
OPINION NO. 80-001 

Syllabus: 

1. 	 Pursuant to R.C. 4729.54, a license for the terminal distribution 
of dangerous drugs authorizes the licensee to engage in the sale 
or other distribution of dangerous drugs at only one 
establishment or place. 

2. 	 When dangerous drugs are purchased by a person who operates a 
large central facility and then redistributes the drugs to smaller 
satellite facilities for sale to retail consumers, each of the 
smaller satellite facilities must be the subject of a separate 
license which has been issued to a terminal distributor of 
dangerous drugs and which names the satellite facility as the 
establishment or place at which the terminal distributor may 
engage in the sale or other distribution of dangerous drugs. 

3. 	 A person licensed as a terminal distributor of dangerous drugs 
who operates a large central facility need not register as a 

· wholesale distributor of dangerous drugs 	so long as any sales 
from the central facility which come within the definition of 
wholesale sales appearing in R.C. 4729.02(K) are made only to 
satellite establishments or places, each of which is the subject of 
a separate license for the terminal distribution of dangerous 
drugs that has been issued to such terminal distributor and that is 
in effect at the time of sale. 

To: Franklin Z. Wickham, Executive Director, State Board of Pharmacy, Columbus, 
Ohio 

By: Wllllam J. Brown, Attorney General, January 14, 1980 

I have before me your request on behalf of the State Board of Pharmacy for 
my opinion which poses the following questions: 

1. In the institutional or campus-like setting where danget·ous drugs 
are purchased by a large central facility that is licensed as a terminal 
distributor of dangerous drugs and then redistributed to smaller 
satellite facilities that may or may not be under common ownership, 
are the smaller facilities required to register as licensed terminal 
distributors of dangerous drugs? 

2. In the same situation, are the larger facilities that are already 
licensed terminal distributors of dangerous drugs also required to 
register as wholesale distributors of dangerous drugs? 

3. If it is decided that the large facility must obtain registration as 
a wholesale distributor of dangerous drugs, the next question posed is: 
must the large facility maintain dual registration as both a wholesale 
and terminal distributor of dangerous drugs to engage in both types of 
distribution-"wholesale sale" and "retail sale"? 
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Your questions center upon the issue of whether the transfers described in 
your letter are "sales" of dangerous drugs which subject the parties involved to the 
licensure requirements of R.C. Chapter 4729. It is significant to note at the outset 
that the term "sale" as used in R.C. Chapter 4729 need not include a monetary 
exchange. The term is broadly defined by R.C. 4729.02(J) to include "delivery, 
transfer, barter, exchange, or gift, or offer therefor." R..C. 4729.02(K) defines a 
"wholesale sale" as any sale in which the purpose of the purchaser is to resell the 
Items involved. R.C. 4729.02(1) defines a "retail sale" as any sale other than a 
wholesale sale. R.C. 4729.02(0) defines the term "dangerous drug" for purposes of 
R.C. Chapter 4729. 

In the situation you describe, dangerous drugs are delivered to a large central 
facility for transfer to a satellite facility where they are sold to retail consumers 
(i.e., patients). Under the definitions of the various types of sale set forth above, a 
"sale" occurs both upon initial delivery to the large central facility and upon 
subsequent transfer to a separate satellite facility. Your first and second questions 
center upon the issue of exactly which type of sale has occurred, since the type of 
license necessary to effectuate a transfer of dangerous drugs is dictated, by 
statute, by the nature of the transfer. 

R.C. 4729.5l(C) provides, in part: "No person, except a licensed terminal 
distributor of dangerous drugs or a practitioner shall purchase for the purpose of 
resale, possess for sale, or sell, at retail, dangerous drugs." 

