
OPINIONS 

1. CORPORATION-PRINCIPAL STOCKHOLDER MEMBER 

OF GENERAL ASSEMBLY-MAY NOT ENTER INTO CON­

TRACT TO PERFORM ANY WORK, STATE PRINTING­

SECTION .754 G. C. 

2. CORPORATION-PRINCIPAL STOCKHOLDER AGENT OF 

AUDITOR OF STATE-MAY NOT ENTER INTO CON­

TRACT TO PERFORM ANY WORK, STATE PRINTING. 

SYLLABUS: 

1. A corporation, in which a .principal stockholder is a member of the General 
Assembly, may not enter into a contract to perform any of the state printing desig­
nated by Section 754, General Code. 

2. A corporation, in which a principal stockholder is an agent of the Auditor 
of State, may not enter into a contract to perform any of the state printing designated 
by Section 754, General Code. 

Columbus, Ohio, November 13, 1951 

Hon. Herbert D. Defenbacher, Director of Finance 

State of Ohio, Columbus, Ohio 

Dear Sir: 

Your request for my opinion reads as follows: 

"Contracts for the Ohio State printing cover five separate 
classes of printing. One contract covers classes I and 2 and the 
other contract covers classes 3-4-5. Each contract is let for a two 
year period. ,vhen an award is determined and the successful 
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bidder notified the total amount of all State printing covered by 
that particular contract, or the classes thereof must go to the 
successful bidder. 

"Proposals for the contract or contracts of classes 3-4-5 must 
be awarded by November . . . For classes 3 and 5 we have bids 
from the H. Printing Company, D. Press, Inc. and X Press, Inc. 
One of the principal stockholders of the X Press, Inc. is X an 
employe of the State Auditor's office. One of the principal 
stockholders of the D. Press, Inc. is Mr. D., a member of the 
General Assembly. The question has been raised as to w·hether 
or not either X Press, Inc. or D. Press, Inc. is legally eligible 
to bid in view of the State affi.Jiation of a principal stockholder 
in each firm. 

"Will you kindly advise us of your thinking on the legal 
status as bidders of each of the two firms referred to. There 
is no question of the legal status of the proposal of the third 
bidder, the H. Printing Company." 

The classes of printing to which you refer are established by Section 

754, General Code. That section defines classes three, four and five 

of the state printing as follows : 

"* * * Third Class. Reports, communications and other 
documents ordered by the general assembly, or either house 
thereof, or by the executive department or elective state officers 
to ·be printed in pamphlet form. 

"General and local laws and joint resolutions. 

"Fourth Class. Blanks, circulars and other work for the 
use of the executi.ve departments, and elective state officers, not 
including those to be printed in pamphlet form. 

"Fifth Class. The bulletins of the agricultural commission. 
* * *" 

I am informed by your office that H, D and X have a:11 bid on the 

printing of the third class; that only the F. Printing Company has bid 

on the fourth class and that no question is raised as to it; and that D and 

H have bid on the printing of the fifth class. 

Any discussion of the question raised by your inquiry involves a 

consideration of Section 12910, General Code. Although, for reasons 

which appear more fully below, I do not believe that section to be con­

trolling here, it does play a part 111 the final solution of the problem. 

That section provides as follows: 

https://executi.ve
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"vVhoever, holding an office of trust or profit by election or 
appointment, or as agent, servant or employe of such officer or 
of a board of such officers, is interested in a contract for the 
purchase of property, supplies or fire insurance for the use of 
the county, township, city, village, board of education or a public 
institution with which he is connected, shall be imprisoned in the 
penitentiary not less than one year nor more than ten years." 

It will be noticed that the statute does not, by its language, refer to 

contracts on behalf of the state itself. The contract in question comes 

within the statute, therefore, only if the corporations, and through them 

the individuals, in question would become "interested in a contract for 

the purchase of * * * supplies * * * for the use of * * * a public institu­

tion with which" they are connected. 

Numerous opinions of my predecessors ha.ve held that the state and 

state officers are not within the purview of Section 12910, General Code, 

and that the state is not a "public institution." See: Opinion No. 245, 

Opinions of the Attorney General for 1912, page 1238; Opinion No. 529, 

Opinions of the Attorney General for 1913, page 363; Opinion No. u82, 

Opinions of the Attorney General for 1916, page 66; Opinion No. 598, 

Opinions of the Attorney General for 1917, page 1683; Opinion No. 357, 

Opinions of the Attorney General for 1939, page 438; Opinion No. 1745, 

Opinions of the Attorney General for 1940, page 83. 

Opinion No. 988, Opinions of the Attorney General for 1929, page 

1518, held that in a case where a member of a Board of Deputy State 

Supervisors of Elections was contracting with the Board of which he wa? 

a member, the Board was a "public institution" within the meaning of 

the statute. That opinion did not, however, hold that the state itself was 

a public institution or create precedent for a holding that the General 

Assembly or the office of the Auditor of State is a public institution 

within the meaning of the statute. In view of these precedents, I am 

inclined to the view that the contracts in question, if entered into with 

D and X would not subject them to the penalties imposed by Section 

129w, General Code. 

