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OPINION NO. 87-054 

Syllabua: 

The Bureau of Motor Vehicles may issue physician
license plates under R.C. 4503 .15 to any person 
holding a valid license to practice medicine issued 
under R.C. Chapter. 4731. A chiropractor, licensed 
under R. C. Chapter 4734, is not licensed to practice 
medicine fo·r · purposes of R.C. 4503 .15 and is not 
entitled to a physician license plate.• 

To: Wllllam M. Denlhan, Director, Ohio Department of Highway Safety, Columbus, 
· Ohio 

By: Anthony J. Celebrezze, Jr., Attorney General, July 10, .1987 

I have before me your request for my opinion concerning 
whether or not the Bureau of Motor Vehicle.a may issue physician 
license plates to chiropractors. Special physician license 
plates are issued to qualified individuals pursuant to R.C. 
4503.15, which provides: 

owners or lessors whose lessees of motor vehicles 
are residents of this state, and hold an unrevoked and 
unexpired license duly admitting them to the practice 
of medicine in this state, upon application. 
accoll!panied by proof of the issuance to the.· applicant. 
by this state, of a license authorizing hi.m to engage 
in the practice of medicine, upon complying with the 
motor vehicle laws relating to registration and 
licensing of motor vehicles, and upon payment of the 
regular license fee, as prescribed under sections 
4503.04 and 4503.10 of the Revised Code, and the 
payment of an additional fee of five dollars, which 
shall be for the purpose of compensating the bureau of 
motor vehicles for additional services required in the 
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issuing of such licenses, shall be issued validation 
stickers and license plates, or validation stickers 
alone when required by section 4503.191 of the Revised 
Code, for private passenger cars, upon which license 
plates, in addition to the letters and numbers 
ordinarily inscribed thereon, shall be inscribed the 
word "physician." (Emphasis added.) 

R.C. 4503.lS requires that the applicant for a physician 
license plate have an unexpired "license authorizing him to 
engage in the practice of medicine." Thus, to answer the 
question of whether or not physician license plates may be 
issued to chiropractors, I must determine whether or not 
chiropractors are licensed to engage in the practice of 
medicine for purposes of R.C~ 4503.lS. 

Chiropractors are licensed under R.C. Chapter 4734. R.C. 
4734.09 defines the practice of chiropractic: 

The license provided for in this chapter shall 
entitle the holder thereof to practice chiropractic in 
this state. For the purpose of this chapter "practice 
of chiropractic" or "practice as a chiropractic" means 
utilization of the relationship between' the 
musculo-skeletal structures of the body, the spinal 
column and the nervous system, in the restoration and 
maintenance of health. in connection with which 
patient care is conducted with due regard for first 
aid, hygienic, nutritional, and rehabilitative 
procedures and · the specific vertebral adjustment and 
manipulation of the articulations and adjacent tissues 
of the .body. The chiropractor is authorized to 
examine, -·-diagnose, and assume responsibility for the 
care of patients. 

The practice of chiropractic does· not permit the 
chiropractor to treat infectious. contagious. or 
venereal disease., to perform surgery or acupuncture. 
or to prescribe or administer drugs for treatment, and 
roentgen rays shall be used only for Jiagnostic 
purposes. The practice of chiropractic does not 
include- the .performance of'abortions. 

An individual holding a valid. current 
certificate of. registration to. practice chiropractic 
is entitled to use the title "doctor" or "doctor of 
chiropractic" and is a "physician" for the purposes of 
Chapter 4123 of the Revised Code. · and the program 
established und~r section Slll.02 of the Revised 
Code. {Emphasis added.) 

