
OPINIONS 

INTERPRETATION-SECTION 4831-13 G. C.: 

r. FIRST PARAGRAPH-AUTHORITY, COUNTY BOARD OF 

EDUCATION TO TRANSFER PORTION OF TERRITORY 

FROM LOCAL SCHOOL DISTRICT TO ADJOINING CITY 

OR EXEMPTED VILLAGE SCHOOL DISTRICT-NO AU­

THORITY TO TRANSFER ENTIRE TERRITORY OF LO­

CAL SCHOOL DISTRICT. 

2. COUNTY BOARD OF EDUCATION-AUTHORIZED TO 

TRANSFER CERTAIN TERRITORY AT ANY TIME DUR­

ING ANY YEAR. 

3. PETITION TO TRANSFER PORTION OF DISTRICT TO 
CITY OR EXEMPTED VILLAGE SCHOOL DISTRICT-MAY 
ONLY BE FILED PRIOR TO FIRST DAY OF FEBRUARY 
IN EVEN NUMBERED YEAR. 

4. BOARD OF EDUCATION-TRANSFERRED TERRITORY 

FROM LOCAL SCHOOL DISTRICT WITHIN COUNTY 
SCHOOL DISTRICT TO ADJOINING COUNTY SCHOOL 

DISTRICT OR ADJOINING CITY OR EXEMPTED VILLAGE 
SCHOOL DISTRICT-RESIDENTS OR ELECTORS-HAVE 

NO RECOURSE BY WAY OF PETITION OR REMON­

STRANCE. 

SYLLABUS: 

1. The first paragraph of Section 4831-13, General Code, authorizes a county 
board of education to transfer a portion of the territory from a local school district 
to an adjoining city or exempted village school district but does not authorize the 
transfer of the entire territory of a local school district. 

2. The first paragraph of Section 4831-13, General Code, authorizes a county 
board of education to transfer such territory at any time during any year. 

3. Under the provisions of Section 4831-13, General Code, where it is sought 
by a petition of the electors residing in the territory of a local school district to 
trans fer a portion of such district to a city or exempted village school district such 
petition may only be filed prior to the first day of February in an even numbered 
year. 

4. \,\There a board of education has pursuant to the authority given it in the 
first paragraph of Section 4831-13, General Code, transferred territory .from a local 
school district within the county school district to an adjoining county school district 
or to an adjoining city or exempted village school district, the residents or electors 
in the territory so transferred have no recourse by way of petition or remonstrance. 
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Columbus, Ohio, April 21, 1952 

Hon. Jackson Bosch, Prosecuting Attorney 

Butler County, Hamilton, Ohio 

Dear Sir: 

I have before me your request for my opinion, reading as follows: 

"We request your opinion interpreting Section 4831-13 
G. C. in connection wit:h a set of facts, as follows : 

"The City of Middletown is located in Butler County, 
Ohio, and Lemon Township surrounds it. The bounds of Lemon 
Local School District are almost co-extensive with the township 
and therefore Lemon Local School District also surrounds the 
City of Middletown. 

"There is a movement in the city of Middletown and also in 
Lemon Local School District to consolidate the two school dis­
tricts. There is also some opposition. The questions we would 
like to have answered are as follows : 

"r. Does the first paragraph of Section 4831-13 author­
ize the County Board of Education to transfer an entire 
school district, such as Lemon Local School District, to an 
adjoining city school district or does this section contemplate 
the transfer of only a part of a school district? 

"2. Reading the first paragraph of Section 4831-13 
in connection with the second paragraph, can such transfer 
be made in any year or can it only be made in the even 
numbered years? 

"3. Can such transfer be made at any time of the year? 

"4. Do the inhabitants of the school district which is 
being transferred have any recourse against the action of the 
County Board or any appeal from its action? 

"The first paragraph of this section, so far ·as we can 
determine, has never been interpreted, as it went into effect 
in 1947. There are several Attorney General's Opinions 
noted in Page's Ohio General Code and also in Baldwin's 
Code Service. Section 4831-13 was passed on -by the Su-
preme Court in 145 0. S. 441 ." · 

Section 4831-13, General Code, is a part of an act which .became 

effective September 25, 1947, and which is found in 122 Ohio Laws, 572. 

This act embraced also Sections 4831, 4831-1 and 4831-q, General Code, 
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and appears to have ,been intended to provide a complete system for 

transfers of territory and changes in the boundaries of school districts. 

