not necessarily receive 
funds from more than one subdivision. If one interprets R.C. 5705.01(1) to mefl.n 
that the examples cite<l are always district authorities, the initial phrase which 
defines the term will sometimes be ignored. However, longstanding rules of 
statutory construction proscribe disregard of statutory language. Carter v. Citv of 
Youngstown, 146 Ohio St. 20.3, 65 N.E.2d 63, (1946) (syllabus, paragI'aph l), It is, 
therefore, necessary to seek an interpretation that reconciles the examples with 
the remainder of the statutory language. See State ex rel. Meyers v. Industrial 
Commission, 105 Ohio St. 103, 136 N.E. 896 U922) (syllabus, paragraph 1), ~. 
1982 Op, Att'y Gen. No. 82-015. 
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As stated above, the boards cited in the statute need not necessarily derive 
funds from two or more subdivisions. For example, a joint-county community 
mental health district's mental health board may derive funds from the proceeds of 
taxes levied by it throughout its district. R.C., 5705.0l(A), 5705.191. While the 
district is a single subdivision, it is composed of counties which are also separate 
subdivisions. R.C. 5705.0l(A). The board of county commissioners of any county 
which is a component of such a district is also authorized to levy a.tax within the 
county to provide for the county's contribution to the district. R.C. 5705.221, It is 
the board of county commissioners, in its role as taxing authority for the county, 
that determines whether additional taxes are necessary to meet the requirements 
of its contribution to the district, and the level of truces to be submitted to the 
electors of the county for approval. R.C. 5705.0l(C), 5705.221. The proceeds of 
such v. tax are clearly funds derived from the subdivision. If a district's mental 
health board derived funds from two or more counties in this manner, it would m~et 
the definition of a district authority. 

Another example enumerated under R.C. 5705.01(!) is a joint recreation 
district board of trustees. Such a board may pay expenses from the proceeds of a 
tax that the board has submitted to electors, and that is levied throughout the 
district which is a single subdivision. R.C. 755.18, 5705.0l(C), 5705.19(H). However, 
expenses may also be paid from funds appropriated by the various separate 
subdivisions which have joined to form the district. R.C. 755.18. Funds 
appropriated by a subdivision clearly are derived therefrom. If a board of trustees 
derives its funds from two or more subdivisions in this manner, the board would 
meet the definition of a district authority as set forth under R.C. 5705.0l(l). 

I have examined the sources of funding available to each of the other boards 
enumerated in R.C. 5705.01(!), and have found that, while there is considerable 
variety, the characteristic common to each of these boards is the possibility that 
such board may receive the proceeds of taxes levied by, or other appropriations 
from, two or more of the subdivisions enumerated in R.C. 5705.0l(A). See R.C. 
3317.ll, R.C. 3709.28, R.C. 5153.37, R.C. 5705.19(N), R.C. 5705.20. Using the 
examples enumerated by the General . .\ssembly to clarify its intent, I am able to 
conclude that a board constitutes a district authority only if it receives the 
proceeds of taxes levied by, or other appropriations from, two or more subdivisions. 
In order to determine whether a board of public library trustees derives its income 
or funds from two or more subdivisions, and must, therefore, be considered a 
district authority, one must ascertain the sources of public library funds. 

It is my understanding that, apart from fees or other library charges and 
private gifts, virtually all funds received by boards oi public library trustees are 
the proceeds of special taxes levied pursuant to R.C. 5705.23, or are proceeds of a 
tax which the General Assembly levies on intangible property pursuant to R.C. 
5707 .04 which provides in part, as follows: 

Annual truces are hereby levied on the kinds of in tangible 
property, en umera ted in this section, on the classified tax list in the 
office of the county auditor and the duplicate thereof in the office of 
the county treasurer at the following rates: 

The object and distribution of the taxes so levied shall be as 
provided in section 5707.05 of the Revised Code. 

R.C. 5707.05 provides, in pertinent part, as follows: 

At the first settlement of undivided classified property taxes, 
the countv treasurer shall distribute the undivided classified prooertv 
tax fund in the county treasurv as follows: · 

(A) To the state, one fourth of one per cent thereof, which, 
when paid into the state treasury in the manner provided by law, shall 
constitute a fund for the use of the tax commissioner in administering 
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the system of assessment of tangible and intangible personal property 
and shall not be used or appropriated for any othP.r purpose; 

(B) To each_ board of public librarv trus~fs in the county1 
which has ualified for artici ation in such fund, fift oer cent of 
the amount set orth in the annual budget and allowed by the budg_e t 
commission as a receipt from this source. The amount so distributed, 
together with the fees of the county auditor and cuunty treasurer, 
shall be deducted pro rata from the shares of the undivided classified 
property taxes originating in the municipal corporations in the 
county, and in the territory outside of the municipal corporations 
therein, respectively; 

(C) To each municipal corporation in the county ... 
(D) To the county ... 
(E) The residue in said undivided classified property tax fund, 

after making the deductions required by divisions (A), (B), (C), and (D) 
of this section, shall remain in the undivided classified property tax 
fund and shall be distributed as a part of said fund at the second 
settlement of undivided classified ro ertv taxes as follows: 

1 To the state, one fourth of one per cent thereof. .. 
(2) To each board of public librarv trustees in the 

county. 
The residue of the undivided classified property tax fund shall be 

distributed to anv board of public library trustees, mumc1pal 
corporation, the county, and any board of township park 
commissioners in the same manner and proportions as provided for in 
this section for distribution of the fund. (Emphasis added.) 

