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COUNTY COMMISSIONERS CANNOT EXPEND PUBLIC 
FUNDS TO PAY HOSPITAL BILLS, EXCEPT FOR THOSE PER­
SONS MENTIONED IN §§311.20, 339.11, AND 5106.01, REVISED 
CODE. 

SYLLABUS: 

A board of county co1111111ss1oners has no authority to expend public funds to 
pay hospital bills, except hospital bills for those persons mentioned in Sections 
311.20, 339.11, and 5106.01, Revised Code. 

Columbus, Ohio, October 12.. 1961 

Hou. Robert H. Huffer, Prosecuting Attorney 
Pickaway County, Circleville, Ohiti 

Dear Sir: 

Your request for my opinion reads a,s follows: 
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"J have the pleasure to request your opinion as to the follow­
ing queries concerning bills of injured persons at a joint city 
county hospital. 

"l) \i\There a person is injured no,t upon or along a public 
highway, and thereafter taken to the joint city county hospi,tal 
for emergency treatment by a member of the sheriff's depart­
ment, and said person fails to pay the bill incurred for his treat­
ment at said hospital, ·what, if any, is the liability or responsibility 
of the county to pay said bill? 

"Is there any difference if said person is placed under arrest? 

"May the County \i\Telfare Department pay such a bill? 

"2) \i\That responsibility or liability does the county incur 
for hospital and/or medical bills for persons injured after being 
arrested, either before or during incarceration? 

It is a well established rule that a board of county commissioners has 

only such powers as are conferred by statute. Elder v. Smith, 103 Ohio St., 

369 ( 1921). This rule is particnlarly applicable to the power to expend 

public funds which, it is said, can be only disbursed under a clear legislative 

grant, and any doubt must be resolved in favor of the public and against 

the grant. 44 Ohio Jurisprudence, 381, Public Funds, Section 18. 

The legislature in Sections 513.08 and 549.16, Revised Code, has 

gral1'ted a board of county commissioners power to expend public funds 

to oon<t:ribute toward the support and operation of a municipal hospi,tal 

( sometimes inadvertently referred to as a "joint city county hospital." 

See Opinion No. 341, Opinions of the Attorney General for 1951, page 

139). An agreernen,t pursuant to Section 513.08 or 749.16, supra, between 

the board of county commissioners and the municipal corporation con­

cerning the operation of such a hospital may provide for the rights and 

privileges to be enjoyed by the coul1'ty and its inhabi,tants by. virtue of 

such corntribution. Since the hospital bill in the instant case is unpaid, I 

assume tha,t the agreement, if any, between the board of county commis­

sioners and ,the municipal corporation herein does not grant the right or 

privilege of free hospital care to an injured person taken to such hospital 

by a member of the county sheriff's department. 

The legislature in Sections 339.11 and 5106.01, Revised Code, has 

also granted a board of county commissioners power to expend public 

funds to pay the hospital bills of certain persons. Section 339.11, snpra, 

provides in part as follows : 
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"The board of county commissioners may enter an agreement 
with one or more corporations or associations organized for 
chaf'litable purposes ;or for the purpose of mairntaining and opera­
ting a hospital in any county in which such hospi,tal has been 
establi,shed, for the care of the indigent sick and disabled, excepting 
persons afflicted with pulmonary tuberculosis, upon such terms as 
are agreed upon between the board and such corporations or 
associati'Ons. * * *" 

Section 5106.01, supra, reads as follows: 

"Subject to the provisions of sections 5106.01 to 5106.10, in­
clusive, of the Revised Code, the board of county commissioners 
of each county shall furnish aid to needy persons who are penna­
nently and totally disabled. Such aid shall include such payments 
as are necessary for medical, dental, optometrical services, or 
agency entitled to compensation for the service." 

In addition to the statutes already mentioned, your attention is directed 

to Secti'On 311.20, Revised Code, which priovides i11ter alia as follows: 

"* * * The sheriff shall furnish, at the expense of the 
county, to all prisoners or other persons confined ·in the jail, fuel, 
soap, clis1nfectants, bed, clothing, washing, and nursing, when re­
qnired, and other necessaries as the court, in its rules, designates. 
* * *" 

Thus, unless a person is indigent, or needy and permanently and 

totally disabled, or confined in the jail, I can find no authority for the 

board of cotmty commissioners to pay a hospital bill for a person. I have 

also been unable to find any specific statutory authof'lity for the county 

welfare department to pay the hospital bill in the instant case. 

Since a board of county commissioners has only such powers as are 

conferred by statute, I have limited this opinion to a consicleraition of the 

sta,tutory liability or responsibility of the county to pay the hospital bill 

in the ins,tant case. I might poir1t out, however, that even under the com­

mon law when a person secures medical services to be rendered to a 

stranger, no obligation to pay for such services is incurred by such person 

in the absence of an express contract. Otherwise, a neighbor or a stranger 

might hesitate to call for a physician to attend a stricken person who is 

unable to make such a call himself. Cleveland Anesthesia Group v. Kntlal,·, 

135 N.E. 2d, 685 (Cuyahoga C.A. 1956); East 55 St. Hos. v. Gen. Acc. 

Assurance Co., 4 Ohio L. Abs., 83 (Cuyahoga C.A. 1925). 
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It is my opinion, therefore, and you are accordingly advised that a 

board of county commissioners has no authority to expend public funds 

to pay hospital bills, except hospital bills for those persons mentioned in 

5ections 311.20, 339.11, and 5106.01, Revised Code. 

Respectfully, 

MARK McELROY 

Attorney General 




