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ELECTION BALLOT-MARKED BY CHECK MARK, NOT AN 

X MARK-SQUARE SPACE OPPOSITE CANDIDATE'S NAME 

-TECHNICAL ERROR-NOT IMPOSSIBLE TO DETERMINE 

VOTER'S CHOICE-BALLOT SO MARKED NOT INVALI­

DATED. 

SYLLABUS: 

An election ballot marked by a check mark, rather than the "X" as directed 
by law, in the square space opposite a candidate's name, is a technical error only, 
and is one which does not make it impossible to determine the voter's choice, and 
such ballot so marked is not thereby invalidated. 

Columbus, Ohio, May l 5, 1950 

Hon. Anthony J. Bowers, Prosecuting Attorney 

Allen County, Lima, Ohio 

Dear Sir: 

Your request for my opinion reads as follows : 

"At the election held May 2, 1950, there was a tie vote for 
member of the Republican County Central Committee between 
two candidates. However, there are two disputed ballots which 
were not counted. The Board of Elections adopted a resolution 
whereby the two disputed ballots were not counted and the tie 
vote resulted. They later rescinded the resolution and disre­
garded the two ballots. 

Your formal opinion is requested as to interpretation of 
General Code 4785-144 in regard to the two disputed ballots. 
The two ballots, instead of being marked with an X, were marked 
with a check mark as indicated below : 

(Here you indicate by a sketch that in the square space at the 
left of the candidate's name the voter placed a check mark 
instead of an "X") 

General Code 4785-144 reads 'No ballot shall be counted 
which is marked contrary to law except that no ballot shall be 
rejected for any technical error unless it is impossible to deter­
mine the voter's choice.' It is my opinion that the voter's choice 
can be determined and that there is no technical error. However, 
your attention is invited to your former 1948 OAG 3785 wherein 
it holds that 'a ballot which bears any mark other than X placed 
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thereon by the voter is invalid and the entire ballot shall be 111-

validated and not counted.' This opinion was rendered under 
the former General Code and not as it stands at the presen;: time. 

The present General Code 4785-144 became effective Jan­
uary 1, 1950, and I believe that no opinion has been rendered 
under the present statute. The present law as it now reads was 
originally the law and the Court in 44 OLA 529, 4 Ohio Sup 
332, ruled that no ballot shall be rejected for any technical error 
unless it is impossible to determine the voter's choice is intended 
to make effective the honest voter's indication of his choice not­
withstanding technical defects and irregularities. 

The Courts held that 'provisions relative to the use of the 
cross mark as a means of indicating the voter's choice has been 
generally construed as directory only'. 

Therefore, it is requested that you give your opinion as to 
whether or not any mark other than X, particularly a check 
mark, placed in the space provided before the name should be 
counted for the individual." 

In considering the question here presented an examination of the 

history of this statute is most helpful. In paragraph 9 of Section 5070, 

General Code, as passed April 18, 1892, in Senate Bill No. 279, the fol­

lowing language is found : 

"No ballot shall be rejected for any technical error which 
does not make it impossible to determine the voter's choice." 

The substance of this provision of the statute was retained 111 the 

1929 codification of the Ohio election laws, Section 4785-144 therein 

reading in part as follows : 

"No ballot shall be counted which is marked contrary to 
law, except that no ballot shall be rejected for any technical 
error unless it is impossible to determine the voter's choice.'' 

It should be noted here that another provision of the 1929 codification, 

Section 4785-131, provided for the marking of ballots in the space to the 

left of and opposite the names of the candidates by making a "cross mark.'' 

This provision of the statute was substantially changed by an amend­

ment to Section 4785-144, effective January 2, 1948, the pertinent part of 

this section being changed to read as follows : 

"No ballot shall be counted which bears any marks other 
than 'X' marks placed thereon or a name written therein by the 



OPINIONS2 74 

voter, in a blank space provided therefor, and the printed or 
other matter ordered placed thereon for use in such precinct by 
the board of elections." 

This provision of Section 4785-144, General Code, was agam 

amended, effective November r, 1949. The pertinent portion of the 

statute as thus amended reads as follows : 

"No ballot shall be counted which is marked contrary to 
law, except that no ballot shall be rejected for any technical error 
unless it is impossible to determine the voter's choice." 

The extent to which a voter might deviate from the technical require­

ments of the statute without invalidating his ballot was considered by the 

court in Thompson v. Redington, et al. 92 0. S., 101. The applicable 

statute in that case was paragraph 9 of Section 5070, General Code, quoted 

above. In that case the court held valid a ballot on which the voter had 

written the word "yes" in the space to the left of a candidate's name in­

stead of indicating his choice by a cross mark as required by the statute. 
The court said relative to this point: 

"This statute requires that where the ballot is so marked 
that the intention of the voter is evident, the ballot should be 
counted regardless of whether the mark indicating his intention 
is the mark the statute directs him to make or not." 

Moreover, I do not believe it can be considered that the rule just 

cited was in any way affected by the decision in the case of Village of 
Richwood v. Algower, 95 0. S., 268. In that case the ballot contained an 

issue on which the voter was required to make a cross mark in the space 

opposite the "yes" or "no". Instead of indicating his intention by a cross 

mark the voter wrote the word "no" opposite the negative of the propo­

sition. The ballot in this case was considered to be invalidated, not be­

cause of any technical error but because the word "no" was placed oppo­

site the negative of the proposition, making it impossible to say whether 

it was his intention to emphasize the negative of the proposition or his 

dissent from the negative proposition. 

The provisions of Section 4785-144, as effective during the period 

January 2, 1948, to November 1, 1949, were considered in an opinion by 
my predecessor, reported in Opinions of the Attorney General for the 

year 1948, page 461. In that opinion it was held: 
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"A ballot which bears any marks other than 'X' marks 
placed thereon by tli.e voter is invalid and the entire ballot should 
be invalidated and not counted." 

It is my notion, in view of the explicit provision of the statute as it 

existed during the years 1948 and 1949, that no construction other than 
the narrow one expressed by my predecessor could properly have been 
placed on this statute. I do not believe, however, that this narrow con­

struction is applicable to the statute as it now exists for the reason that 

in the latest amendment, effective November 1, 1949, the legislature has 
adopted the precise language which was in effect prior to the amendment 

of January 2, 1948, and substantially the same language as was previously 

found in Section 5070, General Code, considered by the court in Thompson 
v. Redington, supra. 

It is a commonly accepted rule of statutory construction that unless 

the context indicates otherwise, words or phrases in a provision that were 
used in a prior act pertaining to the same subject matter will be construed 

to be used in the same sense. Furthermore, language substantially the 

same as that used in another act relating to the same subject matter will 
be given the same construction as given to that language. See Common­

wealth v. Bates, 235 Ky., 763. 

Since there is nothing in the context of the most recently enactecll 
legislation on this particular point which indicates a contrary intention on 

the part of the legislature, I think the conclusion is inescapable that the 

legislature by adopting in substance the language of Section 5070, General 
Code, as it previously existed, intended thereby also to adopt the con­

struction placed on that statute by the decision of the court in Thompson 

v. Redington. 

Accordingly, and in specific answer to your question, you are advised 

that it is my opinion that an election ballot marked by a check mark, 

rather than the "X" as directed by law, in the square space opposite a 

candidate's name, is a technical error only, and is one which does not 

make it impossible to determine the voter's choice, and such ballot so 
marked is not thereby invalidated. 

Respectfully, 

HERBERT s. DUFFY, 

Attorney General. 