Section 4831, General Code, authorizes the county board of educa­

tion to transfer "part or all" of a school district of the county school district 

to an adjoining district, and reserves to the resident electors of the terri­

tory proposed to be transferred, the right to defeat such transfer by a 

protest signed by a majority. Section 4831-1, General Code, authorizes 

such county board to create a new district out of one or more local dis­

tricts or parts thereof, with a similar right of protest. 

This act repealed a large portion of the chapter beginning with Sec­

tion 4831, which had formed a part of the new school code of 1943, and 

which had undertaken to provide for the adoption bienially of a plan of 

territorial organization ,by county boards of education. 

Section 4831-13, as it now stands, relates solely to transfers of terri­

tory from a local school district to an adjoining county school district or 

an adjoining city or exempted village school district. That section reads 

as follows: 

"If a county board of education deems it advisable to transfer 
territory from a local school district within the county school dis­
trict to an adjoining county school district or to an adjoining 
city or exempted village school district, such transfer may be 
made by the county ,board of education by the adoption of a 
resolution providing .for such transfer. A county board of educa­
tion may accept a transfer of territory from another county 
school district or from a city of exempted village school district 
and annex such territory to a contiguous local school district of 
the county school district. 

"If there is filed with a county 1board of education prior to 
the first day of February in any even numbered year a petition 
requesting the transfer of territory from a local school district 
o,£ the county school district to an adjoining county school dis­
trict or to an adjoining city or exempted village school district, 
and such petition is signed by 75% of the qualified electors 
residing in the territory which the petition seeks to have trans­
ferred voting at the last general election, such county board of 
education shall, prior to the first day of April next following the 
filing of such petition with the county board of education, either 
adopt a resolution transferring the territory as requested by such 
petition or adopt a resolution objecting to the requested transfer. 
If the resolution adopted by the county board of education is 
a resolution objecting to the requested transfer, then the county 
board of education shall, within ten days after the adoption of 
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such resolution, file a copy of the resolution, together with a copy 
of the petition and a map showing the boundaries of the terri­
tory which the petitioners seek to have transferred, with the 
superintendent of public instruction. The superintendent of public 
instruction, if he is not in agreement with the county board of 
education's action in objecting to the requested transfer of terri­
tory, shall, prior to the first day of August next following such 
action, hold a hearing in the county where the proposal to transfer 
territory was filed. The superintendent of public instruction or 
his representatives shall preside at any hearing. For a period of 
ten days after such hearing the petitioners who signed the 
original petition which was filed with the county 1board of educa­
tion pursuant to the provisions of this section shall have the right 
to request that their names be removed from such petition. Not 
later than the first day of September after the filing with the 
superintendent of public instruction, pursuant to the provisions 
of this section, of a proposal to transfer territory, the superintend­
ent of public instruction shall either approve or disapprove such 
proposed transfer of territory and shall submit, in writing, to the 
county board of education filing such proposal, notice of his de­
cision. If the decision of the superintendent of public instruction 
is an approval of the proposed transfer of territory, then the 
county board of education shall, within thirty days after receiving 
the superintendent's decision, adopt a resolution transferring the 
territory. 

"Upon the adoption by a county board of education, as au­
thorized by this section, of a resolution transferring territory to 
another county school district or to a city or exempted village 
school district such county 1board of education shall, forthwith, 
submit a copy of such resolution to the clerk of the board of edu­
cation of the county, city or exempted village school district to 
which the territory is transferred. Such transfer of territory 
shall not •be complete, however, until ( 1) a resolution accepting 
the transfer has been ,passed by a majority vote of the full mem­
bership of the board of education of the county, city or exempted 
village school district to which the territory is transferred, (2) 
an equitable division of the funds and indebtedness between the 
districts involved has been made by the county board of education 
making the transfer, and (3) a map showing the boundaries of the 
territory transferred has been filed, by the board of education 
accepting the transfer, with the county auditor of each county 
affected by the transfer. When such transfer is complete the legal 
title of the school property in the territory transferred shall he 
vested in the ,board of education of the school district to which 
the territory is transferred." 

Prior to this amendment Section 4831-13 related to the same subject 

but provided a procedure whereby the residents of the territory proposed 
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to be transferred from a local school district to an adjoining county school 

district or to a city or exempted village school district could by filing a 

protest prevent such change from being consummated. 

r. Coming now to an examination of the present Section 4831-13 

with especial reference to your first question, I call attention to the 

language of the first sentence : 

"If a county :board of education deems it advisable to trans­
fer territory from a local school district within the county school 
district * * *." (Emphasis added.) 

