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OPINION NO. 90-065 

Syllabus: 

l. A township that has an emergency service levy under R.C. 
5705.19 may also impose charges under R.C. 505.84 to cover the 
costs of providing ambulance services within the township. 

2. Pursuant to R.C. 505.84 and sutject to exceptions set forth 
therein, a township may charge nonresidents $125 per run for 
ambulance services, and may charge residents a lesser fee, 
provided that the charges are reasonable and that the "authorized 
medicare reimbursement rate" established for the locality, as 
determined by the Medicare carrier, is equal to or less than 
$125. The board of township trustees may at its discretion waive 
all or part of the charge for any resident. 

To: Wiifrid G. Dues, Preble County Prosecuting Attorney, Eaton, Ohio 
By: Anthony J. Celebrezze, Jr., Attorney General, September 7, 1990 

I have before me your request for an opinion concerning the authority of a 
township to charge persons who make use of its ambulance services. You have asked 
specifically whether the township may bill nonresidents $125 per run and residents a 
lesser fee when ambulance services are provided. You have stated that the township 
has an emergency service levy that was adopted when the township's cost per run 
was $50; the cost is now $125 per run and it is estimated that the money generated 
by the levy will cover services for only approximately five months. You have 
indicated that the township has never charged residents or nonresidents for 
ambulance services, and that the purpose of imposing charges now would be to cover 
the estimated shortfall in the levy funds. I assume that the ambulance services in 
question are provided by the township within its territory, and that they are made 
available to anyone who needs ambulance services while located within the township, 
regardless of whether such person is a resident of the township. See generally, 
e.g., 1988 Op. Att'y Gen. No. 88-042. 

R.C. 505.84 authorizes a township to establish charges for the use of 
ambulance or emergency medical services, as follows: 

As used in this section, "authorized medicare reimbursement 
rate" means such rate established for the locality under Title XVIII of 
the "Social Security Act," 49 Stat. 620 (1935), 42 U.S.C. 301, as 
amended. 

A board of township trustees may establish reasonable charges 
for the use of ambulance or emergency medical services. The board 
may establish differe11t charges for township reside11ts and 
nonresident.;, and may at its discretion waive all or part of the charge 
for any resident. The charge for nonresidents shall be an amount not 
less than the authorized medicare reimbursement rate, except that if 
prior to the effective date of this amendment the board had different 
charges for residents and nonresidents and the charge for nonresidents 
was less than the authorized medicare reimbursement rate, the board 
may charge nonresidents less than the authorized medicare 
reimbursement rate. 

Charges collected under this section shall be kept in a separate 
fund designated as "the ambulance and emergency medical services 
fund," and shall be appropriated and administered by the board. Such 
funds shall be used for the payment of the costs of the management, 
maintenar..::e, and operation of ambulance and emergency medical 
services in the township. If the ambulance and emergency medical 
services are discontinued in the township, any balance remaining in the 
fund shall be paid into the general fund of the township. (Emphasis 
added.) 

R.C. 505.84 thus authorizes a board of township trustees to establish different 
charges for township residents and nonresidents and to waive all or part of the 
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charge for any resident. The statute requires that the charge for nonresidents "be an 
amount not less than the authorized medicare reimbursement rate."! It requires 
that all charges be reasonable. See generally 1984 Op. Att'y Gen. No. 84-048; 
see also 1984 Op. Att'y Gen. No. 84-083. R.C. 505.84 has heen construed as 
permitting the establishment of reasonable charges for ambulance services when a 
township provides those services by contract, as well as when it provides those 
services directly. See Op. No. 84-048; 1981 Op. Att'y Gen. No. 81-023; see also 
R.C. 505.44. 

Provisions for the adoption of a tax levy for ambulance services appear in 
R.C. 5705.19(1) (fire services, :,r ambulance or emergency medical services operated 
by a fire department or fire-fighting company), R.C. 5705.19(J) (police services, or 
ambulance or emergency medical services operated by a police department). and 
R.C. 5705.19(U) (ambulance or eraergency medical services). See also R.C. 
5705.191 (permitting the levying of a tax for any of the purposes in R.C. 5705.19). 
Proceeds of a tax levied for such a purpose may be expended only for such purpose. 
See Ohio Const. art. XII, §5; R.C. 5705.09-.10; In re Petition for Transfer of 
Funds, 52 Ohio App. 3d 1, _ N.E.2d _ (Montgomery County 1988). Authority to 
submit to the voters the question of adopting such a levy is conditioned upon a 
finding that "the amount of taxes that may be raised within the ten-mill limitation 
will be insufficient to provide for the necessary requirements of the subdivision and 
that it is necessary to levy a tax in excess of that limitation" for the stated purpose. 
R.C. 5705.19; see also R.C. 5705.191. If collection of the amount of taxes 
authorized under R.C. 5705.09(1), (J), or (U) would result in more funds than 
necessary for its purpose, the amount levied may be reduced. See R.C. 5705.19 
(permitting a levy for the purposes set forth in R.C. 5705.19(1), (J), or (U) to be 
reduced pursuant to R.C. 5705.261 (community college districts and school districts) 
or R.C. 5705.31 (county budget commission) or to "be terminated or permanently 
reduced by the taxing authority if it adopts a resolution stating that the continuance 
of the levy is unnecessary and the levy shall be terminat1!d or that the millage is 
excessive and the levy shall be decreased by a designated amount"); In re Petition 
for Trans/ er of Funds. 

