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BALLOT, NATIONAL PARTY COLUMN - CROSS MARKS 

BOTH IN BLANK CIRCULAR SPACE AT HEAD OF PARTY 
TICKET AND IN SQUARE IN FRONT OF BRACKET BEFORE 
NAMES OF CANDIDATES OF ANOTHER PARTY FOR PRESI­

DENT AND VICE PRESIDENT OF UNITED STATES - IN­
VALID - MAY NOT BE COUNTED - IMPOSSIBLE TO DE­
TERMINE VOTER'S CHOICE. 

SYLLABUS: 

A national party column ballot ·which bears cross marks in both the blank 

circular space at the head of a party ticket and also in the square in front of 

the bracket before the names of the candidates of another party for president' 

and vice-president of the United States is invalid and may not be counted for 

the reason that in such case it' is impossible to determine the voter's choice. 

Columbus, Ohio, October 24, 1940. 

Hon. George M. Ne:ffner, Secretary of State, 
Columbus, Ohio. 

Dear Sir: 

This will acknowledge receipt of your request for my opinion on the 

following: 
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"In marking the national party column ballot, if there should 
be a cross mark placed in the circle above the Democratic ballot 
and a cross mark in the square before the names of the Republican 
candidates for president and vice president, how should such bal­
lot be counted?" 

In the counting of ballots it is well settled that a voter's intention as 

evidenced by the mark or marks he places upon his ballot must be considered. 

Generally, if a voter affixes to his ballot any mark which fairly indicates his 

intention the ballot will be counted unless a mandatory provision of the elec­

tion statutes has been violated. See 18 Am. Jur. 301, et seq. 15; 0. J. 382, 
et seq. 

The Legislature of Ohio has adopted this general rule in the enactment 

of Sections 4785-131 and -1-785-144, General Code, which, is so far as are 

pertinent to your inquiry at this time, provide as follows: 

Section 4785-131, General Code: 

"* * * * * * * * * 
9. No ballot shall be rejected for any technical error which 

does not make it impossible to determine the voter's choice. 

*** * * * ,,
Section 4 785-144, General Code: 

"No ballot shall be counted which is marked contrary to law, 
except that no ballot shall be rejected for any technical error un­
less it is impossible to detem1ine the voter's choice. * * •~ " 

In other words, no qualified elector will be disfranchised by the com­

mission of any technical error in casting his ballot providing it is at all pos­

sible to determine his intent. 

This proposition was considered by the Supreme Court of Ohio in the 

case of Village of Richwood vs. Algower, 95 0. S. 268, wherein at page 274 
of the opinion, Jones, J. said as follows: 

" * * * Suffice it to say that with a view to preserving the 
right of elective franchise to the citizen elector, in the absence of 
statutory provisions invalidating the ballot, the courts of• this 
country have generally adopted a rule of liberality for the purpose 
of ascertaining and safeguarding the intention of the voter in the 
exercise of his constitutional privilege, and the Ohio statute above 
quoted emphasizes that feature when it provides that no ballot 
shall be rejected for technicalities which do not make it impossible 
to determine the voter's choice." 

To the same effect is the pronouncement of Walters, J. in the early case 
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of State, ex rel. Bambach vs. Markley, 9 0. C. C. (N. S.) 561 (affirmed 

by the Supreme Court without opinion, 76 0. S. 636), at page 567 as fol­

lows: 