The natural meaning of the words, "transfer territory from", cer­

tainly does not include the idea of taking an entire district. The use of 

such language implies that after taking something from the whole, whether 

it be a tangible article or an area of land, there is something remaining. 

This meaning, it appears to me is emphasized by the language of the 

second sentence of this section, to wit: 

"A county board of education may accept a transfer of terri­
tory from another county school district or froni a city or ex­
exempted village school district, and annex such territory to a 
contiguous portion of the county school district." 

(Emphasis added.) 

It seems to me quite unreasonable to assume that this would imply 

authority for an entire county district or an entire city district or an 

entire exempted village district to be transferred to a contiguous local 

district. That it was not intended by the section under consideration to 

authorize the transfer of an entire district, seems further to 1be evidenced 

by the provisions of Sections 4831 and 4831-1, General Code which were 

parts of the same act as said Sec::tion 4831-13. In those other sections 

the express reference is to a transfer of "a •part or all" of a district; and 

to the creation of a new district from "one or more local school districts 

or parts thereof." If the general assembly had intended ,to allow the same 

latitude in Section 4831-13, it is quite reasonable to assume that it would 

have used appropriate language to express its intention. 

2. The first paragraph of the section under consideration confers a 

power upon the county •board of education acting on its own initiative, 

and appears to be complete in itself. There is no qualification found in 

the succeeding portions of this section which appears to limit the power 
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of the county board. There is no stipulation as to the time when the board 

may take this action, and the language of the first sentence seems to me 

to give finality to the action, by saying: 

"Such transfer may be made by the county ·board of educa­
tion by the adoption of a resolution providing for such transfer." 

It is my opinion that this statute gives the board absolute power to 

act, and it can act whenever it sees fit. 

3. Having disposed of the questions arising out of the first paragraph, 

we turn to the remainder of the section, which appears to deal with an 

entirely different procedure, to wit, a transfer initiated by a petition of 

the electors residing in the territory sought to be transferred. This peti­

tion, which is to be signed by 75% of the qualified electors residing in 

such territory may only ibe filed prior to the first day of February in any 

even numbered year. 

4. In view of my answer to your first question, it seems very clear 

that the action of the county board of education taken pursuant to the 

authority of the first paragraph of Section 4831-13 supra, is final, and 

that no provision whatsoever is made by the section entitling the resi­

dents or electors in the territory transferred to protest such action or to 

prevent it from becoming effective, and that no appeal of any character 

whatsoever is provided. The entire provision of the section relating to 

anything of the nature of an appeal is confined to those proceedings which 

have been ini,tiated by the petition of 75% of the qualified electors to 

which I have referred. Nor do I find in any other section of the statutes 

any provision whereby the residents of the territory in question have the 

right to object to the proposed transfer, if it has ,been ordered by the 

county board on its own initiative. Sections 4831 and 4831-1, General 

Code, which, as I have stated, were part of the act in question, relate 

exclusively to proceedings by a county board of education to accomplish 

transfers of a part or all of a local school district to an adjoining district 

or districts in the county school district, and Section 4831-14, General 

Code, which was also a part of the same act, deals exclusively with the 

transfer of territory from a city school district or an exempted village 

school district to an adjoining city or exempted village district or to a 

county school district. 
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Accordingly, in specific answer to your questions it is my opinion: 

r. The first paragraph of Section 4831-13, General Code, authorizes 

a county board of education to ,transfer a portion of the territory from 

a local school district to an adjoining city or exempted village school 

district but does not authorize the transfer of the entire territory of a 

local school district. 

2. The first paragraph of Section 4831-13, General Code, authorizes 

a county board of education to transfer such territory at any time during 

any year. 

3. Under the provisions of Section 4831-13, General Code, where 

it is sought by a petition of the electors residing in the territory of a local 

school district to transfer a portion of such district to a city or exempted 

village school district such petition may only be filed prior to the first 

day of February in an even numbered year. 

4. ·where a board of education has pursuant to the authority given 

it in the first paragraph of Section 4831-13, General Code, transferred 

territory from a local school district within the county school district to 

an adjoining county school district or to an adjoining city or exempted 

village school district, the residents or electors in the territory so trans­

ferred have no recourse by way of petition or remonstrance. 

Respectfully, 

c. vV1LLIAM O'NEILL 

Attorney General 