This statute clearly expresses a legislative intent that 
chiropractors are not engaged in the practice of medicine. The 
first sentence expressly states that the holder of a license 
issued under R.C. Chapter 4734' · is entitled "to practice 
chiropractic in this state.11· Manifestly, the praccice of 
chiropractic ts not the practice of medicine. The General 
Assembly, by choosing tci separately refer to the practice of 
medici.rie and 'the practice of chiropractic, clearly does not 
con~i.der the disciplines to be the same. Compare, R.C. 4731.34 
{defining "practicing medicine"). Furthermore, the final 
paragraph of R.C. 4734.09 expressly provides that a 
chiropractor may be considered a "physician" for the purposes 
of R.C. Chapter 4123, which regulates worker's compensation, 
and for purposes of a medical assistance program provided by 
the department of human services pursuant to R.C. 5111.02. The 
Ohio Supreme Court has noted that ~ccording to the statutory 
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cons eruct ion doctrine expressio unius est exclus io al terius, 
where a statute lists a sper.ific class, it may be implied that 
those not listed were not intended to be included in the 
class. State ex reL Boda v. Brown, 157 Ohio St. 368, 105 
N.E.2d 643. (1952). This reasoning formed the basis for the 
court's later d2cision in Fort Hamilton-Hughes Memorial 
Hospital Center v. Southard, 12 Ohio St. 3d 263, 466 N.E.2d 903 
(1984). In that case, the court held that R.C. 3701.351, which 
allows hospitals to grant privileges to medical physicians,
osteopathic physicians, podiatrists and dentists, permits 
hospitals to deny those privileges to chiropractors. The court 
rea,,:oned that by naming a specific class of medical 
professionals in R. c. 3701. 351, the General Assembly intended 
to exclude those classes not mentioned. In the same way, 
because R.C. 4734.09 does not provide that chiropractors may be 
considered to be "physicians" for purposes of R.C. 4503 .15, I 
must conclude that the General Assembly did not intend to group 
chiropractors among those entitled to receive physician license 
plates. 

In addition to the language of R.C. Chapter 4734, which 
reflects a legislative intent to distinguish chiropractors from 
physicians, it is apparent from R.C. Chapter 4731 that 
chir:opractors ar:e not licensed to engage in the practice of 
medi.ci.ne. R.C. 4503.15 conditions issuance of a physician 
license plate upon licensure to engage in the practice of 
medicine. In addition to the observation that chiropractors 
are specifically licensed to practice chiropractic and not 
medicine, an examination of the statutes related to the 
regulation of medical professionals in R.C. Chapter 4731 
reveal.a that chiropractors are not licensed to engage in the 
practice of medicine for purposes of that chapter. "Practicing 
medicine" is defined in R.C. 4731.34, which provides: 

A person shall be regarded as practicing
medicine, surgery, podiatry, or midwifery, within the 
meaning of sections 4731.0l to 4731. 60, inclusive of 
the Revise~ Code, who uses the words or letters, 
"Dr.," "Doctor," "Professor," "M.D., 11 "D.S.C.," "Pod. 
D.," "M.B.," or any other title in connection with his 
name which in any way represents him as engaged in the 
practice of medicine, surgery, podiatry, or midwifery, 
in any of its branches, or who examines or diagnoses 
for compensation of any kind, or prescribes, advises, 
recommends, administers, or dispenses for compensation 
of any kind, direct or indirect, a drug or medicine, 
appliance, mold or cast, application, operation, or 
treatment, of whatever nature, for the cure or relief 
of a wound, fracture or bodily injury, infirmity, or 
disease, provided that the treatment of human ills 
through prayer alone by a practitioner of the 
Christian Science church, in accordance with the 
tenets and creed of such church, shall not be regarded 
as the practice of medicine; and provided further that 
sanitary and public health laws shall be complied 
with, and that no practices shall be used which may be 
dangerous or detrimental to life or health and that no 
person shall be denied the benefits of accepted 
medical and surgical practices. 

The use of any such words, letters, or titles in 
such connection or under such circumstances as to 
induce the belief that the person who uses them is 
engaged in the practice of medicine, surgery, 
podiatry, or midwifery, is prima-facie evidence of the 
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intent of such person to represent himself as engaged 
in the practice of medicine. surgery, podiatry, or 
midwifery. l 

Under R.C. 4731.14. the State Medical Board has authority to 
issue a certificate allowiqg persons to engage in the practice 
of medicine and surgery. or osteopathic medicine and surgery. 
That statute provides in pertinent part: 

If the applicant passes the examination, and has 
paid the required fee. the state medical board shall 
issue its certificate signed by its president and 
secretary. and attested by its seal. ... such 
certificate shall be prominently displayed in the 
physician's office or place where a major portion of 
such physician's practice is conducted and shall 

l R.C. 4731.36 lists certain classes of individuals 
exempted from the regulation of the practice of medicine 
under R.C. Chapter 4731. It provides: 