"It is a rule of construction laid down by all text-writers 
upon the subject of counting votes that the primary step is to de­
termine, if possible, the intention of the voter, and where that can 
be done, no vote should be thrown out. This would seem to be a 
just rule as we all know that a great many people in this country 
give but little attention to the manner of voting under the Austra­
lian law, and especially where it is desired to vote a mixed ticket, 
and that a great deal of confusion has arisen. It takes a pretty intel­
ligent man, from one election to another, his attention not having 
been called to the matter, and having given no thought to the man­
ner of voting, to step into the voting booth, and without hesitation 
to vote a mixed tick-et, and be sure it is correctly done. The courts, 
therefore, have construed all those Australian ballot laws in a lib­
eral manner. The Legislature in adopting that system, and carry­
ing out that idea of construction in Section 6935, provided as fol­
lows: 'No ballot shall be rejected for any technical error which 
does not make it impossible to determine the voter's choice.' In 
obedience to this rule of construction, if from an inspection, and 
from the evidence, it is possible to determine the intention of the 
voter you must do so. In other words, if it is possible, in the lang­
uage of the statute for us to determine for whom he intended to 
vote, it is our solemn duty to preserve that vote." 

Let us now consider the manner in which an elector may vote the na­

tional party column ballot which consists only of the names of the candi­

dates for president and vice-president of the United States. Section 4785-
107, General Code, provides as follows : 

"The names of candidates for electors of president and vice­
president of any political party or group of petitioners, shall not 
be placed on the ballot; but shall, after nomination, be filed with 
the secretary of state. In place of their names there shall be printed 
first on the ballot the names of the candidates for president and 
vice-president, respectively, of each such party or group of peti­
tioners and they shall be arranged under the title of the office. 
Before the names of such candidates for president and vice-presi­
dent of each party or group, a single square shall be printed in 
front of a bracket in which the voter shall place the cross mark 
for the candidates of his choice for such offices. A vote for any of 
such candidates shall be a vote for the electors of the party by 
which such candidates were named and whose names have been 
filed with the secretary of state." 

Section 4785-105 General Code, provides in part as follows: 

* The party column ballot shall be so printed as to give 
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each elector an opportunity to designate by a cross mark in a blank 
circular space, three-quarters of an inch in diameter, below the de­
vice and above the name of· the party at the head of the ticket 
or list of candidates, his choice of a party ticket and his desire to 
vote for each and every candidate thereon, except as he may other­
wise indicate, by a cross mark in a blank enclosed space on the 
left and before the name of each candidate, his choice of particu­
lar candidates. * '* * " 

In the recent case of State, ex rel. Sawyer vs. :'\effner, 137 0. S. 309, 

the relator filed a petition praying that a writ of mandamus issue to compel 

the respondent, as Secretary of State, to place upon all national party column 

ballots at the general election this year the blank circular space in which to 

vote a straight party ticket provided for in Section -1-785-105, supra. The 

court in allowing the writ said at page 3 IO as follows: 

"The presidential ballot is a party column ballot and there­
fore comes within the provisions of Section 4785-105, General 
Code." 

Obviously the court intended its order in said case to have some effect. 

By requiring the circular space to be placed at the head of each party ticket 

the court found that the Legislature had provided another method of voting 

for the Republican or Democratic nominees for president and vice-president 

of the United States and the respective party presidential electors whost> 

names have been filed with the Secretary of State as provided by law. There­

fore, a cross mark in the blank circular space below the device and above the 

name of the party must be construed as an intention on the part of the voter 

to vote for such candidates. Clearly, of course, by force of Section 4785-107, 
supra, such vote may be cast by placing a cross mark in the single square in 

front of the bracket enclosing the party nominees for president and vice-presi­

dent. 

To sum up, it appears that, in so far as a national party column ballot is 

concerned, an elector may cast his vote by either placing a cross mark in the 

circular space as provided in Section 4785-105, supra, or in the square in 

front of the names of the party nominees as provided in Section 4785-107, 
supra. 

In the instant op1111on we are concerned with a national party column 

ballot whereon appears a cross mark in the circle above one party ticket and 

also a second cross before the names of the opposition candidates for presi­

dent and vice-president of the United States. In line with the foregoing 
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discussion, it is apparent that each cross mark standing alone is made in ac­

cordance with law; the former in accordance with Section 4785-105, supra, 

and the latter in accordance with Section 4785-107, supra. 