R.C. 4729.02(Q) defines a terminal distributor of dangerous drugs as: 

[Al person other than a practitioner who is engaged in the sale of 
dangerous drugs at retail, or any person other than a wholesale 
distributor or a pharmacist who has in his possession, custody, or 
control dangerous drugs for any purpose other than for his own use 
and consumption, and includes pharmacies, hospitals, nursing homes, 
and laboratories, and all other persons who procure dangerous drugs 
for sale or other distribution by or under the supervision of a 
pharmacist or medical practitioner, 

R.C. 4729.54 and R.C. 4729.55 set forth requirements governing registration as a 
terminal distributor of dangerous drugs. 

R.C. 4729.54, which sets forth a number of requirements for registration as a 
licensed terminal distributor, in pertinent part provides: 

Each such license and the application therefore shall describe !22!. 
more than one establishment or place where the licensee or applicant 
may engage in the sale or other distribution of dangerous drujiS for 
purposes other than for his own use or consumption. No such license 
shall authorize or permit the terminal distributor of dangerous drugs 
named therein to engage in the sale or other distribution of dangerous 
drugs at retail or to maintain possession, custody, or control of 
dangerous drugs for any purpose other than for his own use or 
consumption at any establishment or place other than that described 
in such license. (Emphasis added.) 

Under these provisions, it is an individual or entity, rather than a location, 
that is licensed as a terminal distributor. See R.C. 4729.02(8) (defining "person"). 
Each license that is issued is, however, limited to one establishment or place where 
the licensee may engage in the distribution of dangerous drugs. Hence, a license 
which names only the large central facility does not operate to permit terminal 
distribution of dangerous drugs at any of the smaller satellite facilities. 

The provisions of R.C. 4729.Sl(C) prohibit all persons from distributing 
dangerous drugs to consumers unless such persons either are practitioners 
authorized by law to so dispense or are licensed as terminal distributors. Applying 
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these statutory prov1s1ons to the situation outlined in your letter, I am of the 
opinion that the smaller satellite facilities you describe which deliver, transfer or 
exchange dangerous drugs to or with the retail consumer thereof or which maintain 
possession, custody or control of dangerous drugs may not operate unless each such 
facility is the subject of a separate license which has been issued to a licensed 
terminal distributor under R.C. 4729.54 and R.C. 4729.55 and which describes such 
satellite facility as the establishment or place where the licensee may engage in 
the sale or other distribution of dangerous drugs. 

Turning now to your second question, I am of the opinion that the statutory 
provisions discussed above leave some doubt as to whether a licensed terminal 
distributor of dangerous drugs who distributes these substances to satellite 
facilities for later distribution must be licensed as a wholesale distributor of 
dangerous drugs. 

Under the terms of R.C. 4729.02(0), a wholesale distributor of dangerous 
drugs is defined as "a person engaged in the sale of dangerous drugs at wholesale." 
The term "wholesale" is defined in R.C 4729.02(K) as "any sale in which the purpose 
of the purchases is to resell the article purchased or received by the purchaser." 
While these provisions alone would seem to require licensing as wholesalers of the 
larger facilities described in your questions (in that they distribute drugs to those 
who will redistribute them), other portions of the Revised Code suggest a contrary 
conclusion. 

R.C. 4729.51 describes those persons who may sell, purchase, distribute or 
deliver dangerous drugs. That section provides in broad terms that only registered 
wholesalers may engage in wholesale transfers of dangerous drugs, with two 
exceptions. 

The first exception is set forth in R.C.4729.5l(A) and, in pertinent part, reads 
as follows: 

[NI othing in this division shall prevent a licensed terminal distributor 
of dangerous drugs having more than one establishment or place fr.om 
transferring or delivering dangerous drugs from one such 
establishment or place for which a license has been issued to such 
terminal distributor to another such establishment or place for which 
a license has been issued to such terminal distributor so long as the 
license issued for each such establishment or place is in effect at the 
time of such transfer or delivery. 

