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BOARD OF EDUCATION CANNOT EMPLOY A PRIVATE CON­
SULTING ORGANIZATION TO AUDIT WORKMEN'S COMPEN­
SATION INSURANCE COSTS TO SCHOOL DISTRICT-§§3313.17 
RC., OPINION NO. 5846, OAG, 1943, p. 108, OPINION NO. 1928, 

OAG, 1958, p. 206, §3313.37 R.C., OPINION NO. 2456, OAG, 1961. 

SYLLABUS: 

Sections 3313.17, 3313.37, and 3313.47, Revised Code, do not authorize a board 
of education to employ a private consulting organization to audit workmen's com­
pensation insurance costs charged to the school district under Sections 4123.01, 4123.38, 
and 4123.39, Revised Code. 

Columbus, Ohio, February 27, 1962 

Hon. James A. Rhodes, Auditor of State 
State House, Columbus, Ohio 

Dear Sir: 

Your request for my opinion reads as follows: 

"Several inquiries have been received in this office from 
boards of education asking if public school funds may be used to 
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pay the cost of employing a consulting and service organization 
to audit Workmen's Compensation insurance costs which have 
been charged to the various school districts. 

"It has been indicated to the administrative officials of the 
interested school districts that savings may be incurred by having 
the Workmen's Compensation insurance costs audited by a firm 
specializing in this type of work. 

"As the interest in this question is of state-wide concern, 
will you please issue your formal opinion on the following: 

"Does the board of education of a school district, under 
its corporate powers, as set forth in Section 3313.17 of the 
Revised Code, have the authority to execute a contract with 
a private service organization for an audit of the cost of 
Workmen's Compensation insurance cha,rged to a school 
district; and may the board authorize the expenditure of 
regular school funds to pay the cost thereof?" 

It is a well-settled rule that a board of education has only those powers 

granted by statute or necessarily implied from those granted. In this 
regard, the first paragraph of the headnote of Board of Education v. 

Ferguson, 68 Ohio App., 514, reads as follows: 

"1. The authority of boards of education is derived solely 
from the statutes and is limited striotly to such powers as are 
expressly granted or clearly implied." 

Also, in State, ex rel. Clarke v. Cook, Auditor, 103 Ohio St., 465, the 
second paragraph of the syllabus reads: 

"2. Boards of education, and other similar governmental 
bodies, are limited in the exercise of their powers to such as are 
clearly and distinctly granted. (State, ex rel. Locher, Pros. Atty., 
v. Menning, 95 Ohio State., 97, approved and followed.)" 

And in Opinion No. 5846, Opinions of the Attorney General for 1943, 

page 108, it is stated at page 110: 

"It is equally well settled that the authority of administrative 
boards such as boards of education, to act in financial transactions 
must be clearly and distinctly granted and if such authority is of 
doubtful import, the doubt is resolved against its exercise in all 
cases where a financial obligation is sought to be imposed upon the 
political subdivision for which the board acts. 

"State, ex rel. v. Menning, 95 O.S. 97; 
"State, ex rel. v. Pierce, Auditor, 96 O.S. 44; 
"Peter v. Parkinson, Treasurer, 83 O.S. 36." 



132 OPINIONS 

Except for Section 3315.061, Revised Code, dealing with a county 

board of education, I have found no provision of law specifically relating 

to the authority of a board of education to employ a private organization 

to perform a study or survey for the board; and it does not appear that 

this section authorizes a county board to employ a private organization to 

audit workmen's compensation costs. Said Section 3315.061 reads as 

follows: 

"A county board of education may expend funds for the purpose 
of conducting studies or surveys pertaining to school district organiza­
tion and building needs, curriculum and instructional needs, and needs 
for improved or additional services that may be rendered by such 
board. A county board of education may publish reports prepared in 
connection with such activities." 

The syllabus of Opinion No. 1928, Opinions of the Attorney General 

for 1958, page 206, reads as follows: 

"A county board of education has authority under the provisions 
of Section 3315.061, Revised Code, to contract with state universities 
or other agencies to conduct studies or surveys relating to school 
district organization and building needs, curriculum and instructional 
needs, and needs for improved or additional service. Opinion No. 
1086, .Opinions of the Attorney General for 1957, p. 604, modified." 

While Section 3315.06, supra, does authorize a county board of edu-

cation to contract for certain studies and surveys, the auditing service here 

in question does not appear to be one of the types of surveys contemplated 

by that section. An audit of workmen's compensation insurance costs 

would certainly not pertain to school district organization, building needs, 

or curriculum and instruction needs. And the payment of workmen's 

compensation costs is not a service rendered by the board. 