{A) sections 4731.0l to 4731.47 of the 
Revised Code shall not prohibit service in case 
of emergency, · or domestic administration of 
family remedies. such sections shall not apply 
to a commissioned medical officer of the United 
States army. navy. or marine hospital service in 
the discharge of his professional duties, or to a 
regularly qualified dentist when engaged 
exclusively in the practice of dentistry, or when 
administering anaesthetics, or to a physician or 
surgeon residing in another state or territory 
who is a legal practitioner of medicine or 
surgery therein. when in. consultation with a 
regular practitioner of this state: nor sh'all 
such sections apply to a physician or surgeon 
residing on the border of a neighboring state and 
authorized under the laws thereof to practice 
medicine and surgery therein. whose practice 
extends within the limits of this state: provided 
equal rights and privileges are accorded by such 
neighboring state to· the physicians and surgeons 
residing on the border of this state ·contiguous 
to such neighboring state. such practitioner 
shall not open an office or appoint a place to 
see patients or receive calls within the limits 
of this state. 

(B) Sections 4731.51 to 4731.61 of the 
Revised Code do not apply to any graduate of a 
podiatric school or college while performing 
those acts that may be prescribed by or 
incidental to participation in an accredited 
podiatric internship, residency. or fellowship 
program situated in this state approved by the 
state medical board. · 

Since chiropractors are not included in thi~ list. it 
appears that a chiropractor ·must comply with the licensure 
r.equirements of R.C. Chapter 4731 before being permitted to 
practice medicine. Licensure under R.C. Chapter 4734 is 
insufficient to meet the licensing requirement of R.C. 
Chapter 4731. 
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entitle the holder to practice either medicine and 
surgery or osteopathic medicine and surgery provided 
such physician maintains current registration as 
pro•1ided in division (A) of section 4731. 281 of the 
Revised Code and provided further that such 
certificate has not been revoked, suspended, or 
limited by action of the state medical board pursuant 
to Chapter 4731 of thP. Revised Code. (Emphasis added.) 

Similar provisions arP. found elsewhere in R.C. Chapter 4731 for 
the registration or certification of related professionals. 
see R.C. 4731.15 (examination and registration of practitioners 
ot"limited branches of medicine such as mechanotherapy, massage 
and cosmetic therapy); R.C. 4731.32 (certification of 
midwives); R.C. 4731.56 (certification of podiatrists). 

Since chiropractors are licensed by the. State Chiropractic 
Examining Board under the authority of a separate chapter of 
the Revised Code, I am drawn to the conclusion that the General 
Assembly did not intend to classify chiropractors among .those 
persons licensed to "practice medic.ine" as defined by R.C. 
4731.31. This conclusion is bolstered. by the fact that 
chiropractors were specifically _taken from under the authority 
of the State Medical Board and placed un..!er the authority of 
the State Chiropractic Examining Board in 1975. 1975 Ohio Laws 
157 (Am. S.B .. 75, eff. Nov. 3, l975)(codified in pertinent 
part ,._, R.C. Chapter 4734). Am. S.B. No. 75 enacted R.C. 
Chaptet 4734~ which regulates only the practice of 
chiro~ractic. As noted in the Ohio Legislative Service 
commi·ssion sulllllary of Am. S.B. No. 75, "[t)he act creates a 
Chiropractic Examining· Board to replace the State Medical Board 
as the licendng and regulatory body for the chiropractic 
profession." ·· (Legislative Service commission, summary of 1975 
Enactments, Jan.-Oct. p. 189). 

In the context of your specific question, R.C 4503.15 
expressly limits the issuance of physician license plates to 
persons holding a valid license to pr-act ice medicine. A 
license to practice medicine is issued pursuant to R.C. Chapter 
4731. Chiropractors are licensed under R.C. Chapter 4734. 
Unless a person is licensed to practice medicine under R.C. 
Chapter 4731, the fact that he may hold a separate professional 
license does not qualify him to receive the special treatment 
afforded by R.C. 4503.15 exclusively to those licensed to 
practice medicine. See Nesmith v, State, 101 Ohio St. 158, 128 
N.E. 57 (1920)(noting that a licensed chiropractor requires a 
separate license to engage in the practice of medicine). 

Therefore, it is my opinion, and you are so advised, that 
the Bureau of Motor Vehicles may issue physician license plates 
under R.C. 4503 .15 to any person holding a valid license to 
practice medicine issued under R.C. Chapter 4731. A 
chiropractor, licensed under R.C. Chapter 4734, is not licensed 
to practice medicine for purposes of R. c. 4503 .15 and is not 
entitled to a physician license plate. 
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