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1. NURSE-NOT AUTHORIZED TO EXERCISE OFFICE OF 

ACTING HEALTH COMMISSIONER IN GENERAL 
HEALTH DISTRICT. 

2. DISTRICT BOARD OF HEALTH-AUTHORIZED TO AP­
POINT PUBLIC HEALTH NURSE WITHOUT RECOM­
MENDATION OF HEALTH COMMISSIONER WHERE 

OFFICE OF HEALTH COMMISSIONER VACANT. 

SYLLABUS: 

1. A nurse is not authorized to exercise the office of acting health commissioner 
in a general health district. 

2. A district board of health is authorized to appoint a public health nurse 
without the recommendation of a health commissioner for such district in a situation 
where the office of health commissioner is vacant. 

Columbus, Ohio, September 28, 1950 

Hon. Morris 0. Gibby, Prosecuting Attorney 

Harrison County, Cadiz, Ohio 

Dear Sir: 

Your request for my opinion reads as follows: 

"The following matter has come up and I request your 
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opinion on the same. Harrison County does not have a health 
commissioner although money has been appropriated for the 
position. However, the Health Department does have a nurse. 
Would the nurse be authorized to act as acting health commis­
sioner? 

"The second matter concerns Section 1261 -22 of the General 
Code of Ohio; that code states that upon recommendation of the 
health commissioner the board of health may appoint a public 
health nurse. If there is no health commissioner, is the board of 
health authorized to appoint a nurse?" 

Determination of the legal propriety of appointing a nurse to act as 

health commissioner requires construction of Section 1261-19, General 

Code. This section provides for the organization of a district board of 

health in a general health district and for the appointment of a health 

commissioner. With reference to the qualifications of the health commis­

sioner this section provides in part as follows: 

''* * * Said appointee shall be a licensed physician and shall 
be secretary of the board and shall devote such time to the duties 
of his office as may be fixed by contract with the district board 
of health. * * *" 

In view of this plain and unambiguous provision of the statute, it is 

quite clear that a nurse would not possess the statutory qualifications re­

quisite for appointment as health commissioner in a general health district. 

From this it follows that a nurse, appointed by the district board as 

"acting health commissioner" in a general health district, would, by reason 

of being ineligible for such appointment, be subject at any time to ouster 
from such office by proceedings in quo warranto. 

Accordingly, it is my opinion that a nurse would not be authorized 

to exercise the office of health commissioner in a general health district 

even though designated by the district board of such general health district 

as "acting health commissioner." 

Your second question with reference to the appointment of a public 

health nurse requires a construction of Section 1261-22, General Code. 

This section reads in part as follows: 

"In any general health district the district board of health 
may upon the recommendation of the health commissioner appoint 
for whole or part time service a public health nurse and a clerk 
and such additional public health nurses, physicians and other 
persons, as may be necessary for the proper conduct of its 
work. * * *" 
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Where a public health nurse has been properly appointed by the board 

upon the recommendation of the health commissioner, I see no reason 

why such nurse should not continue to discharge her duties after the 

termination of the appointment of the health commissioner and during a 

period in which the general health district had no health commissioner or 

acting health commissioner. 

If, however, your question 1s concerned with the authority of the 

district board of health to appoint a public health nurse in the absence of 

a recommendation of the health commissioner, the problem is somewhat 

more involved. 

The legality of such appointment will depend, in my op1111on, upon 

whether the statutory provision quoted above which provides for the 

appointment "upon recommendation of the health commissioner" is direc­

tory or mandatory. In this connection, the following statement is observed 

in 42 Am. Jur. 951, Section 92: 

"* * * \Vhile the appointing officer or body may listen to the 
recommendation or advice of others, yet the selection must finally 
be his or its act. * * *" 

In the case with which you are concerned it is quite clear that the 

appointment must be made by the district board of health and such appoint­

ment cannot be dictated by the health commissioner but the actual selec­

tion must be made by the board. Accordingly, I conclude that the statutory 

provision for a recommendation by the health commissioner is directory 

only and in the absence of any such recommendation a board would be 

authorized to make such appointment. 

In reaching this conclusion I am not unmindful of the desirability 

that a recommendation, based on professional qualifications, made by the 

health commissioner who is required to be a licensed physician is of con­

siderable importance; and it may be presumed that it was the legislative 

intent that a licensed physician should examine such qualifications prior 

t:l appointment. However, since it appears that under the provisions of 

Section 126r-18, General Code, at least one member of the district board 

llf health is required to be a physician, the members of a district board 

11f health, in making such appointment, would not be without the advice 

of a person qualified to examine the professional qualifications of the 

1in ,spective appointee. 
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Accordingly, and m specific answer to your inquiries, it 1s my 

opinion that : 

r. A nurse is not authorized to exercise the office of acting health 

commissioner in a general health district. 

2. A district board of health is authorized to appoint a public health 

nurse without the recommendation of a health commissioner for such 

district in a situation where the office of health commissioner is vacant. 

Respectfully, 

HERBERT s. DUFFY, 

Attorney General. 