You have described ;,, situation in which the amount generated pursuant to a 
levy under R.C. 5705.19 is insufficient to pay in full the costs incurred in the 
provision of ambulance services, and you have asked whether the township may 
charge a fee for ambulance services even though the residents are already subject to 
a tax levy for ambulance services. The statutory scheme appears to permit a 
township to charge a fee in such ci1 cumstances.2 R.C. 505.84 grants the authority 
to charge fees for ambulance services to all boards of township trustees, subject to 
the specified limitations on the amounts that may be charged. The language 
authorizing the township to charge fees contains no indication that the charging of 
fees is prohibited if a tax levy for ambulance services has been adopted. The statute 
does provide that amounts charged must be reasonable and, further, that charges 
collect~d must be kept in a separate fund designated as "the ambulance and 
emergency medical sources fund" and be used "for the payment of the costs of the 
manage111ent, maintenance, and operation of ambulance and emergency medical 

An exception applies to a township in which, prior to September 9, 
1988, the effective date of the pertinent amendment of R.C. 505.84, sec 
1987-1988 Ohio Laws, Part Il, 3092 (Am. H.B. 256, eff. Sept. 9, 1988), "the 
board had different charges for residents and nonresidents and the charge for 
nonresidents was less than the authorized medicare reimbursement rate." 
This exception is not applicable to the situation with which you are 
conc,.rned. since that township has not charged residents or nonresidrnts for 
ambulance services. 

2 This opinion addresses only the factual situation that you have 
described and does nut consider whether fees may be charged in other 
circumstances. 
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services in tl'e township."J The fact that R.C. 505.84 permits charges for 
residents to be lower than those for nonresidents and permits charges for residents 
to be waived appears to reflect an understanding that residents may he supporting 
the availability of ambulance services through the payment of taxes. See, e.>; .. 
Op. No. 84-048 at 2-155 to 2-156; see also 1987 Op. Att'y Gen. N'.1. 87-042; Op. 
No. 84-083. But see generally Op. No. 88-042 (syllabus, paragraph 4) ("[c]harges 
for ambulance and emergency medical services established uy a board of township 
trustees under the authority of R.C. 505.84 may not be collected from an institution 
operated by the Ohio Department of Youth Services"). 

It should be noted that payments made under a tax levy for ambulance 
services and charges paid under R.C. 505.84 serve somewhat different purposes. A 
township tax levy for ambulance services makes those services generally available 
throughout the township, regardless of whether the persor making the payment has 
actual need of those services in a given year. Charges under R.C. 505.84 are, in 
contrast, imposed upon an individual who has availecl himself of the ambulance 
services. Adoption of the two means of funding am:iulance services is, thus, not 
incompatible. 

R.C. 505.84 defines the amounts that may he charged of nonresidents in 
terms of the "authorized medicare reimbursement rate." That term is defined to 
mean the "rate established for the locality under Titk XVIII of the 'Social Security 
Act,' 49 Stat. 620 (1935), 42 U.S.C. JOI. as amerided." R.C. 505.84. The relevant 
rate is determined by the Medicare carrier which, pursuant to contract with the 
federal government, is responsible for administering Part B of the Medicare 
program. The Medicare carrier for the Preble County area is Nationwide Insurance, 
and questions concerning prevailing rates may be sent to the following address: 

Nationwide Insurance 
Medicare Op, rations 
Division of QJali ty Assurance and Reimbursement 
P.O. Box 182195 

(.Jlumbus, Ohio 43218 


A member of my staff contacted the Medicare carrier on your behalf and 
was in:ormed that the "authorized medicare reimbursement rate," see R.C. 
505.84, for a basic emergency run in the Dayton area (including Preble County) is 
currently less than $125. My staff member was told that the current allowable rate 
is $75 and Medicare pays eighty percent of that amount - i.e., $60. Under these 
facts, the amount that the township proposes to charge for nonresidents is 
permissible under R.C. 505.84. R.C. 505.84 permits any reasonable rate to be 
charged for township residents, and further permits all or any part of the charge for 
any resident tc, be waived. 

It is, 	therefore, my opinion, and you are advised, as follows: 

I. 	 A township that has an emergency service levy under R.C. 
5705.19 may also impose charges under R.C. 505.84 to cover the 
costs of providing ambulance services within the township. 

2. 	 Pursuant to R.C. 505.84 and subject to exceptions set forth 
therein. a township may charge nonresiderits $125 per run for 
ambulance services, and may charge residents a lesser fee. 
provu.lcd that the charges are reasonable and that the "authorized 
medicare reimbursement rate" established for the locality, as 
determined by the Medicare carrier, is equal to or less than 
$125. The bo1rd of township trustees may at its discretion waive 
all or part of the charge for any resident. 

J Only if ambulance and emergency medical services are dis::ontinued in 
the township may the charges be used for any other purpose; in that case. 
remaining moneys shall be paid into the general fund oi the township. R.C. 
505.84. See generally In re Transfer of Fumls, 52 Oh10 App. Jd I, __ 
N.E.2d _ (Montgomery County 1988). 




