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OPINION NO. 81-085 

Syllabus: 
A newly-appointed county auditor becomes entitled to compensation 
upon giving bond and taking the oath of office required by Ohio 
Const. art. XV, §7 and R.C. 3.22 and 3.23. (1917 Op. Att'y Gen. No. 
502, vol. II, p. 1432, overruled.) 

To: Arthur M. Elk, Ashland County Pros. Ally., Ashland, Ohio 
By: Wllllam J. Brown, Attorney General, December 16, 1981 

I have before me your request for my opinion concerning the time when a 
newly-appointed county auditor becomes entitled to compensation. The person in 
the question you pose was appointed to the position on September 8, 1981, On the 
same day, the county central committee certified his appointment to the county 
board of elections and to the Secretary of State, pursuant to R.C. 305,02. The 
newly-appointed auditor's bond was issued on September 14, 1981. The bond became 
effective on September 16, 1981, and, on the same date, the individual took his oath 
of office. You specifically ask on which of these dates the newly-appointed county 
auditor became entitled to compensation. 

The right of a public officer to compensation is an incident of the title to the 
office. State ex rel. Wilcox v. Waldman, 157 Ohio St. 264, 105 N,E,2d 44 (1952). As 
a general rule, "(t] itle to a public office is vested by appointment. The investiture 
of title operates from the date of appointment and qualification ••••" State ex 
rel. Gahl v. Lutz, 132 Ohio St. 466, 470, 9 N.E.2d 288, 290 (1937). The court in Gahl 
stated further, 132 Ohio St. at 470, 9 N.E.2d at 290: "By the act of appointment 
title is vested. By the act of qualifir!ation the investiture of title is accepted by 
the appointee. . .. Investiture and acceptance of title give appointee a complete 
present right to the offi,~e •..." 

In order to determine the date upon which the newly-appointed county auditor 
became entitled to compensation, it is necessary to determine when he completed 
the acts necessary for qualification. In State ex rel. Brothers v. Zellar, 7 Ohio St. 
2d 109, 218 N.E.2d 729 (1966), the court stated, in part three of the syllabus, that 
"[q] ualification relates to the acts which the appointee must perform before he is 
entitled to enter upon the duties of the office" (emphasis added). 

Pursuant to Ohio Const. art. XV, S7 and R.C. 3.22 and 3.23, a person must 
take the oath of office before discharging the duties of county auditor. In addition, 
R.C. i319.02 requires the county auditor, before entering upon his duties, to give a 
bond. Thus, qualification for the office of county auditor consists of gi,ving bond 

1R.C, 319.02 reads, in part, as follows: 

Before entering upon the discharge of the duties of his 
office, the county auditor stiall give a bond. . .as the board 
[of county commissioners] requires, conditioned for the 
faithful discharge of the duties of his office ••.. Such bond, 
with the oath of office required by sections 3.22 and 3.23 of 
the General Code, and Section 7 of Article XV, Ohio 
Constitution, and the approval of the board indorsed upon it 
shall be deposited by such board with the county treasurer, 
who shall record and carefully preserve it. 

See R.C. 319.25, which discusses the appointment of a person to perform the 
dtrties of the county auditor when the county auditor is suspended. 
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and taking the oath of office. In the situation you pose, the newly-appointed 
county auditor, therefore, completed the acts necessary for qualification on 
September 16, 1981, upon taking the oath of office. 

I must also note the application of R.C. 107.05 to the situation you present. 
R.C. 107.05 reads as follows: 

A judge of a court of record, state officer, county officer, 
militia officer, or judge of a county court, shall be ineligible to 
perform any duty pertaining to his office until he presents to the 
proper officer a legal certificate of his election or appointment, and 
receives from the governor a commission to fill such office. 

This section states that a county officer is not eligible to perform any of the duties 
of his office until he receives a commission from the governor. Because the officer 
has no control over the governor's issuance of the commission, receipt of the 
commission is not a part of qualification for an office. Gahl, supra. Such 
commission, although it merely evidences vesting of title, Gahl, supra, mus~ 
however, be received before one may discharge the duties ofcounty auditor. 
Thus, even though a person may have been appointed to and qualified for the office 
of county auditor, and may be, therefore, presently entitled to compensation as 
such officer, Wilcox, supra, such person is not entitled to perform the duties of the 
office until he receives the commission required by R.C. 107.05. Gahl, supra. 

In 1917 Op. Att'y Gen. No. 502, vol. II, p. 1432, one of my predecessors 
concluded, in the syllabus, that "[n] o one can be a county officer without receiving 
a commission for the office in question, and one acting as a coW1ty officer, never 
having received a commission for such office is not entitled to receive the 
compensation provided by law therefor." The opinion relies on State ex rel. Loomis 
v. Moffitt, 5 Ohio 358 (1832), which discussed the validity of acts performed by a 
~ exercisin~ the office of judge. The court stated, at 365, that "it is not the 
commission issued in pursuance of these statutes which confers the right upon the 
offir:Jer. The right is derived from the election or appointment, of which the 
commission is only evidence. But it is evidence without which the officer can not 
proceed to act officially." Based on this language, my predecessor concluded that a 
commission is a necessary accompaniment of the existence of the right of office, 
and that a oerson who never receives a commission never becomes an officer. I 
believe, however, that Moffitt merely states that a public officer may not perform 
the duties of the office until he has received a commission, although the person 
holds title to the office from the time of appointment and qualification. See Gahl, 
supra. As discussed above, the right to compensation is incident to the title of the 
office. Thus, once a person has been appointed to and qualified for office, he is 
entitled to compensation, even if he has not yet received a commission. 1, 
therefore, overrule 1917 Op. Att'y Gen. No. 502, vol. II, p. 1432. 

You have also asked about the possible relevance of R.C. 305.02(E) to the 
question you present. That section reads as follows: 

Appointments made under this section shall be certified by the 
appointing county central committee or by the board of county 
commissioners to the county board of elections and to the secretary 
of state, and the persons so appointed and certified shall be entitled 
to all remuneration rovided b' law for the offices to which the are 
appointed. Emphasis added. 

R.C. 305.02, as it pertains to compensation of an appointed official, must be 
harmonized, if possible, with other statutory provisions concerning the 

2But ~ R.C. 319.25, which states that a person appointed to perform the 
duties of county auditor upon suspension of the auditor may perform the 
duties of such office upon giving bond and taking the oath of office. 

December I% I 
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compensation of the office which the appointee- will assume. See Roberts v. 
Briscoe, 44 Ohio St. 596, 10 N.E. 61 (1El87). Thus, rather than entitling an appointee 
to compensation immediately upon appointment and certification and possibly prior 
to qualification, I believe that this section merely states that a person appointed 
and certified to one of the offices listed in R.C. 305.02(A) is, upon qualification for 
such office, entitled to the remuneration set for that office, even though he did not 
take office through the normal procedure of election. 

It appears, therefore, that upon giving bond and taking the oath of office. 
required by Ohio Const. art. XV, §7 and by R.C. 3.22 and 3.23, the newly-appointed 
auditor became qualified for the office of county auditor and, thus, became 
entitled to receive compensation for that office. Because the individual in the 
situation you pose completed qualifying for the office oLauditori>Y--faking the oath 
of office on the date his bond became effective, _he--became entitled to 
compensation as of that date. 

Based on the foregoing, it is my opm1on that a newly-appointed county 
auditor becomes entitled to compensation upon giving bond and taking the oath of 
office required by Ohio Const. art. XV, §7 and R.C. 3.22 and 3.23. (1917 Op. Att'y 
Gen. No. 502, vol. II, p. 1432, overruled.) 




