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A LOCAL BOARD OF EDUCATION MAY SET CERTAIN REA­
SONABLE REQUIREMENTS, BASED ON GRADES ALONE, 
GOVERNING THE TAKING OF PARTICULAR HIGH SCHOOL 
COURSES-§§3313.47, RC., 3313.20, RC., AND 3313.60, RC. 

SYLLABUS: 

Pursuant to the powers granted by Sections 3313.20 and 3313.47, Revised Code, 
a local board of education may set up certain reasonable requirements, based on 
grades alone, governing the taking of particular high school courses, provided that 
such requirements do not conflict with course requirements prescribed by the legis­
lature under Section 3313.60, Revised Code. 
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Columbus, Ohio, August 29, 1962 

Hon. Thomas A. Beil, Prosecuting Attorney 

Mahoning County, Youngstown, Ohio 

Dear Sir: 

I have your request for my opinion reading as follows: 

"At the instance of the Mahoning County Board of Educa­
tion, we earnestly request your opinion in the following matter: 

"Can a local Board of Education within this County, by 
resolution, set up certain requirements based on grades alone gov­
erning the taking of particular high school courses? A copy of 
this proposal is enclosed for your information. No other factors 
will be considered in this determination. 

"We are aware of the provisions of Revised Code 3313.20 
which, among other things, authorizes boards of education to make 
such rules and regulations as are necessary for the government of 
the pupils of the schools. 

"We are concerned, however, with the possibility that regula­
tions of the type above set forth may violate the "equal protection" 
provisions of both the United States and Ohio Constitutions. 

"We are reminded that education, under our system, is free 
and available to all and feel that, perhaps, these regulations may 
unconstitutionally restrict membership in high school classes to 
students lawfully entitled thereto, based on their class standing. 
We are also in sympathy with the membership of boards of educa­
tion who desire to up-grade their school system." 

Two issues are raised by your request. The first issue is whether or 

not a local board of education, by resolution, may establish certain course 

prerequisites based on student grade averages. The second issue is whether 

or not such a rule is violative of the equal protection of the laws clauses 

of the United States Constitution and the Constitution of the State of Ohio. 

The particular rule in question is as follows : 

"I-Established Requirements Which Must Be Met Before a 
Student May Enroll in the College Preparatory Course 

1. Student must have a "C" average in 7th and 8th 
grade mathematics to take Algebra I (or a "B" or 
"A" in general mathematics). 
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2. Student must have a "C" average in 7th and 8th 
grade English as a prerequisite to enrollment in a 
foreign language class ( or a "C" average in the 
previous high school year of English). 

3. Student must have a "C" average in 7th and 8th 
grade science in order to take biology (or a "B" or 
"A" in general science) . 

"II-Established Requirements That Must be Met Before a 
Student May Take an Advanced Subject 

1. Student must have a "C" average in biology and 
mathematics in order to take chemistry. 

2. Student must have a "C" average in chemistry if he 
wishes to take physics. 

3. Student must have a "C" average in Algebra I in 
order to take plane geometry. 

4. Student must have a "C" average in geometry or 
Algebra I in order to take Algebra II. 

5. Student must have a "C" average in Algebra II in 
order to take trigonometry and analytical geometry. 

6. Student must have at least a "C" average in the 
first year of a language in order to continue with the 
second year." 

The management and control of the schools is vested in the particular 

board of education concerned by the provisions of Section 3313.47, Re­

vised Code, which reads as follows: 

"Each city, exempted village, or local board of education 
shall have the management and control of all of the public schools 
of whatever name or character in its respective district. If the 
board has adopted an annual appropriation resolution, it may, by 
general resolution, authorize the superintendent or other officer 
to appoint janitors, superintendents of buildings, and such other 
employees as are provided for in such annual appropriation reso­
lution." 

The power of a board of education to make rules and regulations for 

the government of the pupils of the schools in its jurisdiction is provided 

for by Section 3313.20, Revised Code, which reads, in part, as follows: 

"The board of education shall make such rules and regulations 
as are necessary for its government and the government of its 
employees and the pupils of the schools. * * *" 
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In Board of Education of Sycamore et al., v. The State ex rel. Wick­

ham, 80 Ohio St., 133, the court held in the second paragraph of the 

syllabus: 

"2. The statutes of the state relating to education which 
give the control and management of the public schools to the 
boards of education of the several districts, authorize such boards 
to establish rules and regulations for the government of the schools, 
and, so far as rules so established are reasonable, and fairly calcu­
lated to insure good government and promote the ends of educa­
tion, will be sustained by the courts." 