Similarly, R.C. 4729.51(0) specifies that "[n] o licensed terminal distributor of 
dangerous drugs shall purchase for the purpose of resale dangerous drugs from any 
person other than a registered wholesale distributor of dangerous drugs," and 
qualifies this statement with a proviso identical in language to the one in R.C. 
4729.5l(A) set forth above. Thus, I am of the opinion that a licensed terminal 
distributor of dangerous drugs may distribute drugs to retail satellite facilities, 
without being licensed as a wholesaler, so long as the licensed terminal distributor 
provides drugs only to satellite establishments or places, each of which is named in 
a separate license which has been issued to such termineJ Jistributor and which is in 
effect at the time of distribution. The "common ownership" of which you speak is 
not determinative. The relevant question is whether the same person is named as 
terminal distributor in each of the licenses. 

There is some concern expressed in your request as to whether the two 
provisos discussed above are in conflict with R.C. 4729.5l(E) and portions of R.C. 
4729.54. The latter section, which is set forth in pertinent part above, provides 
that each terminal distributor's license shall authorize only one place where a 
licensed terminal distributor may distribute dangerous drugs. The former, which is 
nearly identical, reads as follows: 

No licensed terminal distributor of dangerous drugs shall engage in 
the sale or other distribution of dangerous drugs at retail or maintain 
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in his possession, custody, or control dangerous drugs for any purpose 
other than for his own use or consumption at any establishment or 
place other than that described in the license issued by the board of 
pharmacy to such terminal distributor. 

At first blush, R.C. 4729.54 and R.C. 4729.Sl(E) appear to render nugatory the 
provisos contained in R.C. 4729.Sl(A) and (D) in that they prohibit the very acts the 
provisos allow. However, where statutory provisions appear ambiguous, they are to 
be harmonized so as to give full meaning to both. State ex rel. Adsmond v. Board 
of Education, 135 Ohio St. 383, 21 N.E. 2d 94 (1939). Therefore, the language found 
in R.C. 4729.54 and R.C. 4729.Sl(E) must be construed so as to render the other 
sections operative. This may be accomplished by affording the provisions of R.C. 
4729.54 and R.C. 4729.5l(E) their plain meaning and effect. It then becomes 
apparent that these provisions serve only to confine the distribution of dangerous 
drugs by a licensed terminal distributor to the one place denominated in the license 
for such distributor and in no way restrict the distribution by the distributor from 
that place to other establishments or places to the extent authorized by R.C. 
4729.5l(A). As there is nothing else in R.C. Chapter 4729 to justify limiting the 
specific language contained in the provisos found in R.C. 4729.Sl(A) and (D), I am of 
the opinion that a licensed terminal distributor having more than one establishment 
or place may transfer drugs from one such establishment or place to other such 
establishments or places and is not required to be licensed as a wholesaler, provided 
that each of the facilities to which he transfers drugs is the subject of a separate 
license issued to such terminal distributor. 

My conclusion in respect to the issues raised by your second question renders 
consideration of your third question unnecessary. 

In specific answer to your questions, it is my opinion, and you are advised, 
that: 

1. 	 Pursuant to R.C. 4729.54, a license for the terminal distribution 
of dangerous drugs authorizes the licensee to engage in the sale 
or other distribution of dangerous drugs at only one 
establishment or place. 

2. 	 When dangerous drugs are purchased by a person who operates a 
large central facility and then redistributes the drugs to smaller 
satellite facilities for sale to retail consumers, each of the 
smaller satellite facilities must be the subject of a separate 
license which has been issued to a terminal distributor of 
dangerous drugs and which names the satellite facility as the 
establishment or place at which the terminal distributor may 
engage in the sale or other distribution of dangerous drugs. 

3. 	 A person licensed as a terminal distributor of dangerous drugs 
who operates a large central facility need not register as a 
wholesale distributor of dangerous drugs so long as any sales 
from the central facility which come within the definition of 
wholesale sales appearing in R.C. 4729.02(K) are made only to 
satellite establishments or places, each of which is the subject of 
a separate license for the terminal distribution of dangerous 
drugs that has been issued to such terminal distributor and that is 
in effect at the time of sale. 




