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1. 	 The appointing authority of a board of county hospital trustees shall 
fill vacancies on the board of county hospital trustees while the 
board is winding up its affairs and until the board ceases to exist. 

2. 	 Pursuant to R.C. 339.02(F)(2), when a vacancy on a board of county 
hospital trustees remains unfilled for six months, the remaining 
members of the board of county hospital trustees shall appoint an 
individual to fill the vacancy. 

To: Jessica A. Little, Brown County Prosecuting Attorney, Georgetown, Ohio 
By: Michael DeWine, Ohio Attorney General, February 27, 2012 

You have requested an opinion whether the appointing authority of a board 
of county hospital trustees still exists or has reason to exist when the county hospital 
has been sold and the board of county hospital trustees is winding up its affairs. If 
the appointing authority does not exist or declines for any reason to make appoint­
ments to the board of county hospital trustees, you wish to know whether the board 
of county hospital trustees may continue to fill vacancies pursuant to R.C. 
339.02(F)(2). 

For the reasons that follow, we find that the appointing authority described 
in R.C. 339.02 may make appointments to a board of county hospital trustees as 
long as the board of county hospital trustees is in existence. 1 If the appointing 
authority does not make an appointment to fill a vacancy on the board, R.C. 
339.02(F)(2) applies, and the board shall fill the vacancy by majority vote. 

1 While there is no statute expressly addressing the dissolution of boards of 
county hospital trustees, the Attorney General has considered similar situations. 
See, e.g., 1986 Op. Att'y Gen. No. 86-043 (syllabus, paragraph 2) ("[a] board of 
hospital governors, appointed pursuant to R.C. 513.16 by a joint township district 
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A board of county hospital trustees is created and its initial members are ap­
pointed pursuant to R.C. 339.02(B) ("[t]he board ofcounty commissioners together 
with the probate judge of the county senior in point of service and the judge of the 
court of common pleas of the county senior in point of service shall, within ten days 
after [certification of the resolution establishing a county hospital], appoint a board 
of county hospital trustees"). R.C. 339.02(C) prescribes the qualifications for ap­
pointment to a board of county hospital trustees. R.C. 339.02(F) addresses the man­
ner in which vacancies on the board are to be filled: 

(1) Annually, on the first Monday of March, the board of county 
commissioners together with the probate judge of the county senior in 
point of service and the judge ofthe court of common pleas ofthe county 
senior in point of service shall appoint or reappoint for a term of six years 
a sufficient number of members to replace those members whose terms 
have expired. 

(2) The appointing authority shall fill a vacancy not later than six 
months after the vacancy occurs. If the vacancy remains unfilled on that 
date, the remaining members of the board, by majority vote, shall appoint 
an individual to fill the vacancy. 

R.C. 339.02(F)(I)-(2). 

Pursuant to R.C. 339.02(F)(I), with respect to vacancies on a board of 
county hospital trustees, the county commissioners and senior judges that comprise 
the appointing authority "shall appoint or reappoint. . . [board of county hospital 
trustees] members to replace those members whose terms have expired." When 
there is a vacancy on a board of county hospital trustees, the appointing authority 
shall fill such vacancy.2 R.C. 339.02(F)(2). Unless the appointing authority intends 
to reduce the size of a board of county hospital trustees pursuant to R.C. 
339.02(G)(2), see note 2, supra, the requirement that the appointing authority fill 
any vacancy on a board of county hospital trustees is not qualified or limited by any 
other provision of R.C. Chapter 339. Filling vacancies is a duty of the appointing 
authority regardless of the status of the board of county hospital trustees. 

There is no provision of R.C. Chapter 339 that suggests the appointing 

hospital board, may be dissolved in the event the joint township district hospital 
board elects to lease the joint township district hospital to a private, nonprofit 
corporation pursuant to R.C. 140.05"). 

R.C. 339.02(G)(2) provides an exception to this mandate: 

The board of county commissioners together with the probate judge senior 
in point of service and the judge ofthe court of common pleas senior in point of ser­
vice may reduce the number of members of a board of county hospital trustees to 
eight or to six. The reduction shall occur on expiration of a member's term of office, 
at which time no appointment shall be made. While the board of county commis­
sioners and the judges are in the process of reducing the number of members, the 
board of county hospital trustees may consist of nine or seven members for one 
year. 
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authority is to act differently, or refuse to act, based on the types of tasks that remain 
for a board ofcounty hospital trustees to complete. A board ofcounty hospital trust­
ees is subject to the same statutory scheme for as long as it has business to 
accomplish. The provisions of R.C. Chapter 339 governing boards of county 
hospital trustees make no distinction between a board that is winding up its affairs 
after the sale of a county hospital and a board that continues to operate a county 
hospital. In either case, R.C. 339.02(F) requires the appointing authority to carry 
out its appointing responsibilities. 

If the appointing authority does not make an appointment pursuant to R.C. 
339.02(F)(1), the board of county hospital trustees shall act pursuant to R.C. 
339.02(F)(2) to fill a vacancy on its own accord.3 In sum, it is my opinion, and you 
are hereby advised that: 1. The appointing authority of a board of county hospital 
trustees shall fill vacancies on the board of county hospital trustees while the board 
is winding up its affairs and until the board ceases to exist. 2. Pursuant to R.C. 
339.02(F)(2), when a vacancy on a board ofcounty hospital trustees remains unfilled 
for six months, the remaining members of the board of county hospital trustees shall 
appoint an individual to fill the vacancy. 
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