But that is not the question before me. You have asked as to the 

"legal status as bidders" of D and X and I assume from that that you 

mean their legal rights to enter into contracts with the state. That questiQ._n 

necessarily takes us into the field of contracts and away from the question 

of possible violation of a criminal statute. 
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Because Section 12910, supra, and similar statutes have been m 

force for a long time, it is natural that most of the emphasis, both m 

decided cases and in opinions rendered by this office, has been upon 

interpretation of those statutes in particular cases. It has sometimes 

been overlooked that the statutes are simply the crystallization of a policy 

firmly established in the common law that a public officer can not serve 

two masters, and that he should never be placed in a position where he 

might be tempted to think of his own interests when transacting the 

public's business. It is my opinion that the enactment of criminal statutes 

covering certain officers and their contracts did not abrogate or super­

sede this_. common law principle as applied to the right of officers to 

enter into public contracts. 

In contrast to this concentration on the interpretation of statutes 

m the public contract field, the decisions in another similar field have 

relied almost exclusively upon case law and precedents established by 

the opinions of this office. That other field is the familiar one of incom­

patibility of certain offices. While there are some constitutional and 

statutory provisions that certain officers shall hold no other office, the 

great majority of incompatibility decisions are based upon so-called "judge­

made law" as typified by the case of State, ex rel. Attorney General v. 

Gebert, 12 O.C.C.(N.S.) 274, where the court, at page 275, made the 

following often quoted statement : 

"Offices are considered incompatible when one is subordinate 
to, or in any way a check upon, the other; * * *." 

It is not considered novel for a court or for the Attorney General to 

inyoke the common law in a question of the compatibility of certain offices 

in the absence of a statute, and I consider it equally appropriate here. 

The principle was recognized by one of my predecessors in Opinion No. 

3026, Opinions of the Attorney General for 1934, page n79, where the 

following statement appears at page n82: 

"However, even if the transactions were lwld not to be a vio­
lation of the two statutes, Sections 38o8 and 12912, General Code, 
such transactions would be void as constituting 'contracts against 
public policy.' * * *" 

To carry the above comparison one step further, I think that the 

incompatibility field might well provide the principles upon which the 
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instant case should be decided. While they have not assumed another 

office, the individuals in question are seeking to put themselves in a posi­

tion which might be incompatible with the duties of the offices which 

they now hold, as tested by the standard quoted above. 

A statement of these general principles, and a reference to the 

decided cases confirming them, sufficient for this opinion, is set out in 43 

American Jurisprudence, page 103, Public Officers, Section 294, as follows: 

"A contract made by a public officer is against public policy 
and unenforceable, if it interferes with the unbiased discharge 
of his duty to the public in the exercise of his office, or if it 
places him in a position inconsistent with his duty as trustee for 
the public, or even if it has a tendency to induce him to violate 
such duty. Such contracts are invalid, although there may be no 
statute or charter provision prohibiting them, and although there 
may have been no actual loss or detriment to the public or fraudu­
lent intent in entering into the contracts, since the rule invali­
dating the contracts is based on public policy." 

There remains now the problem of applying these principles to the 

question which you have presented. Let us consider first the position 

of D, who is a member of the General Assembly. It is fundamental that 

the General Assembly must appropriate the money for the performance 

of all state contracts, including printing. Reference to any general ap­

propriation bill shows that it also designates what amounts shall be 

spent by each department under the budget classification of F-8, Paper, 

Printing and Binding. The interest of any potential bidder on the state's 

printing in keeping those amounts high is at once apparent; and that in­

terest presents a possible conflict with his duty to the state as a legislator 

within the principles set out above. It is, therefore, my opinion that the 

D Press, Inc., in which a principal stockholder is D, a member of the 

General Assembly, may not enter into a contract to perform any of the 

state printing designated by Section 754, General Code. 

The second person covered by your request is X, who you say is 

"an employe of the State Auditor's office." You do not set out the nature 

of his duties in that office, and for the purposes of this opinion, I will 

assume that he performs some of the duties involving the discretion with 

which the Auditor is invested as a public officer. In other words, I must 

assume that X stands in the place of his principal in the performance 

of his official duties. 
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It is my opinion that an examination of Section 243, Genera·! Code, 

re.veals a conflict of interest which prohibits X from holding a contract 

with the state. That section provides as follows : 

"The auditor of state shall examine each voucher presented 
to him, or claim for salary of an officer or employe of the state, 
or per diem and transportation of the commands of the national 
guard, or sundry claims allowed and appropriated for by the 
general assembly, and if he finds it to be a valid claim against 
the state and legally due, and that there is money in the state 
treasury duly appropriated to pay it and that all requirements of 
law have been complied with, he shall issue thereon a warrant 
on the treasurer of state for the amount found clue, an<l file and 
preserve the invoice in his office. He shall draw no warrant on 
the treasurer of state for any claim unless he finds it legal, and 
that there is money in the treasury which has been duly appropri­
ated to pay it." 

One of the duties of the Auditor under this section 1s to satisfy 

himself that work performed and supplies furnished for the state are 

according to specification and in the quantities actually charged for. That 

duty could not be performed in the best interest of the public if it were 

performed by an agent of the Auditor who had himself furnished the 

la:bor and supplies. I note that class three of the printing described in 

Section 754, General Code, upon which class the X Press, Inc. has bid, 

includes documents ordered by the elective state officers, which include 

the Audit~r of State. So, in the case of such printing ordered by the 

Auditor, there is the additional possibility that the department actually 

using the printed material would not require that it conform to specifi­

cation. 

It is, therefore, my opinion that the X Press, Inc., in which a principal 

stockholder is X, an agent of the Auditor of State, may not enter into 

a contract to perform any of the state printing designated by Section 754, 

General Code. 

Respectfully, 

C. WILLIAM O'NEILL 

Attorney General. 




