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CONSERVANCY ACT OF OHIO-MONEYS DERIVED ROM 

COLLECTION OF ASSESSMENT SHOULD NOT BE INCLUDED 

TO DETERMINE TOTAL TAX RECEIPTS OF EACH SUB­

DIVISION OF THE COUNTY FROM THE REAL PROPERTY 

TAX DUPLICATE - SECTIONS 6828-1 TO 6828-79 G. C. 
AMENDED SENATE BILL 362, 96 GENERAL ASSEMBLY. 

SYLLABUS: 

The Conservancy Act of Ohio (Sections 6828-1 to 6828-7'9, General Code, both 
inclusive) provides for the levying of an "assessment". Moneys derived from the 
collection thereof should not be included in determining the "total tax receipts of each 
subdivision of the county from the real • • • property tax duplicate" as that term is 
used in Section 2 of Amended Senate Bill No. 362 of the 96th General Assembly. 

Columbus, Ohio, October 29, 1946 

Hon. Paul A. Baden, Prosecuting Attorney 

Hamilton, Ohio 

Dear Sir: 

Your request for my opinion reads : 

"In Opinion No. l 140, under date of August ro, 1946, you 
held that the term 'total tax receipts of each subdivision of the 
county from the real * * * property tax duplicate,' as the 
same appears in Section 2 of Amended S. B. No. 362 of the 
96th General Assembly, does not include moneys derived from 
the collection of special assessments that appear on said real 
property tax duplicate. 

Butler County is included within the Miami Conservancy 
District and when the original improvements were made there was 
a provision in the statute for levying assessments against political 
subdivisions. These assessments are certified by the city officials 
to the Budget Commission and are then placed upon the tax 
duplicate for collection and collected as general taxes. They 
are, of course, outside the ten mill limitation but form part of 
the overall tax rate in the political subdivisions. Such levies 
are made on behalf of Butler County, the city of Hamilton and 
the City of Middletown. 

Will you, therefore, please advise whether or not the moneys 
derived from the collection of these assessments should be in­
cluded in the computation required to be made pursuant to the 
section above referred to?" 



OPINIONS 

Attention will first be directed to Amended Senate Bill No. 362 of the 

96th General Assembly which was signed by the Governor and filed in 

the office of the Secretary of State on July 15, 1946. Section 2 thereof 

provides inter alia: 

"The county auditor shall lay before the budget commission, 
when so convened, the certificate of the board of tax appeals, 
and the budget commission shall thereupon apportion the esti­
mated amount of the undivided local government fund of the 
county to and among the several subdivisions, as defined in sec­
tion 5546-18 of the General Code, in the ratio which the total 
tax receipts of each subdivision of the county from the rem, 
public utility and tangible property tax duplicate during the pre­
vious five years bears to the aggregate tax receipts of all such 
subdivisions from the real, public utility and tangible property 
tax duplicates during the previous five years." 

I turn now to the Conservancy Act of Ohio ( Sections 6828-1 to 

6828-79, General Code, both inclusive) which was heretofore enacted by 
the Both General Assembly and became effective as an emergency law in 

February, 1914 ( 114 0. L. 13). In considering the provisions of said 

act the court held in The County of Miami, et al., v. The City of Dayton, 

et al., 92 0. S. 215 (decided June 4, 1915) as disclosed by the fifth para­

graph of the syllabus of said case, as follows: 

"5. While the letter of the act uses the word 'tax' in a 
general sense, the whole act, its spirit, its subject-matter and its 
actual operation, taken together, make it manifest that the word 
'tax' as therein used is special and local and what is known under 
the laws of Ohio as an 'assessment.'" 

Subsequent to the date of the above decision said Conservancy Act 

was amended. In this connection I am cognizant of the fact your letter 

clearly indicates that the assessments against the political subdivisions 

therein mentioned were made pursuant to the act as originally enacted. 

However, an examination of said act as presently in force and effect 

leads to the conclusion that no change has been made therein that would 

now make inapplicable the decision of our Supreme Court in the respect 

above set forth. 

In my opinion No. 1140 dated August IO, 1946, to which you have 

made reference in your letter, I discussed in some detail the distinction 

between an "assessment" and a "tax" as those terms are generally under-
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stood when used in legislation. It seems obvious that the manner in 

which assessments, which were heretofore made pursuant to the pro­

visions of the Conservancy Act of this state, are to be collected cannot 

convert such assessments into taxes for the purpose of the computation 
that is required to be made under the terms of the senate bill heretofore 

mentioned. 

In specific answer to your inquiry it is my opinion that: 

The Conservancy Act of Ohio ( Sections 6828- I to 6828-79, General 

Code, both inclusive) provides for the levying of an "assessment." Moneys 

derived from the collection thereof should not be included in determining 

the "total tax receipts of each subdivision of the county from the real 

* * * property tax duplicate" as that term is used in Section 2 of 
Amended Senate Bill No. 362 of the 96th General Assembly. 

Respectfully, 

HUGH S. JENKINS 

Attornev Ge.11Pral 