Such being the case, having in mind the principles enunciated at the be­

ginning of this opinion, we must now attempt to ascertain the intention of 

a voter casting this type of ballot. Section 4 785-131, supra, provides in part 

as follows: 

7. If the elector marks more names than there are persons 
to be elected to an office, or if, for any reason, it is impossible to 
determine the voter's choice for an of'fice to be filled, his ballot 
shall not be counted for such office. 

Section 4785-144, supra, provides in part as follows: 

" * * * A ballot shall not be considered invalid when a less 
number of candidates are voted for than are to be selected for any 
particular office; but if more persons are voted for than are to 
be selected for any particular office, then such ballots shall be in­
valid, but only in so far as that of'fice is concerned. *' '* ,~ " 

There can be no dispute that a national party column ballot bearing two 

cross marks, one in the circle above the Republican ticket and the other in 

the circle above the Democratic ticket should not be counted for the reasons 

contained in the sections just quoted. For like reasons, such a ballot con­

taining a cross mark in each of the squares in front of the names of the 

nominees of the respective parties should be declared invalid and should not be 

counted. In either case it would appear that the elector has attempted to 

mark more names than there are persons to be elected and by reason thereof 

has made it impossible to determine his choice. 

I fail to see any material distinction between these examples marked 

with two cross marks and the ballot about which you inquire whereon ap­

pears two cross marks, one in the circle above the Democratic ticket and the 

other in the square in front of the names of the Republican candidates for 

president and vice-president. As stated above, each cross mark was made in 

conformity with a provision of the election law and I see no reason, therefore, 

to give either a preference over the other. In my opinion an elector who casts 

such a ballot has marked more names than there are persons to be elected and 

has thereby made it impossible to determine his choice. 
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A former Attorney General had occasion to consider a question very sim­

ilar to the one propounded by you. His conclusions are contained in Opin­

ions of the Attorney General for 1928, Vol. IV, page 2625. The syllabus 

of said opinion holds as follows: 

"'Vhere a voter makes a cross mark in the circle at the head 
of a party presidential ticket and also makes cross marks before 
the names of candidates for president and vice president on an­
other party presidential ticket, the voter has thereby made it im­
possible to determine his choice for the office to be filled and the 
ballot should not be counted for such office." 

At page 2631 of that opinion it was said: 

"By making the mark in the circle at the head of the Demo­
cratic ticket the voter has evidenced the purpose to vote for the 
candidates for elector set out on that ticket. By making the cross­
mark in front of the names of Hoover and Curtis, on the Repub­
lican ticket, he has just as effectively evidenced an intention to vote 
for the Republican candidates for electors. It is true that the vote 
appearing on the Democratic ticket is made in accordance with 
the statute while the marks on the Republican ticket are not in 
accordance with the statute, but so far as the intention of the voter 
is concerned, one is as definite as the other. I do not believe, there­
fore, that the marks in front of the names of Hoover and Curtis 
on the Republican ticket can be regarded as mere surplusage or 
technical errors, and ·my conclusion is that such ballot falls within 
the provisions of paragraph 7 of Section· 5070, supra, which pro­
vides that where the voter has for any reason made it impossible 
to determine his choice for an office to be filled, his ballot shall 
not be counted for such office." 

This reasoning may be applied with greater force to the instant situa­

tion by reason of the fact both cross marks we are considering were made in 

pursuance of specific statutory authority, whereas the cross marks on the Re­

publican ticket under consideration in the 1928 opinion were not contem• 

plated by any statute then existing. 

In view of the foregoing, it is my opinion that a national party column 

ballot which bears cross marks in both the blank circular space at the head of 

a party ticket and also in the square in front of the bracket before the names 

of the candidates of another party for president and vice-president of the 

United States is invalid and may not be counted for the reason that in such 

case it is impossible to determine the voter's choice. 

Respectfully, 

THOMAS ]. HERBERT, 

Attorney General. 




