
       

 

 

 

 

    Note from the Attorney General’s Office: 

1980 Op. Att’y Gen. No. 80-079 was overruled in part by 
1987 Op. Att’y Gen. No. 87-076. 
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OPINION NO. 80-079 

Syllabus: 

1. Under the terms of R,C. 4755.50, a licensed physician, surgeon, 
podiatrist, nurse, dentist, occupational therapist, chiropractor, 
mechanotherapist or a licensed practitioner of another limited 
branch of medicine may lawfully render and bill for any service 
within the purview of his or her license, notwithstanding that 
such service may also fall within the definition of "physical 
therapy" set forth in R.C. 4755.40, provided that suc..h service is 
not designated as physical therapy. (1975 Op. Att'y Gen. No. 75-
053 modified.) 
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2. Such licensed practitioners may not offer, advertise or bill for 
physical therapy services. 

3. Only persons who are licensed pursuant to R.C. 4755.40 through 
4755.50 may advertise or hold themselves out as physical 
therapists. (1975 Op. Att'y Gen. No. 75-053 followed.) 

To: Frank M. Pierson, L.P.T., Chairman, Ohio Oc:upallonal Therapy and Physical 
Therapy Board, Columbus, Ohio 

By: WIiiiam J. Brown, Attorney General, November 26, 1980 

I have before me your request for my opinion, which poses the following 
questions: 

l. Whether a li'!ensed mechanotherapist, chiropractor, limited 
practitioner of medicine, podiatrist, physician, surgeon, nurse, 
occupational therapist, or dentist may offer or advertise physical 
therapy as a treatment service offered by that person or by an 
agency of that person. 

2. Whether the same practitioners listed in item l may list, 
advertise, or in any way indicate they are physical therapists. 

3. Whether the same practitioners listed in item l may bill a 
patient, agency, insurance company, corporation or group; or 
other similar entities for physical therapy services. 

4. Whether the same practitioners listed in item l may perform and 
subsequently bill the patient for the physical therapy activities, 
techniques, and functions described in Section 4755.40 paragraph 
(A), of the Ohio Revised Code. 

As you have observed, in 1975 Op. Att'y Gen. No. 75-053, I concluded that 
"[a] ny practitioner of a limited branch of medicine whose license under R.C. 
4731.15 through 4731.21 is broad enough to permit the use of physical therapy as 
defined in R.C. 4731.62 through 4731.74 may use the words 'physical therapy' or 
offer physical therapy as a treatment service." In that opinion, however, I 
concluded that only persons licensed as physical therapists pursuant to R.C. 4731.62 
through 4731.74 may advertise themselves as physical therapists. ~y conclusions in 
1975 Op. Att'y Gen. No. 75-053 were premised in large part upon the provisions of 
R.C. 4731.73 then in effect. Divisions (D) and (E) of R.C. 4731,73 at that time 
provided: 

(D) Nothing in sections 4731,62 to 4731.74, inclusive, of the 
Revised Code, shall prohibit any person duly licensed or registered in 
the state under any other section of the Revised Code from engaging 
in the practice for which he is duly registered or licensed. 

(E) Nothing in sections 4731.62 to 4731.74, inclusive, of the 
Revised Code, shall repeal, by implication or otherwise, existing 
sections 4731.15 to 4731,21, inclusive, of the Revised Code, relating to 
limited branches of medicine or surgery nor limit the practice, nor 
the future licensing of the practice of the limited branches of 
medicine or surgery therein mentioned in accordance with the rules 
and regulations of the state medical board, nor limit the use of the 
words "physical therapt by any limited ~ractltioner whose license 
~erm1ts the use of fhys1cai therapy as denned in sections 4131.62 to 

731.74, inclusive, o the Revised Code. (Emphasis added.) 

In the years since 1975, however, there have been significant legislative 
changes which require further analysis of the issues you present. Am. Sub. 
H,B, 2091 112th Gen. A, (1977) (eff. Nov. 21, 1977), transferred regulation of physical 
therapy from the State Medical Board to the Ohio Occupational Therapy and 
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Physical Therapy Board. Significantly, one of the stated purposes of that bill was 
"to make revisions In the Physical Therapy regulatory program." 

Under the current terms of R,C. 4755.50, as enacted by Am, Sub, H.B. 209: 

Nothing In this chapter shall be construed to prevent or restrict 
the practice of any person who Is a licensed practitioner in the state 
or Ohio, or of anyone employed or supervised by such person. 
However, services rendered by such person or by anyone employed or 
supervised by such person, shall not be designated as physical therapy. 

All of the practitioners listed in your first question are subject to llcensure 
,requirements under various provisions of the Revised Code. The provisions of R.C. 
4731,01 through 4731,60 govern the practice of medicine, surgery, podiatry and 
midwifery, as well as the branches thereof. R.C. 4731.15 lists the limited branches 
of medicine, which include mechanotherapy. R.C. 4731.34 defines the practice of 
medicine, surgery, podiatry and midwifery and the branches thereof. R,C, 4731,51 
further defines activities comprising the practice of podiatry. The practice of 
chiropractic was, at the time Op. No. 75-053 was issued, Included among the 
limited branches of medicine under the terms of R.C. 4731,15, Chiropractic is now 
regulated under the terms of R.C. Chapter 4735; the definition of the practice of 
chiropractic Is set forth in R.C. 4734,09, The pra<!tice of nursing is regulated under 
the terms of R.C. Chapter 4723; the practice thereof is defined by R,C, 4723.06, 
The practice of dentistry is defined by R,C. 4715.01; regulation of such practice is 
subect to the provisions of R.C. Chapter 4715, The practice of occupational 
therapy is regulated by the Occupational Therapy Section of the Ohio Occupational 
Therapy and Physical Therapy Board; R,C. 4755.01 defines the practice of 
occupational therapy. 