Section 3313.17, Revised Code, to which you refer, reads as follows: 

"The board of education of each school district shall be a body 
politic and corporate, and, as such, capable of suing and being sued, 
contracting and being contracted with, acquiring, holding, possessing, 
and disposing of real and personal property, and taking and holding 
in trust for the use and benefit of such district, any grant or devise of 
land and any donation or bequest of money or other personal prop­
erty." 

Said Section 3313.17 does state that a board of education is a body 

politic and corporate and capable of contracting and being contracted 

with. In view of the rule noted above that such a board has only that 
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power expressly granted or necessarily implied from that granted, the 

power to contract is limited to those instances where the board has specific 

or implied authority to participate in the activity which is the subject of 

the contract. Accordingly, I do not consider that Section 3313.17, supra, 
authorizes a board of education to employ a consulting organization as in 

the present case. 

What I have said about Section 3313.17, supra, applies equally to 

Section 3313.47, Revised Code, reading: 

"Each city, exempted village, or local board of education shall 
have the management and control of all the public schools of whatever 
name or character in its respective district. If the board has adopted 
an annual appropriation resolution, it may, by general resolution, 
authorize the superintendent or other officer to appoint janitors, 
superintendents of buildings, and such other employees as are provided 
for in such annual appropriation resolution." 

Although each board of education has the management and control of all 

of the public schools in its respective district, such management and con­

trol is subject to the statutory authority given to the boards to so manage 
and control. 

Also to consider is Section 3313.37, Revised Code, which reads in 
part: 

"The board of education of any school district, except a 
county school district, may build, enlarge, repair, and furnish the 
necessary schoolhouses, purchase or lease sites therefor, or rights 
of way thereto, or purchase or lease real estate to be used as play­
grounds for children or rent suitable schoolrooms, either within 
or without the district, and provide the necessary apparatus and 
make all other necessary provisions for the schools under its 
control. 

"* * * * * * * * *" 

While Section 3313.37, supra, states that a board of education may 

"make all other necessary provisions for the schools under its control," 

such language has been held to relate only to the physical properties con­

stituting schools. In this regard, the second headnote of Board of Educa­

tion v. Ferguson, supra, reads: 

"2. The provisions of Section 7620, General Code, relate 
to the physical properties constituting schools and not to these 
persons who attend them, and do not authorize a board of edu­
cation to provide special care, attention and treatment for those 
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pupils who are diseased or are susceptible to disease. The term 
'apparatus' as used in this section is not broad enough to include 
the purchase of special sleeping garments." 

And as I stated in my Opinion No. 2456, Opinions of the Attorney 

General for 1961, issued on August 16, 1961: 

"It seems obvious that this statute does indeed limit "ap­
paratus" and "all other necessary provisions" to the actual physi­
cal properties of the schools themselves." 

The first paragraph of the syllabus of Opinion No. 2456, supra, reads 

as follows: 

"1. Section 3313.37, Revised Code, does not authorize the 
board of education of a city, exempted village, or local school dis­
trict to contract for comprehensive school surveys and studies, 
including building-related studies." 

In view of the foregoing, I conclude that Section 3313.37, supra, 

does not authorize a board of education to employ a consulting firm as 

m the instant case. 

As to the requirement to pay workmen's compensation insurance 

costs, division (B) of Section 4123.01, Revised Code, includes each 

school district within the term "employer," and Section 4123.38, Revised 

Code, requires each employer to pay into the public insurance fund the 

amount of money determined by the industrial commission. Section 

4123.39, Revised Code, provides the procedure followed by the industrial 

commission in determining contributions. 

I am aware that in complying with the law pertaining to workmen's 

compensation costs, school boards are required to keep many records, 

which records must be accurate. And, possibly, in employing a company 

specializing in this work, the board might be able to save money for the 

district. Absent any express or implied authority to employ such a 

company, however, the board cannot so proceed. As discussed above, 

I have been unable to find any express statutory authority for a board 

to employ an organization to perform such work for the board; nor do I 

believe that such authority may be implied as necessary. While the board 

certainly has a duty to perform as to workmen's compensation, it may 

perform that duty without hiring an outside organization, it can, and has, 

performed the duty in question with its own authorized employees. 
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Considering the foregoing, and in view of the general rule that if 

there is doubt as to the authority to act in a financial transaction the 

doubt must be resolved against the expenditure, I answer your specific 

question in the negative. 

In conclusion, it is my opmton and you are advised that Sections 

3313.17, 3313.37, and 3313.47, Revised Code, do not authorize a board 

of education to employ a private consulting organization to audit work­

men's compensation insurance costs charged to the school district under 

Sections 4123,01, 4123.38, and 4123.39, Revised Code. 

Respectfully, 

MARK McELROY 

Attorney General 




