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FEE PAID BY APPLICANT TO TAKE EXAMINATION CON­

DUCTED BY STATE . BOARD OF COSMETOLOGY-WHERE 

APPLICANT FAILS TO APPEAR FOR EXAMINATION, NO 

AUTiIORiTY IN LAW TO REFUND FEE.PAID. 

SYLLABUS: 

· ·: When an applicant for admission to an · examination conducted l:>y the state board 
of . cosmetology, after being approved and scheduled for examina!ion, does not wish 
to take the examination or fails to appear for examination, the state board of cos-. 
metology is without authority in law to refund the fee paid by the applicant. · 

Columbus, Ohio, August 12, 1946 
. . 

Mrs. Edna D. Stout, Chairman, State Board of Cosmetology 

Columbus, Ohio 

Dear Madam: 

Your request for my opinion reads : 

"The members of the board have directed me to ask for the 
following information: 

Kindly refer to ·section 1082-12 of the General Code of Ohio, 
and advise--,- If an applicant from Ohio or another state does not 
wish to take the state board examination after being approved and 
scheduled for the examination, or fails to appear for scheduled 
examination, is it permissible for the department to refond the five 
dollar fee, which has been placed in the depository trust fund, 
since the applicant has neither taken the state board examination 
nor received a license to practice cosmetology?" 

Section 10~2- I 2, General Code, reads as follows : 

"The fee for a license as a managing cosmetologist shall be 
five dollars ($5.00). 

Each applicant for a license, and/or for examination for de­
termining his or her fitness to practice cosmetology as an operator, 
shall pay to the board a fee of five dollars, and for each re­
examination ( other than a second examination, for which no fee 
shall be required), a fee of three ($3.00) dollars. 

The fee for examination and/or license as the case may be, 
as a manicurist shall be five ($5.00) dollars and for each re-
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examination ( other than a second examination for which no fee 
shall be requfred), a fee of three ( $3.00) dollars. 

Each applicant referred to in thi~ sectiori shall, in addition to 
the fees herein specified, furnish his or her own moc!els." · 

Section 1082-6, General Code, reads as follows: 

"Every application for admission to examination, and every 
application for a license as a cosmetologist, or any branch of cos­
metology, shall be in writing, on blanks prepared and furnished 
by the board. Such application shall be accompanied by the fee · 
herein specified, and shall contain proof of the qualifications of 
the applicant for examination, or for license, as. provided herein, 

.and shall be verified by the oath of the applicant." 

From these sections it is clear that payment of the required fee is a 

necessary prerequisite to a valid application for admission to examination. 

In other words, unless an applicant for admission to examination has com­

plied with the procedure outlined in Section 1082-6, General Code, supra, 

which provides inter alia that the application be accompanied by the fee, 

the state board of cosmetology can not proceed to consider the apP.licant 

and certainly. can not schedule him for examination. A glance will suffice 

to suggest the absence from these sections of any provision for a refund 

of the fee or of any language which would indicate that the fee is con­

tingent upon the taking of an examination or anything else. 

I note from your letter that the fees about which you are concerned 

have been placed in the state depository trust fund. In this regard I invite 

your attention to the section which created the state depository trust fund, 

Section 24-3, General Code, which reads as follows: 

"For the purpose of providing a method of properly collect-
. ing, depositing and auditing of contingent receipts, received by 

various state departments, there is hereby created the state deposi­
tory trust fund of which the treasurer of state shall be the 
custodian." (Emphasis added.) 

.Section 24~4, General· Code, relative to state depository trust fund de-

posits, reads in part as follows : 

"Every state officer, state instituti.on, department, board, com­
mission, college or university, receiving foes or advances of 
money, or who, under the provisions of · section 24 of the Gen~ 
eral Code, collect or receive fees, advances, or money, shall de-
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posit all such receipts to the credit of the state depository trust 
fund, herein created, when such receipts niay be subject to refund 
or return to the sender; or when such receipts have not yet ac­
crued to the state. * * *" (Emphasis added.) 

It is clear from these sections that the state depository trust fund was 

created and is maintained to provide a place of deposit for contingent re­

ceipts, receipts subject to refund or return which have not accrued to the 

state at the time of deposit. There is no authority in the law whereunder 

you have a right to place in the depository trust fund the fees collected 

from applicants for admission to examination. As I have already pointed 

out these fees are not subject to refund or return; nor are they contingent 

fees. They have aiccrued to the state. That this was recognized by the 

General Assembly is evidenced by the terms of Section 1082-22, General 

Code, which reads as fol!ows: 

"All fees collected on behalf of the board of cosmetology, 
and all receipts of money shall be reported at the beginning of 
each week, for the week preceding, to the state auditor, and at the 
same time the entire amount of such collection shall be paid into 
the state treasury, and shall be credited to a fund to be known as 
the board of cosmetology's rotary fund, which fund is hereby 
created. Such rotary fund shall be for the board of cosmetology, 
only, and out of it shall be paid upon the warrant of the state 
auditor, salaries and all other expenses necessarily incurred in 
carrying into effect the provisions of this act. Provided, how­
ever, that any money in excess of such operating expenses shall 
be credited to the general revenue fund of the state." 

This section was considered by my immediate predecessor in an opin-

10n rendered to you pursuant to your request which involved a question 

similar to but not identical with the question you have presented to me. 

1940 Opinions of the Attorney General, page 188, No. 1873. The first 

branch of the syllabus of that opinion reads as follows: 

"1. All fees collected by the Board of Cosmetology are, under 
the provisions of Section 1082-22, General Code, required to be 
paid into the state treasury and after such payment may not be 
refunded without a specific appropriation by the General Assem­
bly." 

I concur with this conclusion of my predecessor not alone for its legal 

accuracy but also because I feel that it could not be successfully urged that 

any person who had set in motion the wheels of the administrative ma-
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chinery, whose application had been acted upon and approved and who had 

been scheduled for examination, receives no benefit from the payment of 

the fee. To argue that a person who had been scheduled for examination 

but had failed to appear is being treated unfairly when his request for a 

return of his fee is denied, would be even more unreasonable. The statute 

contemplates a contribution by the applicant to pay, partially at least, the 

expense of services rendered in his behalf and at his request. To permit a 

return of the fee under the circumstances you have outlined would be to 

subject to the whims and caprice of an applicant the manifest intention of 

the General Assembly. 

In view of all this, it is my opinion, in specific answer to your inquiry, 

that when an applicant for admission to an examination conducted by the 
state board of cosmetology, after being approved and scheduled for exami­

nation, does not wish to take the examination or fails to appear for exami­

nation the state board of cosmetology is without authority in law to refund 

the fee paid by the applicant. 

Respectfully, 

HUGH S. JENKINS, 

Attorney General. 


