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EMPLOYEE, DISTRICT CHILDREN'S HOME-POSITIONS IN 

CLASSIFIED SERVICE ABOLISHED-REORGANIZATION AS 
A COUNTY CHILDREN'S HOME-FORMER EMPLOYEES NOT 

ENTITLED TO POSITION IN REORGANIZED COUNTY HOME 

UNLESS TRANSFERRED UNDER §143.25 R.C. 

SYLLABUS: 

All positions in a district children's home are abolished as a result of one of the 
participating counties withdrawing (where there are only two counties involved) 
and its reorganization as a county children's home; and an employee in the classified 
civil service of such district home would not be entitled to hold a position in such 
reorganized county home unless transferred thereto as provided in Section 143.25, 
Revised Code. 

Columbus, Ohio. May 26, 1958 

Hon. Leland S. Dougan, Chairman 
Civil Service Commission, Columbus, Ohio 

Dear Sir: 

I have your request for my op1mon reading as follows : 

"A question has arisen in regard to the right of an employee, 
in the classified civil service, of a district children's home to retain 
his position after one of the participating counties withdraws and 
the home becomes a county children's home. 

"The facts are as follows : 

"The Fairmont Children's Home was organized as a district 
childrens' home under the provisions of Section 5153.36 R. C. 
Stark and Columbiana were the participating counties. Section 
5153.41 R. C. provides that the superintendent of a district chil­
dren's home shall be in the unclassified service and all other 
employees shall be in the classified service. 

"Columbiana County withdrew from participating in the 
Fairmont Children's Home. On October 28, 1957, the Stark 
County Commissioners purchased Columbiana County's share 
in the Fairmont Children's Home. Section 5153.12 R. C. pro­
vides that all employees of a county children's home shall be in 
the classified civil service. 

"The Stark County Prosecutor, Norman J. Putman, issued 
an opinion on October 25, 1957 ( copy attached) in which he 
stated '* * * and all of the positions of the District Home will be 
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abolished. * * *.' Some of the employees were retained and others 
notified that their services were terminated. 

"Charles George, appointed April 1, 1934 and serving as an 
Attendant at $300 per month, was notified in a letter dated No­
vember 8, 1957, and signed by R. E. Wood, Director 'that you 
are to be relieved of your duties as Attendant of Fairmont Home 
on and after November 29th.' A letter to this Commission dated 
November 27, 1957, and signed by Charles P. George protests 
the dismissal and requests an investigation. 

"Your opinion is requested as to whether all positions in a 
district children's home are abolished as the result of one of the 
participating counties withdrawal from its operation and its re­
organization as a county children's home or whether an employee 
in the classified civil service would be entitled to retain his position 
under such circumstances." 

Upon the sale of the interest of Columbiana County to Stark County 

and there being only two counties involved, the Fairmont District Chil­

dren's Home became the Stark County Children's Home. Such with­

drawal by Columbiana County and sale is authorized by Section 5153.49, 

Revised Code, which read as follows : 

"The board of county commissioners of any county within a 
children's home district may, upon the recommendation of the 
county child welfare board or of the county department of welfare, 
and subject to the approval of the department of welfare, with­
draw from such district and dispose of its interest in such home 
by selling or leasing its right, title, and interest in the site, build­
ings, furniture, and equipment to any counties in the district, at 
such price and on such terms as are agreed upon among the 
boards of county commissioners of the counties concerned. 
Section 307.10 of the Revised Code does not apply to this section. 
The net proceeds of any such sale or lease shall be paid into the 
county treasury of the withdrawing county. 

"Members of the board of trustees of a district children's 
home who are residents of a county withdrawing from such 
district are deemed to have resigned their positions upon comple­
tion of the withdrawal procedure provided by this section. Vacan­
cies thus created shall be filled according to section 5153.05 or 
sections 5153.39 and 5153.45 of the Revised Code." 

No provision is made in Section 5153.49, Revised Code, for the 

transfer of employees. 

After the sale and transfer of the interest of Columbiana County, the 

former employer, namely, the Fairmont District Children's Home, went 

out of existence and there being no employer the positions existing in the 

district home were abolished. 
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Apparently no agreement or provision was made to transfer any 

employees of the district home to the county home, although this could 

have been done. See Opinion No. 2271, Opinions of the Attorney General 

for 1953, page 23. 

Under the provisions of Sections 5153.02 and 5153.03, Revised Code, 

after the transfer of the home to Stark County, the institution would then 

come under the supervision of the county child welfare board or the county 

department of welfare if one existed in Stark County. 

Section 5153.12, Revised Code, reads as follows: 

"All employees of the county child welfare board or county 
department of welfare shall be in the classified civil service. In 
so far as practicable, all employees holding positions in the classi­
fied service, whose duties are transferred by this section to the 
board of department, shall be continued, with like status, by the 
appointing authority before any other appointments are made. 
Sections 5153.01 to 5153.42, inclusive, of the Revised Code shall 
not affect the civil service status of any employee." 

Section 143.25, Revised Code, states: 

"With the consent of the commission, a person holding an 
office or position in the classified service may be transferred to a 
similar position in another office, department, or institution having 
the same pay and similar duties; but no transfer shall be made 
from an office or position in one class to an office or position in 
other class, nor shall a person be transferred to an office or posi­
tion for original entrance to which there is required by sections 
143.01 to 143.48, inclusive, of the Revised Code, or the rules 
adopted pursuant to such sections, an examination involving essen­
tial tests or qualifications or carrying a salary different from or 
higher than those required for original entrance to an office or 
position held by such person. 

"Any person holding an office or position under the classified 
service who has been separated from the service without delin­
quency or misconduct on his part may, with the consent of the 
commission, be reinstated within one year from the date of such 
separation to a vacancy in the same or similar office or position in 
the same department; provided, if such separation is due to injury 
or physical disability, such person shall be reinstated to the same 
office or similar position he held at the time of his separation, 
within thirty days after written application for reinstatement 
and after passing a physical examination made by a licensed physi­
cian designated by the public employees retirement board, show­
ing that he has recovered from such disability, provided further 
that such application for reinstatement be filed within five years 
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from the date of separation, and further provided that such appli­
cation shall not be filed after the date of service eligibility retire­
ment. 

"Whenever any permanent office or position in the classified 
service is abolished or made unnecessary, the person holding 
such office or position shall be placed by the commission at the 
head of an appropriate eligible list, and for a period of not to 
exceed one year shall be certified to an appointing officer as 111 

the case of original appointments." 

The new employer would arrange for the transfer of any employee 

desired in accordance with the foregoing section, or secure certification of 

the required employees from the Civil Service Commission. Employees not 

desired by the new employer where positions were abolished would be 

placed by the Civil Service Commission at the had of an appropriate eli­

gible list as stated in Section 143.25, Revised Code. 

Specifically answering your request contained in your letter, you are 

advised that all positions in a district children's home are abolished as a 

result of one of the participating counties withdrawing ( where there are 

only two counties involved) and its reorganization as a county children's 

home ; and an employee in the classified civil service of such district home 

would not be entitled to hold a position in such reorganized county home 

unless transferred thereto as provided in Section 143.25, Revised Code. 

Respectfully, 

WILLIAM SAXBE 

Attorney General 