In the Sycamore case, the court upheld a rule which provided for a 

joint examination at the end of the school year of pupils by the teacher 

of the grade in which such pupils had been students and the superintendent 

of schools, and for the promotion of pupils to the next higher grade upon 

the recommendation of such teacher and superintendent, the same being 

based on merit. In holding this regulation reasonable, the court pointed 

out "that the statutes impose the duty of the regulation and conduct of all 

public schools upon the boards of education and not upon the courts, and 

interference by the courts with the discharge of those duties shall not be 

lightly entered upon." 

As to the power to select a system of instruction and course of study 

to be pursued in the public schools, that fundamental power is vested in 

the legislature. 48 Ohio Jur. 2d 615 Schools, Section 173. However, by 

the enactment of Section 3313.20 and 3313.47, supra, the legislature has 

delegated the power to adopt rules which are necessary for its government 

and the government of its pupils to a local board of education. 

A board of education has discretion to determine what courses shall 

be given and continued and its discretion cannot be controlled or interfered 

with by the court. State ex rel. Brewton v. Board of Education of the 

City of St. Louis et al., 233 S.W. 2d 697. 

In Coggins et al., v. The City of Durham 22 S.E. 2d 527, the court 

held: 

"The right to attend school and claim the benefits of the 
public school system is subject to lawful rules prescribed for the 
government thereof. 

"The legislative has control over the public schools and may 
delegate the power to make rules, and, when so delegated, it is 
peculiarly within the province of the local administrative officers 
to determine what rules are required." 



I therefore conclude that rules and regulations governing the admission 

of students to particular courses are within the authority of a local board 

of education so long as such rules and regulations are not in conflict with 

course requirements established by the legislature in Section 3313.60, Re­

vised Code. Here I note that one of the courses involved in the par­

ticular regulation in question are required courses prescribed by the legis­

lature under that section. 

Your second question 1s whether the above rule violates the equal 

protection clause of both the United States and Ohio Constitutions. Or­

dinarily this office does not rule on constitutional questions, such usually 

being left to the courts, which have jurisdiction in such matters. In the 

present case, however, I do not deem it inappropriate to comment on the 

question raised. 

"Equal protection of the laws" requires that any classification of 
"persons" shall be reasonably relevant to the recognized purposes of good 

government. It further requires that there shall be no distinction made 

on the sole basis of race, or alienage as to certain rights. So long as the 

classification has some basis in the purpose of the regulation, and so long 

as it is not arbitrary, it meets the test of the equal protection of the laws. 

With respect to the board of education rule in question, I can find 

no class of persons or designated individuals who are being discriminated 

against by this rule. The rule in question applies across the board to 

every student, indiscriminately, with the same objective standards applied 

to all. 

In Johnson et al., v. Town of Deerfield et al., 25 F Supp. 918, the 

court said : "The constitutional right of children to attend public schools 

is not absolute, but is subject to such reasonable conditions as the state 

may impose." And it has been held that policies are left to the discretion 

of administrative bodies, including the changing and correcting of the 

courses of study. Ehret v. School District of Borough of Rulpniont 5 A. 

2d 188. 

In light of the Johnson decision, it seems that the right to an education 

is subject to the regulations of the state or regulations of the local boards 

of education, to which such power has been delegated by the legislature. 

Responsibility has been placed primarily on the states for public edu­

cation, but such responsibility must be exercised consistently with federal 
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constitutional requirements. Cooper v. Aaron 358 U. S. 1, In Morey v. 
Doud, 354 U. S. 457, the court said: "The prohibition of the equal pro­

tection clause goes no further than invidious discrimination." 

As we have already indicated, the regulation hardly falls within the 
category of discrimination, let alone "invidious discrimination." 

Concluding, it is my opinion and you are advised that pursuant to 

the powers granted by Sections 3313.20 and 3313.47, Revised Code, a 
local board of education may set up certain reasonable requirements, based 

on grades alone, governing the taking of particular high school courses, 

provided that such requirements do not conflict with course requirements 
prescribed by the legislature under Section 3313.60, Revised Code. 

Respectfully, 

MARK McELROY 

Attorney General 