These provisions clearly demonstrate that the state, not a subdivision, is the source 
of these tax proceeds which are distributed to boards of public library trustees. 
The levy from which these funds are derived is imposed by the General Assembly, 
not by a subdivision of the state. R.C. 5707 .04. The state is entrusted with the 
administration of ':ne tax assessment system for intangible personal property from 
which the proceeds distributed to public libraries are derived. R.C. 5707 .05(A), (B), 
(E)(l), (E)(2). The relevant subdivision, the county, functions only to collect the tax 
at the local level and, through its budget commission, to adopt a budget which 
includes amounts requested by a board of public library trustees which has qualified 
for participation in the distribution of the classified property tax proceeds. R.C. 
5705.28; 5705.32. The county treasurer distributes the classified property tax fund, 
in part, to qualified boards of public library trustees. R.C. 5707.05. This. 
administrative involvement by the county does not, however, alter the nature of 
the funds as proceeds of a state-imposed tax. Therefore, while a board of 9ublic 
library trustees may be the recipient of funds derived from classified property tax 
proceeds collected in two or more counties, the funds are funds derived from the 
state, for which the counties have served only as collection agents. 

A board of public library trustees may also receive funds from the proceeds 
of a special tax levied pursuant to R.C. 5705.23. That statute authorizes a board, 
by resolution, to require the taxing authority of the political subdivision to whose 
jursidiction the board is subject to submit the question of such a levy "to the 
electors of the subdivision or, if the resolution so states, to the electors residing 
within the boundaries of the library district." It further provides that ''the words 
'electors of the subdivision' as used in ...(R.C. 5705.23) means (sic) 'electors of 
the county library district'", and that the tax approved by such electors shall be 
levied only within the county library district. This statute is unique. Pursuant to 
this statute, a board of public library trustees cannot independently cause a tax 
levy to be submitted to the electors in its district; it must act through.~ separate 
taxing authority. Yet,· the taxing authority's function is merely ministerial; the 
board may require the taxing authority to submit the question of the levy to the 

lR.C. 5 705.28 sets forth the procedures by which "the board of trustees of any 
public library desiring to participate in the proceeds of the classified property 
taxes collected in the county" may qualify for such participation. 
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electors. Moreover, the tax is not necessarily levied throughout the entire 
subdivision; it is levied only within the library district. For these reasons, I do not 
believe that the involvement of the subdivision is sufficient to warrant the 
conclusion that funds derived from ta}:es levied pursuant to R.C. 5705.23 are funds 
derived from a subdivision. While the taxing authority of a subdivision must 
perform the administrative function of submitting the question to the electors, all 
discretionary decisions concerning the need for the tax, the level of the tax, and 
the timing and duration must be made by the board of public library trustees and 
the tax is levied only within its district. Thus, a board of public library trustees 
which derives funds from the proceeds of such a tax is not, in my opinion, a district 
authority, even if the proceeds paid to a board are the result of taxes levied in a 
library district which encompasses two or more subdivisions. 

Apart from the two levies discussed above, there are several further levies 
which are potential sources of public library funds. Pursuant to R.C. 5705.06(B), 
the taxing authority of a subdivision may impose, without a vote of the people, "[al 
levy for the library purposes of the subdivision ...within the ten-mill limitation." 
R.C. 5705.19(0) authorizes the taxing authority of a subdivision, when taxes raised 
within the ten-mill limitation will be insufficient to provide for the necessary 
requirements of the subdivision, to submit to electors the question of a tax levy in 
excess of the ten-mill limitation "[fl or a public library of, or supported by, a 
municipal corporation, township, school district, or county." Clearly, the statutory 
language authorizes each of these levies for library purposes of the subdivision. 
The proceeds of these levies are, therefore, funds of the subdivision. 

Various sections of R.C. Chapter 3375 also authorize subdivisions to levy 
taxes for library purposes. R.C. 3375.07 and 3375.23, respectively, authorize a 
board of county commissioners to levy a tax annually, not to exceed one mill, for 
the purl?ose of maintaining a county free public library and to provide funds for 
operation of a county library. R.C. 3375.09 and R.C. 3375.18, respectively, 
authorize a board of townshil? trustees or a board of education of a school district 
to levy a tax annually for the maintenance and operation of libraries. R.C. 3375.31 
authorizes a board of county commissioners to levy a tax on property of a regional 
library district within the county for library operation. R.C. 3375.42 authorizes a 
board of county commissioners, a board of education of any school district, the 
legislative authority of any municipal corporation, or a board of township trustees, 
which has contracted with a free public library to provide library service for its 
inhabitants, to levy a tax, or make an appropriation from its general fund, to be 
ex1?ended by such a library in providing library service. Funds which a board of 
public library trustees receives from the proceeds of these levies or appropriations 
are clearly derived from the respective subdivisions. 

As stated above, a district authority has been defined to include "any board 
of. . . trustees. . .con trolling a district ins ti tut ion or activity that derives its 
income or funds from two Of more subdivisions." R.C. 5705.0l(I). Thus, a board of 
public library trustees which derives funds from two or more subdivisions as a 
result of such levies or a1?propriations falls within the literal definition of a district 
authority. The statutory language "should be held to mean what it has plainly 
expressed, and hence no room is left for construction." Slingluff v. Weaver, 66 
Ohio St. 621, 64 N.E. 574 (1902) (syllabus, paragraph 2). 

Based upon the foregoing, it is my opinion, and you are advised, that: 

1. 	 The provisions set forth in R.C. 5705.38 do not apply to public 
libraries and boards of :;,ublic library trustees. 

2. 	 A board of public library trustees which derives funds from two 
or more subdivisions, _and is, therefore, a district authority, is 
subject to the provisions of R.C. 5705.41. 

3. 	 Funds received by a board of public library trustees as a resul~ of 
taxes levied pursuant to R.C. 5705.23 or R.C. 5707.04 are not 
funds derived from a subdivision within the meaning of R.C. 
5705.0I(I), 
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