My review of the foregoing statutory provisions leads me to conclude that all 
of the prnctitioners listed in your first question may, in the course of their 
pract!ce, perform activities which could be said to fall within the definition of 
physical therapy set forth in R.C, 4755,40(A), which reads: 

"Physical therapy" means the evaluation and treatment of a 
person by physical measures and the use of therapeutic exercises and 
rehabilitative procedures, with or without assistive devices, for the 
purpose of preventing, correcting, or alleviating any disability. 
Physical therapy includes the establishment and modification of 
physical therapy programs, treatment planning, instruction, and 
consultative services. Physical measures include massage, heat, cold, 
air, light, water, electricity, sound, and the performance of tests of 
neuromuscular functions as an aid to such treatment. Physical 
therapy does not include the diagnosis of a patient's disability, the use 
of roentgen rays or radium for diagnostic or therapeutic purposes, or 
the use of electricity for cauterization or other surgical purposes. 
Physical therapy includes physio-therapy. 

However, as the result of R.C. 4755.50, I am of the opinion, in response to your 
fourth question, that the practitioners listed in your first question are not 
prevented from rendering and billing for such services, so long as these services 'lM 

not designated as physical therapy. 

Your first three que~tions center upon the issue of whether the spedfic 
activities described therein constitute, within the meaning of R.C. 4755.50, 
designation of services rendered by practitioners licensed in other fields as physical 
therapy. R.C. 1.42 sets forth the following rule of construction: 

Words and phrases shall be read in context and construed 
according to the rules of grammar and common usage. Words and 
phrases that have acquired a technical or particular meaning, whether 
by legislative definition or otherwise, shall be construed accordingly. 
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The Random House Dlctlonari of the En~lsh Language 391 (unabridged ed. 1973) 
defines the term 11deslgnate,11 in part, as 1 • to mark or point out; indicate; show; 
specify. 2. to denote; indicate; signify. 3. to name; entitle, style." 

Applying the rule of common usage set forth in R.C. 1.42, I am of the opinion 
that the offering or advertising of physical therapy as a treatment service by the 
practitioners listed in your first question amounts to a designation of the services 
rendered by such practitioners as physical therapy. Since designation of such 
services as physical therapy is beyond the purview of R.C. 4755.50, I am of the 
opinion that the offering or advertisement of physical therapy by such practitioners 
would be In contravention of R.C. 4755.48(8), which prohibits any person not 
licensed as a physical therapist or physical therapist assistant from practicing 
physical therapy or In any way holding himself out as being able to practice 
physical therapy. 

Similarly, in response to your second question, I am of the opinion that the 
licensed practitioners under consideration may not advertise or hold themselves out 
as physical therapists. R.C. 4755.48(8) prohibits any person not licensed as a 
physical therapist or physical therapist assistant from holding himself out as able to 
practice physical therapy. Moreover, R.C. 4755.48(C) specifically prohibits the use 
by any individual not licensed under R.C. 4755.40 to 4755.50 of words, letters, 
abbreviations or insignia indicating or implying that such person is a physical 
therapist or physical therapist assistant. See Op. No. 75-053. While R.C. 4755.50 
operates to ensure that practitioners licensee in other fields are not prohibited by 
R.C. 4755.48(B) and (C) from rendering services within their fields, the provisions 
of R.C. 4755.50 specify that services rendered by such professionals shall not be 
designated as physical therapy. In light of R.C. 4755.48(B) and (C), I am of the 
opinion that such practitioners may not advertise or hold themselves out as physical 
therapists. 

Your third question raises the issue of whether a bill for physical therapy 
services submitted by a practitioner licensed in one of the fields under 
consideration constitutes a designation of the service rendered by such practitioner 
as physical therapy. Applying the definition of the term "designation" and the rule 
of common usage set forth above to this issue, I am of the opinion that when one of 
the licensed practitioners under consideration submits a bill for his services that 
identifies the services rendered as physical therapy, such services have been 
designated as physical therapy. Accordingly, I am of the opinion that such 
designation is outside the purview of R.C. 4755.50 and is in violation of R.C. 
4755.48(B) and (C). 

In summary, then, it is my opinion, and you are so advised, that: 

I. Under the terms of R.C. 4755.50, a licensed physician, surgeon, 
podiatrist, nurse, dentist, occupational therapist, chiropractor, 
mechanotherapist or a licensed practitioner of another limited 
branch of medicine may lawfully render and bill for any service 
within the purview of his or her license, notwithstanding that 
such service may also fall within the definition of "physical 
therapy" set forth in R.C. 4755.40, provided that such service is 
r,ot designated as physical therapy. (1975 Op. Att'y Gen. No. 75-
053 modified.) 

2. such licensed practitioners may not offer, advertise or bill for 
physical therapy services. 

3. Only persons who are licensed pursuant to R.C. 4755.40 through 
4755.50 may advertise or hold themselves out as physical 
therapists. (1975 Op. Att'y Gen. No. 75-053 followed.) 
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