
OPINIONS 

1. EMPLOYE, STATE, PRESENTLY EMPWYED - FOR­
MERLY EMPLOYED BY WORLD WAR II COMPENSATION 
FUND, NOT ENTITLED TO PRIOR SERVICE CREDIT 

UNDER HOUSE BILL 484, 96 GENERAL ASSEMBLY FOR 
TIME EMPLOYED BY WORLD WAR II COMPENSATION 
FUND. 

2. PRESENT STATE EIMPLOYE FORMERLY EMPLOYED BY 
WORLD WAR II COMPENSATION FUND NOT ENTITLED 

TO CREDIT ACCUMULATED FOR SICK LEAVE WHILE 

EMPLOYED BY WORLD WAR II COMPENSATION FUND 

-SECTION 486-r7c G. C. 

SYLLABUS: 

1. A present state employe who was formerly employed by the W arid War II 
Compensation Fund, is not entitled to prior service credit under House Bill 484, 
Ninety-Sixth General Assembly, for the time he was employed by the World War 
II Compensation Fund. 

2. A present state employe who was formerly employed by the World War II 
Compensation Fund is not entitled to credit accumulated for sick leave under Section 
486-17c, General Code, while employed by the World War II Compensation Fund. 

Columbus, Ohio, August 16, 1949 

Mr. Frank J. Collopy, Administrator 
Bureau of Unemployment Compensation 
Columbus, Ohio 

Dear Sir: 

Your request for my opinion is as follows: 

"The question has arisen as to whether Mr. K., whom we 
recently hired, is entitled to prior State Service under H. B. 484, 
for time he was employed from December 16, 1947 to April 4, 
1949, by the World War II Compensation Fund. 

"We wish to quote H. B. 484 enacted by the Ninety-Sixth 
General Assembly and continued by succeeding General Assem­
blies provided under 'Salary and Wage Adjustment' page 131, 
as follows: 

( Quoted part omitted) 

"Your opinion is requested on the above and also whether 
the sick leave Mr. K. accrued during his employment with the 
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vVorld War II Compensation Fund can be transferred to the 
Bureau." 

While your question has never been the subject of an opinion of this 

office, it has been discussed numerous times with various departments of 

the state and with the Auditor's office. It has been the general agreement 

between these departments and this office that employees of the World 

War II Compensation Fund are not entitled to prior state service under 

H. B. 484 of the Ninety-Sixth General Assembly which provided for 

temporary increases in salary for state employees to be determined by the 

length of state service. The reason for this decision is the definition of 

"state employe" as contained in H. B. 484 under the heading SALARY 

AND WAGE ADJUSTMENT, viz: 

"* * * The words 'state employe' shall mean and include all 
officers and employes of the State of Ohio now or hereafter on 
the state payroll not herein specifically excepted. * * *'' 

Employees of the World War II Compensation Fund are not on 

the payroll of the State of Ohio. They are paid from the proceeds of 

the sale of bonds. Thus, Article VIII, Section 2b of the Constitution 

of the State of Ohio creating the World War II Compensation Fund 
reads in part as follows : 

"The board of commissioners created by section 8 of Article 
VIII of the Constitution of the State of Ohio, designated therein 
'The Commissioners of the Sinking Fund', shall, forthwith upon 
the adoption of this amendment, proceed to issue and sell, from 
time to time, bonds of the state of Ohio in such amounts of face 
value as it may deem necessary to provide the funds, or such 
part thereof, as may be required to pay the compensation and the 
expenses of admitni.stering this section as herein provided for, 
* * * ". 

"The Commissioners of the Sinking Fund shall select and 
appoint such legal counsel and employees as it may deem. neces­
sary, fix their compensation and prescribe their duties, and all 
such appointees shall serve at its pleasure." (Emphasis added.) 

In sub-paragraph 2 ( c) of H. B. 484 it is stated : 

"(c) The salary adjustment provided for in this act shall 
apply to all state employes, except: * * * 

" (6) Members of the following Boards, Bureaus and Com­
missions and employes thereof, whose compensation is fixed by 
statute set opposite the names : * * * 

"Commissioners of Sinking Fund and Clerk. Section 382." 



5o6 OPINIONS 

Employees of the World War II Compensation Fund are not covered 

on the civil service rolls of the state. Since they are not considered as 

civil service employees they would not be "in the service of the state" as 

defined by Section 486- I of the General Code, and this would seem to he 

another reason for excluding them from the benefits of H. B. 484. Section 

486- I General Code, defines civil service as follows: 

"The term 'civil service' includes all offices and positions of 
trust or employment in the service o.f the state and the counties, 
cities and city school districts thereof." (Emphasis added.) 

For these reasons it is my opinion that Mr. K. is not entitled to prior 

state service under H. B. 484 of the Ninety-sixth General Assembly for 

the time he was employed by the ·world War II Compensation Fund. 

The sick leave mentioned in your request, I assume, is sick leave 

permitted under Section 486-17c -of the Ohio Civil Service Law. That 

section reads as follows : 

"Each full-time ernployee, whose salary or wage is paid in 
whole or in part by the state o.f Ohio, shall be entitled for each 
completed month of service to sick leave of one and one fourth 
( 1 ¾) work clays with pay. Employees may use sick leave, upon 
approval of the responsible administrative officer of the employing 
unit, for absence clue to illness, injury, exposure to contagious 
disease which could be communicated to other employees, and to 
illness or death in the employee's immediate family. Unused sick 
leave shall be cumulative up to ninety (90) work clays unless 
more than ninety (90) clays are approved by the responsible ad­
ministrative officer of the employing unit and the civil service 
comm1ss1on. The previously accumulated sick leave of an em­
ployee who has been separated from the state service may be 
placed to his credit by the state civil service commission upon his 
re-employment in the state service. An employee who transfers 
from one state agency to another state agency shall be credited 
with the unused balance of his accumulated sick leave Pro­
visional appointees or those who render part-time, seasonal, inter­
mittent, per diem, or hourly service shall be entitled to sick leave 
for the time actually worked at the same rate as that granted 
full-time employees herein. The responsible administrative offi­
cer of the employing unit shall require the employee to furnish 
a satisfactory affidavit to the effect that his absence was caused 
iby illness clue to any of the foregoing causes. 

"Nothing in this act shall be construed to interfere with 
existing unused sick leave credit in any agency of state govern-
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ment where attendance records have been maintained and credit 
has been given employees for unused sick leave." 

(Emphasis added.) 

Since Mr. K. was not a civil service employee or a state employee he 

may not be credited with the sick leave he accumulated with the World 
War II Compensation Fund. 

Respectfully, 

HERBERT s. DUFFY, 

Attorney General. 




