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OPINION NO. 79-051 

Syllabus: 

l. 	 R.C. Chapter 519 do11s not require that the amount of fees to be 

charged for zoning permits b1; specified in the zoning resolution. 

If the zoning resolution authorizes the charging of fees, the 

township trustees may from time to time set the amount of the 

fees. Such fees must, however, bear a reasonable relation to the 

cost of inspection of the site and issuance of the permits. 


2. 	 A larger fee m11y be charged applicants who apply for a permit 

after construction has commenced, so long as the increased 

amount bears a reasonable relation to the extra costs involved in 

inspection of the site and issuance of the permit. 


To: The Honorable Ronald J. Mayle, Sandusky County Prosecuting Attorney, 
Fremont, Ohio 

By: William J. Brown, Attorney General, Augusl 7, 1979 

I have before me your request for my opinion regarding the following 
questions: 

l. Does Chapter 519 of the Revised Code require that the exact 
permit fees to be charged be specified in the zonir.g resolution or is it 
sufficient that the zoning resolution provide that reasonable permit 
fees shall be charged, the amount to be determined from time to time 
by the Township Trustees? 

2. May a larger permit fee be charged in those cases where the 
applicant makes application after work is commenced? The zoning 
resolution requires application before work is commenced. 

Your questions arose when a township enacted a zoning resolution which 
stipulated that payment of a fee should accompany an application for a zoning 
permit, but which left the amount of the fee to the discretion of the board of 
trustees. The fees have been set by motion adopted at a trustees' meeting without 
the formalities of an amendment to the resolution. Since you mention Chapter 519 
specifically, I assume that you are referring only to "zoning permits" and not to 
"building permits" issued under R.C. 505.75. 

The authority of a board of township trustees to charge a fee for the issuance 
of zoning permits under R.C. Chapter 519 has been dealt with in two previous 
Opinions of the Attorney General. The matter was considered first in 1956 Op. 
Att'y Gen. No. 7111, p. 667, and again in 1963 Op. Att•y Gen. No. 218, p. 307. In both 
instances, the authority of the township to charge reasonable fees, although not 
explicitly granted by statute, was found to be inherent in the power to inspect and 
regulate th) use of property. This principle applies equally in the present situation. 
Thus, township trustees have the authority to charge fees for the issuance of 
permits which are reasonably related to the cost of regulation and inspection. See, 
Prudential Co-operati~~ Realty Co. v. City of Youngstown, 118 Ohio St. 204,214 
(1928). 



2-161 	 1979 OPINIONS OAG 79-051 

Since the power to charge fees is implicit rather than explicit, no particular 
scheme for setting up a fee schedule is mandated. I find no authority which would 
require that the exact amount of the fees be set out in the resolution, and do not 
read the opinions of my predecessors as mandating such specificity. Although it 
was stated in 1956 Op. Att'y Gen. No. 7lll, p. 667 that a township could not enact 
zoning regulations either prescribing or changing fees in an informal way, the 
factual background in that opinion was as follows: 

[T] he provisions for fees for the issuance of permits and for making 
inspections were not contained in the zoning resolution adopted by 
the township trustees under Section 519.02, Revised Code, but were 
adopted from time to time after the adoption of such zoning 
resolution and amendment of the zoning resolution. !9_., at 672, 

It is important to note that in the foregoing opinion, the board acted without 
any authorization from the voters to charge fees. As I understand the present 
situation, the duly-adopted zoning resolution authorized the charging of fees, and 
purported to vest in the board of trustees the power to set the amount from time to 
time. The voters approved the collection of reasonable fees and merely left to the 
discretion of the board the determination of the amount to be charged. 

In analogous situations, such delegations of the power to prescribe the details 
of licensing procedures have been held to comport with proper constitutional 
procedure. For example, in City of Akron v. Budiani, 52 Ohio App. 2d 116 (Summit 
Co., 1976), a municipal licensing ordinance was held valid despite the lack of any 
express limitation on the discretion of the mayor in the issuance of licences. The 
court stated that the delegation could be interpreted as the granting of the power 
to exercise reasonable discretion. Similarly in Crawford v. Sideman, 89 Ohio St. 
260 (1914), a statute which gave the mayor the power to determine the amount of 
license fees for itinerant vendors was held to be a valid exercise of legislative 
power absent a showing that the amount fixed was unreasonable, arbitrary, or 
prohibitive. 

I conclude, therefore, that it is the initial consent of the voters to the 
imposition of permit fees, and not the amount, which must be manifest in the 
zoning resolution. Accordingly, so long as the amount set by the township trustees 
for a zoning permit bears a reasonable relation to the cost of inspection and 
issuance, the trustees are within their powers. Blower v. Alside Homes Corp., 90 
Ohio L. Abs. 516 (C.P. Summit Co, 1963); cf. City of Cincinnati v. Bryson, 15 Ohio 
St. 625 (1846) (city ordinance requiring licensing of drays held valid; licensing fee 
held reasonable). 

Your second question asks whether a larger fee may be charged applicants 
who apply for a permit after construction has begun. The answer to this question 
follows as a corollary to the answer to your first question. The issuance of permits 
must be carried out with equality. Thus, any variance in the amount charged must 
not be arbitrary but must, rather, reflect the increased cost of issuing the permit in 
the particular situation. See, City of Richmond Heights v. LoConti, 19 Ohio App. 
2d 100 (Cuyahoga Co., 1969). It is not unreasonable to assume that the cost of 
inspecting a site at which construction has begun is greater than the cost of 
inspecting a site before construction. At any rate, should the amount of fees be 
questioned, the burden will be on the challenging party to show that the fee does 
not bear a reasonable relation to the cost of inspection and issusince. Goodman v. 
Youngstown, 24 Ohio L. Abs. 696 (Ct. App. Mahoning Co., 1937). 

Therefore, it is my opinion, and you are advised, that: 

1. 	 R.C. Chapter 519 does not require that the amount of fees to be 
charged for zoning permits be specified in the zoning resolution. 
If the zoning resolution authorizes the charging of fees, the 
township trustees may from time to time set the amount of the 
fees. Such fees must, however, bear a reasonable relation to the 
cost of inspection of the site and issuance of the permit. 

2. 	 A larger fee may be charged applicants who apply for a permit 
after construction has commenced, so long as the increased 
amount bears a reasonable relation to the extra costs involved in 
inspection of the site and issuance of the permit. 
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